Алпинистът Атанас Скатов: Няма невъзможни неща

Вярвам в неограничените човешки способности, исках да покажа, че няма невъзможни неща, заяви Атанас Скатов пред bTV.

Обратно в новината

Коментари - Алпинистът Атанас Скатов: Няма невъзможни неща | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е сега се амбицирах, почвам тренировки. Ще стана последния веган качил се на Еверест.

Веганът е от Вегания ли като индиеца от Индия и норвежеца от Норвегия?

Флага ни се развявал на покрива на света и трява да сме горди и да пеем химна? Еверест през 2017-та не е Южния полюс през 1903, та там да се развее националният ни трикольор и ние да изпаднем в патриотичен екстаз. Еверест е като вървежно заведение. Пиете си набързо сокчето и ви гонят, защото други чакат. Средата на Май е идеалното време за изкачването на този връх и авантюристите с излишни пари от цял свят го знаят това. Затова в този период всички се изсипват там, заедно с тумбите от шерпи. Групата на Скатов е от 3-ма, наела 14 шерпа. Представете си и всички онези заможни японци, австралийци и американци мераклии за пореден път да изкачат върха и колко шерпи и те са наели. Представете си и палатките и такъмите на цялата тази сбирщина. Сравних Еверест със Слънчев бряг и някои се подразниха. Ами няма голяма разлика. Тълпи, които се налага да се изчакват за да се разминат в тесните участъци, както е преди върха. Всеки качил се горе има няколко минути време и трябва да слиза, защото много други чакат на опашката. Еверест е бизнес за непалското правителство (US $10 000 за разрешително за изкачване), за шерпите и за търговците на алпийско оборудване, бизнес е и за фирмите, които спонсорират изкачвания за да си направят реклама. Каква гордост, какъв патриотизъм, какъв флаг? Качете се на виенско колело и когато сте най горе, развейте гордо трикольора ни. Ще има по голям ефект от наше знаме на Еверест. Не знам дали вече няма забрана да оставяте на върха каквото и да било, защото там е станало като панаирджийска сергия след хилядите вече били там. А почистването, включително и махането на труповете е невъзможна работа, хеликоптери до там не летят.

Точно така е. Нека да споменем, че общите разходи за това "удоволствие" да се разхождаш между трупове и тонове боклуци надхвърля 60000$.

В края на май е идеалното време да се качиш на виенско колело да си налееш едно сокче,да развееш знамето.... и да гледаш с бинокъл към Слънчев бряг......... :)

как точно ме топли мен че някакъв си кавал Атанас Скатов му било тъпо и решил да се разходи до хепатитно противмата и зиганорска Индия , за да се катери по сняг. Ако хората намираха смисъл в тотално безсмисленото изкачване на потенциално смъртоносен връх щяха да пуснат ежедневна линия с хеликоптер до там и богаташите да се изсират на върха за да маркират. За мен този пореден кретен който си рискува живота срещу абсолютно нищо в полза на себе си или човечеството е за лудницата

"ежедневна линия с хеликоптер" Прав си за останалото, но хеликоптер не може да лети на такава височина. Затова са невъзможни нито спасителни мисии за закъсали там, нито е възможно почистването на тоновете захвърлени кислородни бутилки и други боклуци, нито свалянето на труповете.

ПОСЛЕДНИЯ СКАНДАЛ ОТ ЕВЕРЕСТ - НЯКОЙ ОТКРАДНАЛ БУТИЛКИ С КИСЛОРОД ОТ ЛАГЕРА ПОД ВЪРХА ОСТАВЕНИ ОТ ШЕРПИТЕ ЗА ИЗКАЧВАЩА СЕ ЕКСПЕДИЦИЯ .... ЕЙ ТВА БЪЛГАРИТЕ СТЕ ГОЛЯМА РАБОТА :) Everest climbers worried about oxygen bottle theft By Navin Singh Khadka Environment correspondent, BBC World Service , 26 May 2017

невъзможни неща, само дето не всеки може да ги направи...

