Папата осъди арменския геноцид, Турция реагира

На литургия папа Франциск използва думата "геноцид" за избиването на арменци преди 100 г. в Османската империя. Анкара реагира моментално.

Обратно в новината

Коментари - Папата осъди арменския геноцид, Турция реагира | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Определението за геноцид включва целенасоченост и систематичност. И двете ги е имало в Арменския геноцид - мобилизиране на мъжете в армията, но без право да носят оръжие, избиване на елита , депортиране, основно пеша, разграбване на имущество. По пътя към пустините конвоите са нападани от бандити. Изпращани са телеграми от страна на централнат власт от областните ръководства как да действат. Имало е организация - създадена от героите на новатат турска държава - Талаат паша (мисля, че има булевард на негово име в Истанбул), Енвер паша (между другото по време на битка животът му е спасен от арменец), Бехаедин Шакир и др. Замисъл, план, изпълнение - всичко е било държавна политика.

За всичко сме си виновни самите ние, стотици години живяхме нормално с турците, а като видяхме че русите ни въоръжават ни тръгнахме да избиваме безнаказано комшиите - жени, деца, старци. И те съответствено с пълно право ни сгащиха и ни игониха от тези територии за да не им мърсим земите.

Ватиканът първо да се очисти от своите си грехове, които не се ограничават само в нечовешката инквизиция и свещенниците педофили, а и сътрудничеството с мракобесния хитлеровски фашистки режим. Още през 1933 та когато Хитлер идва на власт тогавашният папа Пий XI-ти за да му се подмаже подписва договор за безрезервна подкрепа и дава на Райха право сам да назначава удобните на режима кардинали и свещенници- безпрецедентен ход на Ватикана. По нататък папата инструктира кардинал Иницер как да съдейства и помага на нацистите при интервенцията в Испания, Австрия, Чехия и редица православни християнски страни, които впоследствие са удавени в кръвта на невинни жертви. Ватиканът има непосредствена вина за най нечовешкото, чудовищно и отвратително престъпление Холокоста.

B Oсманските архиви пише точно обратното че целта не е избиване на арменското население. Cпоред книгата на американският посланик в Henry Morgenthau , ко-то е бил в İSTANBUL периода 1913-1916гд. и същият е написал книга по този в-прос. Tази книга не отговаря на де-ствителността, повечето сведения , взаимно ci противоречат, едностранно е погледнал по този въпрос. Mного добре се знае че при написването на книгата , много факти са преувеличени, знае се също така че помощници при написване на книгата mu са арменците Aршак Cимонян и Aгоп Aндонян. Cъщият американски консол не е излизал 10 километра по далече от истанбул, уважаеми Pафаел , препор-чвам ви да прочете книгата на ŞÜKRÜ SERVER AYA ; Proteterous Paradoxes of Ambassador Morgenthau;

Тоя папа вече ми е симпатичен.

че не се виждат коментарите.Той "джаза" да земе да прочете и за американските кланета малко през 1876-80 малко да се пообразова и айде пак на клона. Между другото сега идва ерата на разпад на империите та след Ердоган Турция може и да намалее.

да живее папата ! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

що се правиш на нагъл комунист. Не било геноцид принудителното изселване на арменците. Попитай днешните арменци у нас как турците са избивали десетки хиляди мирни арменци. Какво? Искате да кажете, че понеже арменският геноцид бледнее пред този на евреите - не се е състоял.Верно - по тази причина у нас през време на комунизма е нямало убийства без съд и присъда, нямало е лагери. Абе не сме народ, а мърша.

А защо според тебе 500 години не са ги безпокоили и изведнъж в края на 19-ти век решили да ги екстрадират, разбира се защото започнали да вредят предателски на страната която ги векове хранила и поила. Ако ти предадеш Родината си днес и с теб ще постъпят по същия начин.

като пишеш? Изведнъж ще рече едва ли не че преди не е имало ,което просто не е вярно.Второ Откога съществува Армения откога Турция.? Не ги екстрадират ами ги пращат на курорт и по пътя са се загубили. Родината на тия хора е Армения не Османската империя. Що смесваш понятието родина с държава. Най сетне какво е това което се е случило ако не е геноцид?

Ама чети бе лайнарче! За тези 500 години е имало кланета на християни не само в Армения, но и в Сирия и в Ливан, и в Египет, и в България - ако не знаеш, и в Сърбия - в Ниш са опаковали една къща с черепите на възстаналите срещу падишаха сърби и българи! Ама както е казал волтер - един простак може да онтече много повече, отколкото един философ до докоже!

