5,1 млн. лева ще е глобата за НАП заради теча на лични данни

Санкцията е, за да не се повтаря това поведение, заявиха от КЗЛД

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Т..Е. ПЛАЩАТ БЪЛГАРСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ...

Е, скъпи българи, изтичането на личните данни на всеки един от нас струва едно левче, едно българско левче. Товая предполага, че ако човек разполага с още един два милиона бългжарски левчета може да купи цялата държава. След като има данните на всички, то той ще може да прави с нас каквото си поиска - да ни купува, да ни продава и т.н. а, Една европейска хухавела била казала, че България била просперираща държава, но в същото време тази същата я виждам свойски да присъства на една снимка с група мъже облечени в американска военна униформа. Може би тренира за наемник в някоя частна охранителна просперираща българска фирма. И така до края!

Колко удобно...от левия, та в десния джоб! Човек ще си каже, че умишлено е скалъпена тази работа...

Само толкова? И това, защото има изтекли данни и на чужди граждани. Преди нищо не се споменаваше.

Сега ще се види дали имаме истинско държавно управление!Ако успее да си вземе парите от тези които не са изпълнили служебните си задължения да опазят личните ни данни,значи имаме държава!Но не ми се вярва някой да се навие да предяви искове за нанесените вреди на държавата!Иначе държавата сама се глобява и парите от левия джоб се преместват в десния-5.1 млн.лева,след което се разпределят отново в левия за да има за бонуси преди Коледа и Нова година на същите тези клати.урци!

да съберем пари за глобата, че НАП ще ни го изкара през носа

Каза председателя на Комисията по защита на л.данни! ЗНАЧИ Е ПООЩТРЕНИЕ! Вместо Гешефт да обвини НАП те ни занимават с обвинения за битовизми! България с тази Прокуратура и тези управници, е под ЗАПЛХА!

Каква част от тази глоба ще бъде платена лично от... кукумявката, която се води шефка на НАП, която дори не счете за нужно да си прекратява отпуската по време на този случай??? Това искам да знам аз като един от многото... "тъпи и малоумни" данъкоплатци в тази кочина!!!

И, кой ще я... плаща бре, кратунари:)))??? Тиквата и Мамин Владко ли:)))??? Вашата е като моята... все едно да си глобя... онази работа, че не я свърта в гащите, бахти простаците я управляват тази държава:)))!

Тези пари да се разпределят на хората изтекли им личните данни както и на мен!!!

Това е все едно аз да глобя детето си със 100 000 лв, че не е заключило вратата и са ни обрали.

А тази комисия - КЗЛД и нейният председател Караджов, спали ли са през това време? Не са ли правили проверки и превантивно да предотвратят този голям фал? На тях кой ще наложи санкции и колко ще бъдат? Очакваме публичен отговор, лично от финансовия министър.

Щом започнаха да трият мнения значи ....ясно каква е поръчката.

НАП ще обжалва, кинтите по обжалванията пак ние плащаме. КОЙ ЩЕ УВОЛНИ ТЪПАТА ИМ ШЕФКА ???

Принципно в програмирането един символ не на място или липсващ и може да счупи цял сайт. Така че пробойната е от нещо супер конкретно, като може да са няколко. Дори нещо да е написано супер, да има друго странично нещо или просто достъп или друга възможност. Най-естественото е ръководителите да са неразбиращи и изобщо да не знаят и в момента проблемът. Онези или трябва да са си признали или да е проследявано. Последното също не е гаранция точно от къде се е появила пробойната, а да хванат обръщения и направени възможности за изпълнение на външно подаден код, но не и началната пробойна. С административни решения може само да взимат общи изисквания, но не и конкретно предотвратяване. И въпросът е кой е хакващият. Ако е САЩ, те може да си имат пробойни на сумати места и почти да няма измъкване. Както се е писало в процесори, дискове и така нататък. Обикновенно се прави според видимата нужда. Трябва и да се оцени, какви данни са сложени на сървъри свързани с интернет. Другата опосност е, не само да са извадили данните, но и да са променили такива там. Примерно за плащания, дължимо и така нататък. Не е ясно на какви места се държи. Но е възможно да има финансова измама. Трета е дали тези данни могат да се ползват за други финансови и не само измами. Да направят фалшиви паспорти с тези данни.

