Без инвеститор няма да строят ”Белене”

Който се е захванал на хорото, трябва да го играе. В самото начало на министерския ми мандат не замразяваме нищо, но правим анализи, за да видим кои са следващите стъпки. Правим структура на финансирането на АЕЦ "Белене" и в зависимост от това решаваме. Ако не намерим подходящ инвеститор няма да строим АЕЦ "Белене.

Обратно в новината

Коментари - Без инвеститор няма да строят ”Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какво ако не преливане на държавен в частен дълг са т.нар Брейди Облигации? Какво ще ме спре да вложа парите си в ДЦК, а да изтегля от частна банка кредит? Нищо! Особено, ако се печели от курсова разлика, лихва и инфлация, заложени умишлено от Правителството с цел отчитене намаление на държавния външен дълг. Ами има ли нужда държавата да кредитира приватизираните (които са останали да действат) предприятия? Явно те си теглят от където искат. Е как тогава да натрупаме държавен дълг? Естествено, че ще трупаме само частен. Ако смяташ, че не е правилно държавен и частен дълг да се сумират, пусни едно опровержение до БНБ, че изнася на сайта си невярна информация :) Странна е логиката, че важен е само държавния дълг. Тя изхожда от сващането, че Държавата, това сме всички ние, а частното е нещо, което е далечно и не ни засяга. Точно обратното е. Частният сектор вече изобщо не е сектор, а си е почти целия кръг. Ми нали приходите на държавата идват от данъците на частните фирми. От къде да дойдат? От училищата или от държавните болници? Данъците са си данъци. Никой не пита частника дали плаща лихви по кредит или ползва пари кеш. Работодател в България е частния бизнес. Ето защо частният дълг не е нещо което не ни засяга. По скоро държавният дълг е този, който не ни засяга директно. Погрешното мислене датира от 1989-та година, когато се опитваха да ни убедят, че всеки от нас дължи 1000 долара. 8 милиарда долара разделени на 8 милиона души 1000 долара от калпак... :) Аз не си спомням да съм вадил от джоба си 1000 долара, за да изплатя държавния дълг, защото след 1989-та съм работил само в частни фирми.

Частен и държавен дълг не могат да се преливат току-така. Банките са частни и кредитират частни фирми за свой риск. Ако не могат да си вземат дълговете - това не е проблем на държавата. Частен дълг може да стане държавен само ако държавата се реши да спаси фалирала банка например като и поеме дълга. Но иначе не.

Говорим за показателя Брутен външен дълг! То пък оставаше да има частен външен дълг през 1989-та!? Но сега има. А насреща няма нищо. Паричките са изпапани. Но безплатен обяд няма. Не забравяйте, че БВД вече е 109% от БВП! Частен и държавен дълг могат да се преливат до безкрайност, защото това са парички, които Банковата ни система отпуска на наши Частни фирми. А Банковата ни система е в ръцете на чужди фирми по една случайност и волята на И. Костов! Но от МВФ накараха нашата Българска НАРОДНА банка да публикува най- после БРУТНИЯ дълг. Честито на невярващите!

До умника, дето ме репликира. БНБ води статистика на целия външен дълг на България. Но той се дели на държавен и частен. През 1989 нямаше частен такъв. И да сравняваш круши и ябълки не е много правилно. Не знам кой е глупака, но все пак се информирай какво е частен външен дълг.

Не пиши глупости, бе! Виж какво пише в сайта на БНБ и се разакарай от тук, глупако!

Пак грешиш! Външният дълг е около 60 млрд.щ.д. Грешно е да го изчисляваш към текущия курс на долара. Кредидът винаги се договаря по валутния курс в момента на договарянето му.

Може ли някой по-знаещ да обясни енергениката няма ли отношение към сигурността на държавата. Може ли да се остави в частни ръце?

Глупи, иди в сайта на БНБ и виж какво пише там! Един съвет: никога не се произнасяй по въпроси, които са далеч от гладкото ти мозъче. Инче току-виж сме те номинирали за дебила на форума.

Не е нужно това Белене!Новото правителство откри,че метрото ще излезе по-евтино ако тягата премине на дизел.По надолнищата ще се движи с изключен двигател за икономия.От затоплянето на климата ще станат излишни и климатиците,а Банкянската вода ще е по-гореща.И дори ако г-н Трайков още няма висше образование,предлага да бъде избран направо за академик!

