В Германия почина „Счетоводителят от Аушвиц“

На 95 години в Германия е починал унтер-офицерът от СС и наричан още „Счетоводителят от Аушвиц“ Оскар Грьонинг.

Обратно в новината

Коментари - В Германия почина „Счетоводителят от Аушвиц“ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хайде хайде, на 95 години починал. Ами знаете ли, че все още има живи еври, дето уж били по лагерите и били жертви на зверски мъчения пък доживяха до100 и нагоре години.

Като гледам,Господ не го е наказал?Дай Бог всекиму да доживее до 95 години. Познавах германка, чийто баща е загинал на фронта, с брат си са имали само един чифт обувки, и са се чакали единия да се прибере, та другия да вземе обувките, да отиде на училище.

и за какво го съдят, затова, че водел отчет, ако не го беше правел нямаше да се знае какво е било,или може би са се опитали да фалшифицират счетоводните книги, да надуят "малко" цифрите и дядото, като принципен германец не се е съгласил.

историята с Оскар Грьонинг показва цялата демогагия и двуличие на ФРГ. След ВСВ има процеси на денацификация, през които минават стотици хиляди хора, лкл. и актьори, щото играли в нацистки филми. Те не са убили никого! НО ОФИЦЕРИТЕ ОТ АРМИЯТА И ПОЛИЦИЯТА и ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ са върнати на работа, щото нямало кадри. Някой от тях стават дори политици после. Този счетоводител е минал по същия път - разследван, освободен и не е съден. След 40 години се "сещат", че бил престъпник и го съдят за назидание и в угода на либералното лоби, за да покажат и докажат, че е правилно Германия да приема бежанци от Бл.изток, както настояваше Меркел!!!

Не жертвите, а престъпниците са богопомазани и доживяват кротко и спокойно до дълбока старост. Какъв извод да си направят хората -да бъдат ли хрисими и етични, политкоректни, изпълнителни, послушни или да бъдат нагли, агресивни, аморални, античовеци, за да бъдат Богу угодни? Кой нарече този "свят" човек -престъпник? Какво му беше наказанието? Отговаря ли на престъплението му? Кой от неговите жертви доживя неговата възраст? Трябва ли да е пример за нас, за да доживеем и ние щастливи старини или трябва да сме щастливи, отглеждайки го до мирното му възнесение?

Той се самонакваси с хваленето си, какъв е бил. Но той е бил счетоводител работещ за държавата Германия. Сега същата държава Германия го осъжда, за това, че е работел за нея! Което е парадокс. Защото основният виновен, съди подчинения си, че е следвал неговите разпоредби.

По тази логика Германия за сетен път осъжда сама себе и да - трябва да плати още репарации в такъв случай, а не само фиксираните през първите години.

Кога, къде и кой е правил и/или прави геноцид е голяма тема. Освен доказателства трябва и лично убеждение за да направиш оценка на фактите за себе си. Много е нахално да налагаш мнението си и оценката си за факти. Или да се опитваш да го правиш. Но хазарите са много отмъстителни, когато им бръкнеш в джоба. Или не.

Искам да питам / а тук има капацитети които знаят отговорая но ха да видим ще ли ми отговорят/-След ВСВ има процес и доста немци са осъдени някои екзукутирани а други не.Някои ги гонят с години по държавите та-Защо не е гонен и не е обявен за виновен и Вернер фон Браун а веднага е прибран на топло при чича Сам барабар с чертежите си ? Нима неговите Фау-1 и Фау-2 не са бомбардирали и убивали хора в Лондон и това не е ли двоен и троен стандарт както е сега и в ЕС ?

Ако е само фон Браун -с мед да ги намажеш!И Канада ,и САЩ са приютили германци търсени по целия свят за военни престъпления!А за Парагвай-отделна тема!Там цяла колония от нацисти е намерила убежище!

Беше пожертван дядото. От години е ходел и говорел за ужасите в концлагерите, много отдавна човекът де факто пак е служел на сегашните идеи. Накрая се сетиха да го осъдят? Глупости на търкалета. Нито се е бил укрил, нито нищо. Говорител е бил на доста анти-нацистки събирания. Водел счетоводната книга - автоматично е по-виновен от тези които са извършвали зверствата, ако беше от тях, щеше да върши работа после, а той разказвач само ... Друго си е да може да прави ракети, бомби и тн ...

За мен, той беше невинен.

...като е доказан фашист защо не е обесен '44та веднага след Нюрнбергския процес?