Да наистина прав си. По цял свят ръководителите не носят никаква отговорност. Затова получават големи заплати, шофьори, охрана, секретарки и прочие. Защото не носят отговорност и не разбират какво правят тези под тях.

Мислиш ли, че например Бойко знае какво прави някоя чистачка на някое държавно учреждение? Онези може и да са калинки, но никой не знае целият процес и извършеното на големи организации. Бил Гейтс не знае какво става конкретно в Майкрософт. Джеф Безос не знае какво става конкретно в Амазон. Тези взимат глобални решения, но с конкретните не се занимават. Дали там в кода да има точка и запетая.

Някой... си, разликата обаче е, че Гейтс и Безос сами плащат от джобовете си за тази, своя... "незаинтересованост", докато за незаинтересоваността на гореспоменатите тъпаци, трябва да плаща някой друг:)))!!! Анадъмно???

Може да не знае в детайли знае, но носи отговорност! А не се измъква като мокра връв! Ръководителя е там, за да знае и да носи отговорност! Иначе каква му е работата?

Определено има странично нещо и то не е вързано с грешки в кодирането - те са друга бира - може да е ремонт, без да си извадят дисковете - може да са им запомнени паролите - да не се морят да ги въвеждат - може да са си архивирали данните някъде в общиге "облаци" - може да са си носили данните на личните компютри, - и най-вече не са спазвали никакви предписания за защита - данните са били на ачик-ачик в интернет пространството, а не в интранет

Разбирам да се радваме, че са глобили Банка ДСК с 1 млн, добре, тя е частна, но НАП е държавна, бюджетна служба и нали разбирате, че тая глоба ще я платим всички ние, без да сме виновни. Държавата от едното джобче ще прехвърли в другото и ония в НАП целите в бяло. Първо трябваше да махнат калинката дето се чудеше дали да си прекрати отпуската, после без премии цялото ръководство, трето ако трябва и от заплати да се лишат пряко виновните за проспиването на акцията.

държавата няма да вземе от охраната на Духан и Свинчо, за да плати тази глоба. ЩЕ вземе от пенсии, от образование, от здравеопазване, екология. Това са и най-противните ресори и директно ще ощети всеки от нас поне 2 пъти.

Глобата е за нас - жертвите. Ще я платим. И бонуси на Владо Пеевски, Отпускарката и всичките калинки ще дадем! А наесен пак ще изберем същата шайка за кметове и общиснки съветници, защото сме супер доволни и щастливи от управлението на ГЕРБСПДПСПФ!

Това е толкова безсмисленне колкото аз да глобя десния си джоб и да преместя парите в левия. Дами и Господа, трябва просто да има уволнени от горе до долу. Стотици трябва да бъдат. И тези които управляват държавните институции трябва да разберат най-сетне че не може заплатата на IT специалист в такава институция да е 500-600 лева при условие че вече всичко е IT и без него неможе. Хайде отворите си учите и вижте че дори начинаещ IT специалист който все още е без ценз и образование взима доста над 1000 лева за дранкулки и бонбонки. Нестига че е сбъркано всичко, нестига че ни истекоха данните а и продължавате с глупостите и още повече сбърквате всичко. Държавата глобява държавата ....що за безсмислие?

самоирония и попоравка... не учите пич а очите

Няма такава държава с такъв заспал народ и такива крадци наричащи се управляващи.

И понеже Горанчо вече се изказа по темата с глобата - цитирам по памет: наказахме вече двама от IT отдела на НАП и повече наказани няма да има, няма да има също и парични санкции - демек заплати и бонуси в агенцията ще си вървят по план - остава да видим кога трябва да си платим и глобата! И аз лично не се дивя на това - не е като да не е било жертвата да си плати за това , че е "допуснала" да стане жертва!

Затвор им трябва, а не глоби, които в крайна сметка ще са платени от пострадалите.

Тая смешна комисия/партйина хранилка/прави хората на луди и мълчи е тази глоба ще я плащаме Ния а не виновните чиновници.

Това е като да си го преместиш от единия крачол в другия. Държавна агенция глобява друга държавна агенция и парите в крайна сметка пак си остават, където са си били. За какво изобщо се прави въпросното упражнение? А да не говорим, че проблемът е много по-дълбок от това кого и с колко да го глобим. В момента горят някакви подсигурителни бушончета по края на веригата.

Поредния цирк за наша сметка,виновните продължават да си взимат не малките заплати и бонуси а народа ще плаща!?

