17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сега, по логиката за колите, да се вдигне цената на въглищата за да не се замърсява въздухът. Или по логиката за комините, да се монтират безплатно катализатори на старите автомобили.

не са 56% а 99,9%. Кой не иска да се отоплява на ток на нормална цена обаче според доходите на домакинствата и населението като цяло.

аз не искам. на газ ми е най-добре.

Айде сега някой по-засветен да ми обясни, като как по-ниската цена на тока ще направи въздуха по-чист. Преди да започне обаче, нека първо съобрази следните факти: 1. Цената на тока е микс от съставящите го компоненти 2. Най-ниска цена има токът от АЕЦ Козлодуй, като той е константа - зависи от броя на включените блокове и не може да варира в широки граници, нито да бъде временно спиран 3. На-висока цена има при фотоволтаиците 4. Относителният дял на фотоволтаиците в микса не може да бъде намаляван 5. Единственият начин за намаляване на цената е увеличение на произвеждания ток от Марица-изток, който е с цена доста под средната 6. Марица-изток произвежда ток от лигнитни въглища. За да дава повече ток - гори повече въглища И сега: Как при изгаряне на повече нискокалорични лигнитни въглища ще се намали замърсяването? Няма да се намали, бре! Ще се премести от градовете в района на Гълъбово и Раднево. При това ще се увеличи!!!!!

Искаме на ток ама не щем АЕЦ и ТЕЦ.. Е от къде да дойде тоя ток тогава

Така е ..когато простотията ти е над разума е много лошо

Политиката за управление на София е ТОТАЛНО СБЪРКАНА. София насърчава населението от България да мигрира от родните си градове и села, автомобилите придобиват застрашителен вид като източник за замърсяване. Вместо да насърчаваме развитието на регионите по места, ние правим точно обратното... Въглищата и дървата за огрев НЕ СА голямото зло. Преди векове, хората да не са се отоплявали с нещо друго, я... През времето на соц-а улиците се миеха ОСНОВНО всяка седмица. Поради това прахът и праховите частици бяха сведени до поносими стойности. Да не забравяме, че тогава България имаше и развита лека и тежка промишленост, в частност Кремиковци в София. Но когато има ПРАВИЛНА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА, хем има поминък за хората, хем въздухът е чист. Кажете какво сега се произвежда в България?! Имаме само услуги и нищо не вършеща администрация?! Сега имаме само мръсотия, оправдания и кражби...

Когато бях малка отоплението на повечето домакинства в града ни беше с нафта.Тя струваше стотинки и ако помните имаше режим на тока.Други се отопляваха на твърдо гориво дърва,въглища и нямаше замърсяване на въздуха. През последните години с увеличаването на колите,отоплението с дърва и въглища не се диша.Наистина е необходима алтернатива на тока- газ, пилети.Но откъде хората да намерят пари за инвестиция и тук трябва държавата да подаде ръка.

Анти

Я пак значи нафтата за горене е по-чиста и по-добре изгаря от тази за колите.Май не схващаш,че определено лоби действа за да се налеят милиарди в неговите фирми и разработки.В България от 11 200 заводи и предприятия останаха да работят 1329.Няма замърсяване има далавера като със санирането.

Като теглим чертата, може да се каже, че бедността, макар и да не е порок в своята същност, е основната причина някои части, т.е. по-бедните, на Източна Европа (че даже и на част от Централна Европа, макар че там са си чиста проба богаташи, в сравнение с беднотията и мизерията на Източна Евпора) да дишат и да се 'кефят' на този мръсен въдух, който обикновено става "видим" само през някои от зимните месеци на годината (така наречения смог).

Анти

Май се се пообъркал.Пътувай малко с кола по Европа и ще се убедиш.В Австрия по магистралата около Линц пушеците и миризмата е като за световно,същото е в Германия около промишлените райони по долината на Рейн и Рур,същото е във Франция,Холандия и Дания.Иди в Гютеборг,Амстердам,Хамбург и къде ли не в големите градове и го сравни с нашите.

