Армията има още 3 дни да намери черната кутия на падналия МиГ-29 преди данните да изчезнат

Според командира на ВМС издирвателната операция се затруднява, защото самолетът се е разпаднал на парчета

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Защо нищо не се казва за мистериозния Румънски военен боен хеликоптер ? Интересно защо никой от министерството не каза истината за изтребителя нмммм.... защо никой не каза публично, че в района на по малко от 21км от Шабла през цялото време имаше Румънски боен военен хеликоптер , който излетя от военната база в "Мангалия" и на два пъти наруши българското въздушно пространство. Защо летеше на 485м височина и правеше 360° кръгове по границата и след това летеше по права линия на границата ясно се вижда на радара как летеше и какво правеше. На радара се виждат и българските Let L410, който излитат от военната база в Балчик два пъти. Първия път летят до Каварна и се връщат след това излитат отново в 22:30 UTC време кръжат над Балчик преди да поемат към Черно Море , а през цялото време Румънския хеликоптер необезпокояван дебнеше като орел по границата ни , а да не говорим и за многото цивилни самолети в района някой дори и минават директно над Шабла по време на стрелбите. Къде бяха българските изтребителите да пресрещнат хеликоптера, който си летя с часове по границата необезпокояван и защо малко преди да изчезне изтребителя ни Румънския хеликоптер направи рязка промяна на курса си към България навлизаики за кратко в нашето въздушно пространство въпреки ,че летеше по права линия на границата ни и след това рязка промяна пак на 90° завой към Румъния тази маневра се използва за след стрелба, а и беше нетипично при положение ,че най -бързия път до Румънската база "Мангалия" е по диагонална линия, а не рязко на 90° обратно към Черно море за 20 мин. кацаики в 01:08 в база Мангалия. Защо никой не отговори на този въпрос от нашите военни , а сега глупости на търкалета говорят за черната кутия на самолета,че данни няма да има.

Не знам що за румънски въртолет ще стреля по български самолет, ама е логично на зенитен полигон с международно учение да стрелят по мишени. Дъртите ни ракети с топлинно насочване хващат най-близката цел, пък самолета направил заход... Липса на комуникация и синхронизация. Не може самолетът да е на парчета от сблъсък с вода. Може да скъса крило, да се счупи на две, но не и да е на парчета. Така че да намерят "биологичен материал" от пилота, а не тяло.

за диспечерът Карлос няма ли да се каже нещо?

черната кутия не бъде открита, информацията ще бъде унищожена от морската вода.  GLOUPOSTI

В момента масово се атакува самолета, а не истинската причина - малкото летателни часове. Да! Нов самолет си трябва. Но дори и да се вземе - то летците пак ще летят малко. Справка - натовските Кугари. нелоши вертолети, но летят най-много 4 от 12. Летците им са много малко часове също. За толкова години не намериха средства за поддръжка. Не ги дооборудваха с оръжие(но политиците ореваха света, че нямало такова закупено).

Новите Ф-16 Вайпър, които много скоро ще получим, имат система, която не позволява сблъсък с повърхността поради грешка на пилота или друго, като припадък например. Защото при пикиране натоварванията са много големи и тогава е възможно пилотът да загуби съзнание за секунда или две, което при скорост над 1000 км/ч е фатално. При продължителна загуба на съзнание поради нараняване, самолетът сам се връща на летището, от което е излетял. За руските безаналогови това е фантастика.

Провери колко Ф16 падат годишно. Що падат?

Не са им припадали качествено пилотите. За тва.

Верно си написал глупости. Опитваш се да остроумничиш, но все те избива на ватнишко тъпоумие. Що така? :) :)

Тази система първо беше на грипените, които имаха българска директорка и казаха, че ще ни продадат 16 самолета за същите пари. Малка подробност, е че две от трите катастрофи на грипен са от тази система. После казаха, че ще купуваме ф16 щото софтуерът на грипените бил израелски, но щатите трябвало да разрешат да се ползва, после имаше същото със стари ф16 пак нямало сащ да позволят и накрая голямата новост системата за сблъсък в земята. Ще я качат на ф16 и ще ни дадат 8 самолета да я тестваме.Все няма да намираме черните кутии... Ако е ок ще я сложат на ф35, ама се съмнявам, че ще е ок.

