Още един реактор в АЕЦ ”Фукушима” 1 под риск (Обновено)

Експлозия избухна рано сутринта в понеделник в трети блок на АЕЦ "Фукушима" 1, която е на 250 км северно от Токио, но ядреният реактор е оцелял. Има ранени и повишена радиация, предадоха световните агенции.

Обратно в новината

Коментари - Още един реактор в АЕЦ ”Фукушима” 1 под риск (Обновено) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Гледай каква сгода: тъкмо населението ни нямалява, тъкмо никой нищо не произвежда, тъкмо сме затънали до шия, и да вземе да друсне 9-та степен в Япония! И сега ще можем евтино да си внесем японци. Хем ще покажем на цял свят какви душевни хора сме, хем и келепира ще ударим. Те са свикнали да бачкат, а ние ще им гледаме сеира. И току-виж - българската икономика се вдигнала на крака! Отдавна се говори, че трябва да си внесем народ и сега е моментът. Както се казва, "За един брадва, за друг - свадба". Не можете ли да съчувствате на трагедията просто така, от сърце, без да мислите задължително за ползичката?

като слушам тези коментари които плуят "американските" атомни централи, си спомням за аварята в чернобил и как нашите мили управници тогава се чудиха как да покрят това което става, вместо да дадат наи-елементарна информаця на населението и да го подготвят да се предпази от вазможна радяця. а като се разбра колко е сериозно положението, започнаха да сравняват аварята с други аварии и да умуват колко по-малко опасна била в сравнение с аварии в американски централи. но е факт че чернобил е до момента наи-голямата мирно временна екологична катастрофа и човешка трагедя. и това беше без земетресение, цунами или друго природно бецтвие. така че хаиде да не умуваме кои централи са по-добри и сигурни, а да се молим никога вече да нямаме втори чернобил. отвратително е да политизирате едно такова нещастие, още повече че повечето които имат такива "експертни" изказваня сигурно нямат и елементарни познание по атомна физика. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

светльо, мама, преводача ли ползва бе:) нямаш ли си родна азбука на компотчето? никой нормален човек не е плюл централите на американците, но е факт, че ти грам понятие си нямаш. айде поразучи, има и филм за чернобил, сам казваш какво беше управлението някога, а замисли се малко. и въпреки това руските ядрени инжинери се оказаха повече в час (макар да се опитват да ни доят кат кравата мурка)

като ви чета (90% от вас) за сетен път се убеждавам, че българското племе е най-тъпото в света!)

Пратениците на ОБАМА отидоха при опозицията на Кадафи ,вместо да се трогнат за горките японци.Да помогнат с техника и специалисти.А те и самолетоносачите си духнаха под опашките.Де си АМЕРИКО в теб ми е надеждата...................

стига сте писали глупости и сте всявали паника! но пишете как се чувстват работниците там в електроцентралите, които не са напустали работните места, а дават всичко от себе си да овладеят процеса!!!

Япония пак ще е на светлини години от другите и всеки нормален човек трябва да се преклони пред този невероятно работлив и железен народ и да им помогне с каквото може аз лично ако има възможност бих заминал и ще помагам с каквото мога защото тези хора внасят респект и уважение пред всички евро:(не е лошо ББ да се замисли дали поне с вода не можем да им помогнем защото те се нуждаят от малко но ще го помнят за цял живот !

нема страшно,ний ще им доставяме и ток и централи

Както се вижда ,братя българи , и най-съвършената технология не може да бъде 100 % безопасна / още повече американски реактори от 1970 г. с един воден кръг !/ Затова се казва ,че технология ,която е направена така ,че да се ползва и от глупаци ,на практика се ползва само от глупаци! Грамотност и дисциплина му е майката ,но без пълна гаранция ,за съжаление!

Ух, щях да забравя. Аз не съм против ядрената енергия. Тя за момента е най-доброто постижение на лъжовното човечество. Има варианти за ядрени реактори с малка мощност почти необслужваеми за голям период от време. Аз съм за тях. Те могат да греят и осветяват град от 200000-500000 човека. Мисля, че бъдещето е в тях!

и аз съм за такива реактори, между другото на нас не триябват хилядници тябват ни 2-3 400-500 и нещата са решени и не е аздължително да са в белене (даже е препоръчително да не са)

Никога не съм предполагал, че в разумния си живот ще гледам как ядрени реактори пукат наживо в Интернет! Живота е Велико нещо! Всичко е суета!

Един смислен коментар да прочета!

