”Комерсант”: Уикилийкс обясни защо се бави строителството на „Белене”

Последните публикации на Уикилийкс хвърлят светлина върху причината за забавяне строителството на АЕЦ „Белене” в България, пише руският вестник "Комерсант".

Обратно в новината

Коментари - ”Комерсант”: Уикилийкс обясни защо се бави строителството на „Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Информацията на Уикилийкс се позовава на грами на американското посолство у нас,датирани от 2009 г. Понастоящем /2011 г./ тази информация беше потвърдена от действиета на правителството ни. Преди около 2 месеца медиите ни съобщиха за посещение на делегация на Уестинтхаус у нас,при което са били подписани /?!/ договори за внос на ядрено гориво от САЩ. Не бе обсъдено дали е по-евтино от руското, а и най-важният въпрос беше,че американците изглежда не поемат като руснаците отработеното радиоактивни гориво,тъй-като паралелно с това бе съобщено,че Борисов е открил площадка за складирането му в района на Белене! Територията ни по този начин става склад за ядрени отпадъци,с всичките последствия от това!

Преди години се чу за един американски реактор пристигнал в Кипър, но се оказал стара технология и Кипърците искали да го върнат, тогава американците го харизали без пари, много е вероятно тарикатите Кипърци да са го продали на руснаците за старо желязо и руснаците сега искат да ни го пробутат за нов и ще гушнат от "хитрия" Бойко седем милиарда за старо желязо.

питам се ,колко от застъпниците на великите руски технологии, ги ползват въобще- карат руски автомобили ,гледат руски телевизори ,ползват руска козметика и тъпи ножчета за бръснене и т.н.

Ами аз ползвам руски мобилен телефон. Ама да ти кажа ли колко струва - колкото половината ти панелка. А комшията кара руски автомобил, който по цена е съизмерим с S класата на другият ми комшия. Отделно по два пъти в месеца псувам като затварят пътя към летището, за да натоварят на руските самолети огромните ракетни двигатели, дето ги карат за НАСА

Едно време ни клецаше СССР, а ние се правехме, че ни харесва. После научихме, че това било педерастия и взехме да ревем срещу руснаците. Сега ни клецат американците и май ще заревем ЗА руснаците. Те поне ни позволяваха вазелин. Американецът блъска на сухо... Иначе - ясно. АЕЦ в момента нямат алтернатива. Ама с този руско-американско-фило-фобски манталитет, най-добре да изберем други доставчици, като Северна Корея или Иран, например...

Всички държави по света-от Китай до Патагония се стремят за достъп, строителство на тяхна територия на върхови американски и (западно)европейски технологии, но за тях е непонятно какво е тоталното русофилство-водещо дори до стратегическо технологично изоставяне и бъдещо обвързване със застой!

Уикилийкс като много знаят, защо не пишат, че не трябва да се строи атомна централа в земетръсна зона. Японците мислели, че Фукушима не е земетръсна зона. В Чернобил казват, че имало човешка грешка, но и до сега не е точно установена коя е тази грешка. В София вече има един стар блок, който си прави соларен генератор на ток на покрива. В Сандански повечето къщи имат соларни панели на покривите.

Ами румънците защо строят АЕЦ в земетръсна зона, пък никой от запад не им казва "Недейте!" Щото французите правят бизнес от румънска територия. Затова.

Аз също търся фирма, която да ми постави соларен генератор на вилата. Хубаво е да се популяризират новите и безопасни източници на енергия. Аман вече от тези глупави спорове - американска или руска АЕЦ. Не може ли най-накрая да излезнем от тъпия шаблон - да сме все зависими от някого? Никакви АЕЦ не ни трябват - имаме достатъчно слънце, вятър и вода.

"американската страна е предлагала на София да се откаже от връщането в Русия на отработеното ядрено гориво..." А къде? В САЩ? Или както се чува, тук да стане сметище за ядрени отпадъци, недай Боже...

Що бе! Няма да имаме нужда дови от елекричество! Сами ще светим и осветяваме наоколо БЕЗПЛАТНО!