Обраха ви, глобиха ви, за това и сега очакват да ръкопляскате.

порицание пред строя. "Наказанието" не е персонализирано, което означава изпускане на парата. Най-малкото беше да си подадат оставките ръководството на НАП. Нямали вина. А за космическите заплати, които получавате каква е ползата от вас?

Спокойно, нищо няма да платим ние, данъкоплатците. НАП е бюджетна организация. Просто едни пари от държавния бюджет предназначени за НАП няма да отидат за НАП, а ще се прехвърлят в бюджетна сметка за събрани глоби. Въпросът е дали на НАП действително ще им удържат тези пари от полагаемата им се бюджетна вноска или ще си получат пълния бюджет за годината плюс парите за тази глоба, които да върнат обратно после като платена глоба. Ако стане такава врътка резултатът ще е нулев. Трябва поне от кумова срама да уволнят някой на по-висока длъжност, да има някакво поемане на отговорност поне за пред хората. Но май и това няма да се случи. Керванът си върви, а кучетата си лаят... Виж ако действително им намалят годишния бюджет с 5 милиона лева и от там последват съкращения на хора, намаления на заплати и т.н. това вече ще е нещо различно. Но тъй като ББ разчита на инспекторите на НАП да увеличават приходите в бюджета като правят засилени проверки, то едва ли ще се предприемат такива драстични мерки, които да демотивират служителите на НАП да си вършат работата.

Всичко звучи точно така, с изключение на не плащането от данъкоплатците - бюджета от какво се пълни :)

Парите за глобата от нашите джобове се преместват в техния джоб !!!

Вчера чета как са глобили ДСК за същото провинение, но за "скромните" 30 000 човека с 1 000 000. За 5 000 000 човека вие си направете аритметиката? И изборите рекордните 70 000 000 - е бива, бива крадене, ама това пък тяхното...

защо глобата на банка ДСК е един милион като глобата е до 20 млн. лева или до 4% от оборота на цялата група.

Тая работа е като да те набие някой на улицата и после да те глобят, че си се оставил да те ошамари...

Това е абсолютна гавра с данъкоплатеца. Прочетохте ли това? "Тази глоба обаче е достатъчна като се отчита отговорното поведение на администратора. Санкцията е, за да не се повтаря това поведение" Онази госпожа, дето всичко вреше и кипеше, а домашните й отговорности в този момент бяха с приоритет. ВЪЗМУТИТЕЛНО!!!

Помня преди години, преди избори закачаха едни списъци. На магазина имаше списък с имена, адреси и ЕГН-та по секции - кой къде ще гласува. Не помня някой да беше притеснен за лични данни...Нито някой да се беше оплакал, че са му продали апартамента заради списъците... Явно тая олелия с личните данни се вдига с друга цел. Някой казва,че е заради два педала от Гейропа, дето им изкарали мръсните ризи. Друг, че е заради по-доброто следене отгоре на паяжината, а простолюдието да няма достъп до данните на Биг Брадъра. Трети - такъв щял да бъде Новия Световен Ред. Знам ли?

Наистина си дъртак и не можеш да следиш развитието на технологиите, а заедно с тяк и на1чините за кражба. През 1800 г. не е било възможно да ти изтеглят парите от банката с дебитнатати карта, просто защото е нямало карти.

А ти си зомби на 15-20 години. Явно не помниш, до кога лепиха списъците и дали имаше карти тогава. Аз съм ЗП. Регистриран по ЕГН и име. Има го на всяка моя фактура. А тази фактура през колко ръце минава? И е така с всички ЗП-та.

Разликата е огромна. А към онези списъци случайно да имаше данни като доходи, какви суми си залагал по сайтове …? А да не говорим, че е едно дали данните са на хартиен носител и съвсем друго в електронен вид. В една съседна статия четем, че едни хора са убити, защото били малко по-заможни.