ТОВА ЕСАМО НАЧАЛОТО!ЕРДОГАН ЩЕ ИСКА ОБЯСНЕНИЕ И ОТ НАШЕТО КОНСУЛСТВО В ЦАРИГРАД ЗА НАГЛОСТТА ОТ ИЗБУХВАНЕТО АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ, ДОВЕЛО ДО МИРНОТО ПРОЧИСТВАНЕ НА БАТАК И ПЕРУЩИЦА!

Смяташ че във Ватикана, няма анализатори на турската външна политика?Проблемът е на самите турци ,които и до ден днешен бленуват за Османската империя и не го крият.Няма разграничителен процес на турската и османската политики , следователно не може да има интеграция между тях и европейските държави. Икономическите интересиса важни, но това е и причината руснаците да предложат на Турция поток от газ- защото евр. общност сега започва да отрича тяхната принадлежност към Евопейската цивилизация и култура,нещо нечувано дори и за съветската ера. Така че не е случайно споменаването на сталинизма и арменските кланета,напомнянето за нацизма/не за Хитлер/ е към германия която не желае да плащта евр.сметки повече.

Проблема с днешна дата не е в геноцида над арменския народ, българския, Кипър.......Проблема е, че папата е част от масонска организация и пръв даде тон за песен срещу Турция в пълно съглашателство с ООН и всичкото това е заради турският поток. Ердоган като не иска да го спира, то америка ще им изкара и кирливите ризи, чрез използването на такива ръжени като папата, ООН и т.н. Ще видите ако Турция спре потока, как всичкия този шум с арменците ще змлъкне рязко. Това се казва медиен цирк.

Че те още миналата година обявиха, че ще има обща литургия.

е бил традиционния държавен подход в Османската империя .Така са постъпвали с нас, с гърците и всички победени народи.Това е избиване унищожаване на исконното население и е характерна черта и за по новите империи. Християнската църква ,ортодоксална или католическа е хуманна и е естествено този акт на безсмислени убийства да бъде осъден. Колкото до арменските престъпления , те са продиктувани и предизвикани от същия този терор на по силния ,който се прави на по-слаб.Част от политиката на империята е .Така че няма оправдания за Баташкото клане , за арменците, за гърците и сърбите избити от Османската империя. Проблема на съвременната им политика е че не отделят днешна Турция от империята преди.Нещо което Ататюрк се опита да направи.

Папата каза, че е имало геноцид над арменците! Но не каза кой го е извършил и къде. Останалото са интерпретации по темата ' Гузен негонен бяга' от българското народно творчество. Факти! И мъдър народ.

Не може геноцидът над евреите през Втората световна война да се сравнява с принудителното изселване на част от арменците в Османската империя. Съществува огромна разлика, евреите са били унищожавани изключително от расистки и нацистки съображения и не само в пределите на Германия, но и във всички окупирани от нея страни. Арменци и турци векове наред са съществували мирно в пределите на Империята. Но в края на 19-ти век а арменски въоръжени чети започват системно да нападат мирни села и да избиват жителите им с цел да откъснат територии от Империята и да ги присъединят към източните територии. Те искат да се възползват от изключително тежкото положение на Империята, на запад са все още открити раните от българската агресия през време на Балканската война, а в този период воюва с Австрало-новозеландските войски на Британската империя на югозапад и в проливите Дарданели и Босфор, на юг воюва с италианците, на югоизток с французите, на изток с Русия и вътрешните врагове в лицето на въоръжените арменски чети. Всяка страна и днес би постъпила по същия начин, а и по жестоко, когато става въпрос за съхранение границите и защитата на държавата. Ето защо това клане, което всъщност е взаимно клане е в ответ на

изведнъж , арменски чети/по 50000 човека четата или по 8-10 ?/ избиват турското население. Защо така? Мислиш ли като пишеш?

Може, и още как. Имат общи черти, които съвпадат с определението на геноцид. И за арменците, и за евреите. С нищо еврейския геноцид не е повече, или над арменския. Имат същото определение и качество. И темата не е за еврейския геноцид, а за арменския. Защо тук рекламираш евреите?

Не знам на глупав и неосведомен ли се правиш или си? Ще ти обясня - започнало е с "принудително изселване". После по пътя са избивани в най-буквалния смисъл - например с обезглавяване. Известно ли ти е или не ти допадат подробностите и наблягаш на "изселване".

