Дончев: Политизират проекта АЕЦ ”Белене”

Държавата не трябва да участва в изграждането на магистралите и енергийните проекти, заяви новият председател на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев в „Седмицата" по Дарик.

Обратно в новината

Коментари - Дончев: Политизират проекта АЕЦ ”Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Свободна и демократична "агитация" за окончателното закриване на българската държава.Алчността и безсрамието са били винаги двете страни на капиталистическият медал.Този бил свикнал да се труди?!

какво стана с ямболгаз ... остана овергаз .... общината я няма ... и това ако не е кражба

Велият бизнесмен - посредник на точене на природен газ (с НУЛА добанена стойност) по тръби посторени от ДЪРЖАВАТА, които те искат да гушнат за жълти стотинки. Той ли ще стои АЕЦ - знае ли за какво става дума? И какво е направил като строителство? - къде му е офисът? - в бившата сграда на Института по месото, която приватизираха без пари. Къде са офисите на газовите каси в Бояна - бунгала насред публичните градинки - защото така е е най-лесно. Защо не си направиха свой офис, като повечето истински предприемачи-НЕприватизатори! Тъпототия след тъпотия е наблещил, но когато приказките са прости, мисълта е елементарна! Вижте кои са водещи партньори в проектите за тръби - все държавни компании от Италия, Австрия, Унгария, Турция и т.н. - ОМВ, ЕНИ и т.н. А от БГ кой ще им партньор ??? Доказателство за некадърността им са бавните темпове на газификация и това, че благодарение и на такива елементарни застъпници никакви руски проекти не станали, и едва ли ще станат с такъв подход!!! Скоро посредниците при газа ще отпаднат - олигарсите си търсят работа - да управлят държата като територия на псевдо-бизнеса си за сметка на обществото и тези!!!

този се намурда на още една длъжност. Че на чия земя ще строи тези нефто, газо и тям подобни тръбопроводи, че държавата да нямала участие? Още повече това пък се отнася и за атомната енергетика. Този впит кърлеж, който беше поставен като посредник между България и частната руска "Газпром" толкова много изсмука от парите ни, че сега пък иска и всякакво държавно участие да премахва. А частният руски Газпром дали може да действа без благословията на Путин?

Не на Путин, а на новопръкналата се руската олигархия, с благословията на последните политически елита на КПСС- Горбачовци и Елцинци. Побратими са, досущ са процесите в България- българската олигархия се пръкна под благословията на последния политически елит на БКП от 9 души около Луканов-Лилов. Сега Русия не е на Путин, а разпределена между няколко олигарха,, които Путин -Елцинец гали с перо.

като не му харесват българските работници, да се измете например в Либия или Тунис и там да си врътка далаверите..

Ти знаеш ли, че 30% от хората живеят с по 5 лв. на ден /най-много/? Не, нали? И какво ли ти пука. И на тези като тебе, дето само лапат и търсят къде да се намърдат още. Но да си знаеш - ако не ти, твоите потомци са обречени, защото в природата празно няма.

браво.така е.и да помни че в края на краищата всеки живее на АДРЕС.

"Ако в тези проекти има хляб, за тях ще се намерят инвеститори", допълни Дончев" Дончев, всички проекти и решения за атомни ел. централи са политически. Стига сте залъгвали народа че видите ли като няма инвеститори няма изгода. Преди около седмица две Испания удължи срока на използуване на атомните си ел. централи над 40 години и действително имат първобитни централи не много но първобитни в сравнение с Козлодуй.

Еми още по-зле за нас тогава, че сме такива ... тутки. :(

Споко, ще ви дадем всичко, после ще си изберем работническо правителство и ще национализираме всичко. НЕНАСИТНИ МАРОДЕРИ. ВСИЧКО - ЕЛЕКТРИЧЕСТВО, ВОДА, МАГИСТРАЛИ ТРЯБВА ДА СА ДЪРЖАВНИ. ЗАЩО ГЕРМАНИЯ Е СИЛНА? И МАГИСТРАЛИТЕ ДЪРЖАВНИ-НЕСЕ ПЛАЩАТ И ВИНЕТКИ

1. Напълно съм съгласен че в бг има много тарикати и спекуланти свикнали да не се трудят, а да паразитират от труда на останалите. Но проблема е че пазара в бг в момента награждава най-богато спекулантите без да ги принуди да поемат на гърба си по сериозни рискове. 2. Защо ако проектите са апетитни да не се ангажира с тях държавата, а печалбата да отиде в бг бизнеса/мафията? Този Дончев не беше ли посредник м-ду Булгаргаз и Газпром и каква част от милионите му се дължат на това? 3. Надявам се подслушването да подобри борбата с престъпността - например лекарите умъртвили бебето никога нямаше да бъдат хванати ако не беше срс-то...

