39 идеи за пълна промяна на центъра на София (снимки)

39 екипа се включиха в конкурса на Столична община за нова визия на централната градска част, която е разделена на четири зони.

Обратно в новината

Коментари - 39 идеи за пълна промяна на центъра на София (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Крайно време беше да се помисли и за стопаните на кучета. В тази прекрасна обстановка техните любимци ще правят още по-естетични купчинки.

хайде да разгледаме проектите -победители в този конкурс и да дадеме своят принос за подобряване условията на живот, почивка и развлечения в София и околностите. Гледайте положително и нека всеки да изрази мнение по конкретен проект

Някои от "снимките" показват пълен профанизъм на авторите. Ако не беше тъжно щеше да е смешно...

Снимка 16 кърти... Откъде са внесли чайки в София?? :D

В края на булеварда то театър София от няколко години има чайки.

А бе тая подиграва ли се? Селянката да си оправя Самоков. Улиците в пълно безобразие, тя тръгнала исторически център да преправя. Що за наглост?!?!?

Най-красивото на един град са жителите му. Те му придават живот и облик. Грозни и мръсни жители = винаги грозен и мръсен град. Ако ще всичко да е конструирано от злато и брилянти. (те всъщност нямат никакъв шанс да оцелеят :)))) Та не си хвърляйте парите на вятъра, докато хората не се научат да пазят и поддържат града си. Той е техен, не на кмета или премиера.

Никога не съм си мислела, че София е грозна, ами мръсна...Каквото и да направят, ако не се пази чисто, все ще е тая!

Bezbroinite maloumni krygovi zabavqt oshte poveche trafika, v chujbina se slagat samo samo v kraini kvartali. Vreme e nqkoq debela tikva da proumee che trqbvat podzemni detelini, i da sprat s teq krygovi (izobshto ne komentiram ruski pamentnik)

София категорично има нужна от генерална промяна. Според мен Витоша - естественото бижу на града, изобщо не е вписана като място за спорт и отдих. Вместо това - презастроени с луксозни къщи и високи огради села. Да не говорим за жилищните комплекси, които на нищо не приличат. И къде е най-важното нещо за красотата на един град - парковете и зеленината?!!

Идеите са точно толкова плачевни, колкото и тримерките.

Герберската подлога Диков, мърлявия бизнеспарковец, който десет години само пере капиталите на Борисовци и Плевнелиевци и абсолютно нищо не е свършил за София трябва незабавно да бъде отстранен, е с това се започва пълната промяна.

БСП-арската подлога Диков, мърлявия бизнеспарковец, който десет години само пере капиталите на Доган и Моника и абсолютно нищо не е свършил за София трябва незабавно да бъде отстранен, е с това се започва пълната промяна.

ДА! Верно е! Имахме 39 идеи за промяна на центъра на София! С нас имаше и едни Руснаци, които пък имаха идея да правят музей на православието от ЦУМ! Ама на другия ден, всички като изтрезнямхе, се отказаме от идеите си! Само махморлукът ни остана!

От коха на картинките казвате СНИМКИ????? Дали в ЕК вярват на картинки та да им отпуснат пачките на тия кандидат олигарси???Що пара се потроши в София само дето нещо гледката не я оправдава..

Нещо не е наред в този проект... Хм... А къде са уличите кучета!!!??? Не ги видях. Кастрирах ли ги всичките или дойдоха беженци беженци от Корея? :)))

Много хубави симулации, но нещо много малко коли сте сложили :) Май забравяте, че София е блокирана и задръстена от автомобили и какъвто и облик да направите, той няма да изглежда така, както го давате на симулациите, а далеч по-плачевно!

"Иран изстреля втора маймуна в Космоса"

На бившия мавзолей трябва да се направи паметник на хан Аспарух. Крайно влреме а такъв проект да се осъществи. Ако трябва да се направи подписка сред народа за набиране на средства. Освен финансовата страна това ще бъде стъпка към обединението на народа, около една обща нац. кауза, каквато политиците не можаха да дадат.

Пак някои искат да си подмятат пачки. Европари трябва да се инвестират в градския транспорт, а съответни промени и подобрения да се правят по неговите трасета и спирки "хъбове" - това е приоритетът за кварталите, които са по-близо до центъра. Метрото е хипер приоритетът - неговото финансиране не бива да е обвързано с несериозните проектчета, за които са публикувани снимките тук. Пак ли ще повтаряме игричките с екопътечките? И за какъв дявол, респ. за чий джоб, ще пълним Перловския канал - да не би после да отглеждаме в него и перли (освен плъхове)? Стига футуристични недомислици! Искаме си София с човешко лице и дух.

Този "проект" ми прилича на "светлото комунистическо бъдеще"!!!!

