АПИ започва да връща около 5 млн. лева на неправилно глобени шофьори

Възстановяването на сумите става, след като Народното събрание определи таван на санкциите за нарушения, свързани с винетки и тол такси

Обратно в новината

Коментари - АПИ започва да връща около 5 млн. лева на неправилно глобени шофьори | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Минаха 20 дена откакто си подадох заявлението за да ми върнат парите за четвъртата винетка за година размерите на 70 лв след като съм си заплатил всичките четири до ден днешен никой не ми е превел парите

Тук някои са много зле-става дума само за винетки, а не за други нарушения! Освен това повечето хора забравят за винетката, не е умишлено, както при мен защото имам няколко коли и съм пропуснал едната. Но ме спират чак след 5 месеца, когато вече имам 9 нарушения..... Ако човек знае, ще си плати веднага. Освен това така е направена системата им, че след 20 дни нарушението изчезва и дори да има патрул, той не вижда, че си съгрешил и да те глоби. А ако няма патрули ще те снима до безкрай защото не получаваш съобщение за глоби-актовете идват след някоко месеца. Всичко е за пари !

Миналата година поради постановление от съдът пътна полиция трябваше да представи данните си за невръчените глоби на шофьорите. И така стана ясно че от януари до август месец 2022 г. имало натрупани малко над 500 хиляди невръчени глоби за нарушения по пътя и над 10 хиляди невръчени досъдебни производства заради нарушения по пътя. На въпроса защо се е допуснало това не беше даден отговор! А сега прецакали хората да плащат глоби за липсата на винетки защото в последствие се е изменила мярката за конкрет път без да се информира за тази промяна. И решението на казуса?! А ами само до три пъти на година ще може да те глобяват за липсата на винетка! хаххахахах Хей има ли сценарии при който е по-евтино да те санкционират три пъти за винетката от това да си закупиш една?

Вие сериозно ли? Не повече от 3 глоби. Значи правя три най-малки нарушения до 5ти януари, плащам най-малките глоби и остатъка от годината не ме еее как карам ....

Това е само за винетките. Щото като платиш 3 глоби все едно са си избили парите за нея.

Така ли си роден тъп или си го постигнал в последствие? Четеш ли за какво иде реч?

Три нарушения годишно и после можеш да нарушаваш на воля...Каквоо по дяволите се случва...Ами крада три пъти годишно и следващите кражби без санкция....Пролеша е изключение и там никой не е плащал, за да му възстановяват. Да заличат тези незаконни глоби и който нарушава да бъде санкциониран!

Сигурно аз нещо не разбирам от управление на пътища! Или май щото идват избори. Но защо се връщат глоби? И то със задна дата? Когато ползваш нещо, плащаш! В случая с пътищата плащаш затова, че ползваш междуградските пътища. И парите отиват за подръжкат на тези пътища. Вярно, парите не са достатъчно и държавата трябва да додава, но поне се събират някакви пари. И в следващия момент се вдига някакви и започват да реват, че те си ходили на работа без винетки, а пък те ги снимали всеки път като ползвали без да са платили и сега имали много да плащат. И хайде сега да върнем и малкото събрани пари. Ама те парите вече са похарчени и това, което връщаме или ще са от събраните пари тази година или ще са от други пари събрани за друго. И така или няма да можем парите от тази година да ги похарчим за това, за което са събрани или нещо друго, за което сме събрали пари няма да се направи, защото парите сме ги похарчили за това. Все ние губим. Останалите. Балъците, които много грешно са ни възпитавали, че като отидеш на ресторант плащаш сметката, като си вземеш видео касета под наем плащаш наема, като ползваш тока плащаш сметката за ток. И така. И мен веднъж ме хванаха без винетка. От много пестене и тънки сметки, пропуснах бензиностанцията и изхвърчах за вилата без винетка. Добре, че ме спряха за проверка. Превериха ме и ме упътика към синьо-зелената патрулка отстрани. Отнесох си глоба от 70 лева и после си купих винетка. И така заради 5-10 дена пестене винетката ми излезе 170 лева онази година. Но не съм опищял орталъка, нали. Не съм излязъл да протестирам. И не са ме давали по телевизията. И никога не съм питал дали до Айко-то към Божурище ми трябва винетка. Купувам си всяка година. И не се разправям. И мисля, че са прекалено евтини. Нали сме в Европа? В коя друга страна в Европа-та плащаш 50 Евро на година, за да ползваш цялата пътна мрежа. Неограничено. Флат рейт.

Не е направено заради изборите, а за да се запази някква човечност все пак. И да, одобрявам решението. Мен лично не ме засяга, но имам колега, който пътува редовно. Миналата година не беше забелязал, че му е изтекла винетката и в пордължение на 2-3 седмици камерата го е снимала всеки ден. Никой не те предупреждава, че имаш глоби и добре, че го бях спрели веднъж на друг път та да му кажат. Плати си глоби към 2500 лева. В случая става въпрос за такива ситуации, където не говорим за умишлено нарушаване на правилата. Не може заради разсеяност да ти избият зъбите. Ако не беше му се наложило да отиде до Ботевград и да го спрат, можеше да навърти и 10000 лева. В случая трябва да останат 3 глоби, което ако не се лъжа са 900 лева. Мисля, че е предостатъчно наказание за такова провинение.