Защото г-н Стоянов посредничеството на газ и други природни източници, краденето на държавна собственост чрез приватизация и бъркането в държавната хазна не е класирано като ОРГАНИЗИРАНО ПРЕСТЪПНОСТ в българската законодателство, както е в белите европейски и високо демократични страни. И за това не е осъден до сега нито един политик и крадец от прехода.

Спете,спете....

Ити си МУТРА,ЩОМ НИ БУТАШ В ЧАСТНИЯ СЕКТОР,ЗА ДА ГУШКАТЕ И МАГИСТРАЛИТЕ И АЕЦ-А,А ДЪРЖАВАТА ДА ПОДСМЪРЧА КАТО СОПОЛИВО ЦИГАНЧЕ.бРЕЙ,ЧЕ НЕНАСИТНА СГАН!

интересни расужденя на агент на овергаз, филял на дурявната газпром. ами да ходи да ги разправя антидурявните си изляня на путин!!! тактиката е печалбата за наас, ражиодите за дурявата. руся & мекерета е наи големя исторучески душманин на булгаря!

Това ченге и комсомолец не се наяде. Тъпо ямболско говедо

Дончев получи куфарче от изчезналия валутен резерв на първото правителство на Луканов и създаде фирмата си. За 1 петилетка стана олигарх с 350 милиона лично богатство и би всички рекорди в света по бързината на натрупване на богатството си.

За да видите в чии интерес реално работи ББ, съпоставете факта на назначение на Дончев с биографията му (както и миналото на ББ) - случайности няма: В официално изпратената от пресцентъра на БСК професионална биография на Сашо Дончев се казва, че той е завършил Държавната академия за нефт и газ "И. М. Губкин" - Москва със специалност "Строителство на магистрални газопроводи" и УНСС със специалност "Външнотърговски отношения". От 1978 до 1990 г. работи в "Газстроймонтаж", последователно като технически ръководител, проектант, началник отдел "Транзитен газопровод Русия - Турция" и директор на Строително-монтажно управление по изграждането на магистралния газопровод "Тула-Москва-Киев". "През 1991 г., заедно с няколко свои колеги, създава "Овергаз" ООД", се казва в биографията на Дончев, изпратена от БСК. "Сашо Дончев е един от инициаторите и авторите на Националната програма за развитие на газификацията в България, Концепцията за развитие на газификацията на България и на Проекта за газификацията на населените места в България".

Можете да си представите какво представлява БСК щом този е председател - и такива хора са в бизнеса - егати бизнеса...

Подобни изказвания на самозвани лидери на т.нар. "български бизнес" са толкова смехотворни, че почти не си заслужава да се коментират, но все пак...Държавата не трябвало да участва в строежа на стратегически проекти - ядрени централи, газопроводи и т.н - интересно защо тогава Франция (френската държава, чрез държавните си компании) изгражда, експлоатира и печели от ДЕСЕТКИТЕ ядрени реактори във Франция? Защо не ги даде на "частници"...Защо Германия участва (чрез държавните си компании) в строежа на газопровода Северен поток???Защо не го остави на немските "частници"...? А за идеите на въпросния господин за "по-малко държава" - е, 20 години това правим, "смаляваме" държавата - и всички виждаме до къде сме я докарали и колко сме прокопсали...Да не говорим доколко т.нар. български бизнес има изобщо капацитет за участие в големи стратегически проекти - голям смях ще падне, ако наши строители се захванат да строят газопровод под Черно море, например...За разлика от България, "социалистическите" Франция, Германия, Швеция, Дания, Холандия и т.н., постоянно засилват контрола и влиянието на държавата в икономиките си, особено в последните няколко "кризисни години. По малко данъци му се приискали на господина и да не се харчели за "глупости" - и това го казва в държавата с най-нисък ДОД и корпоративен данък в Европа, пък и света. Абсолютна наглост и безочие!