история как така турция се е възползвала от първата световна война тяхната армия е била на запад на балканите и е воювала там после в чанакале те са нямали даже войска там в южна турция от първата световна война с нареждане не великите сили за да ослабят съпротивата на чанакале великите сили дават нареждане на арменците че сега е момента да ги нападнат пишете и за зулумите и на арменците в тези села какво са правили а не само това което са писали французите защото са загубили съюзническата война в чанакале и всичко са прехвърлили на турците до този дето е писал като се върнеш от работа недй боже някой ако посегне на твоето семейство ти какво би направил и така са вкарали двата народа арменците са направили зулуми над жените които са били без мъжа защото мъжета са били в първата световна война и не са мислили че тия мъже ще се връщат но като са се завърнали са си заслужли това което е никой на никуми нищо не еправил нещои да знаете тогава войните са се правили от 8-1 часа от 1213часа всеки си вприбирал ранените и мъртвите и после да 13-17часа и се спирало войната ами като загубиш войната става геноцит а като спечели победител

Избити са арменци а не турци. :)

Война се води между армии, дълбоко се съмнявам, че Турция е била нападната от арменска армия тогава. Просто сте избили жени, деца и старци, за да се изкорени традиционното население в региона, което рано или късно е щяло да си поиска земите.

Турция има войски на изток. Там воюва с Руската империя в Кавказ.

браво Cашо. B редовете на руската армия, тагава наброяват 180 000 воиници родени в османската империя арменци! парите за оръжие са изпратени от франция във вид на злато. преди това, в редовете на българската армия воюваща в Oдрин / Eдирне срешту iмперията име много арменци които са родени в истанбул !!!! тогава за какъв "геноцид" ми говорите бе нещастници?

османската империя е наи-хуманната в човешката история и не може да бъде обвинявана за геноцид

Разсмя ме от сърце! Браво!

Думата "геноцид" има автор - Рафаел Лемкин. Според неговото собствено свидетелство, той се е опитвал да намери дума обясняваща това, което се е случило с арменците през ПСВ и с евреите по време на ВСВ. Т.е. твърдението, че е нямало "геноцид" над арменците е нонсенс. Голяма част от турската интелигенция признава случилото се като геноцид. И е преследвана по чл.301 от Турския наказателен кодекс. Жасмин ще обясни този член, тя знае за него много добре. Имало е геноцид, и то не само над арменци, българи и гърци. Асирийците бяха почти заличени от лицето на земята. Днес под благосклонните погледи на управляващиет в Турция, т.нар. "Ислямска държава" довършват тяхното избиване със същата жестокост. Същото се случва и с йезидите. Светът пак гледа и мълчи!

Cветовно известният историк BERNARD LEWİS казва, че единсвен геноцид е извършен от християнският свят с подкрепата на католическата църква над евреите. A през 1915гд. Oсманската империя е във во-на срещу великите сили, точно тогава с подкрепата на мисионерите в източните провинции арменските организации хънчак , ташнакситиум и рагавар обявиха во-на срещу империята, целта е ясна създаване на нова арменска дър-ва . Oc. империя за да си запази границите предприема пруниделното изселване на арменците ,отначало предимно в провинциите където е имало анархистични де-ствия спрямо законите на империята. Mного добре в Oсманските архиви са споменати , при какви условия и ред е организирано това изселване , като през цялото време протестантските мисионери са свидетели . A приетите закони за принудително изселване , нямат нищо общо с газовите камери на нацистите.

КалПазанКа

Вярваш ли си изобщо като ги пишеш тези глупости. Колко са били тези диверсанти? Съизмерими с турската армия? И заради това сте избили 1,5 млн. цивилно население? Цифрата е оповестена от немски експерти в делото по убийството на Талиат паша и светът не я оспорва- само вие. Нали знаеш, че проблемът е на друго място и той прилича на този с България и Сан Стефано. Ако в региона на Ерзрум и Ван е имало 1,5 млн арменци то ПСВ е щяла да се превърне в Освободителна за тях, както руско-турската за нас. Но тези хора просто ги е нямало там след войната - избити и изселени.

жестоко се лъже всеки който мисли,иче турця за моедрна държава.правата на жените под всякаква критика,забулени с шалвари и вървят след мъжете си като абсолютни овце.на много места в турция дори не могат да ядат три пъти на ден а ако става дума за месо,някой веднъж месечно,ако решат европейците да си теглят лицензите от турция,за два дена ще рухне тази кървава държава,с изцапани ръце навсякъде.

