Седем българи от ”Фалун Гонг” арестувани в Белград

Седем българи и двама руснаци, последователи на "Фалун Дафа" (Фалун Гонг)*, са арестувани в Белград. МВнР настоява за освобождаване на българите.

Обратно в новината

Коментари - Седем българи от ”Фалун Гонг” арестувани в Белград | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ама, моля запознайте се с Резолюцията на Европейския парламент от декември 2013г срещу насилственото отнемане на органи. Парламентът на Канада края на миналия месец (ноември) 2014 също прие резолюция срещу престъпленията с органи в Китай. Подобна (номер 281) се гласува и в САЩ в момента. Да си доброволец за защита правата на хората, каквито са Фалун Гонг практикуващите е прекрасна кауза, а не желание да се прави революция (за каквото и да се има предвид в коментара по-долу).

Тази статия не е коректна - както стана ясно, тази група не е имала намерение да протестира, тъй като е била уведомена за отказа на властите - хората са решили все пак да осъществят и без това подготвеното пътуване, и да се срещнат с други симпатизанти на движението от други страни -- без да протестират! А отношението на сръбските власти (които са извършили няколко правни нарушения) е било повдигнато на официална среща между ЕС и Сърбия. Колкото до това какво представлява тази практика - и в Уикипедия има полезна информация.

Питате ли се защо сръбската полиция е арестувала българите едва отседнали в белградски хостел? Защото сърбите са знаели за пристигането на българите и са знаели къде българите ще отседнат. Сърбите са могли преспокойно да откажат на българите достъп до Сърбия още на границата, но са искали нарочно арестът да стане в Белград. Трябвало им е да се ударят в гърдите пред китайците. Или самите китайци са предупредили за протестите още преди някой да е подал документи за разрешение за протест в Белград. И са искали арести. Така Сърбия обърна Европа на Азия.

Сърбите чакат пари от китайците и затова се мазнят на Пекин. Ако т,нар. секта е опозиционна в Китай, тука не е ни Азия, ни Китай. Откога в Европа протестите са забранени? Виж как сърбите се чупят в кръста пред Китай. Мазни сръбски поклони. Досега тая опозиционна организация Фалун Дафа не ме интересуваше, а отсега съм ЗА нея.

Коментиращите тук изобщо не са наясно какво е Фалун Гонг. Четете вестник Епохални времена (не мога да дам линк, трият го) и научете повече за това движение (което не е секта) и тогава ревете по форумите. Типично по български коментирате новина, която е поднесена едностранчиво и неясно.

Възможно ли да смените отново снимката на статията? В портала влизат и деца и не трябва да ги стресираме чак толкова... После пак БХК ще ни е виновен

Сорос вече не плаща за България. Но плаща за Китай. Едва ли знаят нещо за Фалун Гонг. Но е факт, че учителят на тази секта е в САЩ.

Не трябва да ги освобождават!!! Така ще се научат че не е добре да си гъзолизец!!! Да ги освободят "демократите" от usa дето избиват по 200-300 негъра годишно, ей така за кеф и за който отстрел никой от великите зап. демокрации не посмя да гъкне и думичка???

какви българи и кави руснаци са тези ,това са най обикновенни платени американскоеврейски мекерета, които за няко $ долара са готови на всичко!

Тази среща ще бръкне в здравето на англоамериканците, Бойко си изпраща пуделите,не отива сам въпреки лидерите на изброените страни,срам го е и страх да не му дърпат ушите. Какво толкова станало с българите- демонстрирали против закона и забраната,нормално да ги задържат,там власта не ги праща като тукащните "протестиращи",ще поседят 2-3 дни в кауша с някоя символична глоба и след една сръбска наденица ще ги изпратят по живо по здраво. Няма да се учудя ако са от служебно протестиращите тази година в София. Цв.Фасилев ще участва ли във форума!

Това не е секта, Фалун Дафа дори не е в списъка със забранени секти в Китай. Там го забраняват през 1999 г, защото практикуващите Фалун Дафа са станали 100 000 000 души, много повече от партийците, и висшите кадри са се уплашили за властта си. Сега цял свят разбра колко лъжи и незаконни обвинения изричат, за да си запазят властта и комунизма. Практикуващите Фалун Дафа никога не се борят за власт, за нищо не се борят. Всички живеят по три принципа-Искреност, Доброта и Търпение. Това е духовен път, тук няма дори такси, както в повечето псевдо духовни пътища-печалбари. Има доказателства, че в Китай се извършва отнемане на органи от живи хора за трансплантация с цел печалба за много пари, и то управлявана от държавата, прави се в държавни, военни болници. Нека света да научи всичко това. Сърбите допуснаха голяма грешка с ареста. Сега света ще разбере всичко скрито-покрито от китайското комунистическо правителство.