По отношение на АЕЦ Белене" Дончев заяви, че проектът е силно политизиран, а е трябвало да се остави на бизнеса. Инвестицията не е богатство, ако се направи правилно, тя трябва да доведе до богатство", коментира Дончев. Публичните финанси се прахосват. Ако ще се събират с повече данъци, за да се прахосват, от БСК сме абсолютно против", допълни Дончев. Той определи като безобразие" харченето на пари на данъкоплатците за подслушване. Държавата няма право да поръчва на бизнеса и после да не си плаща, заяви още Дончев. Той се обяви за свиване" на ролята на държавата в живота на хората и в бизнеса. Според него трябва да се работи за бързото въвеждане на електронното правителство. В България има много тарикати, които са свикнали да не се трудят", заяви Дончев. Той допълни, че БСК ще работи за промяна на отношението към труда в България. Това е първото интервю на Сашо Дончев в качеството му на председател на БСК. Той обясни, че е европейска практика ръководителите на работодателски организации да са хора от бизнеса.

Само като му види човек физиономията разбира за какво напира - да си напълни гушата, частникът мисли само за това.... интересно откъде има пари за тези проекти сигурно ги е спестил от закуски ... председател на БСК - на село на нивата и там да прави бизнес

Абе тарикат Сашко,ти усети че като "посредник лапач" в газовия бизнес , те неискат бързо,бързо се изнесе.И то не къде да е,ами в БСК.Дами и господа,трудете се прилежно,сега вече БСК ще ви води към светли хоризонти.

Държавата не трябва да участвува в изграждането на магистралите и енергийните проекти, заяви новият председател на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев. Той допълни, че магистралите в България отдавна е трябвало да бъдат построени. От магистралите има смисъл, но е друг въпросът дали държавата трябва да участвува в това. Трябва да има публично - частно партньорство", коментира Дончев. Аз съм категорично против участието на държавата и в енергийните проекти - например АЕЦ. Ако в тези проекти има хляб, за тях ще се намерят инвеститори", допълни Дончев. Според председателя на БСК държавата не трябва да участвува дори и в големите енергийни проекти като Южен поток" и Набуко". Това не означава, че те не бива да се реализират, а трябва да се направят с частен капитал. Ако държавата има някаква роля, то очевидно е да не пречи в тяхната пазарна реализация", каза още Дончев. Той допълни, че Русия отдавна се е отказала от Бургас - Александруполис". Според него бизнесът би могъл да построи подобен проект, ако се гарантират доставките на нефт за него. Освен това трябва да се направи икономическа обосновка, за да се види дали проектът има възможност за добра реализация.

Умен човек! Кога ли ще дойде реда на такива хора да ни управляват...

Сигурен съм, че ти така казваше и за Борисов и видя къде те докара. Олигарх не трябва да управлява държавата, това Европа не е допускала никога. Парите и капитала ВЪН от политиката и властта, не могат да управляват държавата и икономиката ,това е желязно правило на Европа. Понеже сме единствената сега в Европа страна ,в която пряко управлява финансовата олигархия, Европа ни е поставила в ъгъла и ни нарича мафиотска държава 1

глупако-те ни управляват. На това дередже сме благодарение на тяхното управление.

Аз пък предлагам този български бизнес веднъж завинаги да се разследва как е придобил капиталите си, преди да има право да си дава мнението за каквото и да било!

пълна децентрализация на всичко, особенно на стратегически ресурси, после когато видим какво става, ще е късно. То че държавната администрация трябва да внимава как харчи за това всички сасъгласни, щото сега има достатъчен брой примери как не трябва, ама свиване" на ролята на държавата в живота на хората това си е призив за джунгла. В такива условия електронното правителство е удобен вариант за пълна манипулация

Подразни ме нещо в статията, но ти си изяснил проблема, според мен относително точно. Подкрепям ти мнението.

БГ частника отдавна е показал, че краде повече от държавата, така че съм зао участието на държавата в проектите, НО държава с Бате Бойко начело.

За да се развихриш необезпокоявано, а? Сладур ти мамин, честен частник такъв един палав!

"В България има много тарикати, които са свикнали да не се трудят", заяви Дончев" Е те тоя е баш тариката. Видяхме у нас как "работят" честните частници-тарикати! Никъде няма конкуренция, цените на услугите и стоките се вдигат до небесата; има картелни споразумения за високите цени. Спекулативни сделки и прикриване на доходи и данъци; намаляване на работните заплати и неплащане на здравни и трудови застраховки! Прехвърляне на задълженията към социално слаби или безработни граждани - с една дума пълна анархия и беззаконие. За това си мечтае този болшевишки безделник, анархия - мать порядки!

