Горбачов: Можеше да има Трета световна война

През 1989 г. Русия можеше да предизвика трета световна война, ако беше потушила със сила протестите, довели до падането на Берлинската стена на 9 ноември, заяви последният съветски лидер Михаил Горбачов, цитиран от Ройтерс.

Обратно в новината

Коментари - Горбачов: Можеше да има Трета световна война | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако прочетете стенограмата на Кръглата маса (след преврата 1989 г.) ще срещнете абсолютно същите изрази: повече демокрация повече социализъм, социализъм с човешко лице, общочовешки ценности и т.н. Това е едно от доказателствата за предателската роля на горбачовистите и у нас.

Тука упорито се надприказват двата лагера - на комунистите и на Уолстрийтското лоби. Има и друга гледна точка, която въобще не пробива до слънцето. Гледната точка на твърдите пари. На златните /или някакви други/ пари, обезпечени с реални активи. Гледната точка на свободното предприемачество, но при нормално ниво на данъците. Гледната точка на минималния и законово ограничен държавен дълг. На заетост, която не е експлоатация, но все пак е капитализъм. Въобще хуманността на първо място. Но също така високи мита и развитие на местна промишленост във всяка страна. Равномерно разпределение на бизнеса и липса на бюрократични спънки /ЕС/ Отхвърляне на 99,8 % от неевропейската емиграция...и т.н. ЗДРАВОСЛОВЕН ЕГОИЗЪМ...

Джаки, никога не приемай желаното от теб за действително! Шизифренично е, за това. Тезата ти не издържа от където и да погледнеш - има достатъчно много факти и документи, които ще те разбият. Горбачов е предател, прокълнат от руснаците. Това е - независимо от твоето мнение и напъните на западната пропаганда да се прави на победител.

Преди години гледах интервю на Горбачов.Изглеждаше отчаян и предаден.Не криеше разочарованието си от западния начин на живот и казваше ,че и там са нужни промени.Затова допускам ,че и той е по-скоро жертва на обещания и илюзии,в които е вярвал и това точно го прави недалновиден държавник.А МЕЧО ПУХ дори и не пълзи ,а по-скоро се опитва да лази.Разликата между повечето от нас и него е в богатството,което е натрупал ограбвайки такива като нас./нищо лично/Готова съм да се извиня ,ако ме убеди,че не съм права.

мечо, мечо... знаеш ли колко много инженери четат тази статия, но никой не е тръгнал да се хвали. Да ме прощаващ но твоето е израз на комплексарщина... Какво ти пука другите какво си мислят, ако ти самия си в час и вадиш пари с мозъка си, стига това да е така. Ще ти кажа от собствен опит : работата на инженера е една и съща, където и да отиде, така че няма нужда всеки уважаващ себе си специалист да се хвали на който и да е. МОже ли да обясниш на мен и уважаемите читатели, как така през 70-те години си бил в русия, ако не си бил кадър на комунистическата партия или твоите родитдели не са били партийни функционери. Та преди да благодариш на Горбачов, кажи на всички тук кой и по каква линия те е изпратил в съветския съюз... Защото и ние сме живели в онова време и поназнайваме някои неща... Остани си със здраве, и когато решиш да си купуваш яхта, може да ме ползваш са консултант.

Комунизма беше фалирал нравствено и икономически, Горбачов изпълни присъдата. Това не го прави по-малко предател, разбира се. Че разлуши империята, така е, но нака видиме с какво я замени ? С организираната престъпност която овладя целия източен блок. Ми мерси за такава демокрация....

Браво Горби, добре, че се намери един мъжкар, който да отвори скапания соц. лагер към света. Жалко, че Демокрацията я поеха олигарсите и народът отново страда. Като умрат от преяждане дано тогава обикновенния човек си поживее.

