Коментари - 5 ден в неизвестност: ПСС поиска помощ за локализиране на телефона на изчезналия в Пирин | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

5 дена в Пирин, телефонът включен и не могат да го открият? Поне телефона? Е това е почти позорно.

Аман от комплексари и идиоти дето правят всички нас на още по големи идиоти, за да се занимаваме с тяхното житие и битие!!! Има толкова хора нуждаещи се от помощ!!! Того тюфлек, няма нужда от такава. Каквото е търсил си го е намерил!!!

Може да е бил опитен, но и много самонадеян. В планината през зимата, не един и двама си отидоха, заради усещането, че са много силни. Неговото изкачване си е чисто бъзикане с Вихрен. И то на 69 години....

Престанете да злобеете..понякога стават чудеса тле може да е нкъде но тел му примерно да е паднал...и да има нужда от помощ

Човека е отишъл да вземе автограф от Пеле и Марадона.

Проучиха ли какъв му е телефона, дето толкова ''стабилно'' ще кара 5 дни????? Това се изисква и трябва да е задължително веднага да се дава при такива случаи,

Чета че тука някои хора все още вярват в Сашко и извънземните.

А в Дядо Коледа не може ли?

Стига сте злорадствали!

Девет дена осем часа!

мисля че може да се локализира и с IMSI catcher , без да искаш нищо от оператора ,мой трябва да му знаеш IMEI-a

Лично съм бил свидетел на подобно издирване в Австрия, където отново телефона беше включен, но нямаше достатъчно силен сигнал за да бъде локализиран. На втория час спасителите с моторни шейни и 2 хеликоптера качиха усилватели на сигнала на всички околни възвишения и телефона беше намерен. Температурата през деня беше -8, а през нощта до -20 и казаха, че ако не бяха открили човека по светло, нямаше да преживее нощта, защото беше с контузия на главата в едно много дълбоко дере. Ето ви нагледен пример как корупцията, безхаберието и неграмотността убиват и съответно обратното, как адекватната реакция спасява животи. Същото е във всяка сфера у нас, пътната безопасност, спешната медицина, превантивната медицина, борбата с криминалната престъпност и т.н. Това не е държава, а хабитат за човекоподобни и ние не сме народ, а сбирщина от човекоподобни.

ПСС няма правомощия да иска тази информация от оператора. Полицията може, но сега са в коледна ваканция. Иначе за увеличение на заплатите се редят първи, тумбаците.

“Опитен планинар на 69 г тръгнал да изкачва САМ връх Вихрен на 26.12” !?! Виждал съм в Австрия на 2-3-та минута да каца хеликоптер на пистата и да отвозва пострадал обикновен ( не някой ВИП) скиор. И сега пита се в задачата : колко да е бил опитен този самотен катерач на 69г ?!?

Много опитен, но и на опитни се случва...

5 дена държавните институции са си прехвърляли топката кой точно да плати на мобилния оператор 0.03ст. за справката, и накрая фатмака прецедент се зе у ръце и каза - българската коледа ще плати - пращайте смс-и на богато, че да има и за справка.

Тоя на работа ли е отивал и се е загубил???????

За всички мрънкащи против ПСС - смо ако знаете с какви подръчни материали и средства разполагат (реално на чисто желание и чест работят) - щяхте д казвате пак добре че и толкова успяват да спасят! ПСС няма право да иска от операторите нищо, МВР може и тогава операторите са длъжни да изпълняват в рамките н часове! И затова от ПСС надигат глас - защото явно от МВР пак спят и отчитат статистика, вместо да се включат активно!!!

Бате, разфърляйте с хеликоптера кроасане и пакетирани кремвирши на КЕН да има ко да яде човека докато го откриете Ако може хвърлете и пакети с топено сирене

и редбули и бутилки с мездренскА ракия :))))

Ами баба меца е решила да вечеря добре преди да легне в зимната си бърлога.

Не трябваше ли веднага да го локализират? Защо чакат 5 дена? Малоумна държава, малоумни .......

И аз това се питам! Пет дена няма държава, да го локализира!?

