Убита при катастрофа българка става донор в Германия

За първи днес страната ни участва в дейността на Евротрансплант. Благодарение на това ще се спаси живота на пациент с чернодробни проблеми в Германия, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Обратно в новината

Коментари - Убита при катастрофа българка става донор в Германия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Чета коментарите и не мога да повярвам,колко завист, черногледство и злоба има в българина.....Докато всички хора мислят ,като повечето тук,доникъде няма да я докараме,в нито една област.Дай боже на никой да не му се налага да чака за донор.:((

Много драскачи- много ''СПЕЦИАЛИСТИ''

По принцип донорството е нещо благородно и извисено. За съжаление има сериозни опасения за нечистоплътни действия в тази посока. Известно е какви далавери се въртят в цялата здравна система у нас. Как да не предположиме същото и за тази област ? Затова до преодоляване на хаоса и престъпността - законодателно да се подразбира отказ от донорство, ОСВЕН ПРИ ИЗРИЧНО СЪГЛАСИЕ. Никъде в горния материал не прочетох нищо по въпроса за съгласието на жертвата. Това показва, че Бг държава преднамерено и съзнателно е нарушила правата на въпросната жертва.

А да видим кога ще внесат орган от Германия за български пациент ???!!!

Детето на починалата е на 16 г. Съчувствия и съболезнования. Допустимо ли е дете на 16 г. да дава съгласие за донорство?

Леле кутията от снимката струва 20 лв. в Метро и Била и др.. Признавам ги за идиоти ако ползват най-евтините кутии за нещо безценно каквото е един орган.

Не е ли редно този като ги е изпомачкал,повредена стока да бъде негова и той да иси разпродава какъвто орган иска.Нали ще го съдят за това и пари ще плаща на наследниците на жертвите...аз като потроших една кола собственика ми я подари и поиска нова в съда

donorskata mafia iznasia...nikakvo donosrstvo.

В Евротрансплант членуват Холандия, Белгия, Германия, Люксембург, Австрия, Словения и Хърватия, но не и България. На какво основание изнасяме орган? Кога и с кого е сключван договор за подобна дейност?

Против донорството! Не ми замазвайте очите -С МОИТЕ ОРГАНИ СЕ ТЪРГУВА за много пари. СЕга от мъртви, утре ще създават мъртъвци, за да ги изкормват според здравния им статус. Не сте се сблъсквали с интелигентна мафия! Наглеците разчитат на вашта наивност и на властта си да ви експлоатират. А на шаблонното да не ти се случва! отговарям направо :Да! Да не се случва на никой от вас!, защото за вас НИКОГА НЯМА ДА ИМА ДОНОР!

Кои са членовете на Етичната комисия, знаят ли за износа на орган?

най-обичам много нелита на куп събрани да ми говорят.....и далаверка да чакат.

И нека всички които чакат трансплантация, да не ме разбират погрешно,те не участват в проблема лекари-донори.Тук всичко опира до това кой,как,кога и откъде решава,че съм мъртъв,и след това кой,на кого и за колко дава мойте органи.Този проблем за смъртта има морален,религиозен,ф и медицински образ и нещо натягането по въпроса напоследък ме дразни.

Отвратен от женското присъствие във всякакви власти и най вече в най хуманното -здравеопазването!!Т бездушно същество и тези около нея предлагам да бъдат разфасовани в центъра на Русе и да и пратятдоноритев Хаити

До 40vek-ти на кое му викаш човещина и нечовещина,аз ти казвам,че се съмнявам в докторите,щото съм им сърбал попарата.Всичко при тях е бизнес,а граждански контрол върху така неречената лекарска гилдия и ИАТ няма и няма да бъде допуснат никога от тях.

Възмутен: искам да те помоля да не се изказваш неподготвен,и ако нямаш нужда от трансплантация да не участваш във форумите

Като прочетох материала на М. Бозукова в mediapool Здравният министър не вижда конфликт в пътуване до САЩ на чужди разноски, както и коментарите след него, като видях как бързо беше изнесен и орган... косите ми настръхнаха. Вече не знам какво да мисля, а бях с положителни нагласи към донорството, но сега май се колебая.