Хане, пак ме изненадваш с не до там високи познания. Казвам това като изхождам от свръхпретенциите ти да се представяш тук като всезнайко. Оказва се, че си само някакво заядливо създание. Вероятно не реализирало се преди в епохата на социализма поради липса на качества. Та да ти кажа Очи чьорние са песен на руската емиграция, на борците против комунизма и СССР. А ти горкият не си я пеел. От омраза, че е болшевишка. Да, ама не. Затуй не се репчи толкоз. Живей си с омразата. КГБ не ти пречи, нали?

Много засегнати на тема обща култура се появиха нещо... Книгите на Резун са достатъчно красноречиви и отразяват целия строй, по който плачете така неудържимо. Ако не сте ги чели- ваш проблем. А относно сбъднатите мечти- толкова можем. Вие нещо повече ли направихте? Или си плачкате по комунизма, когато имаше други приоритети, първият от които: кой по-напред ще нацелува задника на шефа... (На партийния секретар съответно). А китайския комунизъм ще го видите след една-две годинки до къде ще я докара. Впрочем, там не разстрелваха ли другомислещите студенти? Или съм сбъркал нещо? И, ако това е идеалът ви за начин на живот, защо никой не емигрира в Китай, а всички бягат към Щатите, респективно западна Европа? Я вземете се замислете малко. Докато плачете по форумите хората излязоха още напред (сбылись мечты идиотов, правда?) Съжалявам, вашите едва ли ще се сбъднат, но, за това сте живели навярно, потопени в красиви спомени за мъдрото управление на Сталин, Брежнев, Т. Живков и останалата пасмина... Е. приятни спомени ви желая.

Ква трета световна кви пет лева никой не би водил война за обединението на нация донесла толкова беди на Европа Х.Кисинджър .

Опаа, моите уроци по музика имат ефект:)))) Че слушаш калинка, не се съмнявам ... И пригласяш в стила на тарантелата: Ех, калинка, калинка, калинка,калинка мая ...

Къде го е казал това Горбачов? Кога? Пред кого? Според мен - в съня на автор(а)(ите) или поръчителите на статията? Все пак, ако на тези въпроси има отговори, моля снабдете ни с тях!

Драги ми Мечо, нямам нищо против ника ти, нямам нищо против Тулския политехнически институт нито против САУ Гвоздика, нито против средия ти месечен приход, който варира между 20000 и 50000 , нито против китайския търговец, който използва... тоалетна чиния...Ама това ... по обща култура съм светлинни години пред вас. Прочел съм (и съм разбрал) много повече... и т.н. и т.н. По-кротко, и ние сме прочели некоя и друга книга освен Косе Босе от Асен Босев P.S. Ква стана тя!?! Много чел, много знаел, яхта ще купува и накрая се хвале че прочел една книжка от манипулатора Ревзун...страшна работа...страшна култура...страшна яхта...

Ами сложи си ник китайски търговец и си нахлупи тоалетна чиния на главата ако искаш. Не ни боли. И без това си с няколко ника тук.

Мечо пух, не изпадай в толкова дълбок самодоволен унес. Ако си толкова успешен колкото твърдиш, си припомни че си продукт на онзи строй, който те е отгледал възпитал и изучил. А разрушителната рола на Горбачов можеш да прецениш като сравниш модерния статус на Китай с този на Русия. И там е комунизъм но слагат всички в малкия си джоб. Ако трактористът Горбачов имаше малко повече акъл щеше да приложи тази схема - широки икономически свободи без никакви политически. Тогава можеше и да имаш яхта вече.

Явно тук стана арена на комплексари(мечо Пух), а не интелигентна дискусия в търсене на истината. Глупака който осъзнава, че е глупак - вече не е глупак., но някои не го осъзнават. Аз знам, че нищо не знам, но вие и това не знаете.

И понеже, инфантил, си от родените да пълзят, вземи си хапчетата и лягай да спиш! Ако наистина си завършил в Тула, значи си от онези, които успешно отвратиха цяла България. Няма да слизам на равинището ти, за да се обясняваме кой колко висши образования има и колко езици знае, но явно напразно си плюскал хляба не само на нашя народ, но и на братята. Между другото, инфантил, радвам се че си постигнал целта си да се замогнеш. Както казват Илф и Петров: Сбылась мечта идиота!. Накрая - един безплатен съвет от мен: живей бързо и си харчи париците, щото няма да е задълго - и Горби го казва.

