Край Враца откриха най-стария храм на Слънцето

С ново сензационно откритие приключи археологическият сезон във Врачанско. Край село Оходен беше намерен най-старият храм на Слънцето на възраст 8 хилядолетия.

Обратно в новината

Коментари - Край Враца откриха най-стария храм на Слънцето | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

изследванията са перфектно нещо, но трябва и да има мислене, четене, а не само мечти. С тези мечти може да се разказват приказки, да се пишат приказки, но не и истина. А тя в науката е една. Има методи за изследване и то нескъпи-теренни и извънтеренни. Има и много скъпи методи. за тях не говорим. А за някакви доказателства за това. Другото е купонаджийски истории.

Надпреварват се да "копат" и да откриват, а изводите кой ще прави? Все нови неща търсят, а старите още не са ни обяснили. Храмът в Плиска е разкопан от 100 години и още никой не е намерил смелост да ни каже какъв е. И възстановка е направена - и пак нищо. Като питаш на място за него, показват ти го с неохота. 100 години ни гледат тези руини и слушат за Тангра, мен ме е срам, не знам за историците.

Абе по тези форуми само комплексари се изредили да пишат. Пък току изскочи някой да им се върже на глупостите и става едно дращене ..... :-) .

...може да сме диви, но всичко е трагнало от тук:)) *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

уУЖАС КАКВО НЕВЕЖЕСТВО ИМА ВЪВ ПИСАНИЯТА ВИ ТУК НЕРАЗБИРАТЕ ЛИ ЧЕ ВЪВ МИНАЛОТО КОГАТО ЗАПАДА И ЕВРОПЕЙЦИТЕ СИ СИ БЪРКАЛИ ВЪВ НОСА ТУК ПО НАШИТЕ ЗЕМИ Е ИМАЛА НАПРЕДНАЛА ЦИВИЛИЗАЦИЯ И ЧЕ ОТ ТУК ЗАПОЧВА ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НО ТЕ НИКОГА НЕ ЩЕ ПРИЗНАЯТ НАШИЯТ ПРИНОС И ИСТОРИЯ А НИ НАРИЧАТ ВАРВАРИ НАЙ ГОЛЯМАТА ГРЕШКА ВЪВ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ Е ТОВА КОГАТО СА НИ НАЛОЖИЛИ ХРИСТИЯНСКАТА ВЯРА И И СА ИЗБИЛИ ВСИЧКИ ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ КОИТО СА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИЛИ ДА СИ СМЕНЯТ ВЯРАТА ОСТАНАЛИ СА САМО ЧУЖДОПОКЛОННИЦИТЕ И ПРЕДАТЕЛИТЕ ЗАТОВА И ДО ДНЕС БЪЛГАРИНА СЕ ПРЕКЛАНЯ ПРЕД ВСЯКО ЧУЖДО ГОСПОДСТВО И ДО ДНЕС Е ЕДНА РАЯ И НИЩО ПОВЕЧЕ.

ааа, не,не. Да ги няма христ.ян (к)ите, а после и мюслм.ан.ите на кого основните книжници- ев.р.еи ще промиват съзнанието и ще използват? Как ще жиевее тогаз изб(а)раният народ? Ало, ало

Скоро и македонците ще ни се смеят. Май ги надминаваме. Да се готви Северна Корея..

И що никъде ама никъде не показвате снимка дори и на един кокал или камък а трябва да гледаме само героичния поглед стил Индияна Джоунс на поредния жаден за слава археолог.

Абсолютно си прав, колега! Толкова ли не можаха една снимка да пуснат? Или е много скъпо?! Ма то снимка има, ама не тази, която ми трябва!

Интересно - обсерватория или храм? Как, защо и кой определя, че това било храм на слънцето? Тези категоризации помагат основно на християнския/еврейски/ислямски несправедлив светоглед .... :)))

Дедо му на Мирослав Найденов е бил министър на земеделието и храните и жреците са измрели от глад.

