Няколко дефекта предизвикали аварията в Чернобил

Четвърти блок на Чернобилската АЕЦ има няколко конструктивни дефекта, които пряко са причинили аварията през 1986 година, сочат изследвания, цитирани от ДПА в навечерието на ядрената катастрофа от 26 април 1986 година.

Обратно в новината

Коментари - Няколко дефекта предизвикали аварията в Чернобил | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А най-големият "дефект" е умишленото предизвикване на "аварията". Нарича се саботаж.

Статията представлява компилация от няколко нескопосани превода от руски и английски. Техническите познания на писалият я са нулеви. Моля редакторите да издирят някой достатъчно грамотен по темата да пренапише статията. А най- ме уби запалването на графита при 730 градуса. По-голяма глупост не бях чел. конкурира я само стопяването на графита за което пише пак в статията. Ако графита се топеше толкова лесно щяхме да имаме изделия излети от графит.

Господа, 4 реактора са разрушени в Япония, а ни пеят за дефектите на 4-ти Чернобилски реактор. Причина за катастрофата в Украйна е експеримент, неизбежно водещ до катастрофа. Главно условие да се експериментира така е политиката "Повече социализъм" на бандата на Горбачов. Общо с Японската катастрофа е дивашко ръководство. На японското правителство - слуга на собствениците на обществената енергетика и на съветското - собственик обществената енергетика. Това общо се казва "соициализъм", както и да наричат себе си правителствата.

Или авторът или преводачът на статията нямат нищо общо с инженерна наука. Който и да е вариантът - навлизането в устройство на ядрен реактор НЕ СЕ ПОЛУЧАВА при използване на ежедневен език.

тя германскта агенция , допълена от българскат дали зане за мощните антени до станцията и въобще защо е построена и какво е ставало по време на аварията...и да знае що да го казва на балъците ...гоите трябва да са мирни и дас е доята а със здраве...шалом шалом

СИМВОЛИТЕ ВЪОБЩЕ НЕ СА 2000 , НО ЩОМ НЕ МИ ХАРЕСВАТЕ ПИСМОТО СТОЙТЕ СИ НЕГРАМОТНИ. ПО НИЩО НЕ СЕ РАЗЛИЧАВАТЕ ОТ ДЕЦАТА В УЧИЛИЩЕ.

Стига плакахте бе ! 25години плачете и още сте живи.Какво искате повече.Само вие сте облъчени, само вие сте заразениНе мога да ви понасям.

Какво в случая значи 'само'? Поредният циник, изповръщал се в дискусията ли? Нима, ако има и други облъчени, това намалява силата на негодуванието срещу радиационното отравяне, на което са били подложени милиони невинни вследствие на болшевишка безотговорност и безхаберие?

продължавам... Някои твъдят че за "ядренна авария се крие..."(обобщено! - "По жицата", "Мизантроп") - какво да кажа - това е почти каго "малко бременна жена" - рано или късно все се вижда. Вероятно е истина и това, което "ххх" казва - не са днаелли какво да правят... . Тогава само в армията (Д. Джуров заповяда) и във физическия факултет на СУ се взеха реални мерки (дори НЕ и във всички факултети, а само във ФзФ, благодарение на тогавашния декан и шефа на кат "атомна физика"). А беше порсто... .!!! За журналистите - не ми се говори - глупави подлоги! Дойдоха, показахме им горещите частици и избягаха ... при съседните частици...

Прегледах темата много внимателно, и видях - доста хора пишат, но малко знаят! Като че ли всичко се синтезира в първия коментар (на :)) - "Най-големия дефект, навсякъде по света, е човека! Човешки грешки са причина за почти всички аварии, самолетни катастрофи и какво ли още не. " Това безкрайно важи и за Чернобил, а и вероятно за Фукушима. За последното още няма писания, но за Чернобил има едно, обясняващо всичко - "чернобильская тетрадь". Горещо съветвам всеки, който се интересува поне малко от темата, да го потърси и прочете (150 стр., руски език, може и да е преведена...). Там се показва пределно ясно ролята на партията, човека и природата. Прегледах и "Chernobil 1-7", но това е слабо... . На тази тема има много (хиляди???) материали, ако човек се интересува може да разбере много.