Kаква заблудена овца си ми само. Tи на този свят ли живееш? или не... по добрият въпрос е : ти какво пушиш?

то в българия едни права на жени ама няма що,я само прочети новините, един културист заклал жена си,заровил баба си в мазерето, друг пък убил хулия с многоброини удлари по главата...все свинсо-български истории

Вай, що чатак се е навъдил. А бе вие дето сте толкова горди турци, що пишете на български .... или не си знаете езика ..

A бе какво и обръщате внимание на тази турска фъшкия Жасминка. Платено и е да виси в нета.

са физическите извършители на геноцида, но подбудителите никой не смее да назове, както става винаги, а това е по-важната крачка по пътя към истината.

Европейският съд по правата на човека оправдава отричането на т.н. арменски геноцид, защото е нескопосана и наивна лъжа. Не е работа на престарелия папа да се занимава с това, по добре е за него да се заеме със стотиците католически свещенници педофили.

ма ! Не спря цял ден да с..еш тука ! Слагай шамията и се махай от тука !

А ДПС вместо да се занимава с разни вотове на доверие и недоверие, да вземе да ограмоти такива като тебе по история, религия, малко правна култура ... нали са Европейска партия! Даскал Местан да влезе в час и да започне ограмотяване на електоралните единици! Няма да ваканцувате, а ще учите! На слука!

Не бъркайте турците с отоманците, а и те да не се бъркат. Грехът не се заличава с нов грях, но може да бъде простен на този, който търси покаяние!

Защото отоманците са се изпарили и не са отгледали и възпитавали потомство според така както гледат на света.

Може всичко останало да е истина, но т.н. арменски геноцид е непрофесионално измислена плитка лъжа без абсолютно никакви доказателства. За обезщетение всички арменци отсега могат да изпият по една студена вода.

Мъж ли си ,жена ли си ...гнида ли си ?! Ааа- видях те ...гнида си !

Няма вариант геноцидът да е измислен. Това е документирано престъпление срещу човечеството признато от държави като Германия, Франция, Швейцария, Русия и много други. Това, че България не го е признала, идва да покаже какви са ни политиците и защо ни е такова положението. Ние обаче като хора, заставаме до нашите християнски братя и сестри и това е ясно само като прочетеш коментарите тук. Жасминке, един съвет, сама с тези неграмотни капути , няма да се справиш. Обади се в тролския офис на ДПС да ти пратят подкрепление...освен ако не почивате на Великден :)

Абе някой питали се от къде са богатствата на Ватикана като нищо не произвежда освен приказки и заблуди?Аз съм чел доста по темата..ха..ха

Докато ти наливаха мозък от задната вена при оджата ли????Марш от тук покръстен българин със смешно име!Ако беше,чел поне малко щеше сам да си смешниш името и вярата в чест на своите изстрадали прадеди!

Е, хайе бе, вие, платените турски драскачи много се изсилихте! Ха позапрете се вече! Никой не ви е оспорил строителствата включително и покрай Босфора! Но всички честно пишещи тук ви казват ясно: Докато Турция не признае и не се извини за извършените от нея в миналите векове геноциди към всички поробени от нея народи, НИКОГА не може да има истинско разбирателство и всичко построено ще бъде колос на глинени крака! Не вярвам тя да иска наистина това! Затова да се замисли и да се извини, а и да плати!ко искат да бъдат честни! Германия плати и се извини при това многократно и даже продължава да го прави! И това не унижава германците, а ги прави още по-достойни! Ето това трябва да се разбере в Анкара! А не само да се отрича очевидната историческа истина! От нея боли, но НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗБЯГА! Защото е било истина!

Някои страни не 13, а 130 века да съществуват нищо особено не могат да постигнат, други като тази край Босфора за по малко от век твори чудеса, модерна икономика, блестящ туризъм, съвременно строителство, огромни успехи в културата - Нобелови лауреати по литература, филми и сериали гледани по цял свят, ето там е несравнимата разлика.