винаги е била да издържим 6-8 часа докато дойде Червената армия. Куриоза е че откакто не можем да издържим и 2 часа дойде НАТО!

Проблемен е че НАТО не може да издържи два часа докато дойдат....ъъъ

Оставка на безхаберният военен синод, защото най-вероятната причина е в калпавия боеприпас. Вижте ги само-генерал на 4 самолета, адмирали на 2 кораба, сухопътни сили около 14000 башибозука !!!Най-високото армейско звание в БА при това трябва да е полковник !!! Айде сега всичките началници да отидете на военен прокурор, а после съд и затвор. Отиде си българския офицер заради интереси на Америка !!! Защо, кому е нужно това безумие. Нужна е спешна реформа не само в армията, но и в цялата кочина Булгаристан !!!

Какъв интерес на Америка бе, бастун? Нали трябват тренировки, а били недостатъчни. Сега, като се правят тренировки - те били заради интереса на Америка? Що за малкоумни тролове сте вие, отде ви изравят такива?

Какви тренировки те тресат сега, какви 5 лева? Пилотите трябваше да са тренирали досега! Това е учение със стрелби на ПВО-то ни, на което пилотите на изтребителите-прехващачи, разчетите на ЗРК и на пунктовете за управление да получат допуск за носене на дежурството за времето до следващите такива. Тук не се тренира, а се показва нивото на подготовката на хората и на техниката. Ето за такива като тебе и държавата, и войската отидоха, та се невидеха...

Цялата ни т. нар. армия сега има по-малка боеспособност от една мотострелкова дивизия на БНА. А харчи кинти яко.

Много интересен факт, комунистите най-много реват, че военните прикриват, кой бил свалил самолета, същевременно в комунистическата армия - всичко беше скрито покрито и всеки инцидент беше военна тайна и можеше да идеш в затвора, ако се оплачеш. БНА е комунистическа армия, дрогаре комунисти! Военните са се клели в комунистическия идеал и да пазят Комунистическата партия! Барем млъкнете сега!

Защо НЕ Е Различно следд 30 години... Демокрация.. НАТО, ЕС.. САЩ и други вълци в Овча кожа!??? Нали скачахте срещу "Червените и комунистите"!? За да е Различно ...уж! Защо България беше Ограбена ?? Оказа се че най-Лошият и поврътлив Материал от БКП стана...Син... ГЕРБерлив... ..Антикомунисти...Русофоби... Соросоиди.. Стабилните Хора с ценности и вяра в България останаха в БСП въпреки непрестанните атаки от Зависимите ,купени медии и журналисти! Аре баста!

А ти колко си прост

е курбан за просъветската ни политика която водим повече от 70 години. То и затова сме на този хал!

Руснаците със сигурност са наблюдавали учението. Сега явно чакат накой първо да излъже и ще покажат тяхната информация.

Хахахаха, никой не вярва на руснаци. Даже самите руснаци!

Радев ,ако иска да е президент да вземе нещата в свои ръце. Който и да е виновен да се кажа истината. Радев знае,че черната кутия издържа минимум 30 дни. Ако крие това значи не е готов за втори мандат и да подава оставка. Пилота е изкупителна жертва ,за да прикрият натовски огън. Миг-29 е свален целенасочено. Както удариха влака край Хитрино. Също по време на служебния кабинет.

Кой го свали този самолет бре. Никой не се интересува от нашите смешни остарели машинки. Нито самолети, нито кораби, нито танкове. Ние сме нищо на картата на света и само ние мислим, че сме велики. Айде стига тъпотии.

Откога 70 метра да огромна дълбочина?

Военните крият информация , най-вероятно приятелски огън. Ако искаха щяха да извадят записите с диспечера,сателитните записи . Русия също има сателитни записи.

Сериозно ли има Русия сателитни записи? Путин ли ти каза?

