Наш алпинист покори шести осемхилядник

Българинът Боян Петров стъпи и на десетия по височина връх в света - Анапурна (8091 м). Той става първият българин с изкачени шест осемхилядника.

Обратно в новината

Коментари - Наш алпинист покори шести осемхилядник | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

БЪЛГАРИ !!!!! ЮНАЦИ!!! БЪЛГАРИ!!!! ЮНАЦИ!!!

Браво, бе пич! Ти си истински мъж, а не тия дето се показват по барове и дискотеки или с тесни блузки по улиците! Страшно ти се кефим! БГ-воин! Ти си мъж на честта!

БРАВО, БОЯНЕ! ГОРДЕЯ СЕ, ЧЕ СИ БЪЛГАРИН! БОГ ДА ТЕ ПАЗИ ПРИ СПУСКАНЕТО! Щастие е за България да се запише в изкачването на такъв труден връх. Но БОГ закриля стремежа към него на божия народ. БОЯН представи народа ни пред Бога, близко до него. Нямам какво да кажа, онемявам пред мъжеството на такива хора! Не разбирам от алпинизъм, но осъзнавам смелостта, дръзновението и труда му! СЛАВА! Щом имаме такива мъже, значи че България и българският дух е жив! Да е жив и здрав този хубав младеж!

До сега някой човек реално изкачил ли е нещо повече от 5-хилядник най-много!? Щото носят ли ти други багажа до лагери на 5 и 7 хиляди метра това не е чисто изкачване. За максимална височина качена от човек приемам само тази , до която сам се е занесъл с все багажа и снаряжението които ползва за изкачването. Да, и сам да си слагаш въжетата по трасето а не да ползваш тези които друг е слагал.

Няма как да стигнеш до базов лагер без помощ в логистиката. 8 хилядниците изискват трек от 4 до 10 дни преди да стигнеш до главен базов лагер. Това са километри въжета, храна за 50 дни + останалата екипировка. За това се нарича експедиция. Чисто изкачване се брои ако се изкачиш сам без да те изнасят нагоре като вегана Атанас Скатов, който също качи сега Анапурна, например.

Иначе ако е достатъчно трениран и терена не е много техничен (не изискващ много инвентар), без чужда помощ човек може да се качи да над 6000м без проблем. В Непал има трекове до 5600м по пътя на които има през час села. Трека до базов лагер Еверест е такъв, например.

Браво на човека! Живее себесъобразно, следва мечтите си и не пречи на никого!

Докато той се е бъхтил по каменяците, партньорката му е покорила двойно повече.......планинари и върховете им.

Горкият... ти.

Не с домашна ракийка, а със самогон, и си живее живота, като пише коментари за копейки и против когото му наредят - по 120 на ден обикновено им е нормата!

Днес ходих до Ч. връх. Ако питате мен, това си е трудна работа. Моля всички, които иронизират БП утре да се пробват, хем и времето утре ще е малко по-лошичко от днешното. И утре вечер ще очаквам техните коментари.

и аз ходих! от асеновград до смолян ! трудно е , но не е работа бе!!

pegenes

Лайното "покорило" върха, а шерпите, дето му носили торбите, били там на работа. Иди, че разбери какво е покорил...

Защо категоризираш така хора, които са много повече от теб, направили са нещо, на което ти не си способен дори и на сън? А за "покоряването" е вярно - това е журналистическата простотия: планините се изкачват, не се покоряват, но те не допускат всеки да го направи.

И какво от това?

Очевидно никога няма да станеш нещо повече от "Какво от това"...Има и такива хора, останалите трябва просто да игнорират тяхното съществуване и да вървят напред.

Повечето от коментарите са ужасни и изпълнени от ганьовска или ердоганьовска злоба вместо гордост или поне радост от постиженията на един наш сънародник , допринесъл за славата на бедната ни Родина ... Защо трябва да живеем и умираме като мърши ли ?

Страхотен спортист!Волеви и смел. Самият факт,че е успял да изкачи К2 е достатъчно показателен. За сведение: Върхът К2 е с 300 метра по-нисък от Еверест,но е взел три пъти повече жертви! Изключително труден за изкачване! Това начинание не е за всеки. Много алпинисти са се отказвали в подножието на върха. ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА БОЯН!! ЖЕЛАЯ МУ УСПЕШНО СПУСКАНЕ!

pegenes

Тоя лайнар откъде краде мангизите?