И при Японците и при Руснаците, Американците и т.н .... Радиацията ще я дишат бедните ...... Ню Йорк (Ройтерс) 42% От американски милионери казват, че не се чувстват богати. Всъщност много от тях ще трябва да имат най-малко 7,5 милиона щатски долара, за да се чувстват, че са наистина богати, според проучването на Fidelity Investments от миналата седмица ..........

Е, това дето и Бин Ладен не можа да постигне на 11.09. сега природата (над която САЩ няма власт) направи.

Много си наивен, ако мислиш, че САЩ нямат власт над природата.

Много си наивен, ако си мислиш, че имат нещо съществено за регулатор на природни явления. Опити имат всички държави, но толкова. Човечеството е в началото на своето познание!

браво за коментара:) те някога и братучшките се опитваха да обруъщат реките в противополжна на течението им посока ма нещо ... нъц:) питай мама и тате за речна гара княжево:)

Хайде сдтига с тези първосигнални реакции, бе амигосд!... Руските реактори по нищо не отстъпват на другите и са съвсем равностойни конкурентни... да не казвам , че в някои отношения ги превъзхождат. За случая в Чернобил тук се даде много и обективна инф. за какво всъщност става и се е случило тогава, остава да я прочетете и да се "успокоите". А по отношение на АЕЦ Белене, тъкмо сега е моментът да се финализира договорът и да се започне строителството...

СЕГА Е МОМЕНТА ДА ИМ ДАВАМЕ ПОДСЛОН КАКТО ПРЕЗ 1989 ГОДИНА ТУРЦИЯ И ЕВРОПА ДАДОХА ПОДСЛОН НА БАЛКАНСКИТЕ ХОРА/НО САМО НА ВИСОКО ОБРАЗОВАНИТЕ КАТО ЛЕКАРИ И ДРУГИ/ ТАКА И НИЕ МОЖЕ ДА ИМ ДАВАМЕ ПОДСЛОН НА ТЕХНИТЕ ВИСОКО ОБРАЗОВАНИ СПЕЦИАЛИСТИ И ДА ДРЪПНЕМ НАПРЕД ТАКА КАТО ДРУГИТЕ СТРАНИ СА С 50Г НАПРЕД ИМЕНО НА ТОВА ПЪК МОЖЕ КАТО СА ТУКА ДА ХВАНЕМ И ТЯХНАТА ДИСЦИПЛИНА ОТ ТЯХ В РОДОПИТЕ ИМА МНОГО МЕСТА ПРАТЕТЕ НИ ГИ

е да , ветеринарът от разградско село като отиде в турция ,веднага се превръща във високо образован

Вече и тук...

как да не е образован. Поне е ветринар па макар и от село. Там в анадола това е почки като Айнщайн

Като са им руски реакторите на джапанките, така ще е ...Като си купим и ние рашън- сглобка и ние ще го ядем ...

Американски са глупако, още ли не си се светнал..

Защо да изпратим един пожарникар (с инициали ББ) на японците?-Хем ще им види сметката,хем ние ще си отдъхнем...

Всички говорят днес за Козлодуй и Белене. Незнайно защо тихомълком се подминава въпроса с румънската АЕЦ при Черна Вода. Тя не е по-далеч от Вранча, и не е толкова далеч от България.

За румънската Черна вода не се говори,защото радиацията й е демократична /френска/, а не комунистическа...

ми те франсетата са си живи комуняги.

А ти с микроскопичното си мозъче,не проумя ли ,че аварията не е в реактора,скъпи ми фекалометев!

Явно ти си този с микроскопичното мозъче,щом не си разбрал,че охладителната система се проектира и изгражда заедно с реактора! Дженерал илектрик са я направили еднокръгова - без запасен вариант.

Стига с тъпотиите си!Време ти е да започнеш поне малко да поумняваш!

ТОВА, ЧЕ ЯПОНЦИТЕ СА ТЕХНИЧНА НАЦИЯ Е ФАКТ КОЙТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ДОКАЗВАНЕ. КАК СА СЕ ДОВЕРИЛИ НА НА ЯНКИТЕ ДА ИМ СТРОЯТ ГЪРМЯЩИТЕ КАТО ТАПИ ЗА ШАМПАНСКО АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ ВЪВ "Фукушима 1" ???? Американските реактори от типа "Марк-1", производство на "Дженерал илектрик" са тези които в момента превърнаха Япония в нещо много по страшно от Чернобил. КОГА ЯПОНЕЦА БИ ДОПУСНАЛ ПОКРИВА НА ПОСТРОЕНИЯ ОТ НЕГО НЕБОСТЪРГАЧ ДА СЕ СРУТЯТ , КАКТО ТОВА СТАНА С ПОСТРОЕНИТЕ ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ ВЪВ ФУКУШИМА ????? Горките японци. Платиха скъпа цена за предоставеното на американците доверие да строят в собствената им страна атомни централи !!!!!