Аварията е била ужасна. Гледайте филма на DW.

а филма по наште западни граници след едни дИмукартични бомбардировчици май няма услужливо да ни го пуснат белджите педита от саксите май гаче ли ????

Тази статия видимо е автоматизиран превод от оригинала. Допуснати са достатъчно технически неточности и се е превърнала в поръчков материал за промиване на мозъци. По темата е публикувана достатъчно подробна информация. Който има глава да мисли.

"Пряката причина" за аварията е експериментът, който е провеждан. Ако не експериментираха нямаше да гръмне и всичките дефекти щяха да си стоят неподозирани. Някой като се разбие на завой с S-класа с 250км/ч разследват ли кой точно болт е бил дефектен...

Малко хора наистина знаят за точната причина за започване на неконтролируемата верижна реакция. Просто в нощната смяна началника на смяна е решил да "преизпълни плана" и да изпробва реактора(все още с неприет "акт16") изключвайки охлаждането, симулирайки авария...

da, в чернобил НЕ Е имало неконтролируема верижна реакция. Имало е парна експлозия. Същата като във Фукушима.

А колко ще са дефектите, които ще предизвикат аварията в АЕЦ БЕЛЕНЕ ! Зомбираните българи няма ли да разберат какъв капан им се залага, или след якия на ББ вече им е се тая !

Имаше и още едно престъпление, инспектори от ХЕИ унищожаваха всички зеленчуци, за който имаше и най-малкото съмнение за радиация.

това е теорiя....не практика. реактора в чернобил щеше да си работи и до днес ако наiмаше човешки грешки и експерименти...

чети по-малко човече ,савсем си оглупял.опитваи се да мислиш с главата си отвреме навреме.човешките грешки при новите технологии се свеждат до минимум . означава ли че всеки руснак изпил едно шише водка трябва да взриви ядрена централа?

joni, именно човешките грешки, (в един или друг вариант) са ОСНОВЕН фактор в съвременните технологии! В Чернобил, например са тествали "отказ на електрониката" (т.е. баба му на стрес-теста) и са ИЗКЛЮЧИЛИ 8 защити! Е, резултата не е бил положителен... . Във Фукушима стените ра цунами са били 5.5 до 6.7 метра, а самото цунами на 10 м (ето ти човешка грешка в проектирането!!!). Дизелите в мазето, а мазето наводнено (втора! проектна грешка). Вероятно има и други, но по-късно... . Самото земетресение НЕ Е повредило централата! Малко по-навътре в сушата има друга АЕЦ, която си е жива и здрава и сега.

Укриване на информация в такива случаи винаги има. Можеш да го видиш дори и сега в Япония. Това се прави с цел предотвратяване на паника, която може да доведе до по-тежки последици.

Е, че то от тогавашната комунистическа и сегашната комунистическа (герберска) върхушка единствената разлика е че сегашната е доста по-неграмотна, иначе същите мизерии върши!!! И за да не съм голословен - нали помните преди месец слънчевите изригвания?! А да се поинтересувате в дните на изригванията как са се увеличили инфарктите и инсултите поне 20-30 кратно?! Само че някак си тихомълком се пренебрегна събитието и доста хора си измряха пак по същия начин прикритата опасност! Хайде онази е била причинена от немарливостта на братската комунистическа партия а тази от природни катаклизми, само че заблудата а живота и здравето на народа от страна на управляващите е една и съща!!! Ми-и-и, да ви кажа, днешните комунисти (гербери) са много по-виновни за геноцида над собствения си народ от всичките управлявали ни до сега!!!

Не плашете хората с тия изригвания, моля! Виждаме изригването с 8 мин. закъснение - практически веднага, но заредените частици, които предизвикват някакви смущения, пристигат в периода от 3 дни до няколко седмици. А изригвания стават постоянно. Демек - влиянията от тях се застъпват. Така че - в сравнение с кога са се увеличили инфарктите и инсултите? Единствената статистика може да се прави по циклите, от които най-краткия и най-известния е 11 годишен. И понеже нямаме абсолютно никакъв метод за предсказване на изригванията, от горното следва, че може да се направи само 3 дневна прогноза. Следователно ВСИЧКИ месечни и пр. предсказания са чисто мошеничество. А и ако бяхме чак пък толкоз чувствителни, че едно изригване да ни трепе толкоз, отдавна нямаше да ни има. Смущенията от изригванията са електро-магнитни. А ние живеем в много по-силни техногенни ЕМ смущения, на фона на които слънчевите просто се губят. Те имат само глобално влияние - електропреносна мрежа, комуникации, спътници и подобни. На ниво човек - само ако си нещо болен... евентуално... и много спорно.