Самолета е ударен от ракета. Целта е ПРИЗЕМЯВАНЕ НА БГ ВОЕННАТА АВИАЦИЯ. Забравихте ли как народното събрание гласува чужди самолети (турски ) да охраняват небето ни България е колониална държава и няма право на военна авиация.

Да, но негова ракета, самовзривила се под крилото му. Поради каква причина - един Господ и стари баби знаят, ама ние си се досещаме, че вероятно е от боеприпас с изтекъл експлоатационен срок. Така е.

Абсолютно - ВЗРИВ ! Дали е ударен или негов боеприпас се е взривил, но взрив е имало. Хайде да не ми обясняват, че ИНСТРУКТОР ще се обърка, заблуди и т.н. И без да кажо поне една дума по радиото, че има проблем. ИЗВЕДНЪЖ заглъхва и изчезва от радарите. Доколкото ми е известно на радара се отбелязва и височината и това се записва. Все ми се струва, че знаят и вогат да видят дали е имало рязка загуба на височина...

след като е функционално импотентно. Това ВВС може да плаши гаргите само в Северна Македония! Толкова са му способностите!

Имитациите се плащат скъпо и то винаги от невинни.

Дрънкането на оръжия винаги води до трагични последствия. Това се отнася за България и за Русия, и за Америка.

Бе не знам кутията ама вдовицата няма търпение да пише във фейса, ше ти почине внезапно мн близък човек и ти ше седнеш на компа и почваш да пишеш, уж на него а то да те разберат всички, бахто зомбитата мръсни,изпиха ви малките мозъчета тря лакчета,бетери долни

ей, осъзнай се жената е в шок мъжът й се е пръснал на парчета дори гроб няма да има, на който да иде да поплаче срама нямаш ли ти, бе

А ако е прав?! Със сигурност и е тежко, но писане по фейсове и пр. няма да я облекчи. Нормално е човек да остане насаме с мъката си.

Помните ли инцидента с украинският боинг над Техеран, свален от иранска П. В. О... система..... чест им прави на иранците.... още на следващият ден съжалително признаха че е грешка, това бе прецедент..... за пример на всички останали които всячески прикриват родобни инциденти...... ПОПИТАХТЕ ЛИ "партньорите" ТОЕСТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ВИ АРМИЯТА НА САЩ, НАТО..... ДАЛИ МОТАТ ДА ПРЕДОСТАВЯТ.... ВИДЕОМАТЕРИАЛ ОТ САТЕЛИТЕ ИМ... А МОЖЕТЕ И ДА ОТПРАВИТЕ ЗАПИТВАНЕ ДО РУСКИТЕ ВКС.... ЧЕРНОМОРИЕТО Е ПОД 24ЧАСОВО САТЕЛИТНО НАБЛЮДЕНИЕ.... ИЛИ БОЛШЕВИШКОТО ВИСОКОМЕРИЕ НА ГАНЬО НЕ МУ ПОЗВОЛЯВА ДА ОТПРАВЯ ПОДОБНИ ЗАПИТВАНИЯ

не си признаха отричаха до дупка сляд като им показаха заснет инцидента си признаха но те когато фактите говорят и боговете мълчат

Експерти казаха,че мишената се пуска от 9000метра височина и ако до 5000метра не бъде свалена след тая височина под 5000м. е трябвало задачата да бъде прекратена.Ако пилота е слязъл под безопасната височина гонейки целта,защо от Командния пункт не са му прекратили задачата,нали са го следели на монитора.

А Вие не знаете ли, че абсолютно ВСИЧКО в тази страна се прави през пръсти? Ново ли е за Вас?

Жалко за човека , семейството му .... Ако беше отказал да лети , щяха да го накажат , изгонят , но щеше да е жив !