За оптимистите, новаторите и еколозите, мога да пусна един фитил. Има една германска фирма DBM energy. Та те обещават, че ще произвеждат литеви метални полимерни батерии 98 киловатчаса на цена 1400 евро. издържаща 5000 цикъла на зареждане и имаща 300 W/kg енергийна плътност. Гледах едни вятърни генератори 600 вата за 450 долара. единия . Та ако са добри купувате си 3 броя , поставяте на покрива 5 киловата слънчави панели на цена долар за ват. Това е оптимистична прогноза за 2015 година. Да кажем , че сте монтьор, (При комунизма и пост комунизма неволята учи човека на всичко) ще си направите автомно хибридно ел. захранване и с преустроен автомобил втора употреба в ел. мобил. ще си ходите до Созопол и обратно и ще си имате ток !

Нема нужда брато! Самозадвижваният генератор вече е готов! Е засега сме на киловат, ама скоро може да го докараме до 2-3 киловата. Виж за вятърът си прав! Скоро ЩЕ ЗАДУХАТ ТАКИВА ВЕТРОВЕ , ЧЕ СВЕТ ЩЕ НИ СЕ ЗАВИЕ!

Ясно-като бял ден.И УСА и Русия гонят интереса и водят тиха война за спечелване на Белене.А нашите далавераджии слухтят кой ще кихне повече,за да продадат България за пореден път.Ами не трябва да им разрешим-първо на нашите-а и на ОНИЯ ШЛЕМОВЕ!

А Уестингхаус казаха ли, от къде да внасяме/изнасяме горивото, щом САЩ не дават да е от Русия?

Винаги е така... Всички нормални страни куруват технологии от САЩ, Германия, Франция... Ние колкото и да въртим и да сучем, накрая все сме си вързани със синджир за тая руска мечка и това си е. А по правило, цялата магария ни излиза и по-скъпо. Но така е в страна, управлявана от руската мафия.

Ама да, много си прав и във Фукушима първи реактор е произведен от General Electric, и сега така нормално си ги облъчва. А пък АЕЦ Козлодуй (произведена от "мечката') издържа "само" 7/ма по Рихтер, а за АЕЦ Белене предлагат по-голяма сигурност. Нали се сещаш МистърХ, че ние пари нямаме и трябва някой по-богат да ни направи централа. Аз прдпочитам и да предлага повече сигурност. Не е нужно да отричаме всичко руско само заради стремежа си да се покажем антикомунисти.

Реактора на Фукушима е перфектен и издържа и над седем по рихтер, но не и охлаждащите системи които са японски. Видяхме руската технология при Чернобил, Курск, Буран, колите им, космоса и т.н.Русия купува от Индия електроника моли БП да им вади газа и т.н.

момее, не се знае колко издържа Козлодуй, не сме имали силно земетресение, така че да не говорим преди да сме видели. то и без земетресение се напукали тръбите... а ти нали се сещаш че без печалба руснаците няма да се натискат и да изнудват да строят белене. или си вярваш, че те го правят от добро сърце?

абе всичките драпате за зелена карта,да сте чули американец да бяга в Русия?всичките им свестни учени забягнаха отдавна в Америка?какви технологии бре-то е само мафия и комунизъм,нашите комунистчета/еманация на гадни капиталистчета/ са се наредили да оскубят бюджета за таз цернтрала.По ТВ се вижда някакъв басейн в който реактор ще слагаме-20години се пълни тоя басейн.

България няма значение за САЩ. Техният най близък съюзник на балканите е Турция.България е само едно средство за водене на нечистоплътната икономическа война срещу Русия.С подобни средства САЩ воюва срещу Китай,Индия,Бразилия и Южна Африка /BRICS/.И губи!

Кои са подобните средства? Други Българии?!?!

Ако мислим със главите си а не с оная работа може да проумеем само едно.когато решаваме строеж на АЕЦ единствено да гледаме ,те да имат много добри защити,и да не се подаваме на този или онзи.Защото нали знаем:евтиното излизало най скъпо.Така,че умната.Заради 2 милиарда,след това не си скубем косите...