Е как откъде? От глупаци като ТЕБЕ, не се ли сещаш? И така трябва да бъде!!!

Планината ни подслонява и позволява да се докоснем до нея, пуска ни да дойдем и да си тръгнем.... а ние казваме, че я "атакуваме" или "покоряваме". Моля ви.

Това е ужасно дразнещ израз, който разваля цялата статия. Атакуват ли атакуват. Според мен просто, който е писал статията се е престарал малко. Изкачват си я планината...

Major Payne

Клишетата с "атаките" и "покоряванията" са от години...

От утре всички диабетици- към Анапурна !! За 1 година ще ликвидираме диабета.

Значи, който не катери баири, рупа сланина и трупа холестерол, така ли ? Да ви имам логиката на това "адреналин бабаитите", дето на две магарета сламата не можете да разделите.

Браво ,трябва да има такива хора като Боян иАтанас

Кой му плаща масрафа??????

Всички алпинисти да луди хора! Защо трябва да мреш от единия келешлък?? Какво като ги изкачват тия осемпилядници-ами това не са върхове, а филиали на скъпоплатени гробища! А пък тоя по-луд и от другите-всичките 14 осемхилядници да изкачи!! Който го е навил на тоя пргграма-явно му е смъртен враг!!

Е и?...

Боян Петров иска да стане първият веган, изкачил всички осем хилядници.

И какво като стане?! Пълна психария е да си губиш времето по чукарите.

Е, за друг е пълна психария да си губи времето из чалготеките (например), но всеки губи времето си както си реши. ТИ си губиш времето като пишеш глупости из форумите в мрежата! ;-)

Не сте много информиран, веганът който покори днес Анапурна се казва Атанас Скатов, Боян не е веган ,но е диабетик на инсулин ,БРАВО и на двамата

Чета коментарите и си мисля: Днес е празник. Защо бе, хора, не оставите и злобата си малко да почине?!

Какъв празник бе?!? Ти или си тъп или си някакво дърто комуне, което си мисли, че има право на почивка, ако може по 365 дни в годината! Виж какво моето момче, откак тука има демокрация, всичко е едно състезание за това кой ще се докопа до повече пари! Пари, пари и пак пари, нали знаеш? Или не знаеш... Естествено, че ще има злоба, защото конкуренцията не спи, а борсите са пълни с хора, които искат да ти земат парите! Схващаш ли го това нещо или още си си в Москва през 1976г.?

Злобата ни е генетично предадена. И в миналото, и сега сме си все същите същества. Но, драги ми dd, радвам се, че Ви има и призовавате хората към доброто; присъединявам се към Вас! Един живот имаме и нека го изживеем с радост и удоволствие. Тези, които не могат да се зарадват на постижението на Боян, просто са за съжаление. А, той да е жив и здрав, и да продължава да прави това, което харесва и може успешно!!!

Браво на Боян! Сигурен съм че ще успее и в това си начинание. Ако всеки българин си постави и една десета от неговите цели и тръгне да ги изпълнява, тогава ще бъдем един целеустемен народ, а не мрънкалници и недоволници.

Не виждам кой знае какво в това, че някой се е разходил и се е качил на някаква си планина! Като толкова знае, да вземе да качи върховете тук в Европа, а не някакви си азиатски, полукомунистически връхчета, които никой не ги е чувал! И случайно там американци ходят ли? Някакви австрийци дали има? Няма много ясно! Защо? Защото това са планини за нашите комунеещи се алпинистчета, на които никак даже не им стиска да се изправят преди истинското предизвикателство да се качат на върхове, които са в Европа или САЩ! Е, там е вече истинското приключение!

Това са коментари на хора, за които най-високото място на което са били е седалката на автомобила. Боян Петров е дибетик на инсулин. Това, което той постига е геройство. Той е пример за всички диабетно болни хора. Браво Бояне!