Между другото, относно инфантилния ми ник. Джеймс Клавел, в книгата си Цар плъх описва един китайски търговец, който вместо кресло използва... тоалетна чиния. Защо? Защото му харесва да гледа тъпите физиономии на тези, които го оценяват като глупак. Нещо пак да ме упрекнете за ника ми?

Ха-ха, недоубитите комунисти даже не вярват, че съм бил в СССР 80-те години. ДА, завършил съм Тулския политехнически институт, специалност САУ през 1972-а година. По образование съм инженер, по обща култура съм светлинни години пред вас. Прочел съм (и съм разбрал) много повече, отколкото вие, господа комунисти, през цялото си жалко съществувание. В момента съм сравнително известен бизнесмен, средият ми месечен приход варира между 20000 и 50000 лева. Все още нямам яхта, но... планирам да си купя. Използвам мозъка си, за да печеля пари. Смятам писането по форуми и споровете с малоумници за губене на време, но, какво да се прави, всеки си има слабости. Благодаря на Горбачов, че съм на това ниво. На останалите: Съчувствам ви, роденият да пълзи никога няма да полети...

Горбачов се оказа отличен търговец.А истинският спасител на света е Рейгън,който доведе до икономически колапс СССР и ги постави на колене.

...По отношение на М. Горбачов комисията издига сурово, но справедливо обвинение в предателство на интересите на народите на СССР, предателство на Родината, умишлено унищожаване на великата държава и народната власт. Комисията го обвинява в користолюбие и цинизъм, лъжа и лицемерие, фалшифициране на историята и вероломно разрушаване на международния паритет, създаден след Втората световна война. Ние обвиняваме М. Горбачов за провокиране на масови национални стълкновения, довели до унищожаването на стотици и хиляди мирни граждани, за трагичното обедняване на хората, за запалените и още горящи села и градове на Съветския съюз, Югославия, Близкия изток, за милионите бежанци. .....няма да опровергаваме и мнението на западните специалисти за политическото изкуство на М. Горбачов да прави успехи от своята непоследователност. Действително при него, според техните твърдения, цялата външна политика е била продължаваща пет години серия от отстъпки, преоценяване и отстъпления, за които Западът можеше само да мечтае по време на починалия Брежнев (Вашингтон пост, 1990 г., 18 февруари). ....Историята, разбира се, ще даде оценка на горбачовското преустройство, на съдържанието, което той е влагал в него. Ние ще кажем своето мнение. Това е била крупномащабна преднамерена авантюра. С нейна помощ М. Горбачов, А. Яковлев, Е. Шеварднадзе по указанията на своите западни господари си поставят за цел унищожаването на великата държава и народовластието в нея. Ние не можем да се съгласим, че това преустройство не е имало и няма концепция, стратегия и тактика. Имало е и те могат да се назоват с една дума: разрушение. И ако М. Горбачов твърди, че самият той не е знаел и никой не е знаел за крайния резултат на преустройството, то това не е свидетелство за липсата у него на умисъл за разрушаване и унищожаване на отечеството. М. Горбачов е знаел и планирал това. Той просто не е предвидил всички последствия и скоростта на разрушаването. Ето защо главното престъпление, извършено от Горбачов и неговите съучастници, е това, че те преднамерено довеждат Съветския съюз и Варшавския договор до поражение в студената война със САЩ и НАТО. Това те успяват да постигнат в сговор с ръководителите на САЩ и други западни страни чрез умишлено създаване на условия, довели до рязко военнополитическо отслабване на СССР и разпадане на ОВД. След това те осъществиха капитулацията на СССР пред НАТО по техните условия и предадоха нашата страна под контрола на чужди държави. .....За унищожаването на великата държава и съществуващата народна власт те пускат в пълна мощ машината за нравствено и идейно разлагане и объркване на съветските хора. Много неща се вземат от програмите, разработени от ЦРУ в САЩ още по времето на студената война. Масово се експлоатират и стават популярни безличните, неотразяващи интересите на трудовия народ яковлевски понятия като: повече демокрация повече социализъм, социализъм с човешко лице, общочовешки ценности и т.н. Но най-разрушителното оръжие се оказва Горбачовия социалистически плурализъм. Още преди разрушаването на СССР един от видимите съветолози в САЩ Вилдавски отбеляза с чувство на дълбоко облекчение, че ако плурализацията на социализма продължи поне още няколко месеца, то няма да са необходими никакви военни действия против социалистическия блок. Това твърдение не беше голословно. То се опираше на разработките на западната социология и научноизследователск институти на ЦРУ, които неоспоримо доказваха, че политическият плурализъм е ефективно средство за децентрализация и разрушаване на държавата. .....сега няма да се спирам на подробно доказване и осветляване на разрушителните резултати от горбачовската политика. Те са налице: разпадане на социалистическия лагер, на Съветския съюз, национални конфликти, прерастващи в гражданска война, насилствена биологична, а по-точно гладна смърт на много хора, дискриминация по национален и етнически произход. ...... И пророческият извод : Но дори Западът май че не очакваше такъв успех, който ще се обърне в трагедия и за него, трагедия за целия свят. Най-осезаемо тя ще се прояви в началото на ХХ век.

