Българите по света са между 3 и 4 милиона

Няма официална статистика, но се предполага, че българите по света са между 3 и 4 милиона души.

Обратно в новината

Коментари - Българите по света са между 3 и 4 милиона | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Напълно сте прав - това е пътят.

Тази работа няма да стане с агенции и министерства. Докато държавата не се оправи, масово завръщане на емигранти няма да има. Няколко ключови момента: Справяне с мафията, съживяване на съдебната система, съживяване на здравеопазването и образованието. пенсионна реформа с алтернативни и допълнителни възможности за доходи след пенсиониране. Създаване на условия за стимулиране на производството и задължаване на фирмите да се грижат за повишаване квалификацията на служителите си, да са социално по-отговорни и да са по-лоялни както към собствените си служители, така и към другите фирми. Защита на работниците и служителите от изживяващи се като феодали собственици на фирми. Да се премахне картелността в бизнеса и се въведе истинско пазарно стопанство. Да се изкорени корупцията, да се стимулира развитието на селското стопанство. Всеки един от вас може да допълни списъка с още много неща. Не че хората искат да се върнат наготово, но поне да се види, че нещо се прави.

За съжаление повечето от българите в чужбина по правило се срамуват от българския си произход поради изостаналостта и лошия имидж на България, кръщават децата си с чужди имена и говорят с тях само и предимно на чуждия език... Много често книжките на български език биват изхваляни на боклука, защото са били ненужни... Аз съм от тези българи, които не се срамуват от българския си произход, но ме боли, когато някой се очудва, че не сам станала чистачка или проститутка, а имам друга работа и не живея на издръжката на някой друг. Като цяло повечето българи в чужбина са приключили по някакъв начин с България вече. Насила хубост не става! Нали преди в нашата родина имаше хубав живот само за комунистическата номенклатура и за нейните супер талантливи чада, а другите нямаха никакъв шанс в живота. Спред мен е по-добре да се направи министерсво за борба с бедността и мизерията в България и така възможно по-бързо да се вдига жизнения стандарт на населението, хората да могат да пътуват свободно по света и да се убеждават, че в родината е по-хубаво и да се връщат обратно. Докато хората са убедени, че там, в далечната страна животът им е по-сигурен и по-хубав - те няма да се върнат никога обратно и това е правилно. Повечето хора, установили се в чужбина, но преживели преди години наред гадости в България даже нямат и носталгия по такава родина, където са преживяли само мизерия, безправие, гаври и всякакви мъки и унижения. Всяка година Германия също бива напускана от около 160 хиляди души, но никой не прави министерства за тези хора и никой не се вайка особено поради този факт до момента. Хората отиват там, където има повече слънце в живота им и където данъците и цените са по-ниски. В края на краищата всеки сам има право да решава, къде му е добре и къде и как иска да живее. Мисля, че на първо място работата на управляващите е да оправят нещата вътре в страната, а не да се занимават с други работи. Междувпрочем доста от напусналите германците се завръщат след време сами обратно, защото се убеждават, че имат нужда от социалната помощ в родината си...

Ти нали си пълна лейка бе мушморок червен!Какво не е ли истина ,че хората бягат от вас бе пръдльо?

Аз съм в Дания от 2 месеца. Само да ми потръгнат нещата и ще се върна на кукуво лято!

саммо не разбрах тоз велик Стамболов за къв чеп го цитираш?? искаш пак някой да докара някой автореврейски пияндурник тук за 100Г?????

понеже си куха лейка та дрънка като станем пак 9 млн чрез демоСратично управление може да се изпразниш пак тук...айде със здраве и по малко американски филми, ок???

а тук къде 3 млн някъде...изключвам мангали и пр. сган

и Мацедоните от ФИРОМ броите ли ги?!

Tova e nashata rodina!!!!!!!!!!!!!!

