Коментари - Поредица аварии в румънската АЕЦ ”Черна вода” | Днес.dir.bg

Поредица аварии в румънската АЕЦ ”Черна вода”

За поредица от аварии в единствената румънска атомна централа "Черна вода" съобщават днес медии в Букурещ.

Обратно в новината

Коментари - Поредица аварии в румънската АЕЦ ”Черна вода” | Днес.dir.bg

Коментари

Германците са го измислили. Вижте им енергийния микс и няма какво повече да говорим. От всичко- по малко.

Само че и на тях им "висят" ТЕЦ-овете, а ако и съседите се откажат от ЯЕЦ ще ги видим. Разчитат на такива като нас. Заболяването се казва "параноя" между другото. Но като ги удари по джоба ще размислят

После обяснявайте че дизелите тровели въздуха!! Това в отговор на Европейската директива за спиране на автомобилите заради мръсен въздух. " Има ли пушка на сцената, все някога ще гръмне!" Та, така стои въпросът и с АЕЦ-овете, да не дава господ! Вече дишахме "чист"въздух от Чернобил.

Докато работи АЕЦ Козлодуй от мръсния въздух на ТЕЦ и въглища/дърва загинаха 600 хиляди българи (според СЗО). От АЕЦ Козлодуй през това време са загинали 0 (нула) души. Та, я пак помисли кое е по-добре ТЕЦ или АЕЦ.

Черна вода на румънски: Centrala Nucleară de la Cernavodă) е първата (и единствена към 2013 г.) атомна електрическа централа в Румъния. Разположена е край едноименния град Черна вода. Първият реактор е построен съвместно от канадската фирма Atomic Energy of Canada Limited и италианската Ansaldo, и е пуснат в експлоатация през 2 декември 1996 г. Той е конструиран по технологията КАНДУ (CANDU) и е с мощност 620 МВт. Вторият реактор е пуснат в експлоатация през 2007 г., а строежът на трети и четвърти блок се предвижда да бъде приключен едновременно към 2015 г. Пети остава замразен (към 2009 г.).

няма безопасна ядрена технология.

А особено сигурно е отработеното ядрено гориво- пълна сигурност за 300 г. напред.

И там ли намериха украинци да правят съботажи по поръчка на запада?

какво е сЪботаж? нещо, което се прави в събота ли?

мда

Пак си избягал от психото и пишеш с моя ник! Пий си хапчетата и не коментирай неща, които не разбираш...

няма сигурна и безопасна ядрена технология. примирете се.

има, дори Чернобил е сигурен като технология. Проблема е в болните мозъци, които са решили да си правят експерименти с него иначе никога нямаше да се случи аварията. Има няколко централи от същия тип по цял свят и нямат проблеми при нормалната им експлоатация.

болния мозък се казва Анатолий Дятлов

И като се замисля, че заради тази румънска централа спряха нашите блокове. Блокове, които не само че са сред най-сигурните в света, ами и се бяха изплатили напълно, и работеха на огромна печалба за държавата.

най опасната централа в света! Там шоуто никога не свършва- винаги има проблеми ! За съжаление сме комшии с тях. Технологията Канду е стара и Канада отдавна се отказа от нея. По проект трябваше това чудо да има 5 блока ,но след като направиха 2 видяха, че е трагедия тази технология и се спряха.

БЕЗ ПАНИКА - ОТ ЦЕНТРАЛАТА ДО АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ ИМА ПОВЕЧЕ ОТ 420 КИЛОМЕТРА

А също така, вече е добре да се помисли за разработки на персонални летящи модули-фукушимки - на ядрено гориво. Само че, сигурно нискотарифните авиокомпании ще лобират против, тези изедници...

Пръднах! Няма опасност от радиация.

А от обгазяване, че замириса? :)

Сигурен ли си че е само това, че целия форум замириса ???

ти да не си пил новичок? Не са диша!

....на помпа, която кондензира парата от турбината"?!? Ех този гугъл транслатор бе....Казва се "кондензна помпа", щото работи с вече готов кондензат т.е. течност!А това,че си има 3 бр. кондензна помпа първа степен и още толкова втора степен е една подробност...Голяма работа -ще я изолират и поправят...Нищо стращно,но нали трябва да правим сензации от глупости.....

За 2 дни- две аварии, по една във всеки блок... Този път се размина без утечки на радиоактивност (ако не лъжат), слава на Господа, дано имаме късмет и при следващата авария!

Вместо да се спори кой реактор е по-безопасен и изобщо има ли безопасни такива, по-добре този вид енергия да се изпрати в миналото. Нали уж имаше и референдум за това, а не да се строят нови и нови потенциални бомби. Особено пък тези от времето на социализма, както и самото социалистическо произвродство. Да не би оранжевият цвят на снега, който ни показват непрекъснато, да се дължи на тези аварии???