Изненадан съм от това, че перфекционистите Японци са построили атомна електроцентрала на самия бряг на океана, знаейки много добре риска от цунами. Просто ума не ми го побира кой е избрал това място 8-O

Не разбирам почти нищо от атомни електроцентрали, но мился, че тази АЕЦ е построена в близост до голям воден източник, за да може водата от източника да се използва за охлаждане на реакторите.

Всъщност, за охлаждане се използва чиста вода, близка до дестилираната, за да не се натрупва радиационен материал в нея, а не морска.

БАЙЧО НЕ РАЗБРА ЛИ , ЧЕ ГЪРМЯЩИТЕ КАТО ЧЕРНОБИЛСКАТА ЦЕНТРАЛА АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ В ЯПОНИЯ НЕ СА ПОСТРОЕНИ ОТ ЯПОНЦИ , А ОТ НАШИТЕ "БРАТЯ" АМЕРИКАНЦИ. За твое сведение във "Фукушима 1" реакторите са "Марк-1", производство на "Дженерал илектрик". Понастоящем в САЩ има 23 такива реактора, пуснати в експлоатация в периода от 1969 до 1988 г !!!!!!!!!

Байчо, в Япония катастрофално липсва земя и няма изобщо никакви суровини! Всичко в тази централа - от елементите, с които е построена, през специалистите, суровините /радиоактивни материали в специални контейнери/ пристигат по море от много далеч и няма никакъв смисъл да се возят надалече вътре в страната, където всеки метър се къта за някое оризово или друго растение ... ТОва важи и за всички други производства и заводи съответно. А цунамитата от този вид и мащаб настъпват не толкова често - друго такова изобщо не се помни .... Кой да го предвиди?!

откачалко. На какви ли не твои простотии се нагледахме - Саяно-Шушенска АЕЦ, рециклирани реатори и пр. и пр. Много си компетентна. Специалист по всиюко...

Бог да е на помощ на трудолюбивия, съвестен и симпатичен японски народ! Много ми е тъжно защо аджеба тях наказа Бог и то по такъв гаден начин, една от малкото свестни нации в света.

Дай да не Го намесваме. Защо, как и тем подобни въпроси не са обект на нашето разбиране. Иначе и аз уважавам японците като нация.

Японците са народ, който заслужава в наой-голяма степен уважение и адмирации. И целият свят трябва да им помогне. за съжаление, обаче, едва ли ще се оправят след случилото се...А и ги очакват още изпитания.

не бой се, ще се справят. Ако следиш световните ТV канали ще видиш как са направили разчистени пътища сред купищата развалини и отломки, а ние една покривка от 10 санти сняг не можем разчисти. Като се посъвземат тези стотици хиляди хора пострадали, ще видиш как отново ще си направят рай земята си и то още тази година...

Япония ще излезе от тази криза, както е излизала и от предишни - с много труд, инженерни решения и жива сила. За това ще помогнат и останалите 50 реактора, които остават в страната и ще изтеглят икономиката като локомотив. А ние като дремем ще усвояваме само пасивите на ядрената енергетика на околните страни, а не и положителните резултати. Светът няма да спре да строи АЕЦ-и. Само ръководствата за безопаност ще стават по-дебели.

Казваш, че в Япония са построени 50 атомни реактора. Ако останалите са невредими излиза, че само построените от американската компания "Дженерал илектрик" са съднали проблем по голям от Чернобилския !!!!! Във "Фукушима 1" реакторите са от типа "Марк-1" и са производство на "Дженерал илектрик". ОКАЗВА СЕ, ЧЕ САМО ПОСТРОЕНИТЕ ОТ ЯНКИТЕ ЦЕНТРАЛИ СА С ПАДНАЛИ КУПОЛИ И СТЕНИ ДОВЕЛИ КАТО ПОСЛЕДСТВИЕ ДО ВЗРИВ НА АТОМНИЯ РЕАКТОР.

Реакторите не са проблемни. Цунамито е унищищожило дизеловите агрегати, които трябва да заработват при критична ситуация за да циркулира водата, която се използва за охлаждане. Реакторите са си се изключили автоматично след земетресението.