тези май се опитват да направят поредната цветна революция, но няма да се получи, китайските власти си знаят работата! идва краят (той вече дойде) на "петродолара" и краварите се чудят какво да измислят:).

абе тия идиоти що не дойдат да протестират тук срещу мангустанския произвол и липсата на провосъдие в Булгаристан?! какво ги е.. как е в Китай!

Тая кравя Жотева 1 година рева по телезизиите,плю,плю и си заслужи местенцето в МВнР.Браво ,изпълзяха отново калинките по министерствата.

добре че са ,,нпо-тата,, да падне ,,безработицата,,!!!

Когато религия, учение или движение станат твърде популярни в тоталитарна страна, започват гонки, убийства и затвори. Няма друг бог освен вожда!

Ликъцян ще се спече и няма да развърже кесията. Ще каже тия тук са фалун в тая държава, трябваше повече момци да пратите... ;)

Някой има ли информация - предстоят ли в близко време избори в Сърбия? Тези да не са отишли с надежда да станат членове на следващото сръбско правителство, след като не са успели да се класират за българското?

Фалун Дафа е било част от учението на Буда-от статията.Значи няма нищо лошо.Голямо сражение в света си дават 2 сили -омразата и любовта.Съответно има и 2 ложи -бяла и черна ложа.При бялата ложа водачът винаги се жертва,за да живее в душите на хората.Всички Учители от бялата ложа са били избити и Буда и Орфей и Христос.При черната ложа е обратното.Водачът живее и се избиват милиони хора заради него.Такива са Цезар ,Александър Македонски и др.Създават се империи,които пропадат.Нещата в света могат да се оправят,чре великата идея за мир.Буда е велик учител.В Русия в момента живеят около 1,5 будисти.Имат си храмове,в едно тяхно изкаване по руска телевизия,хората се чувстват свободни .

добре де , българи се месим на всякъде . ма руснаците що не си протестират за правата в русия а за китай се плюнчат !

Щото са двама от 140 милиона, а не 7 от 7 милиона. Като добавиш Пуси Райът и феновете има, стават за блокиране на движението в София на 2-3 места. За Русия тези НПО пионки не са фактор. И за Сърбия също се оказа.

Работодателя казва къде и за какво да протестират.

Министри та дрънкат,ама друг път

А какво казва нашето министърче, Даниелката? Или е зает да се репчи на Медведев, а може би и да го заплашва с НАТО. А това не са ли колегите му от лумпениадата, качи се на високо и дипломатично се дистанцира от тях.

Стига сте се занимавали с тия! Да си лежат в сръбските затвори и да не се връщат!

Явно това е някаква секта ,която дразни официалните власти в Китай. Проблема си е техен, но защо 7-ма бг тъпаци участват в това и замесват името на БГ? Явно сектата не е религиозна след като протестират при изяви на официален Китай. Мисля,че освен,че бг идиоти ни скараха с Русия сега ще ни скарат с Китай и Сърбия. Тъпо е, защото Китай и Русия са бъдещето.

Китай да, но от къде на къде Русия? "Резкият спад на курса на рублата е критична ситуация и Руската централна банка скоро ще вземе допълнителни мерки, заяви първият заместник-председател на банката Сергей Швецов, цитиран от АФП. Ситуацията е критична. Само допреди една година, дори и в най-лошите си кошмари, не бихме могли да си представим такова нещо, допълни той. Според ръководителката на РЦБ Елвира Набиулина отслабването на курса на рублата се дължи най-вече на външни фактори. Индексът РТС на Московската борса потъна с 10 процента заради новия спад на рублата, отбелязва АФП. Основните причини за срива на руската валута са санкциите наложени срещу Русия и падането на цената на петрола. Днес цената за барел петрол сорт Брент падна под 60 долара за първи път от пет години."

Тази пък, пак е станала някъде пресаташе. Само се мести от министерство в министерство.

от ЛЕГЛО на ЛЕГЛО

Ужасен съм до дъното на бездънната си душа! Ще останат в затвора до четвъртък?! САМО ДО ЧЕТВЪРТЪК ли бе комшу? Аз се надявах поне за месец ...

с какво фалунг гонг дразни властта. кое от това което учи подлежи на забрана? аз се запознах с учението преди много години и не виждам никакъв проблем. само в китаи защото голяма група хора се събира на едно място.