Колкото и да се говори , каквото и да се прави , много вода изтече , много манипулации преминаха от една форма в друга а сега накъде - късно е .Съзнателно народа се манипулира с невярна информация , много сме по чужбините и реяално оценяме нещата а тези които са в България има една приказка кервана си върви а кучетата си лаят . Кризата е поредната манипулация - няма по добро средство за да се наместят новите моменти в сливането на 2 системи , безработицата дава възможност на доста хора поради липса на работа пътя към България а ако я нямаше кризата как - щеше да е . няма лошо ако един човек иска да работи и където си иска . но Българина е грозно когато доиде в чужбина да говори несмислени неща все негативи . има една истина каквито сме ние така ва ни е и страната . ГРЕШКИ НА БАЗА БАИ ГАНЬОВКИ ИНТЕРЕСИ А НАРОДА СЕ ОКАЗА ЧЕ Е ЕДНО СТАДО ОВЦЕ , ПРОЩАВАИ БЪЛГАРИНО НО ТАКАВА Е КАРТИНАТА - ИДВА НОВА ПАРТИЯ И ВИЕ ЗАРЯЗВАТЕ ВСИЧКО И ХУКВАТЕ А КАКВО Е ПО РАЗЛИЧНОТО - ЕДИН ИЛИ НЯКОИ НЕРЕАЛИЗИРАН ПОЛИТИК ВИ КАЗВА ХАИДЕ НА МАСЛИНИТЕ И ВИЕ ХУКВАТЕ - МИСЛЕТЕ ЗА ДА УСПЕЕТЕ . ЗА БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО-НА ПЪРВО МЯСТО СЛЕДВА АКО ИМА БРАК ТЕЗИ ХОРА ДА ПОЛУЧАВАТ , КАТО СЕ ОТКАЗВА ОТ РОДНОТО СИ ПОДАНСТВО . НЯМА НИЩО ЛОШО ПО ПРИМЕРА НА ИЗРАЕЛ ДА СЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ БЪЛГАРИТЕ ДА СЕ УСТАНОВЯТ ДА ЖИВЕЯТ И ПОЛУЧАТ ПОДАНСТВО .

Българомразците/бълг всячески препятстват СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА. Не се учудвам на мненията във форума, пледиращи за запазване на статуквото. За да се оцени дадено мнение е необходимо да си зададем само един въпрос:Какъв е интересът в позицията, защитавана от форумеца?. Българите, сме подложени на свръхчовешки изпитания от Бог. И защо е така? Възпитаният с поколения наред атеизъм води след себе си мъка. А ние подсъзнателно се подлагаме на тази мъка за да възтановим загубената си в Бога вяра. Там където има съмнение, обструкции, сляпа вяра, НЯМА ВЯРА. Най-силно вярващи стават убедените атеисти, защото са разбрали демагогията на религиите и техните църкви (Най-фрапиращ е религиозният фанатизъм към науката и нейната църква-държавата с нейните репресивни органи ЦРУ, ФБР, КГБ, Гестапо, МИ6, КДС-ДАНС... . Един такъв репресивен орган в миналото, е била Светата инквизиция на Ватикана).