Ти нормален ли си бе, комундел такъв? Какъв герой, какв пет лева? С какво това допринася за световнат икономика? Ами за българската? А колко BGN потроши, за да ходи там? Ти даваш ли сметка, че с новини като тази реално с нищо не правим така, че икономиката ни да расте? А без икономика за къде сме? Всичко е пари на тоя свят, разбери! Само, че ще ти е трудно, защото вие червенушките още сте си зад Берлинската стена и за вас и още си мислите, че властва БКП! Е, да ама не е така! Вече има пазарна икономика, следователно, всичко е една борба за оцеляване и борба да се докопаш до всеки един лев или долар! Е, тоя Боян Петров какво ни носи? С колко ни вдига икономическите индекси? С нищо! Следователно, защо трябва да го четем тук по новините?

Първо, Христос воскресе на всички, с изключение на троловете, за тях "Рубль не воскресется"! Тук трябва да се намеся аз и да кажа, че коментарът на "аз " е коментар на трол, със сигурност заплатен от Кремъл и целящ да злепостави с коментара си не толкова Боян Петров, колкото обществената и политическата система в България, а и на западното общество като цяло! Представяйки се за мним "почитател" на демокрацията, "аз" упорито, тъпо и безуспешно се мъчи да внуши на хората, че всикчо е едно трупане на пари, и че това е манталитетът на всеки човек, който е привърженик на свободата, демокрацията и пазарната икономика. Да, ама НЕ, както беше казал един велик журналист, лека му пръст. Така може да е в "любимата" на "аз" Раша, която той вътрешно презира, но просто е готов на всичко за няколко копейки в повече! #IGNORE на троловете и успех на Боян в начинанието - победа на човешкия дух над болестта!

Ето няколко извода за теб: - Ужасно нещастен си. Личи си от злобните ти коментари. - Имащ адски ниска обща култура. Върхове високи над 8км от кота морско равнище има само в Азия. Европейските и северно американските върхове пред тях изглеждат като хълмчета. - Никога не си напускал Европа, а и вероятно България - Мега тесногръд си. Как така с какво допринася за световната икономика?? Ами един футболист, тенисит, бегач и какъвто и да било спортист с какво допринася в този ред на мисли?! В Хималаи се срещат хора от почти всички държави, в които стандарта позволява на гражданите си да пътуват, включително австрийци, американци, швейцарци и каквито ти роди кухата глава... Апропо, няма търпение пак да замина за Непал, невероятно красива страна!

Само, който не знае за "зоната на смъртта", само той не може Да Разбере какво е правил и прави Боян при 8-хилядниците. А вече са 6 на брой в неговата "сметка". Великолепно постижение на Един Истински Българин с много ВОЛЯ, СМЕЛОСТ и АМБИЦИЯ . Браво. И да ги "кара" следващите по същия начин. Успех.

Ти пък какво знаеш бе? Бил ли си на планина в САЩ или само си обикалял по връхчетата на не знам си там какви републики, които са били част от СССР? Май по-скоро второто като те гледам!!! Ти знаеш ли какво значи да се качиш на 2 000 метра без никакъв кислород и после да го слезеш това само с 3 почивки от по половин час? Това нещо, мой човек може да ти отнеме повече от 8 часа, т.е. повече от един работен ден! Да, но в Русия на вас ви плащат по 3 евро на час, на нас в САЩ около 40 долара! Ясно ли ти е сега каква е разликата? Или червенеещото ти се мозъче, така и не може да схване какво е това пазарна икономика? Брато, да знаеш пълна скръб са тия планини в Азия! Истината, както във всяко друго отношение е САЩ и Европа!

Аве, ти нормален ли си, изобщо!?

голем прас аз пък си го перместих в другия кръчол

Браво!Само напред и нагоре,Бояне!

Поздравления! Наистина е талантлив алпинист, но като човек става все по-надут с всяка изминала година. Явно славата го пързаля, а който се пързаля накрая пада.

алпинизмът е най трудният начин да идеш някъде , където нямаш никаква работа.

Така си мислиш. Тия безделници печелят доста добри пари от спонсори и напъването им хич не е напразно.

Печелят трънци

Боян е велик българин!!Здраве и успех!

Велик е този, който върши велики дела в полза на другите. Когато всичко е за кинти, няма нищо велико в това.

Мирослав

Ти що не отиде там да прибереш кинтите? Или си зает да вършиш велики дела в полза на другите?

Браво! Дано да успее да изпълни целта 14х8000.