ТОЯ ДЪРТОЛЛ КОРДИНАТОРА ВМЕСТО ДА СИ ИГРАЕ КАТО ДЕЦАТА С ДРОНЧЕТА, НЕ МОЖЕ ЛИ ДА СЕ СЕТИ ,ЧЕ НАЙ ВАЖНО Е ДА СЕ ЗАСЕЧЕ ТЕЛЕФОНА ОЩЕ НА ВТОРИЯ ДЕН, ИЛИ САМО СИ ИГРАЯТ НА СПАСЯВАНЕ ДА ОТЧИТАТ ДЕЙНОСТ.

това не е издирване от полицията за да се чака 2-рия ден . може да почнат и на 7-мия час

От Вивател се обадиха, вместо локализация директно на близките по viber са пратили некролога....

Сашко издържа 9 дни ,този ще изкара два месеца

сашко беше дете и не знаше , че е невъзможно да се оцелее толкова дълго . затова оцеля

Лошо....човекът не е аутист и вече спокойно могат да спрат търсенето...

Ти ще си останеш идиот.

Това не е ли едно от 1вите неща които трябваше да се случат, а не на 5тия ден?!

на 4 ден пускат някакви дронове, а на 5 ден пускат молба за локализиране на телефон.... Типично за тъпашката България и за още по тъпите ПСС, както и всичко останало в тази насрана държава. С всеки изминал ден разбирам колко ненужно е да се плащат данъци и да се живее тук.

След празниците ще одобрят молбата

Как може да се сетят чак сега,трябваше още в началото на издирването да направят това локализиране...

Всеки моб оператор да отдели по един екип локализиране. Исканията за локация да се вкарат в законова рамка и да се действа навреме. Ако им се беше развалила антена, щяха да я оправят веднага. Тука е като с прокурора - изнесе се инфо в медиите, да бяха локализирали на добра воля апарата.

Г-тъпанар.Това не е така както мислиш.Необходимо е покритие от няколко клетки за да може да се засече по-точно телефона-чисто триангулачно.Под Вихрен едва ли има покритие от няколко клетки.В такъв случай е необходима много скъпа мобилна апаратура,имитираща базова станция-мобилна клетка и с нея да се работи на терен.Едва ли операторите са купили такова оборудване-издирването на хора е малко встрани от бизнеса им.Виж държавата може да инвестира в такова оборудване ,което да се ползва в такива случаи!

Г-н Анонимен, предложението ми е общо казано. Разбира се, че по чукарите локализацията е почти невъзможна. Моля Ви, изписвайте псевдонима ми "правилно". :)

Абе, то не е и така, както ти го описваш, ама нали българина от всичко разбира. Не бъркай мобилна мрежа с GPS. Мобилният телефон има връзка само с една клетка, като избира тази с най-силен сигнал. Локализацията по такива параметри е доста по-трудна, защото изисква доста повече информация, като хронология на свързванията на телефона с клетките, както и силата на сигнала. Определя се район или местност в която евентуално може да бъде, спрямо наличните данни.

Само не разбрах вие ли ще плащате сметката??

Сметката я плаща всеки един от нас, моля. Абонамент за 30 лева с неограничени минути и нет излиза около 3-5 лева на оператора. Според зависи колко байти може да изсмучете за месеца. И това е акуратна имформация. Отделно от това, винаги ще е по-евтино да има локализация и спасителна акция, отколкото хората да обиклалят балканите на сляпо.

Ами аз не съм съгласен да пращам сметката за всеки идиот решил да се прави на супермен в планината. И никой не те кара тебе лично да плащаш на мобилен оператор да имаш мобилен телефон и още повече да имаш мобилен интернет. И аз сега-кой и защо е длъжен да плаща сметката на кандидат самоубийци????

Ама то е вкарано в законово рамка и мисля че операторите имат изключително кратко време да го направят!!! Но ПСС нямат официалното право да го искат, могат от МВР (които пак ще се направят че са последните разбрали за случая)!!!