От това което знаем: - учение с бойни стрелби пез нощта; паралелно учение Дачия 2021 в Румъния с бойни стрелби с участие на натовски държави; наш самолет пръснат на парчета; биологични останки на нашия летец, изведнъж загубен контакт със самолета ни, миг 29, който стремглаво лети към морската повърхност, български АС, който не забелязва че лети с бясна скорост към водата, черна кутия, която ще е повредена/ или няма да бъде намерена, вече ни подготвят за това. Отворете снимки в нета на разбили се самолето в земята, значителна част от тях е цяла, тука говорят за пръснат на части самолет. И при всички тези факти да ни говорят че е пилотска грешка и че самолета не е бил свален са класическите лъжи на военните. Засрамете се господа шапкари, не военни!, този човек е бил ваш колега, приятел, наш съгражданин. Да почива в МИр

натам отиват нещата за огромно съжаление не им прави чест на шапкарите

Бойни хеликоптери без една пушка, Спартани без договори за подръжка, стари съветски таралясници които една статична мишена им създава проблеми и много други. Друго е да клатиш любовницата си на бюрото срещу две заплати апартамент и др. екстри!

айде, стига сте се излагали

Брей, какви са тези черни кутии, които не издържат 1 седмица на морска вода?

Съветски, брат.

могат да водят бой с 20 цели едновременно без да предприемат рискови маневри. Щом таралясника МиГ 29 дава фира след атаката на една статична мишена някой трябва да понесе отговорност.

Когато дойдат ще ги видим и тях.

Кога пък военни са казвали истината?! И да я намерят, няма да кажат.

Пингера на черната кутия трябва да е непроницаем за моеската вода у да излъчва сигнал мин 30 дни. А ЗАЩО на твзи кутии не се инсталират балони от рода на въздулни възглавници които да изплуват на повъехността, вместо да ги търсят с месеци на дъното, там явно не е угодно някому да се знае ИСТИНАТА.

Изпълзя герберо-сороската човешка гмеж и се опитва да прави политика на гърба на загиналия пилот!!! Нищо, трябва да сте сигурни, че български съд ще ви пита защо България няма бойна ескадрила по натовския стандарт и тренирани и годни за бойни полети пилоти 1,5 пъти спряма самолетите. Това е задачата на изпълнителната власт. На военните задачата е да тренират,да спят и когато се наложи - да умрат, за да живеят другите... Не им ровете в гробовоте за евтини политически дивиденти!!!

Точно вие сте тези дето правите пропаганда на гърба на тоя човек. точно вие сте мършата която упорито се опитва да пробутат тезата че самолетът е свален от така наречения приятелски огън. Точно вие сте тези дето упорито пренебрегвате факта, че за всяка бойна или тренировъчна мисия се изпращат два самолета. но пък от такива като вас не може да се очаква нито съвест нито морал-за вас всичко опира до това да получите едни пари. И ето ти един цитат от една статия относно разпознаването на платени коментари. непрекъснатото използване на едни и същи думи и фрази безпогрешно издава платения коментатор. Край на цитата.

Едно не мога да разбера,защо с този ретро самолет се правят най сложните тренировки! БЕЗУМИЕТО Е БЕЗКРАЙНО В НАШАТА АРМИЯ! Мястото на тези самолети е в музея!

Нито самолета е ретро, нито задачата на пилота е била сложна. Светеща мишена с променяща се височина. Само!!! Не маневрира по скорост и курс, пада с парашут и би и повлиял само вятъра в района на полигона. Майора е първокласен пилот и летенето по прибори не би трябвало да е проблем. Бонус в това упражнение - вижда на радара самолета, пускащ мишената. Вижда визуално целта - свети. Моля те - спести ни идиотските си изцепки!

Армията от два дни подгрява аудиторията, че няма да кажат нищо на широката общественост. Случаят е приключен, забравете. Бог да прости летеца и да помага на близките му!

Най- добре ще е да намерят нещо от летеца, за погребение. За малка утеха на близките. Амин!

Има две основни хипотези: 1. Отказ на двигател, я ремонтиран в полша, я не ремонтиран изобщо и самолета се забива със 1000 километра в час (това даже за баце е много там до 200 мислим) във водата и става на парчета 2. Приятелски огън или некачественни боеприпаси е се е взривил на парчета още преди да падне. Само едно е казват каква му е била траекторията преди да изчезне от радарите. Нещо крият иначе от траекторията и скороста почти всичко ще стане ясно и без черната кутия.