И, кел файда че ти си закриваш АЕЦ Козлодуй, когато на 100 км северно от България има АЕЦ Черна вода, а на 100 км южно се изгражда турска АЕЦ! Най-много да започнеш да купуваш 3 пъти по-скъп ток от тях...дето до вчера ти си им продавал и то от далеч по-сигурна централа..

Да не се строят пътища, защото стават катастрофи, да не са ползват автомобили с двигатели с вътрешно горене защото замърсяват атмосферата, яхаме магарета и по козите пътеките.

От замърсения въздух умират 15 хиляди българи годишно. А мръсния въздух идва от: ТЕЦ 42% Отопление на дърва и въглища 50% Автомобили 8%. Само АЕЦ може да замести ТЕЦ и да предотврати горенето на дърва и въглища. Значи откакто работи АЕЦ Козлодуй, няма загинали от него. В същото време загиналите заради липсата на АЕЦ са 14 хиляди по 44 години = 616 хиляди българи. И каква е тази "бомба", която би спасила повече от половин милион българи, можеш ли да обясниш?

Нали заради тази централа нашите политици затвориха реакторите ни. И същите обикалят медиите да обясняват, че не трябва нови да строим нови...

Крайно време е и автомобилите, влаковете и самолетите да минат на ядрено гориво...удобно, евтино и най-важното-бързо, мнооого бързо! Докато се усетиш- и си ТАМ!

Мили деца, не искам да ви плаша, ама ситуацията е следната - в АЕЦ Черна вода има едни CANDU блокове, които Канада забрани да се строят на тяхна територия, защото са прекалено опасни. И канадците ги шитнаха на Румъния, а румънските тъпаци направиха централа с тях на 100 километра от една от най-земетръсните планини в Европа. Тези реактори са от почти същия тип като тези в Чернобил, с покачване на температурата се покачва и мощността. Простичко казано - ако се развали охлаждането, следва CABOOM! Реакторите в Козлодуй са от друг тип (ВВЕР) и там такива аварии са много по-малко вероятни. Така че, стискайте палци Вранча да не друсне както си може, щото инак...

Ами тогава европейските тъпаци да спрат веднага тази румънска атомна бомба, докато е време. Нашите реактори бяха далеч по-безопасни и ги спряха без обяснение.

Ти знаеш ли кривоустата коза колко обяснения гушна бе?

последно - Може ли при сегашната ситуация централата да гръмне - Да или Не? да знаем какво да правим - всеки да си прави сметката Моля, не възприемаайте въпроса ми като заяждане.

Спокойно бе човек, ако има нещо ще го чуеш, все пак е близко :)

Много си "бос" по темата...Не се изказвай неподготвен...

Разположена край едноименния град Черна вода. По света се използват около 39 реактора от този тип, от тях 18 в Канада, 12 в Индия, 4 в Южна Корея, 2 в Китай, по 1 в Аржентина, Пакистан и Румъния. За разлика от друг тип реактори, при реакторите тип CANDU забавителите на неутрони и горивото са разделени. Употребата на тежка вода като забавител и едновременно като топлоносител прави възможно да се използва като гориво естествен или слабо обогатен уран (2%). Последното се дължи на това, че неутроните в тежката вода се абсорбират в по-ограничени количества, отколкото в нормалната вода. Реакторите от други типове използват само обогагатено ядрено гориво. За разлика от повечето водо-водни реактори (например, ВВЕР), CANDU е канален реактор, а това позволява да се заменя използваното гориво с ново, без да се спира реакторът.

... и отделя в пъти повече ядрен отпадък от ВВЕР. С една дума - по-стар, по-мръсен, по-ниско ефективен, по опасен. Но е френски.

Канадски. Google бре! CANDU - Canada Deuterium Uranium

Понеже се вижда, че сте наясно с нещата - Може ли при сегашната ситуация централата да гръмне - Да или Не? да знаем какво да правим - всеки да си прави сметката Моля, не възприемаайте въпроса ми като заяждане.

нормално е човек да си задава такива въпроси, минусът не е от мен.

Искам да го видя -как се сменя гориво без да се спира реактор....

ами в българската уикипедия са превели текста от руската - специалистите все да знаят какво и що - освен това текстът е кратък. освен в уикипедия, това общо взето се пише навсякъде за канду реакторите. иначе първия блок е започнат по времето на чаушеску, а е пуснат в експлоатация през 1996 г., а вторият - през 2007 г. това е просто инфо, нищо повече.

Черна вода... руско производство...

Сигурен ли си?

СТО ПРОЦЕНТА!

черна вода е с канадски реактори. с руски реактори е козлодуй, която работи безоткатно 40 г.

п'раст - ? не те разбрах

Цъ - френска е.