Искам да попитам сички корифеи тук дали правят разлика между държавен и частен външен дълг? Ако не правят нека си направят справка и тогава да ръсят цифри. Държавният външен дълг на България върви само надолу и в момента е 2-3 пъти по-нисък отколкото през 1989 година.

...в момента външния дълг е 26 000 000 000 долара. За 20 години е нараснал почти 3 пъти !!! Имам въпрос - защо???. Шрикратното увеличение на дълга се получи,след като М.Велчев го превъртя чрез т.н брейди-облигации,пус на пазара с три пъти по-ниска стойност от номиналната. Парите отидоха в наскоро фалиралата финансова институция Мерил Линч,която пък се отблагодари на своя бивш служител с подходящи комисионни,давайки му възможност да си спретне няколко скромни хотелчета по Черноморието. Допълнително, от превалутирането на дълга от евтините долари в скъпи евро,дългът нарастна още почти два пъти,т.е. отбеляза почти шесткратно увеличение и понастоящем достига фантастичната за нашата икономика цифра от 60 млрд долара! През 1989 г. политическите спекулации около тогавашния дълг от 10-ина млрд долара предизвикаха,без особено основание, шок в нашето общество,а сега,когато имаме реално основание да се разтревожим,никой от властимащите не отронва и дума по-този въпрос!

Този или е уникално тъп или нас ни прави на такива.Който и да строи АЕЦ Белене българският народ ще плати.В единия случай държавата ще събира печалбата,в другия-въпросният частен инвеститор.

Въпроса е в реакторите и горивото за тях.За газа изцяло сме в ръцете на Русия,и за електричеството ли да е така?

Е нали трябва моята EVN да я вкараме в нещо по сериозно,Горна Арда е само за джобни.

Уточнение : външния дълг е 52 000 000 000 долара. Въпросът ми е как от 8 000 000 000 през 1989 , 20 години по -късно дългът е нараснал на 52 000 000 000 долара. Какво беше направено с тези пари ? Моля за мнения

Ми и аз това казвам - компенсациите и неустойките по разваляне на догорова да се платят, като се конфискува цялото имущество на БСП и ДПС, които така или имаче са го откраднали от нас

NIakoi v sustoianie li e da obiasni kak takuv obekt,ot takova zna4enie za nacionalnata sigurnost shte bude prodavan????

Есть АЕЦ-Белене, есть КОРУПЦИЯ, НЕТ АЕЦ-Белене, НЕТ КОРУПЦИЯ!!! Не забывайте навсегда!!!

Само не разбрах министър Трайко ще ли остава министър или не ще, след като е нарушил закона и не би трябвало да ще. Ние очакваме към всички нарушители на законите да се подхожда с една мярка - на прокуратурата. Иначе Андрешковците преди мене сега се чудят, как след като 20 години изплащахме лихви и главници дългът на държавата стана от 8 млд на 37 млд., догодина ще се чудят защо е станал примерно 47 млд. По-скоро се чудете с какви пари хора от БСП,НДСВ,ДПС, СДС, станаха крупни хотелиери и собственици на какво ли не. Сега би трябвало да не се чудите, как фирмата, в която до вчера Трайко беше прокурист спечели държавна поръчка. И утре не се чудете, след като Трайко приключи с министерстването, защо се е върнал в ЕОН на много по-висока заплата или е заминал да живее в чужбина. Чудите се сигурно защо от Герб не го уволниха ведната, след като разбраха за гафа. Ами защото той може да е Трайчо ама е Трайко, защото знае да си трае, където, когато и пред когото трябва.

Njakoi tuk vav foruma razbraha!-S investitor Balgaria gubi,bez investitor BG trjabva da hvarli ludi pari za posrojavaneto i taka Balgarskijat narod gubi pak! Zatova da ostavime revaneto i neka pravitelstvoto re6ava KAKVO DA SE NAPRAVI. Ministrite informirat(za sega) za tejkite problemi,a ne davat njakakvi idiotski obe6tania kakto praveha TRIGLAVATA zgan i kravopiicite okolo tjah! Problemite ni sa mnogo i trjabva mozaci da omuvat kak da se opravime a ne da revem i hulim sega6nite, stiga sme REVALI...