Като прочетох "Алпинист" си викам - пак нещо санират тия.

Чета коментарите и ще си позволя скромен коментар-обобщаващ на ....част от коментарите...незнам дали човешките възможности са неограничени но съм 100% сигурен,че човешката злоба,завист и комплексарщина са неограничени...един сравнява Еверест със Слънчев Бряг,друг търси сметка за пари,трети смята,че който не е отишъл не се е качил....Какви хора сме или по-точно в какви сме се превърнали след като само рушим и унищожаваме,само критикуваме ,,,вместо да сме горди че флага се развява на покрива на света...се чудиме как да намериме кусур....с това мислене и с този манталитет-нишо добро не ни чака!

Защото не е кой знае какво да изкачиш този връх, все пак много други хора го изкачват. (До 2013 г. хималайската база данни записва 6,871 опита за изкачване от 4,042 различни хора) Няма да се изненадам ако този започне бизнес с таргет група Вегани. Нима искаш сънародниците ти да се превърнат в празноглави оптимисти (типично за много народи в днешно време) Виж ако открие нещо нечувано с гордост ще бъде споменаван, примери бол (все пак всяко значимо откритие в света е направено от българин или е участвал такъв, често пияниците се гордеят с тях)

Спонсорите намазаха малко евтин ПР

отвратен съм от писаниците на хора от бранша, които толкова леко плюят по човека. Евалата пич!

Неограничените човешки възможности...Скатов изкачи Еверест с риск за живота си , Кольо изпи 5 бутилки гроздова с риск за живота си ...забележителни постижения !

Евала на момчето щом може да си позволи 60000 $ да си направи селфи на Еверест. Но жалко за над 300 човека, които са останали там завинаги.

ДОРИ НЕ МЕ УЧУДВА, ЧЕ ДИРА НЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ НА ПРОСТОТИИТЕ , НАПИСАНИ ПО АДРЕС НА НАШ СЪНАРОДНИК, НАПРАВИЛ ЕДНО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОСТИЖЕНИЕ И ДОБРО ДЕЛО. ДИРА СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ КЛИКОВЕ, А НЕ ОТ ИСТИНАТА ИЛИ ОТ КАЧЕСТВОТО НА КОМЕНТАРИТЕ. ПОКЛОН ПРЕД ПОДВИГА НА БЪЛГАРИНА!

...Има ...има ,но той не казва... Кога е клекнал и гъзът му започнал да рупа сняг..."хруп...руп...руп..." Да ги шибам и веганите ...

Той заслужава само уважение за постигнатото. Респект!!!!!!!!!!!!!!!!!

Сериозен успех,но на тези височини преценката на възможността трябва да точна до дребните детайли.А иначе относно липсата на невъзможни неща,ще цитирам Райнхолд Меснер според който "невъзможното е нещо , което често ни служи за оправдание".Мисля че това изказване не се нуждае от коментар, а просто трябва да вникнем във философската му дълбочина.Глупавите коментари вероятно са дело на хора ,които нямат представа нито от планини ,нито от етиката между хората на височина над 2000 м.

браво! машшалах! с туй изказване даде нови сили на експериментаторите в анадола! очакваме в най скоро време да писне някое новородено...

а ми,над 5 000 души са изкачили еверест, включително 13 годишно дете, сляп човек , 73 годишна жена, тя два пъти и 80 годишен мъж. друг се опитал да преодолее разстоянието от швеция до еверест с колело! отказал се на 300 метра от върха! там има и около 50 тона боклучи оставени от алпинистите! това го прави най мръсната планина! изкачването струва около 65 000 $

Браво!

Както винаги тъпи и злобни коментари! Гордейте се бе,хора,това е голямо постижение! И то постигнато от българин! БРАВО!

ми там пише веган, норвежец и индиец!