Попрочети малко, пограмоти се малко за влиянието на слънчевите изригвания върху човешкият организъм, пък тогава пиши недомислици! Хайде от мен да мине - ще ти подскажа в каква насока да търсиш информация! Човешкият организъм (противно на повечето физични схващания) реагира в момента на изригването на слънцето, а не както си мислиш ти - в момента, в който потокът неутрино достигне земята, а за статистики не ми говори ако обичаш - нагледах се и се наслушах на такива, които всички до една установяват как сме излезли от кризата, цъфнали сме, вързали сме и преуспяваме!!!

Намирам огромна разлика межди червената върхушка (синове на убийци и мошеници) и т.нар. герберска върхушка. Разликата е една епоха. Идеални хора и политици няма, няма и да има. Но като бошевишки политик изродено няма. Генът си е ген. Низостта с епредава по генен път, да не говорим и когато е подкрепено със съответнто възпитание, респективно морал. Болшевикът е убиец на семето си и няма друг политически режим, който да го е правил с такива темпове. Като уточнение - не различавам болшевизма и фашизма в сществото им - и двата режима спекулират с идеята за социализъм, и двата режима са режими на убийци, получили подкрепата на лумпенизиран и опрофанен пролетариат и селяци.

Ядрената технология е опасна. Къде е истината? Гледайте филма на National Geographic "Chernobil 1-7" по-случай 20 години от катастрофата. Не е сигурно, че е човешка грешка. България е една от най-пострадалите страни поради липсата на правилна информация. В Швеция измерената радиация тогава е била като от атомна бомба. А за България кога ще кажат истината?

Приказките за храни от Виена и други подобни са си жив фолклор. Ако знаеха какво да правят Т.Ж. нямаше да стои на трибуната, заедно с всичики от ПБ, и да маха на манифестацията под дъжда. Както ги валеше хората, така валеше и на трибуната, просто вижте кадрите от събитието.

Лично министърът на здравеопазването тогава (Стоичков ли, кой беше - не помня) се е замъкнал във ФзФ на СУ и е забранил провеждането на лабораторни занятия по Ядрена физика, защото студентите открили замърсяването. И не е било нужно да се мъкне храна от Австрия. Необходимите санитарни мерки и за Българска храна са били елементарни, но някой е трябвало да информира населението, обаче... нали... Тук бих използвал твърде цветист език, но ДИР-цензурата ме спира. Ама вие си знаете...

Известява се на населението, че в ДИР-а се вихри яка цензура. Досега мислех, че се случват грешки, но тенденцията е ясна - няколко пъти голяма част от коментарите ми липсва. Сигурно и вие го усещате. Някой модератор трябва да се замисли върху това, какво точно е програмирано да не се допуска. Щото това е гнусно, йезуитско лицемерие.

Тези журналисти откриха Америка. Защо не вземат да прочетат доклада на МЕГАТЕ или Physics Today от времето на аварията? Защо лъжат както оттърва на правителството им? В Чернобил са били изключени един след друг всички защитни механизми за да могат тъпите оператори да си правят експерименти с прътовете. Затова е гръмнала централата, заради неправилните действия на операторите. И в Япония колкото и да се правят на умни е подобно положението -- компанията е правила икономии за допълнително енергоснабдяване, централата е била проектирана от САЩ по несъобразен с Японските условия начин, и най главното -- в първите часове са се мъчели да опазят реакторите а не да ги спрат -- а те взели че гръмнали.