Външният дълг на България е бил 13,41 милиарда ЕВРО в края на октомври 2005 година.Днес е почти 37 милиарда евро.Добро темпо.А през 70-те години на миналия век страната сечеше и пускаше в обръщение сребърни монети-Левски,Ботев ,Вазов и т.н.Изобщо от десетилетия има ли икономисти-демократи

Чета си аз по темата отдавна и..., все ми се ще да питам: знаете ли, че в края на 70-е години на миналия век Тошето беше в Свищов? Не знаете? Май беше 1977 г. - не съм сигугурен точно. Причината беше, че В СВИЩОВ ИМАШЕ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ И НЯКОЛКО БЛОКА СЕ БЯХА СРИНАЛИ, ХОРА ИМАШЕ ПОЧИНАЛИ. Наскоро в Свищов пак люля, като в лодка. А Белене е на 15 км от Свищов. Заключението всеки умник може да си го направи - ЛУДНИЦА. Е, дано поне не го построят, а да си дострояват в Козлодуй. И ай сега да не ме убеждавате, че има модерни технологии и АЕЦ земетресение не го бърка, моля! Щото ако го пуснете това нещо, аз се изнасям в другият край на БГ.

Това зализано недоразумение с либералните възгледи ще ни разкаже играта...Съжалявам,ч не съм вярващ за да кажа Господ да ни е на помощ!.

До питащия Към Аз (27.09.2009 г. 22:25ч.) (27.09.2009 г. 22:42ч.) За голо дупе може и да ти дадът. Ти само се хвани за палците.

Привет от Lausagne:). Комунетата като искат толкова много да има АЕЦ, нека да си ипотекират апартаменти и имоти и да я строят с техни си активи! Що ще набутват всички. А пък после като се окаже, че няма на кого да продадат тока, спокойно може да си наврат кабелите където трябва! Таман да се греят безплатно през зимата.

Поправи се, говорим за дълг в евро, в долари е много повече.:) Иначе браво! По-простичко не би могло да се обясни.

външният дълг е над 54 млрд. щ.д. Всъщност, реално е около 60 млрд. щ.д. Разликата между дългът при социализма и сега е, че тогава имаше работеща икономика и изплащането на този дълг не беше проблем. Няма икономика, която да не разчита и да не ползва оборотен капитал. Сега имаме огромен дълг и неработеща, виртуална икономика, т.е. изкупуват държавата ни.

да бе ние съвсем забравихме таз хилядолетна държава с традици в енергетиката ...смешко псевдоинтелигентен..

Андрешкооо андрешко пак са те метнали не е 26 млрд долара, а е 37 млрд евро драги...ама никой не е шокиран, напротив ходим всяка вечер с ръце в джобовете по телевизията..щото нали се сщаш нашто оправно финансово министърче кви ги върти в момента...пък за вътрешния дълг си трая, че ще ти падне ченето ако го научиш)))))

Тия 8 000 000 000 долара не струват и колкото АЕЦ Козлодуй. Значи се оказва, че не са чак толкова огромна сума за малка България. Направи сметка, щом сега само една фирма AIG e натрупала дълг от 1 Трилион и 600 000 000 000 долара, за какво става дума. И им отпуснаха неизвестно откъде още някакви си кирливи 80 000 000 000 за да си изплатят заплатите... Е като имаш предвид цялата инфраструктура, язовири, шосета, проходи, градове и квартали, изградени за тези 45 години, много ли са били онези 8 милиарда през 1989г? И не забравяй за дълга на Либия от 3 000 000 000 долара които опростихме заради медиците и още толкова на Ирак, които опростихме неизвестно защо и то какво остана? 2 милиарда! Ми тя и Русията ни дължи половин милиард! И какво стана Уважаеми? Иначе правилно питаш: Защо за 20 години Демокрация и Пазарна Икономика!!! натрупахме дълг 26 000 000 000 долара?? Нека да ни отговори някой Демократ- Икономист и на двамата?

само след два три месеца като скрипен ще те питам аз кви песни любовни ще ми запееш то ББ царят слънце няма да може да те огрее и да те топли зер...))))

е ... едни глупаци , други - свръхнаивни тъпанари, шарен свят))))))

вместо да плачите и да обиждате нацията-нека всеки се хване и да работи-стига приказки

Ей поредния пишман специалист. А с какво ще я купуваме, бе експерте? С голо дупе ток не дават!