гордея се с нашите археолози, които единствени ни радват в тези несигурни 20 години на преход към невежеството и бедността...Успех и занапред!!! и дано апаратурата потвърди възрастта на находките :-)

Пак ли сте "първи" - нещо много най-стари неща открихте напоследък. То не бяха храмове, то не бяха мощи. А ние там какво ще правим с нашите тъпи инки?! Можем да ви изпреварим в ПиАр-акцията само ако марсианците ни донесат акта за раждане, че произхождаме от тях. Но пък вие ще представите друг акт за раждане от лунатиците, демек от Луната, де. Айде на бас.

"...десетки глинени и каменни дискове са намерени на едно място..." И това са били първите CD-та! Сега остава да намерят и плеъра!

хора вие сте болни бе... какво има общо откритието с българската политика и пр.. стига сте драскали ами хванете нещо да свършите, аз това смятам да направя и отивам на работа. Със здраве.

Така е, ходи да работиш, като не си учил навремето кой ти е виновен!!!

Ако държавата само храни дай Мангу и нищо не иска от него, скоро тя ще бъде дълбоко погребана като тая археология. Сочела към слънцето, а сега е под земята.

Чудесна новина, но защо няма снимки?

Чудесна новина! Най-чудесното е, че го няма ББ как реже лентата или размахва лопатата. Само, ако е възможно, госпожи и господа редактори да си прегледат текста за пълен и непълен член. 'Айде със здраве!

нормално и естествено тук са живели хора от древността. Но нека всичко се огледа, докаже и тогава покаже. Иначе ставаме смешни в очите на наистина хората занимаващи се с наука. Хипотезите в науката са истинско нещо, тогава когато особено в археологията се докажат. А има хиляди начини. И дай боже да стане тогава всички ще сме горди, че наистина у нас е имало ии такива храмове.

Този храм сигурно е родилния дом на Лили Иванова.

Боже, каква простотия се сипе от тия коментари! Добре, че има и няколко добри, че иначе човек може да си помисли, че останалите са от някакво варварско племе и завиждат. А бе, хора, толкова ли е страшно, че и в нашия край са открили нещо интересно, нещо стойностно? Този Ганецовски не е нито талибан, както се изрази някакъв много учен тъпанар, нито пиянде. Този човек се е отдал на науката, а не на дребна търговийка с китайски и турски боклуци. Открива и работи, но ви трябват глави и желание да го разберете. Само че в тая държава стойностните хора намаляват с всеки изминал ден. Увеличава се само броят на завистливите и некъдрните.

ВРАЦА - ГРАДЪТ НА СЛЪНЦЕТО! В подножието на Балкана кацнал, като в гнездо на скален горд орел, е родният ми град на име Враца - тук Ботев ражда своя подвиг смел. Това е град, без който аз не мога, без който просто няма да съм жив, градът на сила, радост и тревога, градът на вяра в порива красив. Градът, над който се издига Вола - заветен връх на свята свобода, войводата му стана символ, ствола, създал и славата ни на града. Величествен балкан, поле широко и хвалеща ги весела река, кристален въздух и небе дълбоко, земята мека - да ореш с ръка. Природата сам Господ я извикал! От "Скакля" пуснал водопад! Магьосал пещерата "Леденика"! Ела да видиш днес ти моя град! Ела, ще те посрещнат благи хора! Прочута е врачанската софра! На нея грижи, ядове, умора изчезват в атмосферата добра. Тук виното червено разкрасява! Врачанските лозя са малък рай! Природата е Бог и заслужава девиз: "На теферич от май до май!" Врачанските жени са тъй красиви, че чарът им направо си е зов. Врачанските мъже са мълчаливи, но яко надарени за любов. Не вярваш ли? Ела ти тук! Опитай! Със страст омайва гордият балкан! Ела и за подробности не питай! Градът ще ти разкаже всичко сам. Историята му е тъй богата, от римско време чак до наши дни, град, взимащ силата си от земята. Ела тук, поживей и остани! Врачани знаят, могат и го правят, достойни люде за достоен град, те с чест и трудолюбие се славят, с усмивки срещат, не изпращат с яд. Чуй името ни! ВРАЦА! Музикално! От лъчезарни звуци! Да твориш! От древното ВРАТЦАТА! Уникално! От кръв и сила! Име знак! Фетиш! На Враца доста градове завиждат, за туй че Бог тук спрял за първи път и с много обич, творчество и грижа направил дивен този райски кът. Аз знам, че кой завижда, той не вижда, остава сляп, бил стар или пък млад, но който вижда как да не завижда на Враца, моя чуден роден град!