Абсолютно. Ако наистина сте физик, това е пример , че първо е добре попрочетат нещо и после да раздават акъл. Иначе - тъпа статия. Все едно да плюеш Форд-Т (модел от началото на 20ти век), че нямал ABS и бордови компютър. Първите, допуснати в Ч-л американци казват: Реакторът 25 часа се е съпротивлявал на опитите да бъде взривен. По това време там не е имало нито един физик - само ел. инженери. Никой не е знаел какво става в реактора. Да - виновни са били партийните Също като у нас - виновни бяха съветските и партийните подлоги. Също като сега - виновни са руските, американските и партийните (БСП, СДС, ДСБ, ГЕРБ и квит се сетите) Щото въпросът трябва да е икономически и технологичен. Обаче се намесва политиката (Русия, САЩ, Франция), енергийната мафия (американски ТЕЦове, френски АЕЦове, руски тръби и пр.) и най-лошото - костовци, овчаровци, бб-та и пр. отрепки, от които, забележете - само Овчаров е някакъв специалист! Ташак, баси...

Вчера гледах документален филм за ликвидирането на последиците в Чернобил - страшно нещо! Всички, които били на смяна в момента,умрели от лъчевата болест. Не веднага, но след кратко време. А веднага е била закарана японска техника за разчистване и работа в тежки условия - тя блокирала. Зарязали я и пратили войници и пожарникари,които работели само по 2 часа и трябвало да се сменят, защото падали.Всички били толкова облъчени,че лекарите обличали специални дрехи, за да ги лекуват. Повечето умрели скоро, погребвали ги в оловни сандъци, защото излъчвали радиация. Хората от зоната са евакуирани за минути, с дрехите, с които са били, не е било разрешено да вземат нищо, а като стигнали до безопасно място, тези дрехи били унищожени, дали им всичко ново. Потресаващи кадри! И цялата трагедия е била заради напъна на някакво партийно величие да пусне станцията преди 1 май - претупали изпитанията, след планов ремонт, не гледали особено приборите, дайде да дадем ... Страшно!

Не демагогствай, ако обичаш. Описаната картина на трагедията от теб е реална и истинска, но се усеща опит за манипулиране на общественото мнение. Надълго и нашироко си описала трагедията на хората, а всъщност най-важното от целият ти коментар си го сбила в две думи "претупали изпитанията". Точно така, цялата катастрофа се е случила само и единствено заради някакви тестове с напълно изключени защити на реактора, а не заради принципна рисковост на реакторите от този тип. А всъщност това се опитват да ни внушат от статията.

"555", Апостол Йоан, в своето евангелие е описал тази бъдеща катастрофа случила се в АЕЦ "Чернобил". Йешуа- Исус Христос е оплаквал приживе Йерусалим, разрушен в 66 година от Новата ера от римляните. Нострадамус, три века преди да се създаде III-я райх, е писал в прозренията си за някой си ХиСтлер и "птици" с кръстове по крилата си. А колкото до демагогията, тя е неотменна част от нашето днешно битие. Какъв е смисълът на противоречията в днешния ден??? Това е борба хилядолетна за Душата на всеки един от нас ... който си има Душа. За хората без души - "рептилите" е безпредметна такава дискусия за: -покаяние -себеопрощение -преобразяване -възкресение -възнесение

Реакторите от този тип са имали много сериозни конструктивни недостатъци,впрочем.Заради тях се топи активната зона в един от реакторите в Игналина(накратко имат положителна обратна връзка - увеличаването на мощността води до ново увеличаване (образува се пара)).Освен това и контролните му пръти са недомислени

Нищо не демагогствам - краят е съкратен, защото има ограничение за 2000 знака в един пост. Беше по-дълъг, но се наложи да го срежа, за да излезе все пак. Тези реактори вече не се правят - именно заради несъвършената им конструкция и заплахите, които те не могат да потушават в случай на експлозия или много голямо земетресение или сериозна авария. Инженерите и физиците са били наясно с рисковете, но им е било наредено живи-умрели, да я пуснат за 1 май. Това беше най-ужасното на оня строй - хората не се брояха въобще, особено в Русия и в Югославия, а сега - в КНДР. А сега не можем да върнем времето обратно, но поне можем да почетем паметта на ликвидаторите и на всички, които са загубили здравето и живота си във връзка с тази авария. И да се поучим за в бъдеще - за да не се случват повече подобни неща. А за твое сведение, най-старите и опасни в момента АЕЦ са във Франция и САЩ.