У нас АЕЦ Козлодуй дава 15 милиарда киловатчаса ел. ЕНЕРГИЯ, а мощността му е 2000 мегавата. Това при 39 милиарда киловатчаса ПОТРЕБЛЕНИЕ ( според последни данни) е 38.5 % дял. А в Китай, Индия и Турция този дял е много по - малък. Турците смятат да строят атомни централи, но не само руски. Китай смята да развива собствена атомна индустрия. Индия набляга много на ВЕИ. А ако у нас се построи и АЕЦ Белене , делът на РУСКИТЕ атомни централи ще стане много висок над 70%. И Французите казват, след като нашите турбини с с 20 % по - висок кпд, защо не строите наши централи. Китайците казват , защо не купихте наши - те са най - евтини. Чехите имаха вече внесен реактор и беше по - добре да купим от тях. Американците казват , абе у нас атомната енергетика е най - скъпа и не можем да я приватизираме, но Русия иска да ви смъкне кожата и дори от нас е по - евтино да се купи! А ние като си направим сметката, казваме най - малко 15 години не ни е необходима нова атомна централа, после условията ще са се изменили и тогава да правим сметка!

2000 МВт мощност, при стойност 2 евро на ват за слънчеви панели е 4 млрд. евро т.е. тази цена е по-ниска от цената на нова АЕЦ. Ако включим в нея и разходите за изграждане на соларни паркове, може цената да стане съпоставима с цената за АЕЦ Белене. При построяване на няколко завода за фотоволтаици в България, ефектът върху икономиката ще бъде огромен, също така и върху заетостта/заплащането на труда. друго предимство е, че фотоволтаиците могат да се произвеждат/монтират поетапно, без да се ангажират огромни финансови ресурси наведнъж, и без да се теглят кредити / т.е. само със свободния финансов ресурс... Недостатък обаче е, че първо енергията ще се произвежда само през деня, второ през ограничен период от годината и трето че няма как да се съхранява/последното важи и за АЕЦ-а ;)) Всичко това може да компенсира, като през топлите дни се произвежда слънчева енергия а през зимата може да се произвежда енергия от акумулирани водни запаси в големите язовири... Съответно ще изнасяме излишъка ... Трябва ли ни нова АЕЦ ??

Соларната енергетика изисква големи субсидии. Тя се развива в страни като Германия , където има тези високи преференции и хората са склонни да ги плащат. Средно статистически 1 ват соларна мощност в България дава 1320 ватчаса годишно. За да имаме 15 милиарда киловатчаса годишно ни трябва 11 360 мегавата , а не 2000. Това прави соларните паркове толкова скъпи. Но в едно отношение сте прав , че ако сложете на покрива панели закупени не за 2 евро, вата, а за долар ват , и ако сте техник ,може и да ви излезе на сметка. Сам разбирате , че труда ,който влагате не се калкулира, също загубите по мрежата, таксите на енергоразпределителните дружества. Миналата година соларната енергетика е давала 0.2 % от световното производтво , а тази вероятно ще надхвърли 0.3 %. В Германия се предполага, че в 2050 нейният дял ще е 25% (сега е 2%, догодина вероятно 3%, но субсидиите се намляват това лято)

Щатите май по-добре защитават националните ни интереси от нас самите.... ама то у нас кой да ги защитава като всички работят я за Москва, я за Анкара, я за Брюксел, Вашингтон и кой ли не още... Ясно е, че сащианците искат да ограничат руското влияние у нас и го правят в името на техните интереси. Ако в България се построи нова руска централа, това ще ни вкара в тотална зависимост от братушките за следващите няколко десетилетия....задунайска губерния. Тогава няма да има значение в какъв съюз сме и каква политика искаме да водим... това е целта на Русия, а подставените й лица тук драпат да я постигнат... Нека построим централа, но в никакъв случай да не е руска.... стига ни газовата зависимост от тях...

Значи както разбирам ни натискат следващите 60-80 години да не се обвързваме с руснаците, а да се обвържем с американците. И по тоя начин ще хванем господ за шлифера. Само не разбрах по-топло ли ще ни бъде или по-големи рога ще ни пораснат, като сме с американците?

Провал на нов АЕЦ е една от основните задачи на правитеството на Държавна сигурност и продажниците на България събрани в политическия изрод ГЕРБ!!!!!!!! Един огромен и открит проект като този бърка в здравето и на Терция и Гърция и дори Румъния с нейните скапани канандски реактори!!!!!!!!!! КРУПЦИЯТА ИМА МНОГО ЛИЦА- ПРОВАЛА НА ПРОЕКТИ КАТО ТОЗИ ЩЕ НОСИ СЪЩО ПАРИ......