А, разсеял се значи?! Е, тогава всичко отпада, нали така? Щом си се разсеял значи не носиш вина. И така току-що отпаднаха всички обвинения за катастрофи - материални щети, човешки жертви, всичко долу! Защото всяка катастрофа или ПТП всъщност се дължи на разсейване на водача. Може и кражбите да ги зачеркнем - разсеял се човека, забравил, че не е негово. Идеално. Съгласен съм! Аз пък, понеже съм тъп и наивен редовен плащач, което веднага ме прави и под-човек, след като ме одрънкаха с 70 лева преди 2 години, след един два месеца пак на път за вилата гледам отстрани на магистралата виси една от ТОЛ-патрулките. Отбивам. Спирам. Излизам. Отивам до тях и ги питам имам ли винека и докога важи. Единия ми се усмихва и казва: "Спокойно. Имаш. Важи до еди-кога-си". Връщам се и тръгвам. Значи ако има желание, има и начин. Ако няма желание, винаги има и оправдание. Аз има една кола и от време на време проверявам - Ей, така, за здраве. Ако имам три коли, или имам любовница, или имам бизнес. И ако не си следя е колите, как ли си следя и бизнеса, да не гоорим за любовницата. Но не знам. Аз нямам бизнес и имам една кола. И внимателно си пазя всички бележки и документи. Но това съм аз. Ама аз съм идиот, защото работя и плащам. Тарикатите ползват, защото им трябва, а като дойде време да плащат надигат вой до Луната. Ама, аз така не мога и затова плащам. Ама аз съм идиот.

Въпрос: в БГ как разбираш ако имаш глоби? Не мога да разбера примерен водач ли съм или просто не ми знаят emaila

Проверяваш електронно....При рутинна проверка пътните полицаи също проверяват...А и някой не знае, че е нарушил правилата за движение ли? Хайде без хитрувания!

Няма връзка между качеството на пътя с щетите по автомобилите породени от това качество , винетни и други такси не трябва да се искат и да се плащат! Иначе може да се каже че с жипа ще карат мутрите през полето!

Съгласен съм с теб! Трябва винетките да се премахнат. А също и осигуровките. Данъците също. Никой за нищо не трябва да плаща. Свобода и равентсво за всички! Да се върнем назад към джунглата. Всеки да се оправя както може.

то тия три глоби са все едно си купил 10 винетки, така че откупил си си правото да ползваш пътищата, че даже солено

Нека по скъпи да станат винетките, и в градовете да е с винетки и кат ходиш пеша да има винетна такса, нека! Че да са събуди тоз народ и да изрине тези "бандюги" (както каза великия Жорж Ганчев, светла му памет) от обраната ни държавица, че да живне тоз прекрасен и добър български народ!

Учудвам се на тази загриженост на народните представители към нарушителите на толл сисремата. Вместо да направят рвизия на австрийската фирма и да върнат, парите на "нарушителите" те им искат документи от преди две три години и то за срок от 5 дни, докато глобата може да ти я поискат и след 2 години. Освен това само една малка част от "нарушителите" ще научат за тези изменения. Може да се посочат още примери ......

Цялата система е толкова тромава, че може би евентуално пра-внуците на глобените може и да получат прословутите обезщетения

Аз се съмнявам че нещо ще бъде върнато!Обявяват,че ще върнат,но в действителност парите отиват към други сметки!

те. нарушаваш Закона Три пьти , а след това вече правиш каквото искаш . ура.

Някой знае ли колко е глобата за лека кола ако те хванат без винетка?

За лек автомобил е 300 лв

Благодаря

Плащаш си на място винетката в троен размер до колкото знам аз

такава просташка държава. Откъде накъде ще се прави поправката Пролеша ???Щото някой им бил казал , че не трябва да плащат и тарикатите не им се дава 97 лв. нека да го намерят и той да им плати глобите. Сега пък и повече от три глоби годишно не може. И защо ?? За пореден път в тая държава става така - който е дисциплиниран и нормален и си плаща значи е глупак, а тарикатите минават метър.

Какъв метър са минали 3*300лв. = 900 лв. Платили са си и то солено , 89лв.

Глобата е 70лв на ден

ГЕРБ сътвуриха най некърната система за отчитане наречена АПИ. После напълниха тази система с некадърници в администрация да харчат парите на държавата.

Назначиха си електорат вътре, толкова е просто

Толкова скапана държава с раздута администрация. Управляват ни крадци на едро. Да живее капитализма.

Глупости, в Англия всичко е автоматизирано и не се ходи до общината за нищо. Всичко става по интернет и го получаваш до седмица по пощата. У нас това се поддържа от ГРОБ, за да гласуват за тях после. Напълнено е с техни калинки и саботьори.

че виновник за грешката не изкараха някоя "хакерска атака" (най-често - руска)...

са най-читавите от всички останали клатикурци на държавна хранилка :)

И на 02 .04 гласувайте за този който ви обещае от телевизора , че НЯМА ДА ПЛАЩАТЕ !

Двойни стандарти,едни да плащат, други не,за тези актове тези що не са вече в затвора, пътищата са за всички, няма да се оправи държавата и пътища няма да има

АПИ да изплати незабавно и всички искове за обезщетения на шофьорите, които потрошават по няколко пъти в годината колите си в дупките по пътищата !