Черна вода е име на град в Румъния. За първи път чувам, че руснаците и градове произвеждат! ;)

Дори за троленето се иска поне малко умствен багаж.Ама от къде при вас мисъл?

Чета ви на телефона. Нямам време да ровя в нета, Дир напишете каква е тая помпа - да не е като Фукушима? Да прибираме ли децата от училище?

Запрян ( нерегистриран ) 26.03.2018 10:02 ...Най-вероятно става въпрос за помпа за конденза . което си е съвсем друга работа поне за хора които различават болт от гайка. ! pеплика вземи линк + гласувай - гласувай инженер химик инженер химик ( нерегистриран ) 26.03.2018 10:24 колега, да не би да имаш предвид някоя от помпите, която върти топлоносителя в ЕДНОКОНТУРНИЯ френски реактор?

По опасна е аварията в първия блок

абе, с две думи продължавай да следиш новините!

Не ти трябват новините, ако има нещо ще го чуеш.

Като стане дума за АЕЦ---как да не ти се прииска да извъртиш 88 шамара на Меглена Кунева ---да и се намести устата!:))))) ...с лечебна цел , де!:)))))

8-щата за щастие ли е?

сега като тресне АЕЦ в Румъния Добруджа ще се напълни с мутанти

Но пък никой вече няма да спира шистовия добив.

Само с Руски реактори е безопасно ! Френски ,Немски ректори са боклук марка ! Ние трябва въпреки противниците на строителството на АЕЦ -Белене , трябва да построим и да оставим на бъдещото поколение една икономична Електрическа станция за да имат евтин ток ! Трябва да бъде Съдена за Национално предателство Миглена Кунева ,за лично обогатяване тя лиши милиони Българи от евтина енергия ! От петък са пуснали платени клакьори да ни убеждават че Доклада на БАН за построяването на АЕЦ -Белене не било нужно и кой онзи Филипов с мърдащия скалпел ,който го знам добре ,дали има и Техникум ,но дава акъл, Учи Академици !

Кой Филипов? Онзи , който твърдеше, че Южен поток е невъзможен по технически причини и е неизпълним? Ако е този, той е всичко друго , но не и експерт. И този едно време управляваше Булгаргаз, пази Боже от такива специалисти, затова сме на тоя хал.

Само "немските ректори" са безопасни !!! Всички централи с немски реактори работят без проблеми и не съществуват!!!

виж преди една седмица рад.фон над германия...!!!маи имаше ,,авария,,...!!!

Кои реактори са "немски"?

Поредния Чернобил!! Така е със скъсаната съветска техника!!

френско-канадска допотопна техника

Атомната енергия е нож с две остриета- кое от остриетата е по-остро-там е въпросът.

Не знам колко са остриетата, само знам, че поне 50 години друга алтернатива няма да има. Просто от производители на ток ще станем купувачи на ток от АЕЦ-ите на Турция, единия от които е замислен до Резово

животозастрашаващи аварии или евтин ток-изберете сами

МДДААА

Тр. , те са и махмурлии сабахле!:))))))

ОТ ЦЕНТРАЛАТА ДО АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ ИМА ПОВЕЧЕ ОТ 420 КИЛОМЕТРА, така че, дори и това че е отказала некакава помпа евентуално от охлаждането на едноконтурния ФРЕНСКИ ядрен реактор - НЕМА НИЩО СТРАШНО - харата са казали че за 16 часа ще я оправят, начи ще оправят. Това не са скапаните японски реактори на Фукушима нито прогнилата съвеЦка техника управлявана от хронични алкохолици!

Реакторите КАНДУ са две отпреди 20-30 години. Остарели са отвсякъде

мурзилките цакат яку минуси щото е верно - в чернобил кои разрачка реактора да грамне едно време

Ами така е като строят с канадски реактори и технологии плюс помощ от италиянци. Просто си е една бомба тази централа.

и французи. нали заради нея ни принудиха да затваряме Козлодуй.

Спокойно, ние нали наще "опасни" реактори ги спряхме. Френската радиация е демократична и не е опасна.

Журналистите не пишете глупости бре, моля ви се. Такава помпа дето кондензира парата НЯМА, НИТО ТАМ НИТО ТУК и в останалите АЕЦ, ТЕЦ и т.н.Ограмотете се малко де!