Ние без земетресение от 9-та степен, без цунами и без ядрени взривове къде сме? По-добре от Япония? Радвате се на това, че се срива икономиката на Япония? Това е смешна и жалка пропаганда на "световните" агенции. Бъдесе сигурни, че тази нация много бързо ще си превърже раните. Мислете за нас си, че ние сме зле. Ама много зле ... Замълчете! Оставете хората да погребат жертвите си! Безбожници, проявете поне малко съчувствие ...

Дир, коментарът изразяваше неговото собствено мнение (авторско). Кое лично достойнство е нарушил с неговото собствено мнение, вашето или неговото? В случая неговите права на публичност са нарушени. А моят коментар явно не нарушаваше нищо, но просто беше неудобен и трябваше да изчезне. Замислете се, вие не сте на самотен остров, надминахте и себе си този път.

Lalina

Моето лично разбиране като човек е, че Япония е в беда, голяма беда, надвисва ядрена катастрофа. В такъв труден момент предложения като твоето ми се струват най-малкото неуместни. Пак казвам, това ми е личното, човешко мнение, съжалявам, че разбиранията ни се разминават.

Няма спор за ситуацията в Япония, наистина неговото мнение е инфантилно от тази гледна точка и в такъв труден момент. Написаното от мен беше, че самите ние трябва да създадем по-добрата България, съжалявам, че ти се е сторило неуместно. Все още всички живеем на една планета и ако в Япония има ядрена катастрофа, това малко или много ще се отрази и на останалата част от света. Весел и успешен ден.

вместо да пращаме воиници в ирак,авганистан и т.н.трябва на такива мисии спасителни да ги обучават.

кой да обучава войската за такива бедствени ситуации, те нашите бастуни само хленчат. Иди в едно поделение и ще видиш че съм права

глепости сградите и аеца са строени да издържат до 7 степен по рихтер а да не говорим че новото строителство е под всякакво критика

Дир-ът пак влезе в ролята на цензор. Не публикува нищо, което критикува БСП. Да живееБКП=БСП!

Знаем че хората на ББ слушат и сумтят около форумите. Та въпроса е: станало е каквото е станало. Можем ли да помогнем и как? Явно високи технологии на Япония не можем да дадем, ама има работи които не изискват много за да се дадат. Кръв, серум, времен приют на пострадали, логистика. Може да се смеете за временния приют, ама ако се наложи евакуация на 50 км около централите ще е добре дошъл. Та така подслушвачи -- не си натискайте парцалите ами пишете какво трябва.

Я да видим сега какво има качено на компа ти.

минерална вода, кисело мляко, пилешко, свещи, палатки, одеала ...

Защо, не поканим сега 100,000 хил японци, тъкмо населението ни намалява, тъкмо съм и спрели заводите, тъкмо НИЕ ще започнем И да произведаме вече нещо, тъкмо ще дойдат хора, които да работят, а не само да имаме търговци в нашата скъпа родина, на които се дължи повишението на цените почти във всичко, като тръгнеш от един селското стопански производител, който продава стоката си за стотинки за да стигнат цените на същата тази стока на борсата педесетократно отгоре, както и за търговците на гориво.

Подкрепям.Бедна страна сме, но човешката солидарност е висша добродетел.Дали на Япония не може да се предложи не само временен приют, но и облекчени условия за закупуване на имоти.Не познавам демографската картина на Япония, но струва ми се, че нямат висока раждаемост.Едва ли 100-150 х. японци заселени в България/Югоизточните Родопи и Североизточна България/ биха ни създали проблеми, дори напротив...Япония ще се възстанови, но хората сега преживяват трагедия, сега е момента за помощ...В САЩ живеят стотици хиляди японци,вярно е , че по време на Втората световна война правителството ги затваря в лагери/несправедлива ,но неизбежна мярка....така е по време на война.../,но сега никой не ги преследва, те са си пълноцени и полезни американски граждани...А и няма опасност да влезем във война с Япония... -:) Без претенции, че моите мисли са правилни, но със сигурност, че правителството не би помислило върху това...освен ако определени лица не се обагатят...