Защо е необходимо да има Трета световна война, щом в прехода ще бъдат унищожени много повече хора! Само не знам този преход чистилище към кое точно е... Горби, ти, който си още на грешната земя, радвай се, още малко ти остава и ще се срещнеш със своя създател - рогатия! А колкото до това, че бил много уважаван на Запад - да, потупват го по рамото, но вътрешно го презират - подход, открай време запазен за предателите.

Кой сте вие д-р Зорге? Кой сте вие другарю, пардон, господин вече, Горбачов? Ясно е, че не е действал сам. Той е една пионка в играта, както и Елцин след него. За гермаците, чехите унгарците и поляците може и да е герой, но за руснаците той си остава предател. И все пак има нещо много гнило в Дания... И все още гние. Нека нечистотиите, скрити в блатото да изригнат.

Не лъжи бре, посредствен инфантил! Никога не си бил в СССР - веднага личи. Като вадиш цитатите на чифута Резун (с агентурен псевдоним в ЦРУ - В. Суворов), какво си мислиш, че всички са дебили като теб и ще повярват веднага ли? Нета е пълен с документални опровержения, но ти руски не знаеш, а и не ти изнася да четеш. Тези книги, инфантил, чифутите ги пишат от USA, под диктовка и са преднезначени за плоските мозъци като твоя. Заври си помиите на Резун в задника и никога повече не го споменавай, ако в тиквата ти има поне малко разум! Или може би, самият ти си чифут....

Брейййй тоя СССР бил много велик бе!!! Значи един такъв малък човечец с белег на темето каза плюв и тя империята си еба майката. Я бе, червенокафяви боклуци, я се замислете с какво се гордеете! Живейте си с миналото и се посирайте от яд, че и ние мажем да говорим. П.С. Вече с кеф слушам Очи черные и Калинка

Логично е да се предположи, че някои събития са били съгласувани с Кремъл. Не мога да си представя например, че преди спонтанното разпадане на СССР е нямало предварителна договореност, че съветският ядрен потенциал в републиките извън Русия (три такива) трябва да премине в Русия.