Явно всичко опира до парите. А когато се стигне до пари, реве по-богатия. На мене освен да ми набарат дедовия в крачола (пък и за какво ли им "кренвирш"?) друго нема какво да ми вземат. Най ценното ми е в главата, а за сегашните зомбита то е безполезно. Те не мислят и чакат ФБ да им каже

Оцениха възможността да използват личните ни данни кой както иска и за каквито иска цели на 10 лева на глава....Това е най евтиното сдобиване с данни за грежденин на държава вероятно в цял свят...След това за подмяна на личните карти ще ни вземат нещо между 40-50 лв...Ама какво ще правя с имотите, промяната на банковите сметки/което изисква време/, информация която всеки престъпен ум вече я има и може да я използва??...И върха разбира се - плаща данъкоплатеца...Онези по върховете мумифицирани от жаждата си за власт и пари въобще не ги бърка ако глобата беше с няколко нули отзад...С мнозинството на нискочелите гербаджии ще променят нещо тк там в бюджета и готова..."Преоблекъл се Илия пак в тия"!!

ДА ИМ СЕ ОТНЕМЕ ЛИЦЕНЗА!!! Това би било превенция за бъдеши течове.

На кого да се отнеме лиценза - на тъпата шефка на НАП или на НАП? Оная пат.ка, с получения подкуп от фирмата, направила системата, отиде на почивка и въобще не се впечатли, че саизтекли данните на хората. Нейните пари не минават през НАП 9освен заплатата разбира се) така, че не и пука.

Такава държава

Тия глоби с чии пари ги плащат? На данъкоплатците ли? Не може ли да задължат служителите които са виновни (и техните началници) да плащат глобите с лични средства!

Давам хиляда плюса на мнението ти.

Нека да дадем старт на кампания за събиране на капачки за глобата. Само че трябва да се прецени момента, в който шефката да не е в отпуск, когато се донесат събраните пари за глобата. Тия шефове нямат съвест и морал.

Със съвест и морал не се купува къща на любовницата в Барселона.

Пак питам всички гнусни държавни чиновници , ненужни лапачи - от чий джоб ще се плати глобата за вашата некадърност.

Всеки с изтекли лични данни сега ще плати глоба по 1 лв и всички радостно ще плеснем с ръце, народа ще се наведе а правителството ще запретне долния край на ризата си и отново всичко ще си дойде на място в процъфтяващата рОдина

Очаквам сега,.. Влади.. (както "НЕЖНО" го нарича Боцето ) да разкаже от КЪДЕ ще ги извади ???;)) НЕТЪРПЕЛИВ ставам,.... да чуя "обяснението" на Владито!!;))

Това е смешно! Ще се прехвърлят нашите пари от една бюджетна сметка в друга! А в същото време виновни за провала няма! Аз искам някой да е уволнен и безработен на улицата! Не може чиновниците да продължават да са безнаказани заради безхаберие и некадърност!

Уволнили са две-три IT-та - дребни рибки. Шефче, виновно за лоша организация на работата не е пипнато, бас ловя!

Отново , ПУНТА МАРА...Oбирите продължават ...като "гимнастиката" с КТБ !! ОТВРАТ!! ПОВЪРНАХ !!;(

За голямо съжаление сега министър Горанов и Доктор Борисов ще бръкнат в джоба си и ще я платят!

Глоба,кой ще е плати?НАП сигурно е някой Наско Атанас Проданов?Каква е тази колективна безотговорност?Нека Урсула .....се запознае с нея.Да види как работим ."КИБЕРСИГУРНОСТ"в действие.

Чудно! Чуууудно! Значи сега аз и вие, драги съфорумци, както и целокупния овчи български народ, ще платим за безхаберието на управляващите НАП. Аз не мога да се съглася. Много леко им се размина. Не на дребните рибки, те си го отнесоха, разбира се, а на ония наглеците по върховете. Тъпата патица, "ръководеща", нещото наречено НАП, даже отпуската не си прекъсна и нагло си развяваше мутрата по ТВ. Това така ме дразни.

Това точно как компенсира народа с оповестени данни? Отрязаха вярвам премиите на дузина заспали служители за назидание. Защитете населението! Стига простотия!

А не Горанов каза, че бонуси и премии няма да се отменят!

Хахахаха, Я сега да видим как и кой ще плаща?!? От държавния бюджет?! хахахахаха Пълни кретени сме...

Кой си мислите, че баламосвате с тези глоби. Вие хептен ни взехте за пълни идеоти. Ще изперат едни 5 милиона, които ние ще платим, ще си ги разпределят и готово, кризата е потушена.. 12.09.2019 !

Защо ми се струва, че се въведе неофициална- чрез глоби в случаят- система за дониране на пари на това правителство- хем за предизборни кампании, хем за таралясниците.

От единия джоб в другия.