Автомобилите ще се движат със запалени фарове през цялата година

Вече през цялата година автомобилите ще се движат с включени фарове през деня, реши парламентът. Досега на светлини водачите караха от ноември до март. Над 700 млн. лв. ще струва на българите шофиране с включени фарове, изчислиха от Синята коалиция.

Обратно в новината

Коментари - Автомобилите ще се движат със запалени фарове през цялата година | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Най-добре да се приеме закон спрените коли да не си изключват двигателите и фаровете. Така ще повишим нечии приходи. Ура другари.

Vibudhi

Герберите забравиха, че правителствените коли които карат с включени светлини трябва да се различават от обикновените коли! Така се създава хаос а той не помага с нищо за обстановката по пътя! Няма никакъв начин да сигнализираш, че возиш спешен случай или бременна жена! Слепци водят слепци след себе си!

Изписали сте невероятни глупости. Защо не си засечете разхода с включени и с изключени светлини? Защото моята кола и в двата случая с една бутилка газ минава 330 километра. И защо не си сложите качествени крушки? От три години не съм ги сменял, а АЗ ОТ КАКТО ВЛЕЗЕ В СИЛА ДА СЕ КАРА ПРЕЗ ЗИМАТА С ВКЛЮЧЕНИ ФАРОВЕ СИ КАРАМ ТАКА И ПРЕЗ ЛЯТОТО. Много от колите (като моята) са с тъмен цвят, или с цвят на асфалт (сиво-бежов) или металик. Всички тези цветове не се виждат добре дори и в най-яркия летен ден. На мен ми се е случвало да не видя кола и да й отнема предимство, защото цветът й се слива с пътя. Не е така обаче, ако фаровете светят. Дори в пустинята, светлината на фар, фенер, отражение от огледало са много добре видими. А всичко това е до видимостта, нали? Ако видиш, че ще те сгази изтребител, няма да му стоиш на пътя. Така че спрете да си чешете езиците, а си пипнете малко елинсталацията да ви пуска автоматично фаровете като запалите и да ги гаси, като изключите. Аз имам пищялка и до сега не съм забравял включени фаровете си на паркинг.

ivailo

В тези адски горещини, слънцето пече, а ние с фарове ще си морим очите и ще се тормозим, ще горим крушки, ще харчим бензин, ще заслепяваме насрещно движещите се хорица. Що за безумие!

И още нещо - СПРЕТЕ ПОЛИТИЗИРАНЕТО по важни, общонационални въпроси. България е една! А КОМУНОИДНАТА ПАПЛАЧ - плюе наред - долу ГЕРБ, долу ГЕРБ, като в транс... Докъде ще ги доведе това изтрещяване, ще видим догодина на изборите... А Цветанов няма да води предизборния щаб, тогава кой ще е виновен за фиаското?:о)))

mr.fago@

Стига пък ти с тези комунисти! Останалата политическа паплач е света вода ненапита, а? Я си съберете акъла най-после и стига сте развявали байраци, че ви видяхме какво представлявате. Нагледахме ви се и ви се наслушахме тези три години. Баста!

Това е поредният ценови удар от страна на "гологлавците", защото това тяхно решение е не само повече литри гориво, но и лампи,акумулатори, алтернатори, всичко това се товари повече, износва по бързо и струва пари. Писна ми да ми бъркат в джоба.

Sacho

"алтернатори" Интересно, знаеш ли, че алтернатора е "зацепен" непрекъснато за двигателя?

С близо 40 годишният си стаж като шофьор и над 1.000.000 км., мога да ви споделя, че карам САМО на фарове от 15 г. насам и това ме е предпазило от стотици отнемания на предимство. Даже в ясно и слънчево време издувам дългите... И пак от личен опит ви съобщавам, че отнетото предимство и неспазената ДИСТАНЦИЯ, са много ПО-ОПАСНИ от превишената скорост. Нямам предвид превишаването на скоростта в малки квартални улички и на пешеходни пътеки. Такива прояви трябва да водят до бързи и ефективни осъдителни присъди.