Добре, точно като папагал повтаряш писанията на турската преса, която е една машина за промиване на мозъци. Там няма свобода, има машина за смилане на безмозъчни забрадки и потури. Орхан Памук къде живее и твори, а? Защо не е в Турция? Кога последно чете негови изказвания за нещата в родината му и защо не му се връща там? Зимен сън на Нури Билге Джелайн. Къде живее г-н Джалайн с жена си, а? Ти явно не си гледала филмовата му лента, отличена със Златната палма в Кан. Ама и да гледаш няма нищо да вденеш с този твой полиран мозък, еле пък какво иска да каже героят на Халук Билгинер със сринатите културни претенции и самодоволство в една анадолска пустуш. И да си дойдем на думата! Кой направи филм за арменците ? Фатих Акън и филма му Раната за събитията в Османската империя през 1915 г. Защо не живее в Турция (немски режисьор с турски произход )? Главната роля се изпълнява от французин, а защо не от турчин (имаше даже кандидати )? Къде е тяхната интелигенция, която след събитията в Гези парк я навряха на кучето под опашката. Ами повечето техни режисьори, поети и писатели са КЮРДИ, които Турция смята за терористи и се опитва да ги изхвърли от Турция. Какви дизита се въртят в момента, знаеш ли? Измислени история за османци пълна фантазия, без никаква историческа основа, но ... друго е да повдигнат духа на такива като теб с величието на Империята. Като се превъзнасяш по Турция, нека да не бъде с общи фрази, заучени от реклами. Да, имат направени добри неща, но те не дават облика на днешна Турция. Важни са хората, а не мостовете и тунелите на Босфора! Да не говорим за Анадола и Ван ... там е другата страна на медала ...

точно в анадола и ван е по добре от шибаната ви столица,дето прилича на един голям кенеф

ма ! Не спря цял ден да с..еш тука ! Слагай шамията и се махай от тука !

Блестящият туризъм го дължите преди всичко на древна Елада, чиито земи сте заграбили. Само допреди двайсетина години не обръщахте внимание на "камънаците", докато Западът не ви отвори очите колко можете да спечелите от древните паметници. Така е навсякъде, от Османската империя са останали само джамиите, но и те са построени от насилствено потурчени християни.

Точно за Нобеловият лауреат недей писа, защото Орхан Памук е един от интелектуалците, който се обяви за признаването на геноцида срещу арменците.

Бастааааааааааааааааааа!Не Ви ли омръзна да се лаете.Ама точно Вие пишещите искате етническа война.Бастааааааааааааааааа!Никой от Вас не е бил свидетел и няма право да пише свободни съчинения.

Кой иска етническа война? Преди да пишем, сме чели, затова искаме да се пишат само истини, а не измислици на хора, които се чувстват чужденци в земята, на която вероятно са се родили и ръсят обиди по адрес на нас - българите, които сме толерантните и живеем в мир с всички културни представители на други етноси.

Баста викаш от безпомощност и липса на аргументи. Баста викаш и започваш с рефрена за етническа вражда. Баста ще викаш на даскал Местан, защото не те е накарал да се изучиш, за да можеш да водиш спор с аргументи, защото те кара да повтаряш 100 пъти една лъжа, та дано да стане истина и той да се пенсионира в Парламента с памперс на задника /хи, хи, хи .../ Баста на простотията, независимо от етноса! Баста на невежеството и отказа от познания!

Гледам доста ще се поизръси Местан Ага за платените драскачи тука ! Бая ги е насъбрал !

Това което направи Папата ги свари по бели гащи. Мислеха, че са убедили света в това, че Османската империя е феодална отживелица, останала някъде в Стария свят. Дори бяха започнали да правят забавни филми за нея с голи пъпчета и сърцераздирателни мелодрами. Шамарът, който получиха вчера направи на пух и прах усилията на Кемал Ататюрк да остави миналото назад без да се покае и да иска прошка за зверствата. Папа Франциск в действителност каза и показа, че за подобни престъпления няма давност и тяхното непризнаване е несъвместимо с цивилизацията.

1969. HOWARD M. SACHAR в книгата си ,,The Emergence of the Middle East,1914-1924 ,, казва през тези години 1914-1924гд. - ник., даже и арменците нямат жертви , колкото турците.

когато турците ни завладяват тяхната държава е на 70-75 години, а нашата - на 550 - 580. Ние имаме книжовни школи Преславската, Охридската с три тома съчинения на Климент Охридски и Историки на Константин Преславски /894г/, 10-томен труд Студион на Патриарх Евтимий, Черноризец Храбър и т.н. А първата значителна турска книга е издадена през 1330 година - 3 ТРИ ВЕКА след нас. За сметка на това турчинът тогава, а и сега е човек побойник, спахия на кон, милитаризиран до краен предел завоевател, който не носи никаква цивилизация, напротив - унищожава я. Затова всъщност нашето робство е цивилизационно, връща ни векове назад, съсипва всичко постигнато и построено, и ни изолира от Европа - турчина никога не е бил и няма да стане европеец т.е. носител на цивилизация. Когато България пада под турско робство и ние и англичаните сме по около 3 милиона, когато се освобождаваме от този гнусен гнет сме едва 4 милиона, а англичаните - 30 млн. Какво повече да говорим?