Миг 29 е двумоторен, за разлика от Ф16, така че самолета може спокойно да лети само с 1 мотор. Приятелският огън може да е помигнал в случая. Жалки за човека.

И никой не е видял нито е засякъл тоя приятелски огън. Браво бе.

Зависи колко ниско е бил над водата и дали е имал време изобщо да реагира. Факта, че не е катапултирал показва, че не е имал време за реакция

Защо, по дяволите, черната кутия на цивилен самолет издържа с месеци, а тази - няколко дни!?

По удобно е

ХАХАХА да направят един спец самолет за БГ дето след като се разбие се самосглобява наново за лесна локация :Д

Следващото международно учение - като дойдат новите самолети - изцяло оборудвани, с обучен екипаж, с достатъчно тренировъчни часове във въздуха. До тогава ентусиасти от сорта на Мони паси могат да участват в международни учения със собствените си Тръбанти.

Щом не е намерен самолета почти цял, а само дребни останки, най вероятно се е взривил преди да потъне. Жалко за майора!

Според мен, армията ни има още 3 дни да докаже, че става за нещо повече от чеп за зеле, ако ли не, по-добре да се разпуска и да си внасяме бюджета за отбрана директно в НАТО, че поне на хартия да ни пази. Не съм оптимист.

Пълно безобразие, самолет да провежда учебни маневри със стрелба и да не се следи и записва до последната секунда. Преди време с артилериски снаряди стреляхме и идваха генерали от щаба на армията и наблюдаваха всеки един снаряд. Трябва да наблегнем на ракети не на самолети.

Далече си от тази материя! По-добре спри да пишеш тука ...

В случая проблема е че е ясно какво се случило ..

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=%D1%88%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BD

Как шамаросаха Макрончето.

Щом и дебилите от БАН ше търсят кутията , сметайте го случая за приключил без резултат....

А требваше да викнат най-интелигентния сред форумните плъхове - демек тебе, нали?

но навиците ни са още от Изтока и народът ще узнае истината за изчезналия МиГ 29 толкова, колкото руснаците научиха истината за потопената по време на учения подводница "Курск"!!!

Аз ще се изненадам ако открият и разчетат черната кутия. Или поне няма да кажат истината на широката общественост. Най-вероятно вече знаят какво се е случило!

Да уточним нещо за коментиращите. Така проекта за изграждането на Миг 29 е от 69г. Дори самолета да е от 89г , проекта за него и черната кутията е на базата на инженерните решения от 70-те. Тази приказка кутията на френският самолет седя 2г, да ама тая кутия от коя година. Защото кутията на Мига вероятно е с магнетофонен запис. Коментиращите тук не знаят дори думичката магнетофон, а видео касетка касетка виждали ли сте ? Тя бйла от стомана, ама уплътнението не от стомана , тоя уплътнител сигурно приживе се е разложил, на дали ВВС точно уплътнението на Черната Кутия са сменяли от как е докаран самолета. Кой е мислил, че ще потъва на 70 метра. А лентата ще се разложи при досега със солена вода.

PEYTSCH

Самольота като модел дърт. Ама осъвременена черна кутия може да е тазгодишна. Тя не „занитена“ или „капсулована“ за дуралуминия му. Теорията за солената вода е...саламурена работа. Куп руско-съветски фърчила цамбурнаха в същата вода, даже и миналата година...

Те пари за най-елеметарни части нямат, точно черните кутии са подменили с нови модели. Ако беше Су 25, щях да ти повярвам защото се върнаха от цалостен ремонт и модернизация в завод производител. Ама тоя миг не доживя такова нещо. тия моабети ги приказвай другаде.

Стига глупости бре, брат, кутията вероятно е многослойна капсулована. НИЩО И НЯМА, ако не е унищожена, когато самолета се е разбил, което е малко вероятно. А какъв е носителя вътре няма значение....