Има един план за изграждане на София, но въпреки , че е много стар идеите залегнали в него са актуални и до днес.Та мисълта ми е , че този план с леки изменения актуалниза времето може да се приложи

Говоря за плана Мусман от 1937-1938 година.В него е предвидено ,най-голямото разширение на София да е в посока южните склонове на стара планина,като климатично по-подходящи за жилищно строителство с повече слънчеви часове от денонощието отколкото севернити склонове на Витоша ,те са предвидени в този план за развитие на зимни спортове

Езерото Ариана ще прилича на пречиствателна станция. И на кой му хрумна да махне каменното мостче до острова в езерото. Че това е символът на езерото, както и върбите наоколо. Вместо да се запази това, което с години го е имало, ще направим голи площи - грандоманската визия на на едновремешния соц. А идеята за ретротрамвай по Граф Игнатиев пък съвсем ще засили кича - Коледа нон стоп. Има разлика между това да се запази автентична старата градска част и тази панаирджийска ретроидея. Ама това придошлите софиянци не го разбират. Едно е да се разходиш по озеленена улица, запазила духа на София, друго е да стържеш подметки по огромни голи площади заедно с цялата тълпа от Обеля и Горубляне. И слънчогледови семки - да не забравите да си вземете!

... красиво е някак си по комунистически, чак докарваа на утопия. По-добре да се оправи стандарта на човека и после на околната среда, иначе рискуваме да имаме модерна околна среда и бедняци разхождащи се в нея.

Малоумно, малоумно, малоумно. Перловката река - аз лично съм я виждал няколко пъти препълнена, тя не случайно има такова корито, и това е още от социалиЗъма - май там все пак се е мислело. Общият изглед на "площада на спорта" - идиотът, който го е правил не е забелязал, че тази бройка коли там я има в неделя в 9:00, иначе е едно безкрайно задръстване. Едно кръгово не само ще направи задръстването още по-голямо, ами и ще изнерви всички (освен корупционните общинари) до безкрай. Да не говорим за кретенски обособените пана на място, където хората ходят или да спортуват или да купят спортно оборудване на старо. Ако толкова си искат пана, да ги сложят на стадиона, и без друго при този дизайн никой няма да ги гледа. Жълти павета на Орлов мост - от кои жълти - от оригиналните, купени от Италия през 60-те, които вече не се произвеждат и се пързалят при дъжд и сняг, или от сурогата, сложен пред президентството, който от жълт смени цвета на мръсно сиво-черен(заради автомобилите) за няма и година? Кога ще изчезне паркингът за туристическите автобуси? Кога ще се оправят задръстванията? И последен въпрос - кога ще разкарат Диков? Докато той е главен архитект само малоумия ще гледаме....

Всичко някак си примитивно,злухаво, социалистическо. Жалко. Няма фантазия.Няма красота

99% от предложенията са невъзможни за разбиранията на средностатистическия българин и неговата култура и възпитание. До един месец всички тия неща ще бъдат потрошени и изобщо съсипани. А и са радикални промени.

Да, радикални промени - я ми кажи кое е радикалното? Смяната на светофар с кръгово? Създаване на пешеходна зона на мястото на супернатоварено кръстовище (апропо, киде ще отидат автомобилите?)? Затваряне на Перловката река отгоре със стоманени въжета (честно уникално е, стига да не си се разхождал никога там да видиш мръсните канали, които се изливат в реката)? Имаш ли представа белият цвят колко бързо се зацапва в София, която е един от най-мръсните градове? И да, тези кретении наистина са нераззбираеми за нормалните хора. Може би са разбираеми за селяните, които се влачат да работят тук, хвърлят сажди с износените дизели, ходят да си спят по селата и са "много голямата работа" в кварталната кръчма у дома.

Поздравления за изключителните успехи на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова! Гордеем се с теб и ГЕРБ!

Да е жива и здрава кметицата да помпа гербавите с корупционните проекти, че други кранчета за финансиране не им останаха.... Що не вземе да запълни дупките по пътищата или да оправи проблемите с паркирането и детските градини в София?

Човекоподобните от Африка и южна Азия вече преобразиха центъра а София до неузнаваемост. Ние сега и пейки ще им слагаме за наша сметка.

Бог да пази европейска България и СофияДанчето,президента Плевналиев,кнацлера Борисов и министър Цветанов от попълзновенията на комуняродепесарската сган и уродите на Капута и Фикуса!

Върви по улиците - фонтани. Някъде в ефира се чува "Лунната соната". Няма милиция, няма полиция...

Първо трябва да се махнат русняшките паметници и чапкънската гръкоманщина и на тяхно място да се сложат на Българи. Та да се види, че това все пак е столицата на България.

Само не правете грешката да слагате пейки и мостчета из коритото на Перловска - тези които си знаят реката и градът биха ви казали какво се случва при проливни дъждове и до къде стига нивото на водата.

БАСИ ГАВРАТА-НЯКОЙ ЩЕ СЕ НАЛАПА С ЕВРО ПАРИ, А СОФИЯ ЩЕ СИ ОСТАНЕ ВСЕ СЪЩАТА КЛОАКА

Важното е, че ти ще си останеш все същият глупак.