как така загинала, тази жена е жертва, т.е. убита в резултат на катастрофа, причинена от един самонадеен малоумник и безмозъчните му родители. нямам думи за станалото, но ако пишещите не намират верните думи - нека не пишат. какво ли им е на потърпевшите? и какво ли ще пишат, ако им се случи на тях?

KAK e diagnosticirana mozachnata smart v rusenskata bolnica ? Izpalneni li sa iziskvanijata po BDS - evokitani potenciali , EEG , moz. angiografija ? Ili jenata e pochinala i togava sa vzeli organite ?

Помните ли, че скоро гръмн скандал колко тона сухожилия и тъкани са изнесени от България? Е, някой да е чул някой да е питан дали от негов починал близък дали те могат да бъдат извадени?

Здравният министър беше на гости на интересна организация и хоп почнахме да изнасяме органи. Интересни съвпадения. И от къде на къде обърнаха съгласието за даряване?

Родът ми е лекарски (дядо, родители, сестра и доста др.роднини) и знам какво гпиша. Управителите на болхици са менаджери и участват в разпределение на пари (такива са времената) за да не се съкратят болниците (както вече се случва). Те не са полагали хипократова клетва (не че на положилите им пречи да вземат пари) и за тях донорството е бизнес, като всеки бизнес. На времето са ми казвали за случай на търговия с кръв, която арабите изхвърлили като кръв от неверници . Увещанията за гаване на кръв са били подобни на съвременните увещания за донорство. Проверете цените за донорство и помислете. а иначе избора си е личен..

мразя обстоятелствените обяснения....всеки има право на совбоден избор

Как така изведнъж Бг може да изнася органи? От кога?

И на мен ми се отщя от донорство. Баста.

Не бързайте да ставате веднага толкова подозрителни, и да се изказвате като параноик! Аман от теории на конспирациите! Имунологията е сложно нещо, не е само въпрос на кръвна група и Rh-фактор. Важни са също възраст /да е горе-долу сходна/, общо тегло, пол /за някои от органите/, и още цял куп особености на кръвта и тъканите... За бъбреци чакат повече потенциални реципиенти, а за сърце и черен дроб - много по-малко, затова е по-трудно да се случи съвпадение между донора и реципиента. А понякога, дори и да изглеждат напълно добре нещата, по неизвестни все още причини, организмът на реципиента отхвърля присадения орган, и тогава става много страшно, защото няма време да се търси нов, а не може и да се продължи със стария, и човекът е обречен, за което лекарите не са виновни, те правят каквото могат, но природата е сложно нещо и ние не знаем всичко за себе си ... Не гледайте идиотски филми за злоупотреби и не си мислете, че всички доктори са касапи, това не е точно така, както го изобразяват разни журналя ... дори и у нас. Все в нещо трябва да вярва човек!

Бре, тоя Имунологично компетентен много компетентен.Прочети първо в нета и тогава пиши.На донора и реципиента тъканите трябва да са максимално генетично съвместими освен да са от една и съща кръвна група и резус фактор(както впрочем правят в House гледат само кръвната група), затова най- добре донор да бъде роднина,а и след трансплантация винаги се ползват имуносупресори за да се предоврати отхвърлянето на органа.

Като изключим емоционално-грубия език на Имунокомпетентния, казаното е вярно! Предположенията на ФромБГ не са много състоятелни - съвмнестимостта е сложно нещо и търговията по избор не става така лесно! Чини ми се, че много крими-филми с такава тематика гледате! Или ви гони параноята!

Нещо взе да става подозрително около донорството.

Dali najkoga hora kato GRD i from BG 6te razberat, 4e 4ove6tinata trjabva da e po-visoko v tehnite misli? Sas sigurnost, no ako se razbolejat i zpo4nat da 4akat 4udoto da se nameri podhodja6t za tjah donor. aj samo tova e na4ina!

Всеки грамотен човек разбира добре написаното от вас. А и скандалът около здравния министър и Тодорка Джалева, ни прави подозрителни и то съвсем основателно.