Тая централа е такава бомба, вече и без закъснител - авариите са постоянни! Румънците взеха втора употреба реактор от Франция, рециклиран бил, не знам си какъв ремонтиран бил ... Вместо три блока по първия проект, после ги намалиха на два, а накрая построиха само един, но дори и за него нямат подготвени кадри, французите бяха само в началото, ужким да обучават някого си, но като нямат сериозна теоретична подготовка ,както имаха нашите инженери от Козлодуй в руските университети по физика, инженерни науки, по шест години сериозно обучение ... Сега нашите хора с реализират по цял свят, защото знаят и могат, и езици владеят, а румънците са ги събрали, каквито имали - от разни други специалности, показали са им кои копчета да натискат - и толкова! Но ядрената енергетика не е само това! Това е високотехнологичен, изискващ огромен научен и организационен потенциал, отрасъл, за него трябват години подготовка и огромна отговорност при експлоатацията с разбиране на процесите от всички! Не е някоя ВЕЦ, където може и полуграмотен чиче да блъска там с някакъв чук, ако има кой да му каже къде точно да блъска ... Затвориха нашата отлична централа, която имаше още поне 30 години живот след ремонта, и беше напълно окомплектована с висококвалифицирани специалисти, снабдяваше целите Балкани с евтин ток, а сега да треперим и да се чудим кога това съмнително творение ще гръмне и ще ни затрие всичките, а земята ни ще я отрови завинаги!

Много патриотично и дълбоко не вярно!!!

За съжаление е много прав. Една от причините за затварянето на 3-ти и 4-ти блок на Козлодуй беше точно отваряне на пазар за румънския боклук

Лично познавам такъв човек, българин от Враца, който беше завършил атомна физика в Ленинград, след това и още едно пълно висше образование в Москва - магистратура, говореше свободно български, руски, немски, английски (гимназия у нас), френски и сръбски. Десет години е бил началник на смяна в Козлодуй, след това работеше друга, висококвалифицирана професия за нашата държава още 15 години, но по времето на СДС - продажните унищожители на нашата икономика, той замина за Нова Зеландия с помощта на приятели. Там в момента е генерален директор на новозеландската енергийна компания. Замина с прекрасното си семейство - умна и красива жена и две деца, които сигурно вече са завършили и висше образование по света и всички се реализират отлично, като носят полза за себе си и за държавата си - не нашата, а другата - която има нужда от квалифицирани специалисти и ги цени, на тях веднага им дадоха от компанията къща с изглед към най-високата планина, в Уелингтън, с всички условия - само да работят и да са добре, за да има повече и по-качествен живот за всички! А тука се останаха лалажиите и чалгарките - мерси на седесарските рушители и хунвейбините като Багера и другите подобни! И особено на алчната мегленка, продажните министърки и министри - демоНОкраДИ!

Производителите на ел. енергия губят пазарен дял, само БСП и ДПС искат да ни убедят, че това е печеливш процес?!?! Ясно е, че борбата за нов АЕЦ води до големи комисионни, но все пак няма да е зле да се придържате и към реалностите!! Пример: "Компания "Нуклярелектрика" очаква тази година нетна печалба от 295,2 милиона леи, което е спад с три процента спрямо предходната година....."

Производителите на ел. енергия губят пазарен дял, а ползвателите завладяват пазара. Браво!!!

Май нещо в превода не е наред с тази кондензираща помпа.Най-вероятно става въпрос за помпа за конденза . което си е съвсем друга работа поне за хора които различават болт от гайка.

колега, да не би да имаш предвид някоя от помпите, която върти топлоносителя в ЕДНОКОНТУРНИЯ френски реактор?

Чернобилската е била най-безопасна!

Много е важно да се отбележи, за информация на специалистите-дърдорковци и празнодумци по темата - "Всичко руско е лошо"......., че "невероятната" АЕЦ Черна вода /френска/ е ЕДНОКРЪГОВА, за разлика от "лошата и морално остаряла" АЕЦ Козлодуй, която е ДВУКРЪГОВА. Може да се поинтересувате, коя с-ма е по-безопасна!

Точно така - един кръг на охладителната система, най-старият, морално остарял още преди да го започнат това строителство, защото е "втора ръка" реактор - свален от употреба във френска централа, и препродаден на румънците "много евтино" - за няколко стотици милиона евра! Еднокръговите реактори са от най-стария тип, строени са някъде през 50-те години в страни като ФАЩ, Франция, Великобритания, и от ФАЩ - в Япония... Централата там, която гръмна, беше такава! Затова и пораженията бяха толкова много, не само от земетресението и високата вълна! Въпреки всичко ,в кравария тях не ги затварят, работят си на големите реки, макар че нови не се строят по този принцип! По цял свят никой не затваря работещи реактори, ние сме единствените бунаци, които направих тая глупост - да се мятат на колене пред любимия им ЕС, от който мегленка и сие се обогатиха, а цялата държава загуби огромни мощности!

CANDU технологията не е "еднокръгова", и не е френска, канадска е. Нямам как да се продаде втора ръка реактор...

Също така е полезно да се съобщи, какво представлява ЕДНОкръговата схема. Т.е. в реактора протича изпарение за разлика от реакторите ВВЕР, коефициента "К" на ядрен разпад не е подкритичен или с други думи със затихване на ядрения разпад, както е в Козлодуй.