Само като четеш коментарите на някои , на които единственото постижение сигурно е, че имат компютър,разбирам защо за всяко нещо сме на последно място / за лошите на перво/ ,а по злоба и завист на ПЪРВО-в чужбина това го няма.......... Браво НАСКО

Само не разбрах кой му тегли разходите да си чеше егото.

Кой, кой, кой.... Добър въпрос. Мустака. Дебелия. Орешака. Бойко. Доган. Ето кой. Тези, дето ви грабят, а вие си траете, нали сте стрхаливци и (18)

Лхотце е съседния до Еверест връх и е на пътя към него. За неговото изкачване трябва съвсем леко да кривнете от пътя към Еверест и то вече на голяма височина, след което да си продължите. Все едно отивайки на Слънчев бряг да минете през Несебър и после да се хвалите как сте били и на двете места. Значи на Скатов са му помагали поне четирима шерпа. Единият му е държал шапката, а другите трима са го носели нагоре и обратно. Така не веган, а и лагерник от Освиенцим ще качи който връх си пожелае.

Кат' е толкова лесно, ти що не го качиш?

LeGrandTulup

Да не съм луд да похарча двайсетина хил. долара за да ме духне малко вятър по чукарите? Има и по смислени начини човек да си харчи парите.

а бе то не е точно тъй! иначе нямаше да умират там!

Ти от чалготеката излизал ли си, че ми говориш за Лотце и Еврест?

Как може да пишеш такива работи по адрес на човека веган- българин. Кажеш им истината- хранят, кажеш им лъжа- хранят, кажеш им каквото искат да чуят- чупят мишки да цъкат + Идиоти!! Това не е никакво постижение, въпрос на желание и бюджет а в случая- находчив веган си уреди безплатно напушване на Хималайте

Българина е велик!!!

Кажете бе, български панелчици, ако тоя Скатов вземе да бедства някъде из планината, и на него ли ще викате "Кой ще плаща спасителната операция"! А!

Има,не можеш да биеш Боко на тенис.

веганът, заедно с норвежец и индиец, и 14 шерпи .... това шерпи добре, и норвежците ясно, от норвегия са, и за индийците е ясно, че са от индия ! но веганите?? къде е вегания, бе насименто??

Не се учудвам, че във времето на Боко, на ПРОСТАЦИТЕ им дойде също "времето".

алпинизъм е много труден и скъп начин да идеш някъде където нямаш никаква работа!

Абе и аз щях това да кажа-какво търси там, майка си ли-ама сега тука ще ми наскачат с минусите

хей джо, какво ти пука, че хора непостигнали нищо в живота си, ще ти пишат минуси заради факта че не изпадаш в екстаз като тях, от никому ненужното постижение на един човек??

Футбол - Няма нормална логика - Да ритнеш топката, че да я гониш.

ми какво да ти кажа. не е това идеята! риташ, за да я подадеш на съотборник, който да я ритне на друг, който да я прати при четвърти който да я шутира във вратата на съперника!

Евала, Ганьо! Добре, че ги има такива дръвници като теб, че да не ми е жал за отрицателния ни прираст!

ти вероятно си прасе, та имаш отрицателен прираст ? като сипят яж, щото ще те бракуват!

Повечето коментари, писани от злобари. Браво на момчето, само да не демонстрира веганизма си толкова.

ми веган сър!

Това е ПОСТИЖЕНИЕ във високопланинския алпинизъм и то МНОГО РЯДКО срещано. След Изключително трудното изкачване на Лхотце - това не е изкачване , а Лазене на четири - ръце и крака, минаваш на Еверест, но не през парадната пътека, дето е вече е като градинска пътека. Който не вдява от тези неща, нека да не пише простотии. Това е БЪЛГАРИН бе хора .. какви ги ръсите Веган, не Веган ... простотия. Не бива така. Че той е ГОРДОСТ за България.

но не бива да се превъзнася. добре е и полезно и нахъсващо когато тe приземят.

Да, отчитаме го, но мен лично не ме интересува, че изповядва религия на храненето, наречена веган.

