20 години от падането на Берлинската стена

Берлин отбелязва днес с бляскави тържества 20-ата годишнина от падането на Берлинската стена, което сложи край на Студената война и предизвести обединението на Германия и на Европа.

Обратно в новината

Коментари - 20 години от падането на Берлинската стена | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не превъзнасям социализма, но когато се пишат подобни нападателни постинги кто вашите, цитирайте имена ,а не само общи констатация.Всеки може да ги направи? Знаете ли, че на 10 ноeмври 1989 г България се отзова само с 1 2 политически затворници- интелектуалци в Сливенския затвор, между които бяха Доган и Кошлуков? Хайде сега да поспорим с вас със факти и имена? Да си неудачник е едно,да си репресиран интелектуален е друго.Неудачниците ги има по цял свят!Твоето ми мирише на СДСарска изцепка, само те си сложат с подобна фразеология! ideyazabulgaria.org

Благодаря Ви за написаното.За съжаление малко ще го прочетат,пропускам хора,а още по-малко ще проумеят как комунизмът осакати бъдещето на стотици хиляди,постави ги в неравностойно положение и това се отрази и на следващите поколения.

Заради тази стена служих в армията до 6.1.1962 год.,почти 4 месеца повече.Днес виждаме събрани на една маса представители на КГБ,ЩАЗИ,ДС,ЦРУ.Да се радваме ли ?

те ви зрелища. Скоро на никой няма да му е до зрелищата.

Вместо да пращате в КНДР,Куба и другаде бедстващите си сънародници,жертва на псевдодемократизиран на Б ЪЛГАРИЯ, що вие не отидете в Гватемала,Доминиканс република и други кътчета където режимите са откровено проамерикански и комунистите избити? Голяма гьонсуратщина ви тресе,за да сте така цинични!

Да си кажа правото и 50 години след падането на Берлинската стена ще се просълзявам, когато гледам архивни кадри на унгарската телевизия. В тая сапунка се вижда мига, когато унгарските граничари отвориха границата с Австрия, как хиляди предатели се юрнаха, да напуснат социалистическия рай. Та просълзява ме, когато виждам как една майка с дете под едната мишница изважда от Трабант-а другото, още в пеленки, зарязва конкурента на Мерцедес и потъва в изгнилия капиталистически ад. Такива картини никога не бива да се забравят, защото все се намират кресливи идиоти, които убеждават масите, че може лумпени да сътворят рай на земята.

Ние няма да бутаме дувари - турците отдавна бутнаха наште. Обаче мойем да вземем теслите и да сковем известен брой ковчези за националните предатели и техните ибрикчии

Стената е символ. Нищо повече. За малко повече от 18-годишното си съществуване там са убити по-малко от 200 души. Лошо е, и съвсем не е хуманно, дума да няма. Но в ъсщото това време всяка година в България (а и в ГДР) са згивали по около 1000 души при катастрофи. Стената е била грешка. Ако болшевишките управници са били малко по-умни сами са щели да отворят границите и да пуснат който желае да ходи на Запад. Как то в бивша Югославия, например. Хем хората придобиват опит, хем и някой лев (марка или долар) внясятв държавата. Но не, в условията на милиционеро-социализ всичко трябва да се определя от Партията Ръководителка. Е, дечицата на партийните величия учеха в Западна Европа и САЩ, нотова е друг въпрос. Падането на стента е особено важно за България. Ккавито сме овце, надали ако не беше станала тази работа ан 9-ти ноември, щеше да се състои вътрешно партийният преврат на 10-ти ноември. Просто нашите мушмуроци са видяли че след като СССР не се намесва занчи имат карт бланш. Затова трябва да сме благодарни на хилядите знайни и незнайни герои в бивша Чехословакия, Унгария Полша и ГДР. На тях и техните дисиденти дължим демокрацията и развитието си в последните 20 години. Че то ако останеше на нас, така както чета и във форума, още да си дундуркаме бай Тошо. А на който демокрацията не му харесва, няма проблем. Да ходи в Сев. Корея, Виетнам или Куба. И там да бъде щастлив с комунизЪма. И гладен като куче.

Стената в Берлин падна преди 20 год. а Първанов продължава малоумно да я подпира в България.Очевиден е големият шамар за него,след като е поканен Б.Борисов на равно с държавните глави на великите сили.Европа му дава знак,че е нежелан и е крайно време да се скрие.Дават му да разбере,че той не маже да представлява България пред цивилизования свят.