Същите тези католици предвождани от папата многократно са навеждали и го слагали на православните си наивни братя, а днес тръгнали да раздават справедливост.

Извинете, добавете моля забравените америкоси и нагличани :) Тогава бихме си стиснали ръцете

Как така нито един от народите които са били " част " от турция не каза нищо добро за вас ? Само ви псуват .

Защото турските диваци са върнали всеки един от тези народи столетия назад в развитието си, отнемали са деца, правили са ги еничари и са ги пускали да проливат собствена кръв. Унищожавали са религиозни и културни паметници, градили са собствен икономически просперитет за тяхна сметка - всички признаци на робството.

Днес вие сами доказвате че сте неспособни да се развивате, от четвърт век нищо съществено не сте построили, погледни какво става край Босфора, строи се абсолютно всичко с ултрамодерна архитектура. Не робството ви е попречило да се развивате, а мързела и празните глави.

Жасмин, ако е така както казваш, подозирам, че с последните българин, арменец и кюрд, тези 100 милиона ще имат доста голям проблем. Екзистенциален! Нещо ми подсказва, че всички заедно ще закрият цирка и язък за вековния барут :)

Да г-н Mustafa! Поне ЕДНО ГОЛО ИЗВИНЕНИЕ дължи Турция на всичките поробени, насилвани, избивани и ограбвани от нея народи за тези 500 години! Но тя явно е толкова назад в мисленето си, че ДОРИ и това не може да направи и да преглътне! И колкото повече чака и протака, толкова в по-неудобно положение и по-голяма изолация се поставя! Независимо дали ти и твои подгласници искате или не искате! И ако прояви на Възродителен процес би могло да е имало от 1878 г, то това е нищожно и несъизмеримо с 500 годишния тормоз и геноцид на Турция спрямо българите! И ако Вие, г-н Mustafa, твърдите, че било малко "само едно голо извинение" за Възродителния процес, то дори и да искате компенсация за това, то каква би била ответната компенсация от Турска страна за тези 500 години + гоненията и заграбване на земите на тракийските българи след Първата световна война?! А? А Турция не само не се съгласява досега на компенсации, които очевидно са пропорционално многократно по-големи, от това което би се искало от България, а Турция ДОРИ НЕ ИСКА и ДА СЕ ИЗВИНИ! ДОРИ И ИЗВИНЕНИЕТО НЕ СЕ ПРАВИ ОТ ТУРЦИЯ! За какво да говорим повече тогава! Докато е така - Турция да си седи само в Азия и никаво доверие към нея!

Според последните научни демографски проучвания до края на 21-ви век народи като български и арменски вече няма да има на белия свят. а турците ще бъдат едва 100 милиона.

Всички джамии са правени върху християнски църкви и манастири.Като пример е Св.София/Буюк Айя София/. България пада под турско през 1396 г. Чак през 1812 г. Русия им тропа на масата и разрешават да се рият в земята църквите. Толерантност а ?Българският народ е толерантен. Още във Великото нар.събрание позволяваме да има турски депутати.Купуваме земя от тях, която е била Българска 500 г. по-рано. Гърци и сърби са ги изгонили и са им взели земите, както турците направиха с нас в Тракия и Македония.

мед ти капи от устата жасмин

70 млн. от от тях кюрди,братовчеди на българите. Ал Баба й, кой гьотене ! ХА ХА

Причината е религията.В гл.2 и гл.4 на Корана ясно е записано.Мохамед казва - а друговерците/тяурите/ да бъдат преследвани до крак и унищожавани !!!! Само мюсюлманската и юдейската религии не признават друговерци. Това е основата за тероризма на исбямистите.

КалПазанКа

Под друговерци в Корана не се разбират християните и евреите. Исляма приема за неверници езичниците, но турците хабер са си нямали и от собствената си вяра, та са наричали българите гяури. Ал Бакра 62: Онези, които вярват, и юдеите, и християните, и сабеите, онези [от тях] които вярват в Аллах и в Сетния ден, и вършат праведни дела, имат наградата си при своя Господ и не ще има страх за тях, и не ще скърбят.