Лично проверих в интернет какви и колко са българските организации в Гърция.Установих,че повечето съществуват само на хартия(ако и такава има).Официално са признати организациите на български имигранти в Гърция: дружествата в Атина (Отец Паисий и Васил Левски), българо-гръцките дружества за приятелство в Солун и на остров Лерос. В тях членуват и гърци, приятели на България, бивши гръцки политически емигранти в България (след гражданската война в Гърция в края на 40-те години на ХХ в.) и техни потомци. В Атина се издават частните вестници Български новини, Контакти, Атински вести, България днес.Нито една от изброените организации или вестници не отговарят на потребностите на българските емигранти.В библоитеките освен розови романчета не можеш да намериш друго сериозно четиво.Вестниците са крещящо безлични.Пълни с реклами,сладникави сърцераздирателни лични драми,евтина емигрантска поезия,никаква гражданска позиция и критичен поглед към действителността.Съб на българи по културни поводи,политически разисквания е изключителна рядкост.Липсва обединително звено и концепция обединяването на българите около една национална кауза.Освен за ежедневни проблеми и дребнотемие тук не става въпрос за друго.Хора със съмнителна репутация и култура се изживяват като народни будители,тласкащи нашите сънародници още по-дълбоко в бездната на безпътицата и отчаянието.Нито искрица на буден български дух,никаква градивност.Стимулира се индивидуализма,на принципа Разделяй и владейРуската общност,за разлика от нас са си изградили една държава в държавата и животът на руснаците е много по-осмислен,макар и в емиграция.Никой няма интерес емиграцията да се завърне в родината,напротив-пр от отчайващата бедност и мизерия в България и изолацията(гастарбай с робско-слугински манталитет) в Гърция,някои,изглежд заработват добре от всичко това.Имам предвид средствата ,отпускани(доколкото ги отпускат )по линия на агенцията за българите в чужбина.И сегашното правителство,както и предишните,с икономическата си политика обричат собствения си народ и вътре и вън на бавна и мъчителна смърт.Безогледната приватизация и законодателството създават вътре в страната ни армия от бедняци,чиито близки и роднини са осъдени докато са живи да не видят родината си в стремежа си да работят и помагат с каквото могат.Еднаква мизерия и вътре и вън.докога?

Браво за инициативата! Българин е всеки, който дойде тук и се нарече българин и говори български. Не ме интересуват емигрантите, които са избягали от България, чиито внуци няма да знаят български език. Така че, българите от Македония и Молдова като наши братя са добре дошли, те са по-истински и по-необходими на страната ни отколкото бгамериканците, бгканадците и други БИВШИ българи. А че говорели с акцент, това да им е кусура. Децата им ще говорят по-добре от децата на емигрантите. Бог да пази България и да й върне славата! Малко ретроспекция - по време на османското робство и особено в периодите след въстанията за българите е имало 3 пътя - гонени от жестоко отмъщение да избягат от тази територия и да останат в чужбина. Втория път - да се спасят омилостивявайки поробителя като приемат исляма. Третият път - да бягат в планините и горите при свръхтежки условия на живот, но да останат в България, да говорят български и да пеят добруджански, македонски и тракийски песни. Всеки е направил своя избор и не искам да съдя никого. Но въпросът остава - кой от трите избора запази името България?

Kyde? Na dragalevskata ''kato sylza'' rekichkata? Samo kogato priberem lajnata po rekata i po Vitosha tugava shte e problemyt, a sega koj shte dojde?

Vednyj ruska bijala gvardija bila e tuk. Ot tova Bylgaria samo specheli kulturno.

да бе ще си дойдат, най -много и тези дето сме още тук да вземе и да си вдигнем чукалата нанякъде

Лош човешки материал!?

да,дори мисля че са повече..аз самия емигрирах преди 3 седмици...в бг няма реализация за хората на изкуството,а държавата всячески смазва талантливите ни хора...и мисля че са повече от 3 милиона,поне 4...глупости са това което казват-че зависело от хората,трябвало да останат..нали стоях,с такава надежда...но не,въпреки че спечелих едно риалити щоу,какво се получи?в нормалните държави такива хора получават възможности,записват албуми,правят клипове,а тук бях излъган хах,от един мн мн известен тв водещ/да не казвам шоумен/...и въпреки кризата тук,сякаш ми се струва че тук хората наистина много повече таланта,отколкото в бг...

Мисля ,че са повече.Едва ли някой знае точният им брой.Със сигурност един ден ще бъдат повече ог българите в България.И нито миниктри с портфейли или без няма да спрат този процес. Причините ги знаем всички.

Значи сме тотално разделени на външни и вътрешни българи! Както навремето част останаха с Кубрат /Курт/ във Волжско-Камска България, а другите се разделиха по всички посоки, и сега се повтаря роенето....Не е на добро, да знаете, никак не е! Коренът вехне и се стопява, навън пък се изражда, никой не идва да полива земята и тя бавно се превръща в пустиня и тръни....Дали заразата и заплахата обаче не дойдоха този път отвътре?! Жреците не станаха ли от слуги на народа си в слуги на Мамона? И колко струва в злато бъдещето, живота? Жалко за проживяното хилядолетие и половина тогава...! За какво беше всичко - битки, робства, бунтове, жертви? За да загърбим и отминем ли? Като не ни чуват нагоре, ние сами глави на раменете и сърца в гърдите нямаме ли, свършиха ли се Бенковски, Левски, Стамболов, Стамболийски?...Мисл бързо!