Руснаците си искат своето - американците също.Български интерес в случая няма,нямало е,няма и да има.Правителствата,които избираме не работят за нас,защото при най-малката съпротива ще ни създадът някое и друго "трусче"-икономическо,етническо или финансово.Надежда за справедливост в условията на монетаризъм всяка оставете,ще стане както ни наредят.

Мдааа, едните хвалят руската технология, другите хвалят американската, а всички се плюят взаимно ... Я да вземем да си построим още 2 АТОМНИ БОМБИ, пардон, 2 атомни централи - една риска и една американска .... Така хем ще има мир в страната, хем ще имаме излишък от енергия за следващите 100 години, а и ще ги изплащаме още 100. На гол тумбак - чифте пищови!

не ни трябват реактори даите няколко сланеви панела на всяко семеиство-без пари.ние сме санчева страна над 300 хубави дни. панелите да са произведени в бг-да отворим работа на хората и подобрим технологоята. няма риск нищо да грамне.няма зависимост.хората плащат малко

Прав си.Само,че трябва да си поръчаме и второ слънце за през нощта,а също и да забраним всякакви облаци над България. Не разбрахте ли къде е заровен ключа от бараката? При Уорлик и неговата агентура от СДС и ДСБ. Пяна им излезе на устата да плюят против Белене! Един от най-важните моменти в случая с АЕЦ е къде да се слага отработеното радиоактивно горшиво. Единствено руснаците го приемат,тъй като имат огромна територия. Реактор-сирак! Работел бил "само" в Русия,Китай,Индия,Иран,България,Турция...да не изброявам още няколко страни,които обща взето са повече от половината от земното кълбо! Само там работели! Росатом е най-големият производител на реактори в света,с огромен опит,добит включително и от Чернобил. Народът казва,заменям двама небити за един бит...

Американската технология в никакъв случай, не е по-добра. Това е абсолютен мит. А едно от нещата, които предлагат, си е направо опасно за нас. Да не купуваме и да не връщаме в Русия отработеното гориво. Ами какво да го правим ? Ние нямаме лицензирано хранилище. И кво правим ? Русия няма да приеме после гориво, незакупено от тях. Това в момента е един от големите плюсове, че работим с тях. Освен това американската технология НЕ Е лицензирана официално в Европа. Това може да отнеме години. ЕС няма да ни позволи да пуснем в експлоатация нелицензирана технология, ако ще да е марсианска. А това, че американското предложение било по-евтино няма как да го повярвам. Ако беше така бедните държави щяха да правят американски централи, а не руски. В общи линии може да се каже, че нямаме много избор. Въпроса е да договорим изгодна цена. Това е. Другото дори не стои като въпрос на дневен ред, независимо какво говорят по медиите политиците.

Та кога моля точно тези руски реактори получиха лиценз за ЕС? То нали за това е целия руски зор. За лиценза.

А къде професоре се съхранява горивото на десетките НЕ Руски централи из цяла Европа ? :)Европа и света знаят, че Русия не е надежден партньор за нищо нито за АЕЦ нито за доставки на газ и бягат далеч от всичко Руско.

Отговарям тук и на двама ви - първо на "Лицензното бюро" - колкото и да ви е странно, реакторите които предстои да се пуснат в Белене вече са лицензирани и могат да бъдат въведени в технологична експлоатация, бюрократични пречки от ЕС за това вече няма. До "аз" - горивото на западна Европа отива за преработка в Русия срещу заплащане и разни политически договорки. Ние нито имаме парите, нито дипломатически силните позиции на западните държави, за да се надяваме, че ей така от добра воля биха ни приели отпадъците от гориво, което не е руско. А това, че бягали от Русия е абсолютна смешка. Без Русия Европа загива в енергийно отношение. Да ви припомням ли каква криза стана в Западна Европа, след спирането на газоподаването от Русия, когато и у нас възникна проблем ? Каквото и да говорят политиците пред медиите, истината е, че Русия и Европа имат взаимна нужда един от друг и работят заедно от години (независимо от скърцането със зъби и от двете страни).

Не мисля че американските реактори са по-добри.Мисля че ги видяхме в Япония.А и наши съседи са Русия не С.А.Щ...

