Мечтата на българина: Кола 2-ра ръка за 3500 лв.

Най-голям интерес българите проявяват към автомобилите втора ръка и мобилните телефони.

Обратно в новината

Коментари - Мечтата на българина: Кола 2-ра ръка за 3500 лв. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Оправете си заглавието. Това са възможностите,а не мечтата.

Мечтата на българина: Кола 2-ра ръка за 3500 лв. ======= Е.ати и мечтата! В европейска държава през 21 век! Едно време при простака-диктатор Живков нечтата беше Жигула или Лада (Волга - ако си баровец или връзкар, голям комунист...) след десет години чакане с 1500 лева вноска (при заплата 150 лева), банани по Нова година и да излезнеш до Унгария, Чехия, Полша,... за да видиш свят, ако можеш...да видиш малко от начина, по който живеят малко по-свободните хора - за Запад не смееха и да мечтаят обикновените българи. А сега мечтата им е за кола, която струва една седмична надница по белия свят!

България е сред европейските страни с най-ниска покупателна способност на човек от населението това пък показват скорошни данни на Нюрнбергския институт за пазарни проучвания.Проучването обхваща 42 европейски държави, в които се отчита средно равнище на показателя от 12 802 евро.

Няма смислена причина да смятаме, че купуването на кола втора ръка е нещо лошо. В Германия 40% от колите са втора ръка и там не смятат, че това е лошо. В България колите по модел от 2000/2001 година насам, задължително отговарят поне на Евро 3 стандарта и до няколко години почти няма да останат коли от преди Евро 3, което гарантира достатъчно чист въздух. В София сега тези коли са около 80% от колите.

Меко казано е смешно да видиш получовек в автомобил. Какво си мислят - че като вземат таратайка и им пада мнозък от небето ли? Комично е някой с празна глава да подкара таратайката и да се смята за ЕЛИТ. Елит е образованият и интелигентен човек, който с висококвалифицирана работа допринася на обществото, а не смърдящ на чесън селяк, замърсяващ планетата с Народната кола и фекалиите си.

Мечтата на българина: Кола 2-ра ръка за 3500 лв., която на Запад предават за скрап след петгодишна употреба с цел да се снабдят с нова.

Както винаги, някакви е прaзно между yшите, философстват на тема чист въздух в София и възрастта на колите. Възтастта на колите влияе за около една стотна до към една хилядна от процента при наднормено замърсяване в София, т.е. не влияе на наднорменото замърсяване. Колите в София с Евро 5 и 6, са около 1/3 от регистрираните, а с Евро 4 около 30% от колите.

Аз пък се изхитрявам да минавам съвсем без кола и си спестявам и разходите и всевъзможния рекет на власти,проблеми с паркирането,откачалките по пътищата и като цяло-пари и нерви .Използвам градския транспорт а в екстрени случаи такси.Макар то да е скъпо като инцидентен транспорт излиза много по-евтино.

А когато тръгнеш на почивка с жена си и двете си деца, на три и осем години, как стигаш до Велинград? С теснолинейката?

Каква жена и деца? Те нормални жени останаха ли?

OLX не е критерии за "мечтата на българина". С написаното, OLX казва, че са толкова западнал сайт, че там пазаруват само хора, които могат да си позволят 3500 лева за колана старо.

Не мечта, а възможности... Гарантирани от БКП и всичките им наследници до днес...

Не пишете простотии.Никой не мечтае за таралясник на 15 и кусур години.Колата в Булгаристан е жизнена необходимост откакто транспорта беше съсипан заедно с всичко останало.Доходите на повечето българи стигат за това.Като не те устройва-мри.Това е закона на булгаристанската джунгла, така и живеем.Мечтането не е за нас .

Думата Булгаристан я използват турците, а на турците от край време българина няма вяра.

Не съм турчин.Ако щеш вярвай, ако щеш недей за мен няма значение.Използвам думата за да разгранича България сега от истинската България която загубихме, ако вообще сме я имали.Как да е, сигурно не можеш и да ме разбереш какво се опитвам да кажа.

Перничани си постъпват съвсем разумно, не знам защо се опитват да ги бъзикат. 30 км чисто нова магистрала до София, където има работа. Какво по-добро решение от икономична малка народна кола като Golf !? С падащи цени на частите и сервиза именно поради все по-голямото разпространение !?

Толкова иномична, че ги глобиха с милиарди за емисии. Да не говорим, че това е модел за простолюдието/селяците. Изключително просто същество може да мисли само за комплексите си и да не му пука за планетата.

се продават и хибриди ама не се харчат толкова. Може да си вземеш Лексус. Иначе най-изгодни са служебните и крадените автомобили. За въздуха не се притеснявай - предвижда се след зоополицията да се назначи и дихателна полиция : ще се брои колко често дишаш и ще бъдеш обложен с данък дишане.

Реклама на западащ портал за обяви или новина?