Стига с тези неокомунистически песнички. Всяко малко градче и селце си има такава песничка, няма нужда да я развяваш по форумите.Археологичното откритие ме радва, дано да е истинско.Но няма какво да се кривим-Враца е град на проститутки и псевдомутри,които се изхранват незнайно как....не и законно естествено.

Глупости няма да чета. Най-старият храм на слънцето представлява Бойко Борисов, изсечен от камък от към задната част на главата. Стоунхендж е просто по-късна версия на младежкото ГЕРБ в Англия. Онази статуетка на жена от матриархата с големия шкембак и цици е Фидосова от преди 13 хилки в години. Мощите от Созопол са на Цв.Цв. млечните зъби, а пирамидите в Гиза ги е строил Плевенлиев от Гоце Делчев(да не се бърка с оня мушморок Гоце). Това - дарове за плодородие и засяване на разни реколти е работа на Миро от МЗХ-то, от малък си беше натегач и в родното си място храм е направил на Началника

Колега, точно да се изкажа, че хеле нещо `убаво да произлезе от врачанско, щото не е видял света още такова чудо, ама ти така ме разсмя...Много сполучлив и точен пост,готин хумор!

Нищо хубаво ли? Айде сега прочети малко история! Кой е един от първите градове, борещи се за църковна независимост? Рогозенското съкровище да ти говори нещо? А Мартин Петров? Като си почнал да четеш, потърси в нета легендата за Радан воевода и завладяването на Враца от турците! И тогава говори!

Като им забраниха да копаят Къртичина или Царичина ли беше... Поразшетаха се малко и откриха най-стария храм на Слънцето. Сигурно целта на статийката е да се "раздвижи" историческия и културния туризъм.

"Благодаря " на администраторите, че ми премахнаха поста към dan. "Благодаря" им и се извинявам, че все още съм в България и съм тъп българин, набил съм си го в 'главуняка' както каза dan ГЕРМАНЕЦА. Прав е, форума е за несвързана реч.

този е работен маг, но компанята на една от археологките е угас- некомпетентна, нечетяста, нахална говоряста, но иска дисертаця и ето пр кампаня. като няма доказателства няма и проблеми. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

и трето наи важното аз живея в германия нали нема да го забравяте това ...а така ..аиде лека.

в кой град си в германия

Може да е в някое село в Германия ;) А може и да е на 4 км, там имат достъп до интернет, ако се съди по бг форумите ;)

нищо не са открили..това са вицове ...аз пък см в германия чувате ли бееееее...ако има неразбрали пак ше повтора ..аз живуркам в германия и го набиите в главуняците си.

Много добре те разбирам! Дядо ми имаше няколко овчици ,и от малък ги познавам като кажат :" Беееее!" Точно като теб! :)

открили са на дедо ми наламите..аз пук живея в германия и требе да го запомните това

вегетиране е различно от " аз пук живея"

Браво ! (Дано само не са `забравили` /пак/ да направят надлежен възрастов анализ )

"Българският Стоунхендж" - айдееее, почна се

Lupi, това де не ти е Кремиковци!

Сензационната находка беше представена на престижен археологически форум в Румъния

археологята е наистина наука сас субективизам. но има и много обективни методи.нещо е истинско, когато е доказано. ако е така до враца поздравленя и поклон, но нека се научим всички да казваме истината, а тя иска доказателства.другото е индяна .... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

пробелма на балгарската наука е,че ние като македонците сме наж-наж. доказателствата са на теоря, не по лошо на ваобрагение. няма генетика, няма изследване на матеряли, няма химически анализи, няма физически, е, как да ни вярват.извинявам се, че пиша на латиница. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Край Враца откриха най-стария храм на Слънцето! Станишев го беше скрил!