Положението е зле казват ни че сме 6 милиона в БЪлгария но едва ли имаме и 5...От тях 2 500 000 пенсионери 1 000 000 под 18 години отават 1 500 000 да хранят пенсионерите..Решени е само едно Бат Бойко спира пенсиите за 1 година пенсионерите измират и държавата се оправя!!!

Ей затова онези кюлханета,Юзеирови се помпат със самочуствие и квичат,щото качествените хора хукнаха навън и останаха повечето селяци дето само кравицата му и нивицата му са важни,и както е казъл Апостола,чакат някой друг да му донесе свободата на тепсия.Обнадеждаващо е само това,че на последните избори се забелезва осъзнаване и дано тези управляващи събудят народа български и покажем на фесовете какво можем.Как мислите,кой е спъвал разглеждането на тези 600 хиляди молби.Аз знам,това са онези мрънкалници за новини на език различен от българския и вечно с претенций за права и сепаратизъм на чужди земи.Време е да и покажем и другия край на тоягата.

А в скоро време и повече... един ден в тази държава Анти-Човек ще останат само циганите и турците!!!!

По принцип като идея не е лошо да се заселят при нас известен брой нови българи. Но с тези от руската зона трябва доста да се внимава. Както е известно почитта им към законите не е от най-силните им страни. А иначе срещу хубави молдованки, бесарабски българки и донски казачки никой не възразява смятам :) Имам резерви към мотивите на всичкоразбиращия суперексперт Божидар безпортфейлни. По-добре първо оправете условията за наличните българи , пък после ще му мислите за другите...

Това,че има 3-4 млн.българи по света е вероятно,но може би е пресилено!Ако е истина-колко успешно всички правителства след 1944г.са успели да прогонят тези българи и децата им от Майка-България?Спомн си първата1-2 год.след 10.ноември 1989 г.колко млади българи заявяваха,че заминават защото не искаме да работим за комунистите!Колко прави са били!!!

Живейте си в чужбина и не ни мислете , нали всички преуспяхте и направихте парите . Всички сте уважавани и преуспели в чужбина, но вие си знаете истината. И ние можем да смятаме ЕВРО, и ние знаем какви са стандартите в Европа, но въпреки това сме тук. Има и по-важни неща от парите дори и в този етап на живот. Поне аз така мисля. Живи и здрави.

Какво сте се разревали ! - хората са отишли по родните си места . Не ли знаете от колко племена е възникнала българската държава / 14-15 са само прабългарските племена и още толкова славянските племена и 2-4 цигански племена / и да не се обидят турците , но те са дошли после

Пак ни хвърлят димки и ни занимават абсолютно манипулативно с глупости! Въобще не ме интересуват колко чуваши, ингушети, азери, казахи-мазахи и всякакви други, които мислят, че са българи, живеят извън България. Интересува ме колко българи са избягали от България през последните 20 год. и колко още искат да избягат. Интересуваме ме колко е реалната безработица, с колко процента на месец обедняваме, колко хора до края на годината ще останат без работа, на колко болни им се отказва всекидневно медицинска помощ, колко хора спират да си плащат кредитите от мизерия, колко млади жени поради безпаричие отказват да раждат деца, с колко процента са се увеличили психическите разстройства сред населението за последните 5 год. Интересуваме също така управниците какво правят или смятат да направят по тези проблеми и въобще интересуват ли ги обикновените хора или просто крадат като за последно, кой как може. Това ме интересува, а не просташки изглеждащият и сервилен към всички власти Б.Димитров как се опитва да развива някаква дейност в абсурдното и измисленото за него ведомство, получено в знак на вярна служба към поредния вожд и учител.