Идеята за градски плаж и прочие, е живо доказателство, че простотията ходи по хората! Никой дори не е помислил как да се взима десния завой от Евлоги Георгиев към Цариградско по-безпроблемно - за надясно сега там се вият опашки! А това е едно от най-елементарните неща. Те - градски плаж в прахта искали да ми правят! Друго си е да си роден полиран...

А при кои управляващи да го очакваме това? Може би след 100години най-малко......

Кико

А защо центърът свършва около дондуков? А Халите, Женския пазар, Христо Ботев, Централна гара и т.н.

Сменете си комунистическите архитекти! Пратете младите им колеги в западна Европа - например Прага - за да се ориентират, в кое време живеем и да видят там хората какво правят...Писна ми в София да ме лъха комунизъм от всяка една улица.

Ей, българинът на нищо не иска да се зарадва... Приветствам всяка идея, която ще направи града ни малко по-цветен!

Ми давай да го накичим центъра със знамената на педалите - те са шарени.

Преди 35 и повече години града си беше цветен и хубав, но след това предоби този вид на западнал ориенталски град

защо не сменят първо скапаните трамваи, автобуси, тролеи с нови, не оправят огромните дупки из цяла София, махнат паветата и асфалтират улиците и после да се занимават с идиотщини???

Жълти павета на "Орлов мост"? Нищо ново - имаше, но ги махнаха, не защото са грозни, а защото са хлъзгави.

Прехвърлянето на политическата власт на комунистическите кланове на икономически релси вече е приключило сега следва навлизането на създадените по този начин олигархични структури обратно в политическата власт. Именно това се реализира у нас: чрез субекти като Делян Пеевски, Цветан Василев, ТИМ и прочее подобни. Те подсигуряват връщането на червените фамилии във властта заедно с пиленцата, излюпени от кукувичите яйца на ДС а може би и под техен контрол. Вярно бащите и дядовците са паднали в бой с класовия враг демокрацията и нормалните, можещи люде, но пък синовете и внуците вече са на съответните постове. Например синът на скромния питомник на Политбюро Димитър Станишев вече беше начело на държавата, а сега е и шеф на европейските социалисти.

Следва нов етап, ново действие от комедията, зовяща се Падането на Берлинската стена следва де-демократизация, протетаризация и комунизация на уж приобщените към цивилизования свят страни от бившия Източен блок. Другарите вече са награбили от милиардите на европейските данъкоплатци това, което е било възможно да се награби и сега следва нов етап от развитието на сценария, замислен в началото на 80-те в мозъчните центръве на КГБ под кодовото наименование перестройка. Прехвърлянето на политическата власт на комунистическите кланове на икономически релси вече е приключило сега следва навлизането на създадените по този начин олигархични структури обратно в политическата власт.

основната тенденция на подлите времена, в които живеем: настъпление на неокомунизма и рестартиране на тоталитарната държава само че вече по модзела на Путин като публично-частно сътрудничество между държавната власт и олигархията. Тази тенденция е в пълен синхрон с водената напоследък от България външна политика. Възраждането на големия шлем на руските енергийни проекти и особено ексхумирането на Белене и първата копка от строежа на Южен поток го показват достатъчно ясно.

Минимална заплата 150 евро, минмална пенсия 70 евро. А вие ще правите футуристичен център на прашна София. По добре инвестирайте парите в завод, в селското стопанство, създайте работни места на младите инженери, за да останат да работят в държавата....а центъра след години сам ще се построи.

Изглежда страхотно,идвам.

На повечето проекти, някое детенце просто си е поиграло с фотошопа. Виждам само козметични промени на вече съществуващи неща, а не решаване на реалните инфраструктурни проблеми на столицата, като например вечното задръстване по Евлоги Георгиев. Отбрани фирми ще вземат солидни суми, за да засадят двайсет фиданки по канала, а през това време общината реже от реалните зелени площи, за да се строят бензиностанции и луксозни комплекси.

Какви по-важни проблеми има града, тия ще правят градски плаж. София е ужасен град за придвижване пеша - тесни и разбити тротоари, високи бордюри, дървета, повдигнали настилката, паркирали автомобили, липса на наклон към шосето на пешеходни пътеки. Всичко това е европейските столици го НЯМА.

Няма ли архитекти в София? Колко гнусни проекти. Време е за промяна в ръководството на столицата. Кмет, Архитект, Транспорт, .... Да се сменят тези хора с разбиращи.

Една от най-спешните мерки, които трябва да се вземат, е да се спре чудовищното генериране на прах и кал от всички мръсни и разбити улици и други обекти. София трябва спешно да се почисти и озелени и строителството да бъде замразено!

Прах в очите.Тая Фандъкова да си ходи заедно с архитектчето.По кварталите е ужас,осбено район Витоша.