Коментари - Поредица аварии в румънската АЕЦ ”Черна вода” | Днес.dir.bg

Поредица аварии в румънската АЕЦ ”Черна вода”

За поредица от аварии в единствената румънска атомна централа "Черна вода" съобщават днес медии в Букурещ.

Обратно в новината

Коментари - Поредица аварии в румънската АЕЦ ”Черна вода” | Днес.dir.bg

Коментари

Германците са го измислили. Вижте им енергийния микс и няма какво повече да говорим. От всичко- по малко.

Само че и на тях им "висят" ТЕЦ-овете, а ако и съседите се откажат от ЯЕЦ ще ги видим. Разчитат на такива като нас. Заболяването се казва "параноя" между другото. Но като ги удари по джоба ще размислят

После обяснявайте че дизелите тровели въздуха!! Това в отговор на Европейската директива за спиране на автомобилите заради мръсен въздух. " Има ли пушка на сцената, все някога ще гръмне!" Та, така стои въпросът и с АЕЦ-овете, да не дава господ! Вече дишахме "чист"въздух от Чернобил.

Докато работи АЕЦ Козлодуй от мръсния въздух на ТЕЦ и въглища/дърва загинаха 600 хиляди българи (според СЗО). От АЕЦ Козлодуй през това време са загинали 0 (нула) души. Та, я пак помисли кое е по-добре ТЕЦ или АЕЦ.

Черна вода на румънски: Centrala Nucleară de la Cernavodă) е първата (и единствена към 2013 г.) атомна електрическа централа в Румъния. Разположена е край едноименния град Черна вода. Първият реактор е построен съвместно от канадската фирма Atomic Energy of Canada Limited и италианската Ansaldo, и е пуснат в експлоатация през 2 декември 1996 г. Той е конструиран по технологията КАНДУ (CANDU) и е с мощност 620 МВт. Вторият реактор е пуснат в експлоатация през 2007 г., а строежът на трети и четвърти блок се предвижда да бъде приключен едновременно към 2015 г. Пети остава замразен (към 2009 г.).

няма безопасна ядрена технология.

А особено сигурно е отработеното ядрено гориво- пълна сигурност за 300 г. напред.

И там ли намериха украинци да правят съботажи по поръчка на запада?

какво е сЪботаж? нещо, което се прави в събота ли?

мда

Пак си избягал от психото и пишеш с моя ник! Пий си хапчетата и не коментирай неща, които не разбираш...

няма сигурна и безопасна ядрена технология. примирете се.

има, дори Чернобил е сигурен като технология. Проблема е в болните мозъци, които са решили да си правят експерименти с него иначе никога нямаше да се случи аварията. Има няколко централи от същия тип по цял свят и нямат проблеми при нормалната им експлоатация.

болния мозък се казва Анатолий Дятлов

И като се замисля, че заради тази румънска централа спряха нашите блокове. Блокове, които не само че са сред най-сигурните в света, ами и се бяха изплатили напълно, и работеха на огромна печалба за държавата.

най опасната централа в света! Там шоуто никога не свършва- винаги има проблеми ! За съжаление сме комшии с тях. Технологията Канду е стара и Канада отдавна се отказа от нея. По проект трябваше това чудо да има 5 блока ,но след като направиха 2 видяха, че е трагедия тази технология и се спряха.

БЕЗ ПАНИКА - ОТ ЦЕНТРАЛАТА ДО АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ ИМА ПОВЕЧЕ ОТ 420 КИЛОМЕТРА

А също така, вече е добре да се помисли за разработки на персонални летящи модули-фукушимки - на ядрено гориво. Само че, сигурно нискотарифните авиокомпании ще лобират против, тези изедници...

Пръднах! Няма опасност от радиация.

А от обгазяване, че замириса? :)

Сигурен ли си че е само това, че целия форум замириса ???

ти да не си пил новичок? Не са диша!

....на помпа, която кондензира парата от турбината"?!? Ех този гугъл транслатор бе....Казва се "кондензна помпа", щото работи с вече готов кондензат т.е. течност!А това,че си има 3 бр. кондензна помпа първа степен и още толкова втора степен е една подробност...Голяма работа -ще я изолират и поправят...Нищо стращно,но нали трябва да правим сензации от глупости.....

За 2 дни- две аварии, по една във всеки блок... Този път се размина без утечки на радиоактивност (ако не лъжат), слава на Господа, дано имаме късмет и при следващата авария!

Вместо да се спори кой реактор е по-безопасен и изобщо има ли безопасни такива, по-добре този вид енергия да се изпрати в миналото. Нали уж имаше и референдум за това, а не да се строят нови и нови потенциални бомби. Особено пък тези от времето на социализма, както и самото социалистическо произвродство. Да не би оранжевият цвят на снега, който ни показват непрекъснато, да се дължи на тези аварии???