Увеличиха скоростта на 140 км/ч. , а сега се сетили и за фаровете, че било по-сигурно така да се кара.:)))) Смях в залата!

...и ще грейнат като гербери светлините на фаровете по новите магистрали, и на хората ще им стане някак топло и мило сякаш пред тях са блеснали житата!

Абе защо не прочетох до сега поне една статия: "Два автомобила СЪС ЗАПАЛЕНИ ФАРОВЕ катастрофираха ... еди си къде" ?!?!? Да не би ... а?!?!

А Закон за такива като Ники Михайлов ,дето избяга от катастрофата и за ченгетата дето го прикриха ?

Педе...и ненужни и психарски решения, оправете цените на тока, водата, парното и моля тогава посочете статистика или данни за позитивната употреба на фаровете през цялата година, празни кухи решения от двойкаджий в училище и в университетите

Същият спор имаше за коланите.

Като ще е грижа за хората независимо дали са пешеходци или водачи защо да не се движим и с натиснати клаксони а може и знаменца да закачим (ако няма знаменца с парцали) за да е циганията пълна . Айде стига с тези измислени грижи за човека ... Освен увеличен разход за гориво друго няма .

Ами....направо да се включва клаксона автоматично през 5 минути :)

Трябва да бъде унижаван народа със всякакви закончета и идиотизми и да търпи. Няма ли кой да думне и в парламента. Аман от лобита за крушки, бензин, храни и химии.

Забрана за производството и продажба на празни кухи цигари вносител ГЕРБ - Емил Димитров , основен игач(дистрибутор) в този бранш . Такава забрана няма в нито една друга страна член на Е.С . Емил Димитров от ГЕРБ предлага а депутатите от ГЕРБ гласуват закона . Нелегални цигари се продават и по градинките и по пазарите . Къде отиват парите от тези цигари в хазната или в лобистите и кои снабдява пазара с нелегални цигари . Всеки има глава да разбере за какво става дума, направете си сметката сами ! Това е от мен допълнението за лобизма .

ДААА, поредния лобистки закон... . Да ги шibат manaфите!!!

Определено съм против карането с включени къси светлини през деня, но ако се налага ще слагам LED, поне няма да съсипя акумулатора за отрицателно време. Иначе на мен неколкократно ми се е случвало да карам зад някоя кола с шофьор жена зад волана, било то през деня или през нощта с включени фарове (къси или дълги) и пак не ме виждат тия жени и това си е (фаровете са ми доста добри със заводски ксенон). Така, че който си е блейка по принцип няма да му помогне, че някой друг е включил фаровете срещу него, отстрани на него или зад него!

Да караш зад някого заврян в задницата му и да му мигаш с фаровете е проява на изключително лош вкус. Винаги, когато някой такъв ми се залепи отзад ми иде да набия кучките да сляза, да го пребия от бой, след което да ми плати ремонта на бронята.

Браво! вече няма да има катастрофи.....пълни кретени!! Предлагам и всички коли да имат задължително оранжеви ленти за да се виждат още по добре.

+1. И по един барабанчик за отпред и за изотзад да предупреждава хората за внезапно надвисналата опасност от приведения в движение автомобил.

Виждам много КРИВО РАЗБРАНА философия на част от пишещите тук... . ВЛЮЧЕНИТЕ ПРЕЗ ДЕНЯ ФАРОВЕ НЕ ПОМАГАТ НА СИГУРНОСТТА! Напротив - ВРЕДЯТ Й!!! Имам безброй доводи за това, аз и отще 2/3-ти от света... .

Увеличеният разход на гориво няма да е основният проблем. - Крушките са с цени от 15-тина лв нагоре и рядко надживяват 200 часа. - Скапани акумулатори при тоталното им изтощаване от забравени фарове.

Споко, има крушки и по 60 лв. и те изкарват 200 часа. Колкото да втария Ви кахър - пресвързва се само един кабел и готово - фаровете гаснат щом се изгаси автомобилЯ.

Това е едно изключително умно решение! В много европейски страни се кара със запалени фарове целогодишно и не говорим само за северни страни! Доказана е ефективността на тази мярка. Който е против е примат!