Е що говориш глупости сега?

Абич, у вашия град нищо хубаво не може , баце , да вирее. Неслучайно Ботев ви е проклел! За това се чудим на тая дивотия със Слънцето.

Край Враца гарга не каца - който не знае :)

В гнездо на орли мърша няма.

Баш,баце,с мърша си е пълно вашето гнездо.

СВЕТЛИНА: В часа на есенния слънчев залез, когато стихнат бурните вълни и океанът стане огледален, блести феерия от светлини. Душата ми тогава онемява. Божествена хармония звучи. Неживата природа оживява под лумналата клада от лъчи. И чувствам с пълна сила свободата да дишам, да усещам, че съм жив, край мен магията на красотата ме прави неизказано щастлив. О, свят велик, свят странен, необятен, свят вечно движещ се, без миг покой, животът в теб е дъх невероятен! За този дъх копнея! Той е мой! След залеза дъхът у мен трепери, опива ме възторг блажен и тих, в безсънна нощ душата ще намери красивите слова на моя стих. В зората на живота ще възкръсне отново утре гаснещият ден и светлината ярка ще разпръсне отново слънчеви лъчи за мен. Животът дъх стиха ще рецитира и нежно ще припява есента. О, светлина, ти вечно ще извираш от утрото желано на света!

Гневен, кой е авторът на това прекрасно стихотворение ?

Браво!

Нека да не се забравя, че във Врачанско е и село Сумер. А Сумер означава Шумер.

Звучи ми по-скоро на "съмър" или "самар" - което може да е още по-вярно:)

На зулу-сите може да им звучи и като "шамар", ама нейсе...

шумкар? ахахаха

Супер е ;)

Прекрасно! Само язък, че магнитните полюси нямат нищо общо със слънцето. Вероятно великият учЕн говори за прецесията, но и той не е много сигурен май. Аре със здраве!

Много интересно, а къде може да се прочете повече, след като откритието вече е представено на научна конференция? През последните години откриха вече няколко много интригуващи археологически комплекси в този край, може би в културния туризъм е неговото бъдеще? След като всичко друго беше съсипано там ... Поздравления на екипа! Повече такива новини искаме, и да ги пазят от иманяри!

милата ми, докато схванеш идеята, що хвалебствия изрече.Дано ти загрее реотанчето,по-добре късно, отколкото никога.

Последната година в БГ се откриват сензационни неща: най-старата риба, най-стария кокал, най-стария храм. Жалко че се знае за тези неща май само в БГ (освен за мощите) и като цяло туризма си остава на все същите праисторически нива...

към пргрес! Д....м и Стоунхендж... важното е, че из Врачанско вместо да питат кой е Миро Найдеов, сега ще питат дека е Оходен!! Слава Богу, че това не са костите на Маркс и Енгелсс...че щеше да стане страшно...

Защо постройката ползвана за измерваня да е храм за идолопоклонство на слънцето? По евр.ей.ски хитър начин да се изкарава всичкото предеев.ре.иско/христянско знание идолопоклонничество?

Много си прав! Браво! Единственото зрънце между плявата от коментари.

македонците не са ли заявили че тва е тяхна находка още и че това е македонска земия

Добра новина, нашите настоящи земи са били подходящи за живеене и развитие много отдавна. Но г-н Ганецовски магнитните полюси наистина дрейфват, но тогава едва ли са имали магнитен компас. Иде реч за други астрономически премествания.

Култрата по тези места идва от сенерозапад - дето я наричате "северозапазнала" BG .. Ама доще вревме ище разберете от дека е роден земледелскиьот министър :-))

И социалнйот министър също, баш врачанец с типичните за района характеристики на абич- Тотю-Тъжнйот.