10 г. след смъртта си Солженицин е позабравен от младите руснаци

Дисидентът е сред първите пет руски идоли на 20 век сред Гагарин и Висоцки

Обратно в новината

Коментари - 10 г. след смъртта си Солженицин е позабравен от младите руснаци | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вечна му памет! Той отвори очите на целия свят за това какво представлява комунизма в най уродливата му форма. Заедно с академик Сахаров ( бащата на руската водородна бомба) доказаха, че човек може да има силни морални устои и в страна, където девиза беше: Има човек - има проблем , няма човек - няма проблем. Добре че беше радио Свободна Европа, да разберем, че на света има и друго освен комунизъм...

За какво им е солженицин, когато си имат путин.

Съгласно законите за общественото развитие, които са част от природните закони, обективно действащи и независещи от желанието на хората, всичко, което се е случило по времето на Сталин и описано от Солженицин , например, е било неизбежно да се случи и е невъзможно точно това да се повтори. Сега ни припомнят минали времена, за да не обръщаме внимание на това, което сега неизбежно се случва, например обезлюдяването на България и изчезването и като държава.

е в пъти по-автентичен от Солженицин. Не по мое мнение, а на стотици знаещи процесите в бившия СССР. Малко по-труден за четене за мен, но много по-истински. Иначе в края на живота си Солженицин каза маса неудобни неща за Запада и го изкараха вече сенилен старец. Но точно тези неща със сигурност не ги помнят нито в Русия, нито в България. Както мнението на Георги Марков в последните си години за същността на системата на Запад и какво му е мнението за свободата на словото там. И то не е особено помнено нито тук, нито там (ако там някой изобщо си спомня за него). А че масата не чете и говори по съставените клишета е повече от ясно. Не само в Русия, а и в САЩ, Китай, Германия, Занзибар и Монголия. Предпочитат се леки неща от сорта на реалита, фентъзита, книги с комикси за млади тинейджъри на 50+ и прочие.

руския народ заради забравата на Солженицин е нередно, тъй като писателят е посветил труда си на този народ. Да се хули Солженицин, за да се защити някаква руска кауза, е също противоречие, защото се отричат неговият безспорен принос към руската култура.

Голям писател, достоен за уважение човек. А че правоверните комунисти не го уважават е разбираемо. Ние нормалните хора им съчустваме на вроденото заболяване - червена чума.

Бактерията все още е под Айфела.. И Гери ще го потвърди!?)

Отдавна е открито лекарство за червената чума. Три големи дупки 45 калибър на челото. Но не е хуманно и се прилага само в краен случай - когато червената чума премине в червен бяс.

Бе, тя се зароди в Париж и ..Берлин , а сега ни е напънала нещо от Юг..!?

Ако имаш повечко негови книги..,че привърших тоалетната артия..?

Вземи си Капиталът - шти стигне за до края, гаранция.

Мога да те уредя да ти подарят няколко комплекта от събраните "съчинения" на другарите Живков и Ленин. Един съсед ги има в мазето.

Стигнах до ...малкия си пръст и там не пише -Солженицин. Що така?

ПАЛЕЦ, втори, СРЕДЕН, ....,малешка!

МЕЖДУНАРОДЕН СИМВОЛ!

Ауу, мужиците не обръщали внимание на Сульоженицин!?

джендърите са малко.

Дреме ни на куКУРуза..

Руснаците си обичат сатрапите. И колкото по-големи са тези сатрапи, толкова повече реват за тях - Иван Грозни, Ленин, Сталин...Народ-мазохист, с промити мозъци.

Един гяур ..как се ,,изфърга,,!?

Да ти помогнем.

Ти това управници , ръководители, ..народи ги вееш кат есенна шума?! Е, сега да мразяли германките заради дядо Адолф?

Недопустимо е!

Колкото и да се старая не откривам нищо даровито камо ли гениално в произведенията му.Архипелаг Глаголи ми е дори скучен и досаден,не ми е ясно колко отговаря на действителната. Така е и с другите "дисидентски" произведения - Доктор Живаго, Децата на Арбат...Скучно и бързо минаващо от мода в забързания и променящ се свят!

Кой архипелаг?

Да,да Архипелаг Глаголи,така го нарече един от първо образите-затврник който е използван за герой в книгата.В руския черен фолклор "Глаголи"е синоним на празни приказки и изсмуквани от пръстите неща.Според затворника Солженицин е бил само страничен НАБЛЮДАТЕЛ а не УЧАСТНИК...???

До Spartan: Ясно, авторът просто не ти допада. Нормално е. Но в "архипелага" има неща, които нормалният човешки мозък отказва да възприеме, камо ли сам да ги сътвори. Просто онази система е създавала "изкривени" мозъци а Солженицин, само я е описал.

Малдивите, бе!

Ами, като те гледам колко грамотно пишеш, изобщо не се учудвам.

Прочети по-горното, ЗЛОБО

Правилно. Чети томовете на Ленин - там е истинската невехнеща поезия.