Коментираната тема има страна на истината, която ясно е отразена тук: link Това са хора, които са отишли там, за да обменят опит, изобщо не са били на улицата дори. Полицията ги е чакала в хостела още с пристигането им в страната. Това е вечерта на 14-ти. Какъв протест? Безумно е! Подобно твърдение, че са ПРОТЕСТИРАЛИ е напълно погрешно!

Защо ли първоначално снимката беше от уличен протест?

Да,къде скриха снимката на 7 тъпка облечени в жълти тениски и държащи някакъв плакат?

Хайде червени тролове няма ли да кажете как българите трябва да бъдат наказани за дето са си позволили да протестират срещу братски китай :D

Свободата не значи слободия. Само българите бъркаме тези 2 понятия.

Загубени !

Като видях снимката се зарадвах,че и нея са я прибрали....!

уредихме светлото бадеще на потуристан и спазване на човешките права и се намесихме в ватрешните работи на китаи.балгарииии глупациииии....

те са борците за правата на ...пейките в борисовата градина!!! СВОБОДА НА БОРЦИТЕ!!!

Душо, как српски момци йебут! Радойка

бла бла бла...

4) Българските практикуващи Фалун Гонг не са пътували за Сърбия с цел участие в незаконни протести. Сръбската Фалун Дафа Асоциация надлежно подава молба за провеждане на мирни протести с цел информиране на сръбската общественост относно престъпленията с отненамане на органи в Китай. Полицията в Белград забранява провеждането на такива протести по време на Третата среща на върха, и това е добре известно на българските практикуващи преди тръгването им за Сърбия. Затова намерението им е да се съберат със сръбски практикуващи Фалун Гонг, за да обменят опит в самоусъвършенстването и да правят заедно медитативните упражнения на Фалун Гонг, но не и да протестират. 5) Когато пристигат в хостела в Белград, за да се настанят на 14 декември 2014 г., там ги чакат полицаи. Те ги отвеждат в полицейски участък в полицейска кола със затъмени стъкла и решетки. Практикуващите веднага са поискали да се свържат с българското посолство. Полицаите им казали, че нямат право, тъй като са в полицейски участък. И че щели да имат това право, ако се съгласят да ги трансферират в център за задържане на чужденци. Началникът на полицейския участък бил видимо в нетрезво състояние и се опитал да направи хватка на един от практикуващите, душейки го през врата. Но практикуващият успял да се измъкне. За да могат да говорят с консула на България, практикуващите се съгласили да ги прехвърлят в център за задържане на чужденци. Там ги оставили да чакат 5-6 часа и отново не им позволявали да говорят с консула. След което сръбските власти излъгали консула и българското посолство, че практикуващите не са поискали контакт с тях. Консулът така и не отишъл в центъра, а разговарял със служителите на центъра по телефона. Дори не разговарял с бъгарските граждани. Впоследствие служителите на центъра решили да отведат практикуващите до границата на Сърбия с полицейски кордон и да ги освободят. В този момент пристигнала заповед на вътрешния министър да ги задържат и следвашата нощ (15-16 декември).

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ: СПЕШЕН ЗОВ ЗА ПОМОЩ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ДЪРЖАТ БЪЛГАРСКИТЕ ПРАКТИКУВАЩИ ФАЛУН ГОНГ ПО НАСТОЯВАНЕ НА ВЪТРЕШНИЯ МИНИСТЪР НА СЪРБИЯ Автор: Българска Фалун Дафа Асоциация Във връзка с последните събития и медиийни отразявания на задържането на седмината български практикуващи и двамата руски практикуващи мирната духовна практика Фалун Гонг в център за задържане на чужденци близо до Белград, правим следните разяснения и ви молим за помощ и съдействие за разгласа на случая: 1) От Дирекция Консулски потношения в българското министерство на външните работи ни увериха, че са задвижили въпроса и работят усилено за освобождаване на задържаните практикуващи Фалун Гонг. 2) Вечерта на 16 декември 2014 г. (понеделник) един от задържаните български граждани се свърза с нас по телефона и ни съобщи, че служители на центъра за задържане на чужденци са уведомили задържаните, че ги държат по заповед на министър на вътрешните работи на Сърбия, тъй като имали опасения, че практикуващите ще се върнат в Сърбия и ще протестират. Коментарът от задържаните практикуващи бил: не сме имали намерение да протестираме, а и как бихме могли, след като вие планирате да ни изведете с полицейски кордон до границата и ни сложите черен печат в паспортите? 3) На практикуващите в центъра са дали за подпис декларация, в която признават, че са дошли в Сърбия с цел провеждане на незаконни протести. Всички са отказали да подпишат такава декларация, тъй като това просто не е истина. Ако те подпишат тази декларация, сръбските власти ще ги съдят по член 40 от закона за чужденци на Сърбия, като заплашващи сигурността на страната.

