Коментари - 46 г. от най-унищожителното земетресение в България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Падналите блокове бяха строени по технологията "пакетно вдигани плочи". Рационализация на соца, при която плочите се изливат върху фундамента и след това със система от крикове се вдигат нагоре. Подобно строителство не се практикува от тогава.

Виждам, че някои спорят кое било най-силното или най-опустошителното земетресение в България... От подобен спор полза няма. НЕ знаете как и до колко точно са отчетени предишните земетресения. Освен това не знаете какво е било строителството в онзи период от време, гъстота на населението и мн. други подробности които се отразяват на щетите. Примерно, ако се случи много силно земетресение в ... пустинята, то може да няма и нито една жертва и нито една паднала постройка. А може и точно обратното - това което се случи в Турция - Високо строителство, НЕ достатъчно качествено и гъсто населен район. И пак в Турция като най-пресен пример, от всичките кадри личи, че има сгрди които не са мръднали. Т.е явно проличава, че има нещо свързано с качеството на строителството. В крайна сметка се оказва, че най-стабилни са ниските сгради и леките конструкции. Дори и да падне, няма какво да ви убие.

И аз си го спомням. Бяхме забравили радиатора в другата стая включен и баща ми ни се скара. В този момент започна някакво боботене, бучене, а баща ми: "-Ами да, то почва, нали ви казах, опасно е..." В следващия момент всичко се разтресе. В кухнята имахме метални шкафове от които сякаш допълнително отекваше. В този момент майка ми реагира по-прагматично: "-Това е земетресение, деца бързо под масата" -масата ни беше масивна салонна маса Само след минута-две бяхме вече на улицата. Бяха излезли и други съседи. Някой изнесли и радио "ВЕФФ". Постояхме и се прибрахме. После наши познати дойдоха да спят у нас, защото живееха в блок и се бяха доста поуплашили.

комунделите скриха щетите, а за жертви изобщо не се споменаваше! и продължиха да строят панелките, и да ги продават на населението!

Много хора тук се упражняват, а никога не са държали тухла и вар, и пишат глупости. Строил съм две къщи от по 100 кв.м. на по два етажа - 1975 г. и 2016 г. За първата вложих 26 куб.м. бетон по план  за цялата къща. В основите не се слагаше бетон, нямаше земетръсни шайби, на кота нула не се изливаше плоча. Така беше при комунизма. За втората вложих 70 куб.м. бетон, в т.ч. в основите 32 к.м. бегон За желязото да не говорим, ще ви стане лошо. Като малки казвахме, разликата е от земята до небето!

Наистина беше трагедия, но в интерес на истината най-опустошителното и с най-много жертви земетресение в България през 20-ти век е през април 1928 година.

Тогава обявиха че има 1 жертва. Жена която е загинала в следствие на падане на балкон върху нея. Бях се уволнил от казармата моите момчета ги командировали за часа в Свищов. Разправяха ми че било голяма трагедия дават ти крак ръка тяло да ги носиш в пункт. Всяка вечер са им били морфин.

Тоя с минуса знае ли кой военни са се притекли на помощ? и защо минус нещо не ти изнася ли какво?

Ама как се строеше качествено по времето на бай Тошо и как не се крадеше и нарушаваше закона тогава, а?

............... разпоредено е на семействата на загиналите да бъдат изплатени по 3000 лева, на тежко ранените по 1000 лева, .................... Разпоредено, но май не беше изпълнено за всички?! Моя позната пострада от земетресението, от стъкло беше и срязах кракав буквата S,като среза започва отзадна бедрото, минаваше сгъвката зад коляното и до отпред на прасеца.Беше много срязана до кокъл.Тогавашният д-р Горбанов хирург, като видял колко е срязан кракът на моята позната. възкликнал: Толкова години стаж имам, но никога не сън виждал при такова жестоко, срязване да е здраво сухожилието. След като излезе постановлението за се изплатят паричните помощи, то моята позната с епикризата и надлежната снимка отива да засвидетелства,че е пострадала и да получи обещетението, но от там са и отказали, че видите ли, защото видите ли, трябвало да и е бил счупрн крака?!

Може не всички хора да са получили обещетение, но всички средства са били усвоени. Не се притеснявай за това...