Изказалият се, разбира се е едър , един от тези заради които не може да живне страната. Каквото казват олигарсите - трябва да се прави точно обратното. Като казват публично-частно партньорство трябва да имаме забрана за концесиониране и продажба на естествени монополи. Като казват ниски корпоративни данъци - трябва да се вдигнат в пъти. Като казват ниска производителност на труда трябва да си поискаме 90 дни платен годишен отпуск. И голяма държавна администрация - чрез данъците такива като тоя горе да свършат нещо полезно. И Това не е фантазия,просто икономиката трябва да е по-малко отворена. Пък нека преялите кърлежи да си скимтят - докато дойдат да ги приберат с камионетките.

Умряха баламите Саше!Като ми плащат колкото да не умрем и аз ще им работим колкото да не заспим!Стара шопска поговорка.Опазил ме господ,да работя за българска фирма!Само като чуя,бягам като дявол от тамян!Хората са много бедни и неплатежоспособни и това спира бизнеса и на читавите фирми.

Напротив, съотношението държавен/частен капитал в една държава трябва да е балансирано. Нито социализъм, нито само див капитализъм.

Така е, работодателите в България, очакват работника да им е роб. Той да им работи за 500 лв, пък те да прибират от труда му 5000 лв. Е, щом се отнасят с нас, като с роби, не са ли малко нагли да очакват да им работим с кеф?!

По целият свят под труд се разбира произведението от силата по преместването.В БСК няма нито един човек,които да упражнява истински труд.Всички там печелят безобразно заради длъжности.Да не би г-н Дончев да е открил природният газ или неговото приложение?Но се обогатява за сметка на онези, които са успели да го направят.За това нека си затвори устата и да не приказва глупости,като Бойко Борисов.

Ето Сашо Дончев докъде стигна с честен труд! ;)))

Не е лочо че Българина бяга от труда, къде по-лошо ще бъде ако Българина започне да разрешава трудово-правни спорове по хайдушки - щото в хайдутлука имаме около 500 години Professional Experience :))))))))))))

Тоя е нагъл комунистически боклук.АК-47 е решението на проблема.В нормалните държави "бизнесмени" като него са в затворите .

Браво на теб, че си намерил вярното решение. Предлагам ти собственоръчно да го изпълниш в присъствието на децата на Дончев и на твоите деца.

докато няколко политици, мутри и престъпници-бизнесмени не увиснат по дърветата, България няма да се оправи; после всеки ще си прави дали да краде, като зане, че чака куршум или въже!

децата на другите хора, които не са престъпни мутробизнесмени имат не по-малко право на добър живот! така че...да, ще е много възпитателно точно пред децата му! Защото ще ни управляват отрочетата на сегашните престъпници, възпитани от родителите си мутри и екплоататори да смучат жизнените сили на нацията като ненаситни алчни вампири!

Браво на Сашо Дончев! Харесвам хора, които смело изговарят каквото мислят, предварително знаейки ще предизвикат само хули и обиди по свой адрес. Без да съм съгласен със всичко, казано от него , не мога да не призная, че за повечето неща е прав. И забележете: 90 % от хулителите му го критикуват само за заглавието на статията. Домързяло ги е да я прочетат, камо ли да размърдат мозъците си. Прав , си Дончев, не обича българина труда, не обича физическия, ама най-вече умствения.

Дончев е единственият български бизнесмен, който има акъл! Независимо кой му е ударил едно рамо на времето - той в момента е преуспяващ заради ума и бизнес-нюха си! Освен другото е уникално коректени почтен към всички, особено към неговите служители. И цената на газта не я измисля той и цялата постановка с Овъргаз и т.н. - се раздуха от безпомощния, оплетен като пате в кълчища неграмотен премиер, който съм убеден, че до ден днешен не знае кой е основен съдръжник в тази фирма и защо! Да не забравяме, че на Борисов му е удряно рамо, на Цветелина - също. Резултат - кой премиер, кой милионер. Но на злобата, отмъститтелността и неграмотността крачетата са къси, а политическите кариери на далавераджии и мошеници приключват бързо и лесно.

Сашко ли е коректен? Коректен е само към съотвентата секретарката, която му е пристанала към момента. Към контрагентите си е пълен измамник.

Този с работен панталон и пот на челото е изкарал богатство. Я виж как компетентно дава акъл. Нагли помазани правоимащи.

Прав си. тоя не е бличал работен панталон. Следователно никога не се е трудил. мога да ти посоча още примери на такива търтеи: Бил Гейтс, Алекс Фергюсън,Роман Абрамович, Димитър Бербатов, Джон Гришам и др... никога не са облекли работен панталон, пък са пълни с мангизи

Наивник = платен манипулатор => боклук

бяга от труда... Замрънкаха работодателите...