Годо, голям примат си! А днешното решение на НС е е едно изключително МАЛОумно решение. Няма ефективност от тази мярка - тя колкото помага, толкова и пречи (на СИГУРНОСТТА!!!).

провери в тези много европейски страни дали светенето през деня е задължително и тогава плямпай.

Примата си ти.Какво ще ти помогнат запалените фарове на дупките по пътя.

На него - нищо, ама на мен ще ми попречат да ги видя. А иначе - Годо "да му мисли" - той ще кара срещу моите фарове... .

Sacho

Мдааам, а на Северния полюс карат половин година на фарове....

Тия за изпроводяк още колко ще ги нароят. Само да има видим отдалеч повод за глоби.

Настоявам за задължителен психологически тест на всеки депутат. Също и удостоверение за професионална компетентност. Както са я подкарали днес със крушките, утре може да ни спретнат някой закон за атомната енергетика и съвсем да ни затрият. А колкото до закона, предлагам допълнение. Във всяка арабска колиба да бъдат монтирани радиатори, задължително вързани към ТЕЦ.

Вече писах, но изчезна някъди. Та накратко, не е проблем да се кара с включени светлинии през светлата част на деня. Има много други неща които вдигат разхода на гориво. Лично аз карам така от години. Според мен е по-важно да запишат изрично ".. включени КЪСИ свитлини на ОСНОВНИТЕ фарове на автомобила".Иначе тези дето са си накичили колите като коледни елхи ще ни побъркат. Обяснението за жилетките на велосипедистите в населените места е най- малкото глупаво да не кажа тъпо. Движат се къдо и както си искат и адо не са сложили някоя китайска джунджурия да присвятква сутрин и вечер е страшно.

Никой не казва, че организацията на движението в България е изключително лошо. А това е основната причина за произшествията. Тази организация е направена за глобяване а не в помощ на хората. Всички сте виждали абсурдните моменти на организацията на движението навсякъде в страната. Този факт обаче се избягва от всички инстанции. Лошото състояние на пътиштата е втората причина. Това съшто се избягва да се говори а само се оправдава

КОЛКО Е СКУЧЕН ФОРУМА БЕЗ КАЛИТКО И KGB

Като чета коментарите разбирам защо повечето шофьори не дават мигач, когато извършват маневра - мигачите значително увеличават разхода на гориво.

Оправи ми деня с този коментар:)

Оооо и на мен, браво! :)

Понеже имаме горивата поскъпнаха, нека да ги изразходваме повече! Трудно е да се измисли по-голям идиотизъм. Не виждам как запалените фарове по обяд в летен ден ще помогнат за намаляване на произшествията. И сега някои си карат цяла година със запалени фарове. Тяхна си работа. Ама сега и мене ме задължават. Т.е. казват ми: ти не знаеш кога да си включиш фаровете, защото си прост, затова карай денонощно с тях.

Ти сигурно не си прост и знаеш кога да ги включиш, но има мнооого други, които не знаят.

От 10 години имам книжка и от 10 години карам със запалени фарове целогодишно. За мен вече е навик. Другите да му мислят. А оправданията, че вдигало разхода....ами и климатика, и карането с меки гуми и отворените прозорци го вдигат, и то повече. Ама Ганьо най обича да мрънка!!!

Климатик, прозорци - все е въпрос на избор.

за идиотите на които им идва толкова много разхода от включените фарове да си изключват или поне намаляват до минимум звука на радиото тогава, то консумира повече ватове

От писалите по-горе във форума ми става ясно ,защо ннещата в България не се получават.Просто от всеки 5 човека ,трима са с лека идиотия.Абсолютно доказано е ,че кола с влючени фарове се забелязва с 2 до 3 секунди по-рано , а това е решаващо за абсолютната сигурност във всяка една ситуация на пътя! Всички идиотски обяснения за екология ,икономии и хабене крушки са толкова безсмислени и нелепи и се чуват не рядко от устата и на нормални на вид хора!