Само направи справка за населението на Япония и гъстотата на населението и, пък тогава, пиши за демографската криза там. :)

Наистина е много по-удачно да се даде подслон (дори и за по-дълго време) на пострадалите жители на Япония вместо на които и да било други бежанци, тъй като този цивилизован народ в момента няма особено много алтернативи! Невероятна дисциплинираност и устойчивост показаха по време на най-ужасните мигове излъчени от световните телевизии! Това е третата икономика в света и когато тя страда, няма как всички останали Държави да не усетят (в чисто икономияески план) проблемите! Що се отнася до човешката страна на въпроса - БЕДСТВИЕТО В ЯПОНИЯ НАИСТИНА РАЗСТРОИ ВСИЧКИ ЧОВЕЦИ ПО ЗЕМЯТА! ДОРИ МОЗЪКЪТ ОТКАЗВА ДА ВЪЗПРИЕМЕ ТАКАВА МАЩАБНА ТРАГЕДИЯ! ТОВА Е НАПРАВО АПОКАЛИПТИЧНО ЯВЛЕНИЕ! Нека България се мобилизира и да помогне ( с това което може и там където може) на Японската държава!

Съвсем наскоро, преди не повече от 1-2 год-не помня точно в Китай загинаха над 90 000/деветдесет хиляди/ души от земетресение. Как не се намери един БГ-изрод като теб да му домилее за тях и да покани тук китайчета за гледане? Та нали те са ВТОРАТА икономика в света и не са по-малко работни от японците? Това ли си разбрал ти от евпопейските ценности?

Добре е да се организира някакъв сайт във връзка с желанието ни да помогнем и всеки който желае да се включи по темата. Япония заслужава да се понапънем, кой както може и желае.

А хората на СС и Доган не сумтят наоколо нали?

абе пич ти си голям ентусиаст :),тръгнал той с голият задник да помага на ЯПОНИЯ с логистика:)),тях още десет такива катастрафи да ги праснат (да не дава Господ) пак ще са по добре организационно от нас че и от повечето които са тръгнали да им помагат. това са Хора на светлинни години от нас по съзнание,чест, достойнство,дисциплина и още др. от тоя сорт! ние не можем с един снеговалеж да се справим той тръгнал на Япония да помага,ц ц ц

Тоя пък какво иска да каже...? 1386 глупости.

Началото на края,:)

а уж тези японци са високо технологични - да да ама не! тези японци не се научиха че кармата им е да не използват атомна електроенергия! въпреки че САЩ ги бомбардираха с атомни бомби (и то два пъти!!!) и разбраха ужаса на атома (независимо дали се използва за военни или мирни цели), те продължават да строят атомни електроцентрали! това на прост език се казва МАЗОХИЗЪМ!

еми те поради тази причина имат толкова атомни електроцентрали. с две думи .... имат имунитет срещу радияцията

Каква карма, какви пет лева бе? На оня остров иди ти захранвай с друго. При земетресение 9 по Рихтер ако е някъде другаде камък върху камък няма да остане. Нали били високо технологични - ами такива са. Другите не са и сънували подовни технилогии...аман...

Напълно си прав! Аман от тъпаци вече! Ядрената енергия била такава била онакава, ама без нея не може!

"..високо технологични..." Девиз: От ВИСОКИ технологии - към ниско ПАДАНЕ! Разбийш, младеж, такъв? То не означава, че като си мислиш за японска бърза кола и гейша /разбирай к...а/ всичко ще е ОК. Историята го ДОКАЗА - безапелативно!Жалко за невинните хора!

Като ти гледам ника май си някакъв пъпчив пубер. Я по добре не се изказвай по теми които не са от твоята компетентност.

Тая централа ще гръмне. Щом нямат ясна представа каво става в активната зона на 2та реактора, по добре да се подготвят за най-лошото. Ама защто Международната Агенция за атомна енергия (МААЕ - IAEA) не взе нещата в свои ръце, ами чакат покана? Това е пак човешка грешка! Трябваше, веднага да се пратят специалисти в Япония, не да се чака! Са като изпадне японската икономика в криза, ще рефлектира на целия свят!

Е сигурно чакат Вас, да ги подсетите. Пък може и да ги проверите дали са им изрязани ноктите на ръцете преди да започнат да пипат тук и там...

Цялата международна общност се страхува да отиде там, защото има радиация.

Те японците дали си нямат едни от най-добрите ядрени физици, че да чакат външни .

Вероятна е мощна експлозия във Фукушима - да, ама друг път!

Още чакам отговор от най-високо ниво! Чакам Президентът на Република България да изрази своите дълбоки познания по ядрена енергетика и да защити по категоричен начин руските проекти за Атомната централа в Белене. Ваше превъзходителство, Другарю Първанов, чакам Вашите мъдри слова!

Ако Иван Костов стане президент ше се кротнеш ли ???

Седераст да се успокои? От умрял писмо.