Ал

Браво!

Басси, това пешлеме, мнного е фукливо бе! А, ще ни карат, утре, и за него да плачеме Айсиктир, стига вече! Мамицата му, каде е? Да насини, това Дупе! Или да ме викне мене. До: Долна грешница б. Тудорка

комплексен комплексар!

А ти си малък, жалък червей!

дкми

Изкачил един връх веднъж - герой. Шерпите се качват по над 100 пъти в живота си - ама те са "никой". Така де - слава на чужд гръб. Те се качват "сами", а шерпите - с багажа им... тук е тънката разлика. И не ми казвайте "иди да се качиш и ти", а ми кажете - защо този да е герой, а един шерп, който се е качил там 100-тина пъти, и за него това е станало рутина - да не е герой?

Шерпите качват багажа до базовия лагер. Нагоре продължават сами без шерпи.

ЧЕТЕТЕ БЕ ХОРА :))

Dimi

Шерпите са тези които изнасят експедициите до върха... те подготвят височинните лагери, те пренасят бутилките кислород до лагерите вкл. до щурмовия лагер, те проверяват парапетите (опънатите въжета по маршрута за осигуряване) ако има проблем те са тези, които опъват нови въжета... ама човек трябва да прочете малко... при добрите комерсиални експедиции на всеки клиент се пада по един шерп при изкачването да го дондурка до върха... ако ги нямаше шерпите нямаше да могат толкова хора да се похвалят, че са стъпили на върха...

Няма шерп с участие в 100 експедиции, да не говорим за 100 изкачвания. Апа, Пурба Таши и Ками Рита имат по 21 изкачвания и в алпийските среди са звезди наравно със западните алпинисти. Но неоспорим факт е, че големите комерсиални експедиции улесняват много алпинистите. Цялата инфраструктура се изгражда от шерпите. После по време на щурма отново водачи и шерпи подсигуряват успеха. Така или иначе изкачването на Еверест никога няма да е лесно и безопасно. Освен ако не построят лифт до върха... Също така е вярно, че двата класически маршрута преминати с употреба на кислород и с помощта на водачи и шерпи вече нямат тази тежест и не носят такъв престиж както беше преди 25 години.

За червените кхмери единственият героизъм е да се краде кашкавал от мандрите. За комунистите единственото което има смисъл е кражбата. За това не се учудвам на мненията по долу.

ЯКИ ПИЧОВЕ СА :))

И помагат на п.чките и те да се качат, та да се похвалят в махалата.

от постижението на Христо Проданов покорил върха без кислороден апарат и по най-кофтия маршрут затова и..."Посмъртно е награден с орден Герой на Народна република България. Той успява да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път западния (непалски) склон, наричан още Жестокия път, като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни рекорд за този маршрут."

Браво! Една хубава новина днес.

Само, на Хойко прилича! Той, ще каже простотия. Морето му е до Мандака!

Я, кажете кой от вас го може. Пък ще видим по-подир.

Не мога да свиря на цигулка, но това не пречи да разбера, кога някакво глухо хлапе скрибуца на нея.

Няма ли невъзможни неща! Я влез там от където си излязъл, да видим как ще стане!

Какво постигна с тоава? КОМПЛЕКСАР!

Така се сбъдват мечти ! С воля , дух и сърце . Браво , Насе :)))

Дрис, дрис, дрис!

Червена мършо.

Неограничени, колко да са неограничени. И теб скоро ще те опяваме като велик герой опитал се да покори някой баир.

че си един обременен от комплекси и стремеж да блесне с нещо човек. Не си първия, който се е качил на Еверест, няма да си и последния. По- добре опитай да се гмурнеш в Марианската падина.

Евала! Е такъв - покорил Марианската падина одма ще го призная за герой. Ха-ха-ха-ха.

Дръж се, ти си българин!

Булгар, булгааар! Като не можем да работим, да си управляваме държавата, да сме независими, барем да се катерим по баирите.