И, кел файда че ти си закриваш АЕЦ Козлодуй, когато на 100 км северно от България има АЕЦ Черна вода, а на 100 км южно се изгражда турска АЕЦ! Най-много да започнеш да купуваш 3 пъти по-скъп ток от тях...дето до вчера ти си им продавал и то от далеч по-сигурна централа..

Да не се строят пътища, защото стават катастрофи, да не са ползват автомобили с двигатели с вътрешно горене защото замърсяват атмосферата, яхаме магарета и по козите пътеките.

От замърсения въздух умират 15 хиляди българи годишно. А мръсния въздух идва от: ТЕЦ 42% Отопление на дърва и въглища 50% Автомобили 8%. Само АЕЦ може да замести ТЕЦ и да предотврати горенето на дърва и въглища. Значи откакто работи АЕЦ Козлодуй, няма загинали от него. В същото време загиналите заради липсата на АЕЦ са 14 хиляди по 44 години = 616 хиляди българи. И каква е тази "бомба", която би спасила повече от половин милион българи, можеш ли да обясниш?

Нали заради тази централа нашите политици затвориха реакторите ни. И същите обикалят медиите да обясняват, че не трябва нови да строим нови...

Крайно време е и автомобилите, влаковете и самолетите да минат на ядрено гориво...удобно, евтино и най-важното-бързо, мнооого бързо! Докато се усетиш- и си ТАМ!

Мили деца, не искам да ви плаша, ама ситуацията е следната - в АЕЦ Черна вода има едни CANDU блокове, които Канада забрани да се строят на тяхна територия, защото са прекалено опасни. И канадците ги шитнаха на Румъния, а румънските тъпаци направиха централа с тях на 100 километра от една от най-земетръсните планини в Европа. Тези реактори са от почти същия тип като тези в Чернобил, с покачване на температурата се покачва и мощността. Простичко казано - ако се развали охлаждането, следва CABOOM! Реакторите в Козлодуй са от друг тип (ВВЕР) и там такива аварии са много по-малко вероятни. Така че, стискайте палци Вранча да не друсне както си може, щото инак...

Ами тогава европейските тъпаци да спрат веднага тази румънска атомна бомба, докато е време. Нашите реактори бяха далеч по-безопасни и ги спряха без обяснение.

Ти знаеш ли кривоустата коза колко обяснения гушна бе?

последно - Може ли при сегашната ситуация централата да гръмне - Да или Не? да знаем какво да правим - всеки да си прави сметката Моля, не възприемаайте въпроса ми като заяждане.

Спокойно бе човек, ако има нещо ще го чуеш, все пак е близко :)

Много си "бос" по темата...Не се изказвай неподготвен...

Разположена край едноименния град Черна вода. По света се използват около 39 реактора от този тип, от тях 18 в Канада, 12 в Индия, 4 в Южна Корея, 2 в Китай, по 1 в Аржентина, Пакистан и Румъния. За разлика от друг тип реактори, при реакторите тип CANDU забавителите на неутрони и горивото са разделени. Употребата на тежка вода като забавител и едновременно като топлоносител прави възможно да се използва като гориво естествен или слабо обогатен уран (2%). Последното се дължи на това, че неутроните в тежката вода се абсорбират в по-ограничени количества, отколкото в нормалната вода. Реакторите от други типове използват само обогагатено ядрено гориво. За разлика от повечето водо-водни реактори (например, ВВЕР), CANDU е канален реактор, а това позволява да се заменя използваното гориво с ново, без да се спира реакторът.

... и отделя в пъти повече ядрен отпадък от ВВЕР. С една дума - по-стар, по-мръсен, по-ниско ефективен, по опасен. Но е френски.

Канадски. Google бре! CANDU - Canada Deuterium Uranium

Понеже се вижда, че сте наясно с нещата - Може ли при сегашната ситуация централата да гръмне - Да или Не? да знаем какво да правим - всеки да си прави сметката Моля, не възприемаайте въпроса ми като заяждане.

нормално е човек да си задава такива въпроси, минусът не е от мен.

Искам да го видя -как се сменя гориво без да се спира реактор....

ами в българската уикипедия са превели текста от руската - специалистите все да знаят какво и що - освен това текстът е кратък. освен в уикипедия, това общо взето се пише навсякъде за канду реакторите. иначе първия блок е започнат по времето на чаушеску, а е пуснат в експлоатация през 1996 г., а вторият - през 2007 г. това е просто инфо, нищо повече.

Черна вода... руско производство...

Сигурен ли си?

СТО ПРОЦЕНТА!

черна вода е с канадски реактори. с руски реактори е козлодуй, която работи безоткатно 40 г.

п'раст - ? не те разбрах

Цъ - френска е.