Umnite i kadyrnite bulgari otdavna se iznesoha ot BG-to. Tezi, koito iskat bulgarsko grajdanstvo, shte otidat da bachkat v europa-ta. Mnogo skoro ciganite shte stanat poveche ot bulgarite.

Смешни изказвания - дуржавата прогонвала хората, а какво всъщност представлява тая държава, не са ли самите хора тези, които я правят? Българинът е чуждопоклонник, няма какво да се лъжем. Всеизвестната приказка, че чуждата кокошка е по-тлъста, както и думите на Елин Пелин, че в България може да се роди само един гений - гения на завистта, са си валидни и до днес. Управляващите си ги избираме ние и няма на кого да се сърдим, че били мислели само за собствената си изгода, защото повечето от оплакващите се биха направили същото, ако са на мястото на управляващите. Май трябва да се примирим с факта, че бедите ни идват от самите нас и да си подредим държавата както са подредени някои други държави.

ЕМИГРАНТСКО- Петя Божилова -Мадрит Сън неспокоен ме омайва и пак съм в бащината къща, на двора кучето залайва на прага мама ме прегръща. Кажи ми Родино красива това тегло кога ще свърши? -Да ме оплаква майка жива... но да не дава да се връщам...

ot istok doidoha bulgari-bulgari mrusni bokluci- stara evropiska pesen

Истината е една... да добият българско гражданство и по- лесно да пътуват в ЕС ( без визи)

През 1989 някъде бяхме близо 9 милиона. Сега близо 6. Това ако не е геноцид... А за тези в чужбина, че били 4 милиона - може. Само че това вече не са българи, а немци, американци, канадци... И това не е случайно. Вече е в рамките на нормалното човек да се казва Джон Петков или Уилям Усоев. Тъжна работа.

Марта, слънце неземно, хората от Бургас няма да ти се обидим просто защото темата тук не е такава. Ще приема, че неволно си се подхлъзнала и наистина не мислиш да навлизаш в тази комплексарска тема.

Предпочитам българи от Молдова, Украйна, Беларус, отколкото да ми идват от Турция, да ми строят джамии и все да плашат с етническо напрежение

Не ни е необходима 5-та колона от Изток.Да се направи така ,че да се върнат напусналите след 10 ноември българи.Но те не са удобни.Те трудно се манипулират отвън.Всеки пребивавал,а особено роден и израстнал ,в друга държава , е опасност за независима България.

С циганите и турците или без??? Кой е българин? Или БГ гражданин!?

Ne gi iskame tiya ot bivshite savetski reepubliki. Prestapnostta shte se uvelichi masovo.

Да им дават гражданство и да идват по селата!! Щото не е добре.

твърде жалка статистика. Коя друга държава ще разреши приблизително 1/3 от населението и да се изсели. Сами си отговорете какво прави тази държава эа да эадържи народа си.................. Боже колко мъка има в БЪЛГАРИЯ , боже!!!

Ами защото чалгарите са и сърбомани. Като чета във форума какви похвали се сипят за кървавата асимилаторска политика на Сърбия, трудно би се осмелил някой политик да отвори дума за българите от Западни покрайнини.

Като чета какви глупости се пишат и то толкова убедено, че са прави хората! КГБ, хора които знаят само руски! Що не се скриете бе! В един Ямбол и Бургас хората приказват много по-лошо от тези в Молдова и Одеса! Първо се запознайте с такива хора и тогава говорете! Но, имам приятелка , която се ожени в Германия и не иска да учи сина си на български! Просто защото се големее вече, има си всичко, защо ще се занимава с този глупав език! Ето това са българите - колкото са по-богати и добре , толкова са по-гадни и не мислят за никого освен за себе си , за разлика от богатите но не българи!

The government in Bulgaria is very bad. But Bulgaria is beautiful as a country.

Не ви е срам -- овце всеки ден виждам прости смотани хора пууу

Вижте ве хора как не ви е срам не си търсите правата ще се доказвате на друго място като не се докажете ттука на вънка какво

и повече ше стават