Виж, проблемът не е само в някакви крушки, преразход и т.н. Проблемът е във вашия идиотизъм. Явно вие глави на раменете си нямате. То затова и стават катастрофи, заради идиотизъм и малоумие. Трябва да си пълен профан или еврокомплексар, за да искаш да се забелязваш на пътя повече от необходимото. Така само показваш лудостта си и пречиш на движението. Светлините от насрещно движещите се автомобили се добавят към дневната слънчева светлина и така, допълнително заслепени, очите виждат още по-малко на пътя и около него. За вас тъпаците трабва отделен закон, така да знаете!

Dimitar Todorov

А тебе те заслепява собствения ти идиотизъм, който свети със светимостта на цяла галактика!

В Унгария от много години фаровете са задължителни, но ИЗВЪН НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА! В града само ще повишават разхода и ще замърсяват въздуха, без реална полза. При 30- 40 км/ч, до 50- 60 фаровете са безсмислени.

+1

Съгласен съм с теб. Но за съжаление, не са много шофьорите които карат с ограниченията в населените места.

Напълно подкрепям решението да се кара целогодишно с включени светлини! разбира се, това не е единствената мярко, която ще реши проблема с многото катастрофи и жертви по пътищата! всичко започва от отношението към всички участници в движението. Но за шофирането със запалени светлини се води стриктна европейска статистика. всяка кола е по-видима за останалите участници в движението и този прост факт е довел до намялаване на ПТП-тата и съответно жертвите по пътищата с над 18%, особено в северните страни! Не си ли задавате въпроса защо разни служебни коли (не говоря за тези със специален режим на движение) си лепват на предното стъкло по някоя лампа да им свети при нужда!? ами щото искат да се обозначат и останалите шофьори да се съобразят с тях (това меко казано). недоумявам как някои пишещи тук могат да сравняват 30-те грама повече изразходван бензин с човешкия живот!?!? а за екологията - всяко нещо, както и крушките, могат да се усъвършенстват и да бъдат по-еколпогични! ето нова ниша, а не недостатък.

Приятелче, понеже се правиш на много отворен не е ли по-добре през деня и през нощта да не светят никакви фарове, а участниците в движението да бъдат снабдени с уреди за нощно виждане? Може пък да прогледнат така по-добре.

Светльо, сори но не те разбирам нещо?? май май не си от толерантните. и на пътя ли????

Поредната изгъзица на малоумните депутати.Това ли е проблема,бе помияри недоразвити?!

а бре тия душмани имат ли акъл аз в моята лада лятно време е 200 градуса всички прозорци съм свалил и вратите съм отворил да не пламна от жега да не се разтопя по пътя остава и фарове да им пускам ...

Колко тъжно. Принудени сме освен да слушаме простотии и да ги изпълняваме. Това няма аналогово обяснение. Има обаче вреди и то не малки. Да се намали парламента защото много са пората там и много глупости се мътят.

link

Инцидентите не стават заради изгасени фарове, а заради депутатски синчета, които карат с 200, заради дрогирани "бизнесмени" и пияни "недосегаеми"! Друга причина са пътищата, които са в изключително окаяно състояние, което е грубо нарушение на законите на България! Поредният излишен абсурд!

Когато е мрачно, мъгливо и тъмно - за фаровете - ок, защото те вижддат от далече и е по-безопасно.. Когато някоя мутренска кола се носи посред бял ден по магистралата на дълги с 240 - ок - вижда се отдалече . Обаче на слънце да светят постоянно фарове е кретенизъм, и май си е поредната европростотия.

Трябва да се измислят простотии. Затова сме си избрали и прости управници, за да не измислят нещо умно.

Именно, от прекалено силната отразена от пейзажа светлина си заслепен и не виждаш колата без фарове отпред. Но ако е пуснала фаровете, тя се откроява и я виждаш по-добре. Излъчената светлина е винаги по-ярка от отразената.

ВДИГА РАЗХОДА! Тези, които го внесоха, сега научиха това и не си признават. Последици: повече разходи, замърсяване, амортизация. При скъпия бензин само това липсваше...