Ти дори не си ги зървал!

важното е ти да заспиваш с тях под възглавката.

Бе, продължителен секс с ..,,девственица,, , Някой, нещо да каже?

модераторът спи. пройчо вилнее.

..щом може!? ...

за някои може, за други съвсем.

ЗАЩИТНИЦИТЕ ....,, се изчерпаха,, !?

Отново оглушително мълчание на плотените подлоги на дьорт антихриста и тук! Какво става? Да не би чумата по свинете да ги е натръшкала в колцентъра в Младост? София вече под карантина ли е?

..Явно си за ,,другия влак,,,друже.

Е, добре, изтрихте го. Но е вярно, руснак го е писал при това. Солженицин си отиде, Сталин се завърна. До следващата смяна, разбира се. Двете России.

Жалваш ли ни се? ..ориентирай ни...

те да му мислят.

Въйсоцкий... Звук- буква ! Вселенско съвършенство! О, неразумний ю/у/роде! ...

"Саня е типичен представител на младото поколение руснаци, които не знаят много за съветския период и почти нищо за един от най-големите дисиденти в СССР." ТОЙ АКО ЗНАЕШЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТОЗИ ПЕРИОД, НЯМАШЕ ВЪОБЩЕ И ДА ПОМИСЛИ ЗА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ!:))...............

Солженицин - недоволник и..чекиджия ! ..при толкова хубави рускини....!?..?

А, де !

Долу.

Руско тролче, а?

...баба Меца! ...

Критичното мислене никога не е било приоритет в изостаналите държави.

100 "+" !!!!!!!!!!!!!!

Кой па тУЙ?

Какво е ,,изостанала държава,, ? ..Ти къде си? ..

Изостанала държава е Русия. Ние сме членове на ЕС.

,,отрий,, го тоо неврастеник, бе ..! ...

А защо никой не забрави Пушкин, Толстой или Достоевски?

И те са забравени в Русия- ако ги четяха нямаше да търпят гнусните крадци които ги управляват..

Доста е спорно дали има за какво да го помнят...

За тези, които са прочели поне една негова книга не е спорно. Опитайте и вие...

Бе, попадна ми една, без корици, ама у клозета,бе!?

Айде младите руснаци са го позабравили, защото го мразят и ненавиждат. Ама младите американци, защо не го четат и тачат?!

А за младите българи няма и дума да отварям. Който чете отдавна е напуснал тази територия.

О, неразумний ююууроде!

Аз пък искам такива съветски подлоги като "мичмана" и "капитана" да отидат завинаги в небитието! Анатема! Анатема! Анатема! АМИН!!!

тука забравата е в реда на нещата. що го искате от младите?

Солженицин е забравен, но пък Сталин е припомнен.

И има защо. Сталин го цитират, а нещо от солженицин ?

Препоръчвам "Вторая жизнь Сталина" от И. Яркевич в Незавасимая г-та от оня ден. Мноого добро.

За Родину! За Сталину! !

Политическата литература е като шкембе чорбата - като престои не става за нищо. Той беше един литературен Пуси Райът, използван от Вашингтон за пропагандни цели срещу Съветския Съюз. Когато той се разпадна западните венцеслагатели на Солженицин изведнъж откиха, че той бил антисемит и руски националист.

Пълни глупости! Не знам дали е бил националист или антисемит, но да напише "Архипелагът Гулаг" по онова време може да направи само човек, който обича безкрайно родината си и сънародниците си и който страдал заедно с тях.

ти пишка нямаш ли, да си играеш, а си взел да драскаш тука. .. Да те псуват хората? ...

днес е 2 август, а датата на смълтта му е 3 август. чак пък идол? чак пък редом до Гагарин и Висоцки? от какъв зор да го помнят младите руснаци?

ауууу.. Шаломов не е в първите 5... срамота.

Шаломов е запазено нулевото място - даже 2 нули.

да си чувал за Исая? А майката на Солженицин е украинка . и какво от това?

мдаааа... Сорос е виновен. Шорошчия.

и двамата със сорос са костовисти.

не се нуждае от адвокати срещу клеветниците - книгите му са достатъчно свидетелство.

Десет години след смъртта му Солженицин бил забравен. Ами, нормално е - предателите никой не помни, те бързо се забравят. Освен това Солженицин не блестеше с талант , но предателството му беше възнаградено на Запад - издаваха посредствените му книги и му пълнеха джобовете с пари.

Сложил си е брада като Достоевски и Толстой. Но не е никой от тях, а посредствена писарушка - предател. Дезертьор от Червената армия по време на Великата отечествена война, продал се на краварите.

Иди да живееш в просийската кочина, кво висиш тук. И на какво си капитан, на боклукчийска барджа? Хахахахахаха

Солженицин скоро ще бъде напълно забравен. Руснаците видяха, че с или без комунизма евро-американските войнолюбци няма да оставят Русия на мира, така че такива западняшки подлоги като Солженицин ще отидат в небитието.