ChatGPT

Я... Красимирчо взе че се обиди май... нищо! Нали знаеш какво да правиш като се сърдиш? Добре, че не ти плащам аз, че щеше да си на улицата вече! Драскач скапан!

кое по-точно е мечтата стара кола или Перник - столица :)

Между мечта и възможност има огромна разлика, Дир- аджии.

Точно, пич! Всеки мечтае за Ферари с цвят червен и маце с бронзов тен, но реалността май е друга. Благодарение на колите втора ръка много хора може да си позволят автомобил. Как го поддържат е друга тема, но като цяло поддръжката на по-старо возило е в пъти по-евтино от това на ново.

Обаче този автомобил го използват не от необходимост, а за жалка гъзария и за да могат да ебат селските курви - нали това за тях е задължително условие - да имаш таратайка, че да те ползват за безплатно такси из града. За сравнение холандските студенти ходят на университета с ВЕЛОСИПЕД, изглежда нямат комплекси за малоценност.

Тодор Живков трябваше да направи само две неща и още щеше да е на власт: да пусне да се внасят голфове на старо и да се слуша чалга. само тия две неща.

Само че по негово време Голфове имаше, но чалга - не.

Трябваше да започне внос на стари коли и да разреши кафенца, сладкарнички, магазинчета, сервизи за дребния бизнес. А големите заводи да си работят, да не ги даваме на западняците. Перник щеше да си работи. За циганите щеше да има работа. И никаква чалга нямаше да има !

На входа на завода на Фолксваген в Германия: "Благодарим на град Перник, че ни държат далече от бизнеса със скрап вече 20 години." И втори надпис - "Тук се раждат нашите Голфчета и умират в Перник" И те така .................... !!!

Не е мечта, но е реалност за много българи. Срамното е, че същите коли струват по 400-1000 евро в страни с пъти по-висок стандарт.

Една молба към автора, ако може да сподели с нас източника и самата статистика, която така свободно цитира, за да можем да си направим сами изводите. Само като пример 40% звучи мноооого голямо число, но ако в Перник са били продадени за предишния период 100 автомобила, а за сегашния 140 - това са само 40бр. повече. В софия ако са продадени 1000 автомобила преди и 1100 сега, това е ръст от само 10%, но реално продадените автомобили и ръста в продажбите като абсолютна стойност е доста по-голям.

Значи да знам, че повечето рекламирани "бизнесмени" в БГ си мислят, че заплати под 700 лв в БГ нямало! Знам, че такива бизнесмени дори ги дават по телевизията като лицето на професионалния "честно" замогнал се бизнесмен! Но истината е далеч от вижданията на такива БГ "бизнесмени"! Та в провинцията над 85% от хората вземат заплати малко над минималната която към днешна дата е 510лв. Та с такива заплати за каква кола да си мечтаеш! Ако колата ти струва 3500лв. и като се вземе из в на предвид, че след покупката ще ти се наложи да додадеш още към 1000, че може и малко отгоре пари за малък ремонт и смени, то ти излиза, че една такава кола ти идва към 4500 лв. Ако предположим Да не говоря, че за много хора това е и една не осъществима мечта, че вземаш 600лв месечно, то за да си купиш една такава кола ще трябва да работиш без да ядеш без да си купуваш нищо друго без да плащаш сметки и въобще само да работиш 7 месеца! Пак казвам само работа! Та кажете ми кой може да си позволи този лукс кола на старо за 3500 лв.!!!!?????

Ганчо Цървула кара кола за 2000 евро, но пък сменя смартфона всеки 6 месеца и винаги с най-скъпия, който може да плати. Трагедия сме като народ. Свестните българи са толкова малко, че вече всичко е загубено.

уегай и пучивай! Ганйо

Ако ти си от тези ганьовци,ние не сме!!!! Не слагай всички под общ знаменател! Иначе и да не си купува българинът телефони,пак за нова кола пари няма да има!!!

Това е мечта за средния европеец. Моята е четвърта ръка.

Такава е мечтата на българина, защото е много социално ориентиран и държи всички да печелят. Това отговаря и на социалната стратегия и програма и на правителството за заетост и повишаване на доходите. Купуваш кола за 3500 лева, храниш беден западняк, морга или тамошен джамбазин. Храниш и тукашен джамбазин, почваш да храниш бензиностанции, общини, министерства, КАТ, застрахователи, също и много сервизи, морги и т. н. С едни мизерни 3500 лева начална вноска издържаш десетки хора, които иначе няма да могат сами. Хвала на такива всеотдайни хора!

Кола за 3500лв, че и за 2000лв, върши същата работа като чисто нова кола. Да не говорим, че на старите коли частите им са без пари. Няма каско, няма нищо.

Ти сигурно с кола за 2000лв. ходиш до Монако и паркираш пред казиното. От такива палячовци, като тебе не може да се диша в София. Не че Фандъкова не е виновна, че ви бута фандък и няма изисквания за автомобилите, които се движат в града.