Да, война вероятно ще има, но каква е отговорността на Горби (Мойсеевич): На 18, 20 и 23 февруари 1993 г. в Москва се състоя заседание на Народния обществен трибунал за разследване на престъпленията, извършени против народите на СССР, против човечеството, против мира и сигурността на земята, от бившия президент на СССР Горбачов М. С. Трибуналът беше създаден по искане на общонародното Вече (събрание) древният законодателен орган на нашата страна, възроден от трудовия народ в борбата с демократите. Трибуналът проведе всичките си заседания открито с пълно спазване на всички процесуални права на обвиняемия. М. С. Горбачов не се яви на заседанията. Изслуш бяха обвиненията, десетки експерти и свидетели. Изслушани бяха и доводите на защитата. След всестранно разглеждане на материалите по делото, Народният обществен трибунал постанови: Горбачов М.С., бивш президент на СССР, да се обяви за предател на интересите на народите на Съюза на съветските социалистически републики и държавата. Извършеното от подсъдимия попада под действието на редица параграфи на Углавния кодекс на Руската федерация измяна на родината, предвиждащ изключителни наказателни мерки. Народният обществен трибунал осъди М.С. Горбачов за измяна на родината, за предателство на тристамилионния народ на СССР, за смъртта на стотици хиляди хора, за кръвта на стотици хиляди ранени, за обедняването на милиони труженици и мъките на милиони бежанци на ВЕЧНО ПРОКЛЯТИЕ И ПОЗОР. Народният обществен трибунал се обърна към Върховния съд на Руската федерация с предложение да възбуди углавно дело срещу М. С. Горбачов и да приложи при неговото разглеждане постановлението на присъдата на трибунала. Народния обществен трибунал признава М.С. Горбачов виновен за извършване на най-тежки престъпления не само против народите на собствената му страна, но и против международния мир и цялото човечество в обема, формулиран в параграф 6 на Нюрнбергския трибунал и параграф 6 на Токийския трибунал по време на осъждането на главните държавни и военни престъпници от Втората световна война. Подобно на германския кайзер Вилхелм, осъден на изключителни наказателни мерки през 1919 година от световната общественост възоснова на параграф 227 от Версайлския договор за оскверняване на свещената сила на международните договори, М. С. Горбачов е признат за виновен за подигравка и по същество за ликвидиране системата на следвоенното устройство на света, гарантирано от Ялтенските и Потсдамските споразумения, а така също от Хелзинкските и следващите договорености. Наро обществен трибунал се обърна същевременно към Международния комитет на Нобеловите премии с молба за лишаване на М. С. Горбачов от Нобеловата премия за мир поради извършените от него престъпления срещу мира и човечеството.

немци на немци не помагали, до 2000г само бяха наляли 200 милиарда марки в ГДР

ABE KAK MOJE DA SI MISLITE 4E TOVA NE E BILO PLANIRANO. KAK EDIN SMOTAN IZDIGNAT OT SYSTEMATA 4OVE4EC 6TE VZEME NA SVOQ GLAVA TAKOVA RE6ENIE??? VSI4KO O6TE SI VARVI PO PLAN. KOMUNIZMAT SE PROVALQ6E I BE6E QSNO 4E TRQBVA DA SE NAMERI IZHOD. NEMOJE KOMUNIZAM PREDI DA SE PREMINE PREZ PALNIQ I BRUTALEN KRAG NA KAPITALIZMA--KOETO VSA6TNOST E KRAQ NA KRAGA V Z. EVROPASOCIALIZMA SE ZADAVA OT ZAPAD

пълни глупости! комунизма се разпадна сам заради алчните комуняги ,и мързеливата им планова икономика

продаде интересите на милиони хора за жълти стотинки - проклет бъди гнидо

брей ама тука е пълно с червени пешкири с които можеш само да си избършеш задника

краят е само един : планова операция и ... героя ще го забравим, а продадените интересите си остават продадени интереси

Щяло да има катастрофа ... Това цялото не ви ли звучи като оправдание. По-добре си кажи : купиха ме :) и затова разруших собствената си страна...

Горбачов - президент на ЕС! Да му дадем българско гражданство, за да бъде eligible!