Извършеното спрямо евреите е геноцид. Затова те наказват всеки, който се е допрял до концлагер за геноцид, дори и да не е виновен за извършване на това престъпление. В случая аз не съм убеден, че този човек следва да носи наказателна отговорност именно поради изтекла давност за преследване на действието му да изпраща според задълженията си вещи в Берлин. Той не е повече от един склададжия, който описва и изпраща вещи по куриер. В днешно време на това му викаме логистика. Той е осъден за логистика, като дори не е обвинен в нито едно убийство или подбудителство към убийство. Немците се оляха и преследват неадекватни старци, като военопрестъпници, което е жалка история. В същото време днешните немци нямат критика към престъпленията на Сталин срещу евреите, които не са комунисти в Русия. Извършеното е още по- страшно престъпление, защото е придружено от грабеж, който е скрит зад имагинерна социална справедливост. заради такава огромна лъжа са ограбвани, поробвани и убивани милиарди хора по земята. Немците масово говорят за такава социална справедливост и нямат критика към убийците и измамниците. Дори и днес отново се прокрадва призрака на такава социална справедливост, която ще съди и ограбва по същия начин, както едно време- това е привидната защита на жените- Истанбулската конвенция.

захлебваш

понеже се било извинило счетито... ама това е най-важно, че се бил извинил. как не са го знаели колегит му на Нюрнбергския процес - едно извинявай и си живееш живота.

да гори в ада

личи си почитта... поне умря да беше. а точното е - пукна.

вършел си е работата в съгласие с разбирането на обществото, имал е вяра, че така трябва и е правилно Но сега не е ли същото? $кой пише историята? #кой Казано е: О'времена, о нрави!

то и Гьоринг и сие са си гледали работата, хорицата, ах, горките те - май това си искал да кажеш. Никакъв Бог за тоя и останалите - само врящ казан в отвъдното. там тия извинения май не минават, щом минахме на църковни изрази.

тежка, тежка да му е пръстта! Съдби на хора, мъки на човеци, за този са били цифри, номера, статистика. Да гори в ада!

В България Народния Съд беше Незабавен , след ВСВ .

Тия дядки много държат, може да имало нещо нациско гмо за дълголетие да са кльопали.

Интересно ми е като измрат и последните хора, живели по времето на тези събития, кого ще преследват след това? Техните наследници, че носят във вените си кръвта на убийци?

Късната му присъда се дължи на това че през 1949 година денацификацията в Германия официално беше спряна, достъпът до архивите, включително и кадровите дела на почти 3 000 000 партийни членове, на НСДАП беше ограничен... и така до 1958 година когато активисти на Яд Вашем успяват да проагитират американските окупационни власти да създадат Централната служба за разследване на нацистките престъпления, показателно за ефективността на тази служба е това че първото дело което успява да вкара в немски съд е чак през 1963 година когато започва процесът срещу надзирателите от Аушвиц, като от 6500 есесовци подвизаващи се в лагера са осъдени 29... и то защото са извършили престъпления които са били подсъдни и по времето Хитлер.

Ехеее смятай ако бяха счетоводители, през 2016та щяха да осъдят още 6471...

Този дедо е събирал златните коронки от устата на жертвите и ги е пращал на фюрера, оставял си е и за себе си, та се е отживял до 95 години.

жалко, че мустакатият не си довърши работата!

Особенно с по-тъмно зелените.

Велик човек,като всички от Третия райх! Ако САЩ не се бяха включили във войната, сега недоразумения като Европееца,Арматата и КГБто нямаше да коментират.

Хм, а разправят, че нямало фашисти в България или такива с фашистко мислене...

Ехааа, добре беше САЩ викаш да дойде преди края, без тях наникъде нямаше да са нещата ... Не ги обвинявам, умно, седят си, въртят бизнес (помощта на Русия е заплатена със злато, не е безплатна както обичат да се изказват западните разбирачи)... Накрая когато всичко почти е приключило, идваш и се правиш, все едно си бил там от началото и обираш заслуги ... От тяхна гледна точка абсолютно правилно, спор няма ...

гадовете, лека му пръст, дано те като пукнат душите им не намерят покой!

Бог да го прости!!! Много добрини е направил за света!!! Можеше и още гадове за осчетоводи, но уви!!!

Вършил си е работата на редови служител. Интересно, дали Моше Даян ще го съдят за арабския Батак - Деир Асин? Подразделението му е изклало буквално селото а на бременните са разпорвани коремите. Но това не е геноцид.