Какъв съседни е русия бе....през две държави?

Ами от русия ни дели едно море!

Влизането в нАТО и обвързването със запада щеше да ни донесе бързо развитие?А какво стана?Несъм религиозен, но мястото ни е със източно православните, като спазваме неутралитет доколкото е възможно.От Русия сме имали само полза.От Англия, действия за заличаване от картата, на света!.

Ако смяташ за полза всички пари, които даваме за бензин, газ, парно и какво ли не още - директно в джобовете на руските олигарси.

Направо да идват от ТЕПКО да ни построят АЕЦ Белене!!! Така хем ще сме "технологично напред", хем няма да сме "зависими от никой". Дори и след евентуална ядрена катастрофа, "всичко ще бъде напълно безопасно". Дори около АЕЦ Белене тогава ще може да се сеят марули - съвсем безопасно ще е. Наистина.

Да попитам само. Марулите от чернобилския сорт ли са? В земетръсна зона бива ли то този сорт марули?

А, не са чернобилски, чисто нов пресен пресен сорт са Японски!!!

Много точно. Сайонара. :)

Прав си. В ОТВЪДНОТО ЩЕ Е НАЙ-СИГУРНО!

ми при ТЕПКО аварията поне става след природен катаклизъм (огромен!). А при руските централи аварията си става от само себе си :)

Ами те Китай, Индия, Иран и Русия имат население над половината на света. И къде са "сираците" - при множинството или малцинството?

Това щях да казвам и аз. Щели сме да сме "изолирани" сред 2/3 от света.

Този сирак турците с радост ще го вземат и сложат от другата страна на река Резовска :-)

Я ЗНАЮ КТО НЕ СНАМИ ТО ПРОТИВ НАС

Вестникът дълги години беше на еврейския мафиот Березовский. Сега е на някъкъв узбек. Половината от журналистите му не са етнически руснаци и никога не писал нещо добро за Русия!

Защо така бе товарищи? Реакторът уж щеше да е от последно поколение и по-модерен от американските. Америкнаците щяха да ни догонват и да ни завиждат за свръхмодерната централа и безплатния ток от нея- дар от братския съветски капитал. И какво излиза, че от братята ни можем да купуваме само сърп и чек, при условие че няма такива китайски на пазара.

не говори глупости

И като ти го написаха драскачите, че реактора на руснаците не е модерен, ти веднага им повярва тъй ли?

Ха ха, ти явно въобще не знаеш как се прави търговия. Ако не плюеш по чуждото и не хвалиш твоето нямаш никакви шансове за каквото и да било.:))))) Не разбра ли че идеята е американците да вземат всичко и затова Трайчо натиска за Козлодуй, даже е водил представители на Уестингхаус на посещение там. Много наивни хора пишат по форумите.

Добре,добре го даваш сър"Оближи гъз".Като гледам как ни оправят идолите ти от Америка,направо литвам.Ако руснаците ни предлагат реактор сирак,то янките ни предлагат Фукушимски близнак.Сигурно си бил на село 19977 година когато стана земетресението във Вранча.Аз повече от 20 години чаках да дойде комунизма и благата да потекат като пълноводна река,както пише в учебника по политикономоя,следах"загниващия"запад и се надявах на чудо.През 1989 то се случи,и отново се надявах на обещанията,този път оттправени от най-голямата демокрация-Американската.Както виждаш вече повече от 20 години все се надяваме,ама те май се колебаят и ни дундуркат.Незнам,помисли пак.

Другарю каубой, замислих се къде ли е истинския комунизъм и мисля, че е объркал посоката и попаднал на 2000 км на запад, на място където боза не продават. Там си седи доста време и не ще и не ще да се даде на комунисти от средноазиатски тип, за да дойде и тук малко от този комунизъм.

Другари, разбирам, че и краставо магаре да ви боядисат в червено пак ще го хвалите. Но къде е българският интерес тук?

Измислиши на руските служби и журналю

А може би ако не приемем американско гориво и реактори ще ни омиротворят. Супер нахални нагли са американците. Моля ви съотечествници никога не забравяйте, че от тях сме получили само мухлясала царевица, като помощ. И не се впечатлявайте от пропагандата на нашите политици. Видяхме ги колко струват - едно Верту.