Комуно мутантите се разквичаха -по заповед..Не е ли ясно ?? Вашата мръсна , нагла, кръволожка, КРИМИНАЛНА власт - свършва..., мутантиииииииии...:)

...Ама колко впечатляващо започва тая сапунка. СССР на колене, а цяла Източна Европа пикае на него! Хане,всичко друго бях очаквал от тебе,но не и че си толкова емоционален и впечатлителен! Тъй-като може да се очаква всеки момент да се просълзиш от умилениерсъветвам те да се запасиш навреме с носни кърпички...

А пролетарията беше гробокопач на капитализЪма!!!То и преди си беше капитализъм само че държавен в ръцете на шайка партийни величия!!

Doli ti si vurha:))) napravi mi vesel denq:))))))

Празници да има, като няма хляб зрелища поне. А ние българите нямахме ли такава стена и това беше нашата Стара планина, когато великите сили се уплашиха от победоносното настъпление и победи пак на руските войски в Руско-турската война през 1878г., панически се обединиха, спряха ги в София и сътвориха веееликия мирен договор на България с Турция, с който разделиха държавата ни на две части (на три даже, ако се смята и Македония-четете Д.Талев). Историята се повтори 1:1 и в края на Втората световна война, отново уплашени за имперските си интереси, от победоностното настъпление на руската армия, твърдо решена за пълно унищожение на нацизма на Хитлерова Германия, но тук същите тези вееелики сили уникално решиха да разделят дори и през град-столица Берлин. Така, че берлинчани няма защо да се сърдят на Русия, виновниците са самите те с техния хитлеризъм и същите тези велики сили, включващи вече и САЩ. Безумието продължава и днес, нали ...?

Стига с тая стена,недейте да отвличате ВНИМАНИЕТО НИ С ЧУЖДИТЕ РАБОТИ,ННА ТЕРМАНЦИТЕ ИМ Е ШИРОКО ОКОЛО ВРАТА,ВИНАГИ Е БИЛО ТАКА И В ГДР И В ГФР.....АМИ НИЕ ДА МУ МИСЛИМ

Голям рев - жертви били, народа ограбен, натикан в калта! Ами борете се бе! Воювайте, не давайте да ви грабят! Как може шайка от няколко хиляди души да ограбва няколко милиона и то десетки години! Ами може - тия няколко милиона са страхливи и безропотни овце!

Не е зле да спреш да четеш книгата Овчарчето Калитко и да се поинтересуваш колко диверсанти са заловени или убити на стената...Ти или си Ого или си глупак, което е едно и също

АКО НЯКОЙ СИ Е ПРЕДСТАВЯЛ НЕЩО ДРУГО - СБЪРКАЛ Е.

Циничен е медийния приповдигнат лай по повод събитието. В повечето страни вкл. и у нас от него се възползва шайка грабители,които законно, с мълчаливото съгласие на западните си възложители ограбиха народа си и го натикаха в клоаката на беднотията! Ако на това се казва демократизиране на обществото!? Демокрацията все още далече от нас ,но беднотията и лумпенизирането на 90% от народа е жалка и обидна за цивилизования свят реалност! В слугинските медий, обаче дават целувката на Хонекер и Брежнев! Не ми става по гот от това щото не мога да си платя елементарните сметки и живея на ръба на срива от този тъп и крадлив обществен модел,който ни бе ноложен след 89!

За пореден път доказвате, че в България са останали предимно слабо образовани хора с ниска или никаква култура.

Стена се охранява по-лесно от телени заграждения. А дали е било заради бягащите или диверсантите опитващи се да влязат, това могат да го кажат други хора:))) На нас ни се поднася информацията която трябва да знаем а не истината.

защо капиталистическите пролетарии не се натискат за комунистическите страни?! Защото даже и те съзнават каква паплач управлява там! Изроди, които и днес се опитват да крадат, но си мисля колко ли прст трябва да се, за да им помагаш да те крадат!

Ама колко впечатляващо започва тая сапунка. СССР на колене, а цяла Източна Европа пикае на него!

kaga 6e padne i stenata v glavite na bulgarite ????

Жить стало лучше, жить стало веслей.

Филма Дързост и Красота е бит. Има нова най- дълга сапунка. Честито на овцете пред телевизорите. Филма се казва 20 години преход от Комунизъм към Капитализъм Финансов директор Израел, продуценти Америка, режисьор Русия, главни герои Източна Европа. Гледаите и блеите.

Стената в Берлин падна преди 20 год. а Първанов продължава малоумно да я подпира в България.Очевиден е големият шамар за него,след като е поканен Б.Борисов на равно с държавните глави на великите сили.Европа му дава знак,че е нежелан и е крайно време да се скрие.Дават му да разбере,че той не маже да представлява България пред цивилизования свят.

Времето на прасетата, които управляваха хората - ГРАЖДАНИТЕ , приключва..:)) .по Оруел /. .КомунизАма и фашизмът имат КРАЙ , все пак..:))