Черна вода е име на град в Румъния. За първи път чувам, че руснаците и градове произвеждат! ;)

Дори за троленето се иска поне малко умствен багаж.Ама от къде при вас мисъл?

Чета ви на телефона. Нямам време да ровя в нета, Дир напишете каква е тая помпа - да не е като Фукушима? Да прибираме ли децата от училище?

Запрян ( нерегистриран ) 26.03.2018 10:02 ...Най-вероятно става въпрос за помпа за конденза . което си е съвсем друга работа поне за хора които различават болт от гайка. ! pеплика вземи линк + гласувай - гласувай инженер химик инженер химик ( нерегистриран ) 26.03.2018 10:24 колега, да не би да имаш предвид някоя от помпите, която върти топлоносителя в ЕДНОКОНТУРНИЯ френски реактор?

По опасна е аварията в първия блок

абе, с две думи продължавай да следиш новините!

Не ти трябват новините, ако има нещо ще го чуеш.

Като стане дума за АЕЦ---как да не ти се прииска да извъртиш 88 шамара на Меглена Кунева ---да и се намести устата!:))))) ...с лечебна цел , де!:)))))

8-щата за щастие ли е?

сега като тресне АЕЦ в Румъния Добруджа ще се напълни с мутанти

Но пък никой вече няма да спира шистовия добив.

Само с Руски реактори е безопасно ! Френски ,Немски ректори са боклук марка ! Ние трябва въпреки противниците на строителството на АЕЦ -Белене , трябва да построим и да оставим на бъдещото поколение една икономична Електрическа станция за да имат евтин ток ! Трябва да бъде Съдена за Национално предателство Миглена Кунева ,за лично обогатяване тя лиши милиони Българи от евтина енергия ! От петък са пуснали платени клакьори да ни убеждават че Доклада на БАН за построяването на АЕЦ -Белене не било нужно и кой онзи Филипов с мърдащия скалпел ,който го знам добре ,дали има и Техникум ,но дава акъл, Учи Академици !

Кой Филипов? Онзи , който твърдеше, че Южен поток е невъзможен по технически причини и е неизпълним? Ако е този, той е всичко друго , но не и експерт. И този едно време управляваше Булгаргаз, пази Боже от такива специалисти, затова сме на тоя хал.

Само "немските ректори" са безопасни !!! Всички централи с немски реактори работят без проблеми и не съществуват!!!

виж преди една седмица рад.фон над германия...!!!маи имаше ,,авария,,...!!!

Кои реактори са "немски"?

Поредния Чернобил!! Така е със скъсаната съветска техника!!

френско-канадска допотопна техника

Атомната енергия е нож с две остриета- кое от остриетата е по-остро-там е въпросът.

Не знам колко са остриетата, само знам, че поне 50 години друга алтернатива няма да има. Просто от производители на ток ще станем купувачи на ток от АЕЦ-ите на Турция, единия от които е замислен до Резово

животозастрашаващи аварии или евтин ток-изберете сами

МДДААА

Тр. , те са и махмурлии сабахле!:))))))

ОТ ЦЕНТРАЛАТА ДО АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ ИМА ПОВЕЧЕ ОТ 420 КИЛОМЕТРА, така че, дори и това че е отказала некакава помпа евентуално от охлаждането на едноконтурния ФРЕНСКИ ядрен реактор - НЕМА НИЩО СТРАШНО - харата са казали че за 16 часа ще я оправят, начи ще оправят. Това не са скапаните японски реактори на Фукушима нито прогнилата съвеЦка техника управлявана от хронични алкохолици!

Реакторите КАНДУ са две отпреди 20-30 години. Остарели са отвсякъде

мурзилките цакат яку минуси щото е верно - в чернобил кои разрачка реактора да грамне едно време

Ами така е като строят с канадски реактори и технологии плюс помощ от италиянци. Просто си е една бомба тази централа.

и французи. нали заради нея ни принудиха да затваряме Козлодуй.

Спокойно, ние нали наще "опасни" реактори ги спряхме. Френската радиация е демократична и не е опасна.

Журналистите не пишете глупости бре, моля ви се. Такава помпа дето кондензира парата НЯМА, НИТО ТАМ НИТО ТУК и в останалите АЕЦ, ТЕЦ и т.н.Ограмотете се малко де!