Този е луд. Как ще тръгнеш в най трудната планина в България през зимата, когато се стъмва рано?!

Като Каролев и този човек дето тръгват само в планината си го търсят...

Умрял е отдавна при тези условия. Ако не от травми при падане то от студ и преохлаждане. За съжаление глупостта и самонадеяността не се лекуват. Бил бил не знам къв си. Едно време планинските водачи водеха децата на екскурзионно летуване и им набиваха в главите - сам през зимата в планината е почти сигурна смърт! Сега си мисли, че като има телефон в джоба е неуязвим. Тъпота и толкова...

Какво значи опитен планинар? Тръгва при здрач на 69 години, връщане на фенерче от Вихрен. Това е лудост. Едно изкълчване на глезен там означава край. А сега толкова хора ще мръзнат да го търсят.

Това е възможно най-трудният връх за изкачване в България от по-известните. Доста неприятен през горещите летни дни, а какво остава посред зимата, а пък през зимата вечерта направо си е самоубийство.

На тези години и катерене...Едно инфарктче и те събаря веднага. Тоя човек, вино не си ли е направил? Що не си седи до бурето с комшията ами ходи по камъните?

Да отварям ли темата ако имахме хеликоптери колко време ще се спести в търсене на хора в трудни терени? Иначе да, 5 дена и да сетиш, че телефон може да се локализира. Може и да са се сетили по-рано, но някой чиновник ще е искал да си изкара спокойно празниците, а те го мъчат да работи.

За липсващата планинска застраховка и за разходите по погрешка на това хеликоптер и съответния екип? Или може би вие доброволно сте съгласни да ги плащате лично от джоба си??

Ми да изчакат Март месец и тогава да изискат локализиране. Все си мисля, че това трябва да е първото нещо дето трябва да се направи, а не последното, след полвин седмица издирване

Това, че пенцията е безумец и не са му длъжни да се рискуват младите момчета от ПСС, това е ясно. Но да има работещ гсм и да искаш чак на четвъртия ден да се локализира...., това също е "без думи"!

Я пък си мисля, че първата им работа е да локализират телефона.

Страшна координация! СЛЕД ПЕТ ДЕНА ИСКАТ ПОМОЩ ЗА ЛОКАЛИЗИРАНЕ! Остава да кажат, че това трябва да мине и през съда и да се чака решение? в ТАЯ ДЪРЖАВА НЕЩО РАБОТИ ЛИ КАТО ХОРАТА?

В тоя студ горе и един ден забавяне е фатален.

Ама нещо е станало с човека още първият ден. Телефона да работи, а да не се вдига е почти сигурно, че е умрял. Дали е паднал дали инфаркт или инсулт няма значение вече. Интересното е друго, че е бил през нощта на върха, защото 17 часа си е вечер сега. Не е ок да замръкнеш в плалината, а пък на Вихрен пък хич даже.

Човек изчезва на 2900 метра надморска височина.Вечер. Навечерието на Нова година. В момента там е -10 градуса. А нощем? Годината е 2022. Локализирането на телефон става за 10 минути с точност няколкостотин метра./или няколко метра/, но се сещаме на петия ден. Пак чакаме чудото със Сашко да се повтори. Няма надежда за човека.

Ми не е ок за Банско група туристи тръгнали към Вихрен да открият труп преди върха. Определено е травмиращо.

Това ще е напролет. Дотогава могат да се пробват и други беземци от третата възраст.

И аз се учудвам, че технологичната помощ за локализиране на телефона се иска безнадеждно късно, а не в самото начало - за насочване на търсенето.

Този не го ли намериха и или онзи който намериха вчера с 2 счупени ребра е друг ?

Държавата е зспразнила.. друг е въпросът, че безумните ни закони изискват прокурорска разпоредба (незнайно кога) вместо сигнал от полицията и мигновена реакция...

На петия ден се сетили да локализират теефона..... Без думи.

Можеше на десетия... След Нова Година.

Няма организация, няма план за действие. ХАОС

Телефона да не е Nokia с копчета дето батерията държи по една седмица! Малоумници!

Точно такъв е!