До ужас - или отвори очи за реализма, или иди да гледаш перла

Грубиянщината ти да не би да прикрива преки финансови интереси?

Може и да се имаш за компетентен но определено не си много умен. За това по-добре спри да обиждаш хората и си гледай работата! Всеки може да си изказва мнение като не ти харесва поне не обиждай!

Galko za genata,4e si otide vnezapno ot tozi sviat zaradi edin idiot,koito ne moge da kara kola.Galko za semeistvoto i.Ne znam kak e bila avtobusnata spirka,zastitena li e bila .Dano ostanalite postradali se opraviat po-barzo.Dano ne se slu4va na nikogo da stava donor zaradi bezotgovorni maloumnizi.

Като си толкова компетентен ставай и заминавай да помагаш и лекуваш, а не да пишеш по форумите, щото ей от такива компетентни като тебе вече ми се повръща глупако!!! Все много знаещи и можеши, еми като си такъв, кво правиш тука а не си в болницата да даваш акъл на лекарите, ами във форума обяснява той....Аре ставай и изчезвай, че си същия като Миленчо, един дол дренки - НЕЩАСТНИЦИ!!!

Имунологично компетентен... Един компетентно мнение четено в този сайт последните месеци - благодаря за което - сега дори и на мен ми стана ясно. Жалко само за рпострадалите в катастрофата... но това е друга тема.

Като чета твоето писание (явно не си прочел добре моето) разбирам, че имаш частични познания по тема съвместимост на органи, но културата ти е балканска (в негативния смисъл). Никога не обиждай човек,който не познаваш само заради това, че има мнение различно от твоето! За недобре осмислящи казаното от мен разяснявам : няма гаранция, че под предлог хесъвместимост с донора умишлено да се продаде органа в по-богата държава.

аз пък разбирам от компютри, и ако ми падне този имунологично компитентен ще го направя луд на IT тематика. Защото малко попрочел и вече си мисли че му е дадено право да определя хората за 'некадърници и глупаци'. А за другото - ще чакаме кога ще ни дадат орган от ЕС. Да видим... 'щото и from BG може да се окаже прав/а. Без да е голям гуру по въпроса.

Ти ако щеш ставай донор, но имай предвид, че човешките органи не са части на лека кола - вземаш ги от един форд и ги слагаш на друг форд! Може да има много нуждаещи се, но да няма ПОДХОДЯЩ получател (както е казано по-горе). Няма място за обясняване, но ако те интересува попитяй някой познат лекар! Той би могъл да ти обясни подробно защо е така и как стават тези работи.

Не е истина за каква касапница става въпрос,сякаш говорите не за човек,а за прасе,гнусна работа!

До некъдърници като from BG: за да не се отхвърли имунологично трансплантирания орган трябва и донора и болния да са имунологично много близки и сходни. Ако не органа се отхвърля след 2-3 седмици. Сега глупако from BG ако са бъбреци- минаваме на вариант хемодиализа до гроб (на каквато са всички нуждаещи се от бъбречна трансплантация), ако е сърце минаваме на вариант механична помпа, която обаче е за 2-3 години. Обаче ТЪПАКО from BG за черния дроб няма машина която да го замести. Така че ако възможността болния да отхвърли в 80-90% от случаите трансплантирания черен дроб и да умре след 14 дни, то е по-добре да живее още месеци и години, пък междувременно от въпросната европейска тъканна банка да излезе подходящ за болния черен дроб. Всичко е въпрос на ИМУНОЛОГИЯ. Емоциите си ги запазете за обаждания към Милен Цветков.

Абе,нещо съмнително взе да расте бройката на донорите,лекарската мафия да не се престарава нещо,те тези хора все имаха шансове за живот, а пък после хайде в трапа-или що да му помагаме много,хайде през пръсти и донор.

Ето затова не желая да ставам донор - фразата у нас няма подходящ реципиент може да се замени с търговската фраза - дават по-добри пари. Нали в БГ имаше много нуждаещи от донорство???

Това сериозно ли е или просто дразниш темата?