:(((( Пак нещо не е ясно - ЗАЩО и КАК определиха този кратък срок за "черната кутия"? На 24 юли 2019 г. в Каспийско море се разбива МиГ-29 на ВВС на Азербайджан. Черната му кутия е намерена почти месец по-късно - на 19 август. И данните са извлечени от нея. Вярно, че Каспийско море не е толкова солено колкото Черно но все пак... Освен това, океаните са доста по-солени от Черно море, но и от тях са вадени регистратори след много време и пак са били непокътнати. Според мен, причините за такива изявления може да са: 1. Да се даде повод да се спрат скъпо струващите издирвателни работи. 2. Да не се разберат неудобни обстоятелства около станалото. 3. Комбинация от 1 и 2.

Бате, кутията е от неръждаема стомана, алуминии или друга сплав, устойчива на корозия. Във всичко случаи няма как корозията да я пробие за месец, два, години ще си седи в морето, преди ръждата да я съсипе.

Ти проверявал ли си каква е солеността на Черно море?? А на Каспийско? А на Средиземно???? Каспийски - Солеността на водата се колебае от 11 – 13 ‰, в северозападната част до 0,05 ‰ Черно - Поради обилния приток на речни води, морската вода на Черно море е по-слабо солена (17,3‰), отколкото в Средиземно море и в Световния океан, които имат соленост около 36‰ Средиземно - Соленост: ~36 – 39,5 ‰ Форумни еднокнижници...знаят много, но никой не проверява...

Щом са намерили биологичен мат'рял на пилота значи се е насрал.

имаш пълен с лайна задник на раменете си.........!~!!!!

Нали имаше друг самолет, който е пуснал светещата мишена и е заснемал падането й и атакуването и от изчезналия самолет?! Този самолет да не е извънземен или вражески та не можете да установите координатите на мястото на запуска на мишената и атакуването й от изчезналия изтребител?! "Разпаднал се на парчета"?! При удар в земя или друг твърд обект има взрив и наистина от самолета остават само "парчета", но при врязване във водна повърхност, както се твърди, няма такъв взрив и тези "парчета" са твърде големи за да е трудно откриването им! Нещо не е наред с поднасяната ни информация, поради наличието на поднасяните ни чрез медиите противоречиви изявления и това поражда съмнението че истината не това кото ни се казва и нещо се прикрива!

Аз не сьм специалист в областта, но от изнесената информация, смятам, че или втората ракета се е взривила или е станал друг технически проблем. Не вярвам, че е пилотска грешка и не искам да вярвам, че някой друг го е атакувал по грешка!

И аз навремето от гледане на Топ Гън исках да ствам пилот. Бях минал всички мисии на F29 реталиатор и на LHX на правец 16 ката. Ама после станах прост шпакловкаджия да пиша по форумите.

Ако не беше дошла "демокрацията" най-вероятно си щял да станеш, а и щеше да има Правец 2021.

Да не е от шперплат тази кутия?! Принципно следва да е от неръждаема стомана и не би трябвало да има проблем да изкара година, две, докато корозията не я разяде. Т'ва число четири дни от къде идва?! какво ще стане за четири дни?! Излъчва сигнал четири дни ли?!

"Армията има още 3 дни да намери...." Тя тая армия за година и половина служба не можа една шапка дето ми става да ми намери, самолет на парчета в морето ще намери.... Бог да го прости майора ама стана курбан на дебелогъзи политици и печалбари

Радиофара на кутията излъчва 30 дни. Той е за по-лесно откриване. Иначе кутията на един френски самолет който падна в Атлантическия океан я намериха и разчетоха след 2 (две) години престой на дъното.

Захранващата батерия е предвидена за 4 дни работа.

Да бате само че, ако има батерийка тя е за да се излъчва сигнал, иначе няма нужда от ток. Данните в кутията са вечни, стига да не влезе вода вътре......

Кой идиот го измисли това за тия 4 дни. Аборигени.

Има нещо гнило - не ни казват истината!!

PEYTSCH

Истината...след изборите.