Ние сме на 8 място по отлагане на радио-активни отпадъци след Чернобилската катастрофа и на 2 място по заболели. Това е благодарение на руските дупелизци от комунистическо време, които решиха да скрият истината за радио-активната катастрофа от собствения си народ. Днес историята се повтаря! Добре платени от Империята на злото, Русия, руските дупедавци в българските олигархични среди се опитват НАСИЛСТВЕНО да ни поставят в руска ядрена зависимост! Това ще е краят на независима България! След като Русия е изградила и използвала за своя изгода централата в Чернобил, защо ЕВРОПА ТРЯБВА ДА СЪБИРА ПАРИ ЗА СЪРКОФАГА? Така искат да направят и с България- заложник на руските ядрени интереси в Европа!

"Ние сме на 8 място по отлагане на радио-активни отпадъци след Чернобилската катастрофа и на 2 място по заболели." От къде са тези данни? Дай линк, моля! Данни за нивата на радиаия тук по месеци след Чернобилската катастрофа, къде да намеря? БАН мълчи!

"Дай линк, моля!" ... Данните са отчетени чрез "Преброяване -2011" и статистиката на НОИ, за инвалидните пенсии и починалите от онкологични заболявания. "Официалнитв власти" нямат интерес да "тревожат" с подобни данни и изследвания "тълпата", за да не предизвикват чувство на гняв в нея. Нека "мършата" си мре безропотно. Преди месец, март 2011, Дянков "отряза" парите за онкоболни с 90%. МВФ и СБ планират, след изборите, да премахнат всички добавки за инвалидизираните. Такова мероприятие вече беше проведено с някой от добавките точно преди една година. И целта е: Г Е Н О Ц И Д. "Програмата Ран и Ът", към днешна дата е предвиждала да сме 5 милиона, всичкото ни имущество да е разпродадено и да сме заробени с непосилни заеми. И понеже имаме "забавяне" от 10 години, сега ПП "ГРОБ" е "натоварена" с непосилна задача, ДА НИ ЗАГРОБИ.

Прав си , пич! Съгласен сьм с теб. Никаква руска енергетика у нас! Затваряме всички руски АЕЦ, прекратяваме вноса на руски нефт и газ. Но...,пич, все пак требе да се топлим следващата зима , защото ще ни измръзнат слабините мъжки, а от това ще страдат дамите, без да са виновни. Мисля, че и тук ще си съгласен с мен !. Следователно, правим стъпка в правилната посока : купуваме АЕЦ оборудване от САЩ, Франция и Япония и т.н, само не от Русия или развиваме предимно соларни или хидро централи, защото кюмура прави много мърсотия , а ти явно си с нежна душа на еколог.. Цени, транспортни разходи, ефект, хидроресурси и т.н. нямат никакво значение. Важна е идеята. ! Проста работа, пич!, ама само ний двамата се сещаме!

Няма да ти разбере иронията, човеко е мноого промит.

Мнооого си болен ти.

Тонове хартия се изписаха и продължава да се драска от журналисти на тази тема, без да се казва, волно или неволно, същественото : Чернобил е преди всичко паментник на човешката мърлявщина, т.е аварията е грубо нарушение на технологичната дисциплина при управление и контрол на процесите в АЕЦ. Разбира се , че технологията е стара и има значение, но без грубата човешка грешка едва ли би се стигнало до авария в такъв мащаб в този конкретен случай.

Най-големия дефект, навсякъде по света, е човека! Човешки грешки са причина за почти всички аварии, самолетни катастрофи и какво ли още не. В Чернобил вината пак е на хората "управлявали" реакцията. Добре поне че сме на едно от последните места по замърсяване та няма последици!

И кво правиме - долу техниката и науката - и кръгом в средновековието! Така избягваме аварии, самолетни катастрофи, че и глобалното затопляне! И ще си седим там, докато се роди такъв човек, дето да не е "дефект"? Аааа, ама тогава ще причиняваме горски пожари... Няма човек, няма проблем? Почни от себе си, моля, вдъхнови ни с личен пример.