Май в Чирпан 1928г. жертвите са повече. Но трагедията е голяма и в Свищов. Няма как да има наказани тъй като по тогавашния правилник от 1964г. проектантите не са били длъжни да осигуряват сградите в Свищов срещу земетръс. Чисто правно виновни няма. Не може да обясняваме учени, че са сбъркал в прогнозите и не са отчели влиянието на Вранча- на такова ниво е била науката тогава. А и светът не е бил толкова глобализиран. Вранча е в друга държава.

Затова в Белене не трябва да се строи АЕЦ. Районът е земетръсен

В земетръсни райони АЕЦ не трябва да има. Лошото е, че Турция строи. Всяко земетресение променя науката за тях. Сегашното в Турция постави нови въпроси.

Наглед с неграмотно написаната поредна статия, ще кажа отново - дирници, не ви ли е срам да пишете така??? И то на тази черна дата за свищовлии! Бог да прости загиналите и да даде сили на близките и оцелелите! Крайно време е да де направят мащабни проверки в страната за устойчивостта и "изрядността" на жилищните сгради. Но този път да си свършат работата, защото отговорните органи трябва да се замислят, че това касае и техните семейства...

Преживях това земетресение в Димитровград, бях ученик последна година в техникум. Точно в този момент бях в стая от апартамент в един близо тридесет годишен блок. Помня страшното бучене и тресене и си представям какво са изпитали горките хора стотици километри на север. Лека им пръст на загиналите и почитания към всички, преживели тази трагедия. Но доста съм чел и за чирпанското 1928г. когато по време труса са се появявали цепнатини в земната кора, поглъщащи хора, къщи и добитък. Да не дава господ повече такива трагедии, като в съседката ни скоро.

Защо всички се захващат с ПАНЕЛНИТЕ блокове, като те са най издръжливите на земетресение. Няма нито един паднал панелен блок не само в България. И не ми разправяйте за заварки и преустройства.

В София тресе доста дълго, но успяхме да се обуем и облечем - а аз си взех и "танзистора" (български), и слязохме на улицата. Не след много транзисторът съобщи, че е станало земетресение извън територията на страната, в МАКЕДОНИЯ. Предния ден баща ми беше заминал за Свищов за среща с роднини там и ние с майка ми и сестра ми след експресно съвещание решихме да отпътуваме незабавно за Свищов при него. Качихме се в моя нов ЗАЗ968А, който винаги беше с пълен резервоар и потеглихме за Свищов. Аз карах, а сестра ми беше на "радиостанцията". Вече бяхме излезли от София, когато беше съобщено, че земетресението е в планината Вранча в Румъния, някъде след Букурещ. Отново съвещание - да продължим ли към Свищов за баща ми или да се върнем у дома. Тогава мобилни телефони нанай, така че контакт със Свищов по стационарния установихме на следващия ден от къщи и т.н., и т.н. А Македония се оказа невинна.

Преживях го, спомням си ,че почваще " Родена от революцията" по БНТ,като задруска. В Свищов пропадна общежитие, другаде нямаше срутени сгради, щото тогава беше кумунизъмът на живков и се строеше ,както трябва.Сега, ако друсне / не дай Боже това/ новото " строителство ще е критерии за якост!

През тези години не е имало възспоменание за жертвите? Сега се сетили! Не че има нещо лошо, но е някак лицемерно!

Дано го раздруса ,както и в Барцелона. То се видя че е невинен но има и Господ.

Пак пишете глупости - 1905 ,Струмишкото - 200 души загинали, 1928-една трета от Пловдив е разрушен, документирани са над 120 жертви.

дирници сър

Всъщност не е най-унищожителното. От тези, за които има живи свидетели, може би. Чирпанското и Кресненското са с повече жертви и щети.

Да, ама те са хубави, капиталистически заметресения. А това, Свищовското е комунистическо и затова е най-смъртоносно. Виждате ли как правителството на одиозния Станко Тодоров нищо не е направило ? Виждате ли, как са плашели децата, като са ги готвели за бедствия и аварии и съюзническите атомни бомби !? Ако не сме били под комунистическо робство това земетресение изобщо е нямало да се случи ! Така са казали и Ню-Йорк таймс и даже английските учени ! :) Не я разбирате вие пропагандата ! ;)

недостоен си и за съжаление даже........клеймото "русоробски трол" е достатъчно