Ако американска компания например : General Electric прояви интерес за строеж на АЕЦ всички да сме " за " нали ?? просто питам не, че нещо...

Абсолютно, този "БСП" е от тези, които така са си разтворили задните части към САЩ, че и 6-ти американски флот да им влезе, няма да усетят.

изчезвам, дано сте щастливи като за край, ако някой ми беше казал преди месец, че в япония ще има режим на тока ...

Ние един път се нагълтахме с руска радиация. Сега някои гругари ни подготвят и в бъдеще да гълтаме. При това да си платим скъпо и прескъпо. Същата атомна централа като тази в Белене, във Виетнам Русия изгражда за 2.5 милиарда долара. Изглежда имаме специални заслуги за специалната цена от 10 милиарда евро.

Точно така! Друго си е да се нагълтаме с демократична,а не комунистическа радиация!

Постинга на Аврора по отношение на Чернобил отразява истината. За това има писано много, от вскякави специалисти и независими изследователи. Взривът в Чернобил беше предизвикан от лошо и немърливо проведен експеримент (излезнал извън контрол поради субективна грешка), нямащ нищо общо със сигурността на реактора като такъв, т.е. като дизайн и изпълнение. Така че по леко с усмивките, за да не ставаме за смях...

"излезнал извън контрол поради субективна грешкаЧ Да допълня субективната грешка - да се харесаме на партията, на всяка цена - "аз съм на великия, никой да не и противоречи". Тези, които са живели по комунизма знаят за какво става дума

Само за твоя информация, без "Чернобил" в момента има над 250 000 раково болни в България, от лоши условия на живот и стрес. Така че "пей си ми Пенке ле, кой ли ми те слуша". Писна ми от такива тъпи лаячи като теб!

Даже в научно-популярни списания навремето пишеха по-точно. Така например в Козлодуй контурите са два. Няма отработена вода. Дунавската вода се използва за охлаждане (втечняване на парата) от втори контур. Нивата на защита са повечко и т.н., да не изпадаме в подробности...

А, тя форумката nana така си пише - отделни думи ... отломки от фрази... ...не-вче-сани мисли... ако може изобщо да се говори за мисъл в нейния случай... Какво да се прави - някои са си зле и без всякакъви ядрени аварии, на тях им е вродено... Шарен свят, трън до цвят!

Пък една мисъл...

тя и форумката Аврора също така си пише - отделни думи ... отломки от фрази... ...не-вче-сани мисли... ако може изобщо да се говори за мисъл в нейния случай... Например в 13.03.2011 21:06 писа:"...Саяно-Шушенската /от най-старите, и си работи, там никога не е имало аварии/...", пък то е ВЕЦ и има 75 загинали през 2009г., но да не издребняваме. Пък и лаф да става, нали се правим на умни...

ааауууууууууууууу....."форумката нана" ми звучи като "пионерката гицка"...а-ха-ха...и изведнъж ме изби насталгия по пионерското време.....аврорка с тая червена коса прави дирника доста интересен....пост комунистически....

Има мнения, според които експериментът в Чернобил неизбежно е водил до катастрофа, а поради лошо, немърливо или грешно изпълнение... Тълкувайте го както искате, но изключването на всички автоматични защитни системи е било в плана на експеримента, а не грешка на загиналите оператори. А експериментът бе проведен нощем... А един от ръководителите на енергетиката на СССР беше набързо разстрелян не за грешка на ядрените оператори, а по заповед свише. А виновните се укриват и сега... А по заповед свише в отворения реактор изливаха хиляди тонове вода... А в реактора хвърляха и пясък с торби... А това принесе за максималното заразяване. Няма да се сдържа, господа, Чернобилската катастрофа бе резултат на "Повече социализъм!"...

Навремето, през 80-те, като студенти (завърших ТЕиЯЕ в ТУ София) учихме доста неща. Съкращаваха се срокове, партийните величия игнорираха предупрежденията на технократите, издаваха абсурдни заповеди. Темата е много дълга. За някои неща няма еднозначен отговор - поредица от грешки и фактори...

Пълни глупости, хайде стига злобял, има по-големи специалисти от теб и аз им вярвам на тях, не на лаишкия ти бълвоч. Предпочитам мнението на френски специалисти пред такова на български лаяч!

това,че в чернобил е станал взрив заради ехперимент и баба ми го знае....умрях от смях от аврорината версия за ексмеримента, даже и манифестацията намеси ....и графитените пръти....а-ха-ха...уни-кална