Ти какво предлагаш, да забранят карането на климатик, за да се пести от гориво ли?! Писна ми от идиоти-кокошкари, които заради икономия от 10 стотинки ще утрепят човек! Крайно време е да спрем да се айдентифицираме с Андрешко!

Всеки може да избира дали да кара на климатик. И ако някой иска да пести - няма да го пусне. С фаровете имаш ли избор? Варно е, че разхода се вдига незначително. но я този незначителен разход го умножи по милион автомобили всеки ден. Какъв разход се получава? Защо не мислите малко по-глобално? Всеки си казва "един фас повече на улицата няма да се забележи..." и си хвърля боклука. Ама като се съберат 100 000 глупака и хвърлят каквосе получава? Мисли глобално! Катастрофите няма да намалеят заради фаровете. Могат да намалеят САМО ако задкормилното "устройство" има разум в кратуната си!

Ми спрете си климатика и музиката.. и не карайте със зимни и меки гуми. За цигари даваш 200 лева на месец - за безопасност не искате да дадете 20 стотинки! Срам, бе!

Аз предлагам на тиквата и збирщината от малоумници наречена;ГЕРБ; да въведът закон за задължителна застраховка ГО за пешеходци,данак ВЪЗДОХ,ЖИВОТ,БИОЛОГИЧНА НУАДА и там каквото се сетят още.СКАПАНИ ГРОБАРИ СКОРО ЩЕ ВИ ИЗМЕТЕМ !!!!!

Според мен, всички участници в движението трябва да носят светлоотразителни жилетки, т.е. и пешеходците. Така че, от утре всички граждани на Р. България да запасват по една жилетка! Нека по цял свят да се отрази простотията българска!

И пешеходците през деня да носят запалени фенерчета......

Това се казва-,, A Light In The Black,,- Rainbow... Може ли жилетките да са с надписи кой- какъв е или на тези от чистотата и на полицаите ще светят в различна светлина.... А от космоса как ще изглеждаме... Разсмя ме с предложението. Благодаря!

А скафандърът, дето ще защитава пешеходците от катастрофи, къде го пропускаш?! Скафандър - 1000 лв., противогаз за предпазване от Икарусите, и чак тогава жилетка:):):)

Кога тези, "икономичните" шОфери ще разберат най-после, че фаровете не са за да си осветяват пътя, а и за да ги виждат тях останалите???

ЕТО ОЩЕ ЕДНА СХЕМА ПОЛИЦИЙЯТА ДА ВЗЕМА ПАРИ НА УЛИЦАТА

Ако ти сам не ги дадеш, няма как да ги вземе на улицата!

Нека да се кара целогодишно със запалени светлини, но и малоумниците, които продължават да карат без такива, да се глобяват жестоко. Относно разхода на гориво, все ми е едно. Возя се заедно с жена ми и при тези цени на горивата пак ми излиза по-евтино, отколкото с адския транспорт. Полото харчи 5 на сто (смесен разход), боли ме фара!

Ама сега на 5 години ще сменяш крушки и Полото ще харчи 5.000001 литра! И това всичкото да спасите няколко човешки живота! Ужас!

Абе, една крушка струва 5 лв., според теб спасяването на човешки живот колко струва. Ще ти дам 5лв. да не пишеш повече. Аман от идиоти.

Как не разбираш, че безопасносттана движението не зависи от запалените през деня фарове на колата, а от това дали има запален фар между ушите на водача....

Разбира се, че няма нормален шофьор, който да подкрепи такова безумие. Ясно е, че пак ще си караме по старата редакция на закона. То, като гледам логиката на управляващите, би трябвало и да се свалят задните гърнета, за да се забелязват и чуват още по-добре автомобилите. Не се приема тази поправка, както и предишната безумна, но действаща поправка на министъра-недоразумение Румен Петков. Въобще, управляващите от различни цветове яко се дънят на тема осветление. В скоро време да очакват включване от народа и да си хващат пътя.

Не са причина фаровете за катастрофите,че не светят, а тези който карат пияни...тези който са си купили книжките и не знаят правилника.Новоизлюпените шофьори също са причинители на катастрофите нямат опит а карат силно....