Анти

Тъпотията на нашите политически боклуци е безгранична.Защо добитъците не дадат данни от измерванията преди когато работеше Кремиковци и сега,защо дебили поставят като основни замърсители колите и къщите на твърдо гориво.Дай да видим с колко са се увеличили къщите на твърдо гориво в София-май числото не е голямо и газифицираните еднофамилни къщи са доста наброй.Явно е поредната глупост за източване на пари от хората като санирането на блоковете.Какво са някакви милиарди за полическите боклуци.

То е така, ама ще увеличи пък шумовото замърсяване. Понеже всеки малоумник си инсталирал климатик и го ползва за отопление, та като стане студ, компресора започва да бучи по цяла нощ, остави, че на него му бучи, ама и всички останали дето имаме достатъчно мозък да не се отопляваме с уред, който седи под тавана трябва да му търпим простотията.

Анти

Нещо бръмчи в кратуната ти.Счупи направо тъпомера.

разбира се, че ако плащам 100 лв за ток, вместо 250, това ще е сериозен стимул да се отоплявам с ток

Не може да се топлите на ток.. просто не може. Няма толкова ток в света. Виж за цената на газта ако питате.. и защо не сме газифицирани - това ще е хубава тема.

Отоплението на газ е много по-скъпо, а и цената на газа тепърва ще се увеличава, заради външния натиск за отказ от евтиния руски газ.

Не може ли? Я пак помисли. Франция на какво се топли?

Най-после една смислена статия. Най-ефективната мярка е драстично намаляване цената на електричеството за битови потребители в студения период на годината. И не ми казвайте, че робовладелците нямали пари и това не можело да стане.

мизерните доходи. И немиенето на улиците.

Българина все аванта иска. Все някой друг да плати :D Евтиния ток ще намали замърсяването да, но и по-скъп бензин ще го намали също замърсяването. Ама всеки за авантатчаш мисли и мерките които изискват някакви усилия или пари няма да се случат.

'ми той бензинът стана по-скъп, откакто въведоха акцизни ставки съгласно регламентите на ЕС. Можеше част от тези пари да се насочат към градския транспорт, така че да е по-изгоден (като общ разход на време и пари) от леката кола. Защото в момента с автомобил е по-изгодно, отколкото с градски транспорт...

Типа излиза Удивително.

Много ясно! Кой е луд да реце ,да цепи ,да реди дърва или да рине кюмур докато заприлича в лицето на конгоанец? Ако цената на тока е поносима никой няма да си го причинява!!! За управляващите обаче е по изгодно да изравнят цените на токът и на твърдите горива! Цинични са и репортажите в който се чудят кой гори пластмаси,дрехи,гуми и други токсични материали!!! Да отидат във циганска къща и да поискат фактура за дървата!

Не, Благодаря.По добре на водна Пара.

нали не ви трябваше ток..дишайте смрадта на въглищата с пълни гърди!

То като кихнем 10-20 милиарда за това белене да се построи не знам колко евтин ще е тока после :D ама на вас ви е важно само да се пълни джобчето на путин и нищо друго.

Шморц, колко струва тока от въглищните централи? Колко ПЪТИ повече ще ни струва отоплението на дърва и въглища - като стойност, като замърсяване, като хамалогия, като болести, като скаване и изсичане на горите ни? Аман от селски тарикати, дето не виждат по-далече от върха на носа си! Предприятия ще спират работа заради ток 300лв/мегаватчаса заради "енергийната борса". Американските въглищни "Марици" ни дерат по няколко направелния благодарение на другаря И. Костов - скъпа гарантирана цена, парникови емисии, страхотно замърсяване. За умишленото прецакване на централното отопление по "пазарен" принцип и останалите мизерии да не говорим. Всичкото това от ей такива селски тарикати спуснати с парашут на властови позиции. Заради тяхното "евтино" сега всичко ни е толкова скъпо.