БATKO

А бе, Фалоси нещастни. Кой ви плати да излагате България, потуранковци нещастни.

ма иди пуши курац

Да те шибат ... калинките! Ако ви държат месец-два, още по-добре!

Да го духате никаква помощ чужди продажници.

Вижте товаЧ Сега изтече по мрежата link Прессъобщение: СПЕШЕН ЗОВ ЗА ПОМОЩ Продължават да държат българските практикуващи Фалун Гонг по настояване на Вътрешния министър на Сърбия

Колко дават Фалун Гонг на протест? имате ли нЕква информация, че в БГ откакто върнахме Боко на власт нЕма работа.

те...оправиха човешките права в БГ-то, та сега се захванаха с Китай!!!

еврейката - боркиня срещу Китай, тц,тц

След 2006 г. няколко независими доклада алармират, че Китай систематично убива "затворници на съвестта" заради техните органите, продава ги за трансплантации, като това е превърнато в печеливш бизнес. В края на миналата година парламента на ЕС прие резолюция, която осъжда насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай. Това под една или друга форма са направили и много други цивилизовани държави по света. Не, този род протести и инициативи не са за вдигане на пенсиите или срещу високите цени на бензина. Те са предизвикателство да помислим до къде се простират границите на човешкото - дали имаме право да се наричаме хора, ако продължаваме да мълчим когато човешки същества са пребивани и изкормвани като животни заради куп кървави долари. Интересен е и факта, че арестите са направени в хостела, където те са били отседнали, а не на улицата. Ей така - превантивно. Движението Фалун Дафа по света има дълга история на противопоставяне срещу преследването на практикуващите в Китай. Подобни протести са организирани по цял свят от 1999 година насам и няма прецедент на насилие, неспазване на законите на съответната страна или ескалация на напрежението. При подобни протести стремежът винаги е за придържане към добрия тон и нормите за цивилизованост (на което учи и самата практика). Така че не мисля, че сръбските власти са арестували нашите съграждани за да предотвратят нарушаване на обществения ред. На мен ми прилича повече, че това е направено за да се харесат повече на новия голям брат - Китай. Вие си правете изводите кое е право и кое е криво.

Кое!?! Интересното е, че за подобни практити много по-близо до нас, а още по-близо до Сърбия се чу. Ама никой не протестира. Макар и в Европа да признаха, че е съществувала такава практика. А и за една друга братска полуевропейска страна се чу за такава практика. Кое е истина и кое лъжа!!! Къде е позволено и къде - не! Интересно ли е, или отвратително! Кое!!!

БATKO

А Хашим Тачи като режеше сърби за органите им къде бяхте бе мекерета жалки. Да се разкарате оттук и да не излагате България, че ще ви ...., пръдльовци нещастни.

А ти къде беше, дребна душице?

имало едно Аум Синрике в Япония, уж ким духовни практики отначало , след това се оказа терористична организация отговорна за теракт в метро...Имало един Ленин нож духовен водач, и бойните му групи, българите помагаха му, като доставяха оръжия, през Черно море, а след това какво станааааа!

Да знае се кой финансира чичко Ленин и I-вата и II-ра св. войни - едни чичковци от УСА, същите сега подготвят NEW WORLD ORDO чрез с-ма от заблуждаващи и репресивни практики и точно когато почти са до целта (пълно загробване на света), се намира някой , който показва изхода от залата на ужасите. Това учение е просто Йога - гимнастики, самоочистване и духовно възвисяване. Ако не беше истинско, нямаше да го имат за такъв враг и да го преследват до смърт. В 21 - ви век да организираш преследване в такъв мащаб, това е съпоставимо със средновековната инквизиция по безумие и жестокост.

освобождават? какво им се бърка София? Щом са престъпили сръбските закони - тогава........

Боже господи, това недоразумение чампоева пак ли е говорител на външно?!?! Боже опази!

Икономическата среща в Белград - в дълбоката медийна сянка на нарушителите на забраната за протест. Сега медийните прожектори ще светят върху 7-те джуджета ...

За да изядат по некоя безплатна плескавица некои нашенци са готови на всичко.

нещата не са безобидни...

,,Фалун Дафа" е било част от школата на Буда.Затова цялото врякане на МВнР,то било в защита на Буда Борисов.

не оправдавам сърбине, но и у нас щяха да разгонят и арестуват неразрешен протест! тия пък намелили къде и за какво да викат по улиците! Ще им е обица на ухото!!