Не само мухлясала царевица, помогнаха ни и с бомби върху София!

Защо бе, не е само мухлясала царевица, но и няколко хиляди тона бомби през втората световна, в знак на благодарност, че дотогава не сме гръмнали и един изстрел срещу американската армия...

Сега и царевицата била мухлясала... Ех, неблагодарност и никой не се интересува, че дори нямаш сестра...

Добре си живееше народа докато си дружахме с братушките! Доста неблагодарни платени мекерета се навъдиха и за жълти стотинки си позволяват да плюят тези които 2 пъти ни освободиха и си оставиха костите по нашите бойни полета!

Другарю Коко, първия път дойдоха по нашите земи заради имперската си политика и интереси, които поради формата тук няма как да ти разясня. Втория път братушките ти окупираха България, нападайки я без да има обявена война. Благодарение на тези им усилия и братска дружба, водени от светлите им последователи българските комунисти и и милиционери, ние българите днес сме последни в Европа.

След като дедите ти са били рая, няма как някой друг да ни освободи... А Европа в момента не е пример за благоденствие със свиващата се икономика и демографската си катастрофа. Западната цивилизация постепенно се превръща в гето на африкански и азиатски народи. Съжалявам, че те разбуждам от дълбок сън!

Ние българите СЕГА сме последни в Европа. Я погледни къде сме били преди двадесет години.

Нещо ти куца в познанията по история. Войната е била обявена на 7-ми септември 1944г.

за това че са ни окупирали без да има обявена война бъркаш към момента в който са ни окупирали сме били в обявена война със тях поне от две години и познай дали войната не е обявена от българия

bobsyn@

При положение, че други строят централата, други носят урана и други преработват използваното гориво винаги ще зависим от едни или други и все пак разнообразието е хубаво нещо колкото и ограничено да е. От тази гледна точка мисля, че би било добра идея да си купуваме урана от уестингхаус ако руснаци ще строят централата. Интересно американците какво ще кажат ако искаме те да строят централата а французите да ни носят ядреното гориво...

няма проблем да купуваме гориво и от французи, немци или американци стига да е технологично съвместимо и търговските условия, вкл. и цената да ни устройва. Това е практиката в цивилизования свят. А това което ни предлагат руснаците не е най-доброто решение в момента. Например "Неядреният" остров на Белене трябва да се преработи основно...

ми нормално те така ни приеха и в ЕС с нагъзени задници щото сме тъпо племе

Последно поколение и точка! Долу предателите и злата империалистическа гад. От каквато и народност да е!

Да сте чували за "нелоялна конкуренция"? А какво ни предлагат американците - реактори тип Фокушима, видяхме ги, благодаря!!!

Да! Те вървят в комплекта си със серия земетресения от 9та степен и съвсем безплатно цунами.... Абе що не мислите?

Да, и с по един генератор за охлаждане, та като му спре захранването, както стана в Япония, и бум:)))) Ти не мислиш.

Чували сме. Чували сме и за природното бедствие във Фокушима, при което реактор изпусна радиация, но не се взриви. За разлика от един друг реактор. Без природни бедствия.

Да, и без да се взривява изпусна повече радиация от онзи, който се взриви.

Смешни и жалки сте руските подлоги в България, за Фукушима не си прав Американския реактор не е гръмнал и е далеч от гръмване, перфектно изработен, но не сработи изцяло японската система за охлаждане и то заради цунами, докато руския реактор Чернобил си гръмна като крушка и то без цунами или заметресение. Просто така заради малоумен некадърен пиян оператор син на член на партията майка. Жалко е да говориш за ядрени гафове, те толкова се изложиха Русия, че сега вместо да си платят саркофага целия свят най вече загнилия капитализъм им събира парички да им обърше нааканите дупета.

ами значи вината не е във това че е руски реактор а в пияните украинци. излиза че реактора си е ок. тогава не виждам какво дрънкате срещу реактора че бил ненам какъв си след като вината е на операторите, забележи, украинци, даже и операторите не са руснаци :)

И ти си мислиш че си човек. Тук бе пълно със руски специалисти които ни помагаха. Със тях съм работил. Новите ни братя издърпаха всичко що е кадърно и сега загиваме бавно но сигурно.

Най-забавно е да четеш "емоционални" коментари на технически инвалиди:))))