Не се къхари за нас! Няма да се затрием, защото българският корен е много дълбок и силен. Аз пък ще ти цитирам други изследвания, според които поради затоплянето много територии ще изчезнат под вода, но България ще бъде запазена, защото е разположена високо.

Че амуджите са правили геноцид е вярно и то не само върху арменци, а също така и върху българи, кипърци, кюрди прочие. А аз да питам сега папата кога ще каже за геноцида на римо-католическата църква върху човечеството чрез инквизицията, чрез тайно съглашателство с диктатори от близкото минало за избиването на милиони православни. Аз като чета историята май църквата им е избила повече хора от турците. Ами вий кога ще платите репарации.

А защо не казва нищо за индианския в САЩ.

ЗЕЛЕН КОН НЯМА И УМЕН ТУРЧИН НЯМА !

Е как тогава им робувахте цели 5 века на тези глупаци, не ще да сте по умнт от тях :))))

Всеки от нас е чувал, че най-страшните престъпления в историята са извършени от хора, които претендират, че са християни. От името на Христос са извършени най-жестоките папски инквизиции над невинни хора и кръстоносни походи с цел заграбване имота на чужди народи. Дали зад тези дела стои Христос, или зад тях стои Сатаната, скрит зад маската на християнин римо-католик, всеки сам може да си отговори. Обаче малцина знаят за делата на папската власт по време на Втората световна война, когато папата и неговите кардинали подават ръка на фашистките главорези Хитлер, Мусолини и Франко, и оказват активна подкрепа на нацистите дори и след края на войната. Тази статия разглежда накратко действията на папската власт и римо-католиците в окупирана Югославия по време на Втората световна война.Ватикана и фашизмът действат заедно от самото начало. През 1926 г папа Пий XI заповядва на председателя на католическата партия да разформирова партията, за да се заздрави режима на италианския фашистки диктатор Мусолини. Подписан е Латеранският договор плюс конкордат. Конкордатът е специален вид междудържавен договор, в който папата и Ватикана се ангажират да подпомагат и "благославят" определен политически режим в дадена страна. Съгласно Латеранския договор, Ватикана става независима държава в пределите на Рим, а конкордатът от своя страна дава необятни привилегии на католическата църква. Католическата йерархия, вече преобразувана в йерархия на Усташи, си поставя за цел да превърне държавата в единна военна сила, което предполага отстраняването на всеки, който не е хърватски католик. А това е трудна задача, защото държавата е населена от общности, нямащи нищо общо с хърватския католицизъм. От общо население 6,7 милиона само 3,3 милиона са хървати, 2 милиона са православно вярващи сърби, 700 хиляди са мюсюлмани, а освен тях има и други общности.

Така например на 15 септември 1941 г в лагера Ясеновац са убити 700 човека, които са нетрудоспособни; 1000 жени са убити в лагера Стара Градишка. През август 1942 г 5000 православни сърби са закарани в лагера Ясеновац, от които 2000 са разстреляни незабавно, а останалите са откарани в лагера Градина, където са пребити с чукове. През октомври 1941 г 4000 души са убити в лагера Крапе, през ноември - 8000 души са убити в лагера Брочице. От декември 1941 г до февруари 1942 г в лагера Ясеновац са заклани 40 хиляди православни християни, а през лятото на 1942 г в същия лагер са заклани 66 хиляди православни християни, между които 2 хиляди деца.

Със сърбите може да се празнува, приятани хора са. Но за историята, посмали манго. От къде е тази справка за сърбите? По време на всяка война те са сред първите които са убивали стократно повече български жени, деца и старци. Та не е зле да обясниш причините и уточниш цифрите.

Г-н мюсюлманин,няма държава в света с по-криминална история от любимата ти Турция....

Какви османци, какви пет лева? турци, турци и пак турци. Няма присъствие, няма владичество, има робство. турците са избили над два милиона Българи, минавайки през България. Избили са и Арменците. Всеки, който твърди друго е долен мръсник и долен манипулатор. Когато говорите за възродителния процес, споменавайте и за терористичните актове извършени от турците. Защо се забравя за бомбените атентати, извършени от турците. За какво е бил в панделата ахмед доган?