Това е причината. На нов автомобил ако примерно му дават 15 мг/100 нещо си, на 5 годишен - 25, на 10 - 40 и т.н., като в същото време таксите също намаляват. В другите страни слагат за нов 15 мг/100, за стар - 25 и толкоз - кой докъдето изкара - спират го. Тука ако го направят, 80% от автомобилите в Б-я трябва да ги спрат.

Да вкарвам боклук за500евро и я продавам за 3000лв.папагали мнооого

jingiby

Мечтата на българина вместо да е заплата от 3500 лв. е кола за толкова! Това никак не е добре...

Хората мечтаят за такава заплата,борят се,но алчните боклуци,за които работят излапват всичко за себе си,затова и народа поголовно се изнесе в чужбина и взима 3 500,че и повече... Но тамошните робовладелци не са чак толкова алчни,като нашите! Строи небостъргач в София,а робите му взимат 500 лв в провинцията за 14 часов работен ден 6 дни в седмицата!!!! И все е криза и все нямал пари завалията... Пфууу!!!!

Ай стига писа глупости бе

Нямат пари хората. Само малко.

Па я си сакам една около четиредесетака...предпочитам/,,втора ръка",пред неизползвана стара ,,ьалежала стока":)))

За тези доходи в България и 3 500 за автомобил е много!!! При тези нищожни заплати и тези гигантски сметки за ток,парно,вода и какво ли не,при тези цени на винетки и граждански,при тези цени в магазините и с тези умрели заплати, няма как да се заглеждаме по други автомобили освен по катафалки... Цени,като в Германия,че дори и по високи,а заплати,като в Конго!!!!???

като ти е скъпо - не купувай. И аз не си купувам самолет или подводница. Всеки каквото си позволява и фактите ти са смешни.

И какво,като ни е скъпо да не купуваме нищо,така ли?!?!? Роби,не купувайте,тя държавата ще се издържа от циганите крадливи?!?!?!?Ами то и храната ни е скъпа,и нея ли да спра да купувам?!?!?

Ха,че то сметките ни са скъпи,давайте да спрем да ги плащаме?!???

Пич то оня ако няма логика бих казъл, че ти не можеш дори да мислиш! Да не кажа, че се съмнявам дали си и човек въобще! Ма здраве да е! Докато си жив има надежда да понаучиш нещо! Може би в някой от следващите животи може и да се научиш и да мислиш! Споко!

Е това е загадката на българската душевност: Колата да ти е по-евтина от телефона.. Моето единствено обяснение е, че няма как колата да я плеснеш на масата в МОЛ-а...

Зависи. Аз съм с телефон за 80 лева - нов.

Не всички са така! Има хора с коли,без смартфони дори... Стига слага всички под общ знаменател!

Ако мога да дам 3000 за кола, няма да дам 7000. Правя си сметката.

Демократизма ни направи гробището на Европата.

отколкото при "социализма" и при Русия! Никога повече Русия и комунизъм! Никога!

То и след Освобождението чорбаджиите разправяха същото.

Гоуфут - симвулут на Пеуник е супер!!!

Ааа, загива ли олха? Откакто стана платено и трият обяви, никой не влиза там.

Перник, жеуезни сте! Намерете в нета клипчето, дето един косоварски напомпан голф2 издуха от 0 до 300 лъскаво Бугати Крийон.

jingiby

Отдавна трябваше да се забрани вноса на автомобили над 10 години, както и движението на автомобили над 30 години. Вносът на старо желязо превръща Чалгария в страна "втора употреба", а движението на скрап по улиците е обществено опасно...

такива и колите - втора ръка

Общи приказки на безработни тъпанари. Не възрастта, а поддръжката и карането определят безопасността. И повече катастрофи стават с нови коли - факт.

Те старите автомобили се трошат много по рядко от новите! Новите са пълни боклуци повечето!!!!

Реших да стегна 20г.-ната си кола лятото. Едниният шарнирен болт нямаше никакъв луфт! Като нов беше! Такова окачване на автомобил от 1998г. Скоростната ми кутия събира 4л. масло. Сегашните са с 2л. Колко желязо има за смазване, не знам.

Аз си търся астричка бензин,под 100 коня ,след 2005 за 2 бона!

Ти да не си някой млад пенсионер полицай?

Имам! На 28 000 км е. Една германска бабичка я е карала само до магазина. Аз съм навъртял само 1500 км тук.

... значи - никои от управляващите не е истински българин...

трето качество хора мечтаят за второ качество

Мечтата на българина: Някоя далаверка. И да се сърди, че и на другите около него това им е мечта...

Българите са втора ръка хора, за това купуват втора ръка коли. Явно Ганьо се оценява на вмирисана на мухъл 15 годишна кошница за 3 500 лв. Тъжно.

Не Ганьо се оценява на 3500лв., а чорбаджиите-феодали го оценяват на толкова. Затова и 2 милиона напуснаха тази територия. Тук, химик- 800лв., там - Е4000.