Прав е човекът - българинът бяга от труда презглава, защото постовете на хитреците, като този от снимката вече са заети пожизнено. За мизерната заплата която получава за седмичен труд от порядъка на 10-12 часа дневно, включително събота , а понякога и неделя, и ти чичко ХИТРЕЦ едва ли би издържал. А има и още нещо - със жалките стотинки никой не може да си позволи адекватното медицинско обслужване , от което ще се нуждае рано или късно, за да може да лекува необратимите последствия от екплоатацията му.

Много добре казано! Експлоатират ни ужасно

Когато българските работодатели се сетят да плащат нормални заплати, е тогава ще се трудят нормално българите. А не да работят като роби за мизерна заплата - в провинцията е масово около 300 лева, в големите градове 5-600. Та как за 300 лева да си даваш зор? За 150 евро, в ЕС? При цени малко по-големи от средните за ЕС. Да ме извинява тоя мустакатия чичко на снимката ама е кръгъл ....

От всичко казано от Дончев, това ли избрахте да сложите като заглавие... dir.bg вие въобще главен редактор имате ли...

Ей Желев, я да мълчиш!

Българинът гледа от далавераджии като Дончев и вижда, че от този тип труд, който му предлагат няма никакъв смисъл:)

На чужд гръб и сто тояги са малко. Особено от такива като С.Дончев.... Плащайте на работниците- хората работят . А на недоволните - това е капитализмът, стига сте квичили. Угода нямате- Живков и социализма били лоши, сега капитализма ви бил лош...Нали скачахте по площадите.... Това е положението. Само мрънкате и ръгате ракия, а ако дойде време за протест- "абе, имам работа.." Зер, да не се минем. Българска работа. Хубаво е още да поживеем в дивия дикенсов капитализъм, за да има база за сравнение със социализма и да могат младите да изберат следващата обществена система в страната - с най-доброто от социализма и капитализма. Иначе- умирачка. Ама, кой да чете "Капиталът" ?

Под...ника на дългия инкасатор да си затваря устата. Нали заради него цената на газта е толкова висока. Да обясни защо българина "бяга от труда" при такива като него. Защото плащат мизерни заплати и буквално те експлоатира. От български "работодатели" икономиката ни е на такова ниво! Гледам апетити има да си инвестира милиардите в проекти, които после пак ние ще му ги изплащаме и той ще определя цената. Бого Манчев, Овчаров и този са от "един дол дренки" , България и народи и страда точно от такива като тях, и когатоги изчисти тези пиявици, нещата ще тръгнат!

Скоро и у нас ще играят калашниците,ама тия не се усещат..

има и достатъчно сопи.

аз съм един от тези "тарикати", които не си задават зор за заплата от сорта на помощ за клошар в Германия. Не искали да работят ли? - Ами значи толкова се плаща.

Ех, Сашо, Сашо, ако не беше държавата в лицето на БКП и ДС, сега щеше да събираш хартия за вторични. А иначе всеки Българин яко бачка ако му се плаща, затова недей ми пей за производителност. Тя никак няма как да дойде ако мениджмънта е калпав, какватао е ситуацията. Затова не се излагай, ами си трай и се радвай, че в България населението е такова стадо, щото в противен случай... щеше да събираш хартия за вторични.

Кого иска да впечатли тоя хитроумник от снимката с тези йезуитщини?! Зер ние не знаем, че всичките им печалби в газовия сектор идват от монополното положение на пазара и извиването на ръцете на наивниците, които се подведоха по лъжовната им реклама в началото на газификацията за евтиното гориво, а след като си го вкарахме в къщите, цените скочиха десет пъти за три години!!! Безобразник! И защо не каже какво е направил бизнесът за квалификацията на своите работници, за постоянната й поддръжка, за модерния мениджмънт - редовни атестации и повишения на доходите на добрите работници, адекватни изисквания, разумна организация на труда и редовно заплащане?! Днешният български "бизнесмен" лъже работниците си, не им плаща, осигурява ги на минимална или на половин щат, за да граби от европомощите във връзка с кризата, забавя парите за болничните или не ги дава изобщо, изнудва хората да работят по 10 и 12 часа на безумни графици без почивка, а отгоре на всичкото имат претенции! Гладна мечка хоро не играе, зализани господинчо! И като сте толкова големи специалисти по газовите преноси и всичките други начини за кражби от бюджета, що не го построихте този газопровод, или пък Белене вече, а?! Нали вашите хора бяха на власт допреди година и половина, какво толкова ви попречи да влагате пари не само в личните си палати и луксозен живот, но и в развитието на енергетиката на държавата?!

А ти като си се затичал към него не може да те стигнем...