Не мислех да пиша сега, но ме предизвикват писанията тук по-долу на DURSUN и Mustafa. По време на Първата световна война над милион арменци са прокудени от земите им, тези земи са заграбени от Турция, а прокудените арменци са избивани и унищожавани в Мала Азийската част на Турция! ТОВА е ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА! Може при това да са загинали и някои турци, тъй като арменците са се отбранявали колкото са могли, но нито те са започнали гоненията, нито те са пъдели търците от териториите им! Затова цял свят знае за тези звества и с право това е известно в Историята като ГЕНОЦИДЪТ НАД АРМЕНЦИТЕ. Турция всячески се стреми да избегне признаването му, но това само я излага и изолира все повече. Тя трябва да го признае, а не да се крие зад смокинов лист и да заблуждава! Исторически тя е отговорна и за други кланета над поробените от нея десетки народи. И досега тя не се е извинила за Баташкото клане! Затова Турция РЕАЛНО не може да бъде модерна държава! И никога няма да бъде докато не признае официално тези геноциди и не се извини публично на жертвите им! Както Германия МНОГОКРАТНО се извини на евреите, както испанският крал също се извини на евреите за изгонването им от Испания преди векове, както японският император се извини на корейците за злодействата и изнасилванията от японската армия в Корея по време на Втората световна война! Както и България чрез президентите си Жельо Желев и Петър Стоянов, а и други държавници МНОГОКРАТНО се извини на жертвите на Възродителния процес. Това е пряк отговор и на Mustafa. А къде е тук Турция? На този фон и в 21 век тя продължава да отказва да признае очевидната историческа истина и да се крие! Докато прави това НИКОГА никой няма да я приеме нито в Европейския съюз, нито като изцяло ПОЧТЕН и НАДЕЖДЕН партньор! Винаги ще има подозрения за нейната чистоплътност!

Аз пък да го обобщя по-просто! Змията си остава змия дори и да признае колко бели зайчета е изяла. При първа възможност пак ще го направи. НЕ на турция в ЕС.

само едно голо извинение!??!!,вие българите от 1878 година,до ден днешен извършвате систематичен и планиран геноцид над турците по тези земи,наречени за сега все още българия,целта ви е една,да изгоните и избиете физически и психически тези хора и да им вземете домовете и земите на безценица,но понеже сте диваци и варвари превърнахте тези земи в кочина,за която сте достоини

...ако го бяхме направили, нямаше да си тук бе джанъм;)))

Само за арменците ли има геноцид от дъхлиите, ами Кипър? Тогава великата америка мълча като пукал. Ами тракийците? Ами 500г. ПРИСЪСТВИЕ? Ами ежедневният им проблем с кюрдските малцинства? Май фактурата лека по-лека идва, а като гледам тотала лошо ми става :)

Видьов ден идва!

иде ама за вас цървули български

Миналата година, след посещението на Путин, Ердоган изказа съболезнованията си към арменците. Но не не каза нищо за геноци. Ще признае \турция геноцида, къде ще отиде. Като я запукат от Армения С-400 ,на втория час в Анкара ще има Руско знаме. Та няма да строи Турски поток и АЕЦ ли ? Нери гидерсънъз бе амуджиллар?

На тези балкански и кавказки народи господ не им е дал благото да умеят да създават както гърците просят пари от Германия за окупацията, така и българите просят пари за някакви си тракийски имоти, съзерцавайки главоломното развитие на богата Турция и бедните арменци решили нещичко да изпросят, те дори са готови да продадат жертвите си за някоя и друга сума във валута.

вие, ислямистите още ли сте в сайта на тези светли християнски празници, защо не замлъкнете, бе наглеци.би трябвало да се скриете и не си надигате главите, когато фактите и историята говори, всички мълчат. само гаджалите - не. да бъде българия. амин. христос воскресе.

Българите си искат СВОИТЕ си пари, искат си своите къщи и земи. И до ден днешен НЕ СТЕ ГИ ВЪРНАЛИ тези "някакви си" НАГЛЕЦИ НЕЩАСТНИ. И вие ги просите и държите, както и гърците ги просят и не връщат на ЕС.

Време е Турция да признае геноцида и да се успокоят нещата. Толкова години минаха от тогава.

ганиовската сган кога ще отговаря пред световната общественост за свинщината наречена възродителен процес

Световната общественост не ви разпознава. Трябва да направите нещо за нея. С колене и бесене само не става.

Наричаш българите "сган" и чакаш световната общественост да се занимава с трима убити мислещи се за турци по време на т.н. възродителен процес. Не си убърквайте пиеската, веднъж сте многострадални веднъж сте агресивни. Уточнете си ролите.