Мъж с инсулт стана донор на двама души

В навечерието на Възкресение Христово – нова донорска ситуация в "Александровска болница". Двама мъже получиха шанс за нови бъбреци.

Обратно в новината

Коментари - Мъж с инсулт стана донор на двама души | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

а ба и там е мътна и кървава. кои умрял, кои убит. за пара всичко правят докторите.

Когато почина майка ми започнаха да ми обядняват, че след инсулт не можело да се използват органите, и ощу сумати глупости симо защото ги мързеше да се мръднат. Става въпрос зя плевен. Дори и след десет години още имам желание да ги осъдя. Адмирации за александровска болница Мойте съболезнования за близките на починалият

Важното е починалият човек да е получил лекарска помощ според световните стандарти.Когато е лекуван така и е насъпила доказана мозъчна смърт може да се прави следващата стъпка.Това е моралната страна на въпроса.Така че....

Понеже се навлиза в религиозни и философски спорове, аз ще ви попитам - кой човек има власт да решава кой да живее и кой не? Какво се правите на Господ? Абсолютно човешка помощ за двама души, които ще се отърват /дай боже/ от болестта си.

Уважавам решението на близките на този човек, решили да дарят органите. Представям си радостта на хората, получили шанса, те ще са вечно благодарни!

И какво лошо виждаш в моя коментар? Не се ли радваш, че двама души ще водят нормален живот? Дано не ти се налага да стигаш до тяхното състояние....

беше за това че ще ти са вечно благодарни. От къде си сигурен? А и поддържам казаното от хора, които като цяло са против тези съвременни, най.вече с цел печалба измислици- трансплантациите...

Понеже хората престанаха да си помагат приживе, та сега ни убеждават да си помагаме като умрем.

Тия с кинтите (сещаме се - кои са) - пререждат останалите, а докторите са най-вече ТЪРГОВСКИТЕ посредници! Хуманно - в повечето случаи означава - парите не достигат до роднините на донора!

Когато се прави добро, не се мисли кой колко пари ще вземе, дали има търговия, дали е опорочено.... Част от теб ще продължи да живее в друго тяло и някой ще ти е благодарен, без да те познава.

Ами ако това ДРУГО ТЯЛО убие някого, открадне или извърши някакъв друг грях, това няма ли да падне и върху тебе. Може би този човек е нямало да го извърши ако не си му продължил изкуствено живота??!

Не мисли какво ще следва. Има поговорка - направи добро и го хвърли ви морето. Така се прави добро - анонимно.

Преживе хората имат право да подпишат декларация дали са съглани да им бъдат използвани органите след смъртта им за научни, медицински, опитни или по други поводи. А за трансплантация медицинското досие има точки на които всеки пациент отговаря: дали желае пулмонарна и сърдечна реанимация при случаи на нужда и дали е съгласен да бъдат използвани органите му за тренсплантация. Едва ли е в правото на някои от роднините да решава това. Това е лично решение, вземато преживе , избора е личен и никои няма право да го нарушава. Така е прието от Световната Здравна Организация. В България всичко е опорочено за пари, една успешн тренсплантация е доста доходна, никой не се интересува законно ли са иззети органите , собственост на починалият .

А когато животът ти свършва, за какво са ти тези органи? Помогни на нечии друг живот да продължи. Това е по-хуманно.

... на някоя мутра с пари, за продължи животеца му - щото и той бил човек!!!???

Сигурен ли си, че този нечий друг живот трябва да продължи на земята Непременно??!

Защо да не се помогне на човек, който има шанс? Това е толкова хуманно... Не коментирайте злобно, защото на всеки може да се случи да се нуждае от нов орган... Никой не е застрахован!

Има две точки на виждане. Едната е, че човекът само ползва тялото и то не му трябва, а другата, че тялото е като сгъваем чадър, който пак може да ти потрябва. Коя ли е вярната? Ако е втората, как друг решава вместо теб? Светът представлява набор от лични решения и трябва да остане така. В играта наречена от нас живот има един който определя правилата - Господ и един, който участва по тях, условно човек. Не е нормално трети да се бърка в тях.

Към айде стига Кои са изключителните случаи, при които сте съглсен/а/ ?! Сигурно, когато се касае за живота на ваш близък роднина, дете? Така ли е?

Да, разбрахме, на едни бъбреци им трансплантирали хора.

Респект пред решението на близките на починалия човек. Направили са две добрини, дано доброто им се върне!

А питали ли са донора, дали иска да си дава органите. Защото аз не искам - освен в много изключителни случаи. Органите на човека трябва да си отидат с него - поради много духовни и кармични причини. Не ми се обяснява.

А когато си в състояние, да не можеш да взимаш решения, т.е. - мозъчна смърт, и вече нямаш никакъв шанс, кой да те пита?

"Трансплантираните са на 52 и 48 години." - Трансплантират се органи. Хората не се трансплантират на органите, а обратно - органите на тях.