Тая централа е такава бомба, вече и без закъснител - авариите са постоянни! Румънците взеха втора употреба реактор от Франция, рециклиран бил, не знам си какъв ремонтиран бил ... Вместо три блока по първия проект, после ги намалиха на два, а накрая построиха само един, но дори и за него нямат подготвени кадри, французите бяха само в началото, ужким да обучават някого си, но като нямат сериозна теоретична подготовка ,както имаха нашите инженери от Козлодуй в руските университети по физика, инженерни науки, по шест години сериозно обучение ... Сега нашите хора с реализират по цял свят, защото знаят и могат, и езици владеят, а румънците са ги събрали, каквито имали - от разни други специалности, показали са им кои копчета да натискат - и толкова! Но ядрената енергетика не е само това! Това е високотехнологичен, изискващ огромен научен и организационен потенциал, отрасъл, за него трябват години подготовка и огромна отговорност при експлоатацията с разбиране на процесите от всички! Не е някоя ВЕЦ, където може и полуграмотен чиче да блъска там с някакъв чук, ако има кой да му каже къде точно да блъска ... Затвориха нашата отлична централа, която имаше още поне 30 години живот след ремонта, и беше напълно окомплектована с висококвалифицирани специалисти, снабдяваше целите Балкани с евтин ток, а сега да треперим и да се чудим кога това съмнително творение ще гръмне и ще ни затрие всичките, а земята ни ще я отрови завинаги!

Много патриотично и дълбоко не вярно!!!

За съжаление е много прав. Една от причините за затварянето на 3-ти и 4-ти блок на Козлодуй беше точно отваряне на пазар за румънския боклук

Лично познавам такъв човек, българин от Враца, който беше завършил атомна физика в Ленинград, след това и още едно пълно висше образование в Москва - магистратура, говореше свободно български, руски, немски, английски (гимназия у нас), френски и сръбски. Десет години е бил началник на смяна в Козлодуй, след това работеше друга, висококвалифицирана професия за нашата държава още 15 години, но по времето на СДС - продажните унищожители на нашата икономика, той замина за Нова Зеландия с помощта на приятели. Там в момента е генерален директор на новозеландската енергийна компания. Замина с прекрасното си семейство - умна и красива жена и две деца, които сигурно вече са завършили и висше образование по света и всички се реализират отлично, като носят полза за себе си и за държавата си - не нашата, а другата - която има нужда от квалифицирани специалисти и ги цени, на тях веднага им дадоха от компанията къща с изглед към най-високата планина, в Уелингтън, с всички условия - само да работят и да са добре, за да има повече и по-качествен живот за всички! А тука се останаха лалажиите и чалгарките - мерси на седесарските рушители и хунвейбините като Багера и другите подобни! И особено на алчната мегленка, продажните министърки и министри - демоНОкраДИ!

Производителите на ел. енергия губят пазарен дял, само БСП и ДПС искат да ни убедят, че това е печеливш процес?!?! Ясно е, че борбата за нов АЕЦ води до големи комисионни, но все пак няма да е зле да се придържате и към реалностите!! Пример: "Компания "Нуклярелектрика" очаква тази година нетна печалба от 295,2 милиона леи, което е спад с три процента спрямо предходната година....."

Производителите на ел. енергия губят пазарен дял, а ползвателите завладяват пазара. Браво!!!

Май нещо в превода не е наред с тази кондензираща помпа.Най-вероятно става въпрос за помпа за конденза . което си е съвсем друга работа поне за хора които различават болт от гайка.

колега, да не би да имаш предвид някоя от помпите, която върти топлоносителя в ЕДНОКОНТУРНИЯ френски реактор?

Чернобилската е била най-безопасна!

Много е важно да се отбележи, за информация на специалистите-дърдорковци и празнодумци по темата - "Всичко руско е лошо"......., че "невероятната" АЕЦ Черна вода /френска/ е ЕДНОКРЪГОВА, за разлика от "лошата и морално остаряла" АЕЦ Козлодуй, която е ДВУКРЪГОВА. Може да се поинтересувате, коя с-ма е по-безопасна!

Точно така - един кръг на охладителната система, най-старият, морално остарял още преди да го започнат това строителство, защото е "втора ръка" реактор - свален от употреба във френска централа, и препродаден на румънците "много евтино" - за няколко стотици милиона евра! Еднокръговите реактори са от най-стария тип, строени са някъде през 50-те години в страни като ФАЩ, Франция, Великобритания, и от ФАЩ - в Япония... Централата там, която гръмна, беше такава! Затова и пораженията бяха толкова много, не само от земетресението и високата вълна! Въпреки всичко ,в кравария тях не ги затварят, работят си на големите реки, макар че нови не се строят по този принцип! По цял свят никой не затваря работещи реактори, ние сме единствените бунаци, които направих тая глупост - да се мятат на колене пред любимия им ЕС, от който мегленка и сие се обогатиха, а цялата държава загуби огромни мощности!

CANDU технологията не е "еднокръгова", и не е френска, канадска е. Нямам как да се продаде втора ръка реактор...

Също така е полезно да се съобщи, какво представлява ЕДНОкръговата схема. Т.е. в реактора протича изпарение за разлика от реакторите ВВЕР, коефициента "К" на ядрен разпад не е подкритичен или с други думи със затихване на ядрения разпад, както е в Козлодуй.