Наистина ли процентът на робите е толкова висок? Горбачов ни донесе СВОБОДА, на руснаците също. Имал съм щастието да поживея в СССР и да вкуся от великия им комунизъм. В нормалните градове нормалните граждани не можеха да си купят обувки, такива просто не се продаваха. Чифт джинси струваха 200 рубли- две средни заплати. Салам по магазините не се продаваше, сирене също. Алкохол от 17 до 19 часа, по една бутилка на човек. Руснаците пиеха денатуриран спирт. Ходеха да си напазаруват в Москва на 500 километра. Тотален контрол от компартията. Впрочем, прочетете Контролът на Виктор Суворов и може би ще ви стане ясно. Горбачов е най-великият политик за последните 50 години, всички руснаци му свалят шапка. И сега живеят стотици пъти по-добре от тогава.

предател !

Горби, Горби, изкуфя ли другарю? Посра се както никой шеф на велика държава, толкова яко се посра, че още намирисва покрай теб, а ти вземаш и герой да се изкараш... Обективно погледнато, както казва един наш герой, ти си дребен предател на Русия, нещастно политическо джудже. Не го казвам с омраза. Просто така стоят нещата. Жалко все пак.

войните ги правят политииците, а не ние обикновенните хора, така че Горби белязан си от сатаната

ПРЕДАТЕЛИТЕ НИКОЙ НЕ ГИ ОБИЧА И КРАЯТ ВИНАГИ Е САМО ЕДИН ! БЪДЕТЕ СИГУРНИ В ТОВА.

GRAMATIK; postinga na KRImeNa s ZAG. gamgi ot Negramati4eski greski-ToVA e na-ot4aivashtia komentar..no bezzaboto 4udoviste ot stz-KR. ne e lisena ot humor i satira--

Един човек е невъзможно да смени една система ,освен ако е убеден че има голяма подкрепа.

pi4,ili sy madama,,kakwo ty barka w dupeto krimena i ty taka ly sy pona4alo gaden.? Mi,ima sy po-cyvylyzovany dumy v 4ow.re4nyk, - Az ne obygdam forumistyte kato ty sy zaOBIGDAL...Vzemy sy BELEGKA

Уважавам Горби ( както свойски го наричахме тогава), но си позволявам да не се съглася с това което е основната тема в тая статия. Просто тогава СССР беше колос на глинени крака. И всичко си беше тръгнало без да го пита. Ако СССР беше толкова великодушен, защо изпрати най-елитните си части ( черните барети) в прибалтийските републики, които искаха да се отделят и после дни наред Горбачов твърдеше че не е чувал за това.

Горбачов позволи Берлинската стена да падне и постъпи разумно. Той обаче допусна разпадането на огромната държава СССР. Един велик държавник прави всичко възможно да запази границите на своята държава. Известният френски адмирал Сангинети казваше, че уважава Ленин само, защото е съхранил основната част от руската империя, на фона на огромни вътрешни сътресения. Никой няма да хвали държавниците, които са продали Аляска на САЩ, както и Горбачов, който оряза огромната държава. Значи той не е велик държавник.

съвършено правилно постъпи Горбачов стените изкуствено разделящи народа са обречени скоро ще се обединят българите от югозападните райони на Родината и комшиите от югоизточните райони

От изцепките на бг-социтата става ясно че са на простите и ограничени примати в света. Те напълно заслужено бяха изметени от властта която им беше дадена от потурнака Аамед.

Нарцисизмът май е заразил и много наши политици ...

Човекът е болен от нарцисизъм, което според означава любов към себе си и се свързва с ред характерови черти засягащи собственото възхищение, егоцентричността и егоизма. Името е избрано от Зигмунд Фройд, от гръцкия мит за Нарцис, който бил орисан да се влюби в собственото си отражение във водата. На болните трябва да се съчувства,но да не им се дава възможност да вредят на нормалните хора.

Aaaa..aa ,ne taka,mili kolega...ili kolegke...moge da e vsitsko .-negramotna,dosadna napadas anonimno..vtoro-ne taka ,s takiva otrovno-bulgarski prikazki-i az ne ja ponasiam-gena mi ja tshete....no taka ne se pliue -ne si vzemai GREH...!