Повечетоот пияещите тук май се информират от Труд и 24 часа. Инвеститор нямаше за Белене и преди кризата, а сега съвсем няма. А докато се намери няма да има нужда от него, защото в Косово се строят ТЕЦ-ове на лигнитни въглища - имат ресурс да направят 5000 MW до 2015 година. Съответно на кой ще си продаваме енергията, че не разбрах... Абе хора, не пишете просто за да ви четат глупостите

Кликнете на Външен дълг на България и ще установите следното: Брутния външен дълг на България в края на юли 2009 година е 36 321 300 000 ЕВРО т.е. приблизително 36,3 милиарда ЕВРО.

towa s aeca e utopiq pri uslowie che kontrolniq paket ot akcii shte e ruski a ne darjawen kak mislite che ewropechte ste se nawiqt da inwestirata 80 % ot stoinosta na chentraata kato pri uslowie che shte se poqwi edna pak ruska mejdina firma pak ruska za prekupwana na el energiqta i izplashtaneto na ewropeshkaa inwenstichiq nikoga nqma da se wazwarne tuk ne stawa wapros dali ewropechite shte si kupqt banichka za 10 le ili za 0.8lw tuk stawa wapros za mnogo pari a tozi koito ima ne e glupaw da gi podari finansirane na qdrena elektrocentrala ot budjeta e poweche ot smeshno to i bez towa nqma za pensii za polichi uchiteli i darjawni slujiteli pri uslowie che se wzemat tezi pari ot budjeta towa bi dowelo do rewoluchiq ama naistina do rewoluchi i taka che moe mnenie che skoro wreme aec nqma da ima

Това се казва достойно и отговорно решение. Доживяхме най-после да ни кажат голата истина. България има нужда от енергия, но зелена енергия, за която има ресурс, докато за ядрената енергетика нека да се наеме някой, който може да пледира и си подкрепя позициите солидно със средства. Подкрепям позицията на министерският съвет!

Спомням си, че през далечната 1989 , тогавашното правителство обяви че външния дълг е около 8 000 000 000 долара. Бяхме шокорани. Огромна сума за малка България. На всичкото отгоре се оказа ,че сме взимали пари назаем от тези срещу които се борим ( империалистите за по- мадите , които може би не знаят). Преди няколко дни прочетох ,че в момента външния дълг е 26 000 000 000 долара. За 20 години е нараснал почти 3 пъти !!! Имам въпрос - защо???

До normalen1 Всъщност си ненормален. АЕЦ-овете не замърсяват въздуха и въобще не предизвикват парников ефект.

абсолютни некомпетентници - с ченгели му вадиха думите от устата, на голем тежкар ли се прави или на човек дето не знай що е там - май второто е по-вярно - въздух под налягане дето ще го плащаме пак всички от гърба си

А бе неразумни юроде т.н. - министър на финансите- писах ти веднъж, че реалната икономика я няма в твойте учебници. Кой според тебе трябва да плаща за защите на Българските национални интереси? Пак ли голямия брат или някои други изедници? На кого смяташ да ни продадеш? Не ти ли е ясно, че до това се свежда въпроса? Почва да ми писва от тебе.

Къде по света ли? Навсякъде освен в България! И от съседите ни - в Турция, в Румъния, само не и в България - познай от три пъти защо...

Е, този уцели десятката. Ние простите хора си мислехме, че има обекти от такъв мащаб, които се строят без икономическа обосновка, експертна оценка и даже без инвеститор. Нека проучи опита от малко повече от двадесет години, когато сигурно е тичал с раницата в първи клас и да види етапите ,които минаваше всеки проект преди да започне практическата му реализация - от идейния проект до решението за отпускане на необходимите средства. Ще му подскажа само, че нивото на експертния съвет зависеше от стойността на обекта. По мое време обекти от над 20 милиона лева се разглеждаха от експерти към министерския съвет. Един от най-важните въпроси при разглеждането на проектите беше срокът за който той ще се изплати. Знам го това с пълна увереност, защото лично съм участвал в такъв експертен съвет при министерския съвет като представител на заводът, който трябваше да се реконструира.

Kade po sveta se zapochva stroitelstvo na AEC pri merkite za globalnoto zatoplqne na planetata?Palni tapotii!!!

Те руснаците казаха, че са готови да изкупят дела на РВЕ, но Т.Т. явно иска да привлече ЕВН за инвеститор.

Браво.По-добре да изгубим 400 милиона евро,отколкото до си нахлузим нова руска примка.