Откриха уникален култов комплекс на нос Калиакра

Тази година откритията, направени на Калиакра, са повече от едно, съобщи на пресконференция ст.н.с. Бони Петрунова от Националния археологически музей към БАН, която е ръководител на екипа от археолози, съобщи "Фокус".

Обратно в новината

Коментари - Откриха уникален култов комплекс на нос Калиакра | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

..когато нито Балканите, нито Византия подозират идването на голям брой племена. Поредната некадърна историчка-българофоб Племена са траките! Прабългарите са заратустрийци, висококултурен и държавнотворчески източно-ирански народ! Иван Асен II е бил наричан крал на Бактрия (родината на Заратустра). Заратустрийските храмове в Плиска и Преслав и др. не са построени от турки, хуни или татари. На всичкото отгоре от 200 преведени тракийски думи 70% са персийски (т.е. прабългари и траки са се разбирали като стой та гледай). Последното беше за тъпото тракийско-конно парче! Ей, тракийско-гръцки боклук, я хвърли едно око на protobulgarians [dot] com . Въпрос за 100 точки: Защо уникалната българска (и македонска) не-славянска граматика се оказа чисто Афганска и Памирска : 1. Задпоставено членуване със суфикса та (дърветата), както в памирските народи; 2. Частицата че; 3. Предпоставено градиране с по-и най. Защо в съвременния български (и македонски) има цели 2000 ирански думи (от тях 80% афгано-памирски и 20% древно-персийски) и само 12 турски? А когато във 2-ри век прабългарите са в Берсилия, Кавказ и Армения, турките са още някъде на север от китай, хуните са някъде на изток от алтай, а Татарите още не са се пръкнали. А Тангранизма беше измислен от комплексираните руснаци: на тоя камък ясно пише таггран, не тангра. Глаголицата на Кирил е абсолютно копие на алано-българо-сармат рунна азбука от кавказ, създадена през 2-ри век около Берсилия. Тя е първата българска държава, създадена през 165-та година (държавата от именника на българските канове). В Персийската история има данни за 3-ма сатрапи с името Аспарух и Исперих и то през 5-ти и 4-ти век пр.н.е. И това съвсем не е всичко. Колко още доказатвлства им трябват на старите ни историци-сталинисти? Вече дори комплексираните руски историци са въодошевени от новите открития за прабългарите, а ние продължаваме да говорим старите югославо-съветски глупости за собсвената ни история.

Коренът на думата Българин е Б у/оГ-ар.( дори и в наречието на македонци, сърби и хървати страната се нарича Бугарска). Днешните фиксирани писмени норми не са структуро определящи за оформянето на езика, които векове наред се е говорел с различни диалекти и произношения. BUCHAR EST t.e Bukurest идва от Бугар ест на църковно славянски( румънците до 1850 са писали на кирилица). А думата Б-оГ идва/ или се трансформира в БуГ-ар. Ар е наставка. да не забравяме, че са наричали езичници прабългарите, защото основната информация е била предавана в устна форма ( а и прабългарите са монотеисти- т.е имат само един бог и не са идолопоклоноци- досега дори не са намерени доказателства за рисуване/ изработване на идоли, при все, че някои историци намират предмети за обредни цели, както и рисунки на странни фигури, това никога не са били предмети обожествявани както при останалите по това време, че и досега- пример бабите на поход до кръстова гора). Нека по тоя повод да потърсим сред фонетичните и лингвистични правила връзката между Господ Б-ог и Гспод- ар Буг-ар. И кое на кое дало име Волга реката на Болгар народа или обратно. - бонус в района на централна Европа има две реки Буг единия е южен Буг а има и северен Буг-. А Бугхара има голям град в днешен Узбекистан.

Подкрепям ФЮТ (01.09.2009 г. 07:26ч.). Напълно е прав. Писанието на конника от Тракия е просто провокация. Не му се връзвайте.

Нещо си в грешка. По данни на последните открити византийски хроники (цитирам проф. Божидар Димитров) Византия мобилизира цялата си армия, която по онова време наброява около 80 000 души + 30-40 000 флот, за да спре нашествието на Аспарух. Това означава, че насреща си византийците са имали огромна армия. Предполага се поне 50 или 60 000 души. Така че, не ми разправяйте хумурезки, че с 2000 души Аспарух преминал Дунава и превзел на тракиеца земите.

Ти да не си собственик на Балканския полуостров бе, охлюв?! Кой си ти, че да казваш моята земя?!!! И не се прави на толкова умен, че ставаш смешен. Само малка часът от прабългарите са били избити, за това че не са приели християнството. И как ти, кестен, си сигурен, че за хиляда и триста години някоя твоя пра пра баба не си гу е сложила с някой, различен от траките? Айде отговори ми на тоя въпрос! Смотаняк.

Мили ми, коннико, не забравяй за славяните ! Те са били многобройното, кротко населиние, на което му е писнало от византийското насилие и е подкрепило нашествениците българи, които си водят жените, децата и старците след конницата, защото не правят набези по чуждите земи, а търсят добро място, да се заселят ! Е намерили са го ! Няма ли най-сетне да проумеете, че сме смес, сплав, а не чист метал ? Това ни е най-хубавото : стоманата е сплав, затова е по-твърда от желязото ! В кръвта ни Тракиецо има и от траките, и от прабългарите, и от славяните, и от турците, и от циганите, и от германските, и от френските кръстоносци, и от всякакви знайни и незнайни войни преминали по тези земи .Това ни е ДАР от Бога, направило ни е не чиста раса , а народ със здрав ГЕН ! Чистите раси не са здрави !

В подкрепа на думите си историкът носеше последната си книга Съкровищата на България, за да покаже сериозността на нещата. Има етнографски данни за извършване на такива ритуални действия, заяви Бони Петрунова. Става дума за следното източният край на гроба е бил преграждан с камъни, така че да се образува спирала и в него е бил поставян дар в специален съд, наречен фиала. Трябва да си медицинска сестра като Бони Петрунова, за да разбереш това описание! Успех в разкопките и по-малко глупости пред медиите, че всички усилия се компрометират с подобни включвания!

http://samoistina.at

da to4no taka e . doshli tuk za da zavladeiat reko dunav - misleli , 4e rkite sa vsi4ko. Izbili kade kvo nameriat po patia si . ppieli kobileshko mliako. zmiata e nai - po4itanoto ot tiah jivotno. zname - konska opashka. 4oveshkiia jivot - taistveni rituali ubivali sa 4eli semeitva. Tova mai sa nametili sega na kaliakra. za jalost si prav priatelu.

Не може да са 2000 живели са 1 година на острова .Ако махнем жените и децата излиза , че са около 100 по голям брой не могат да се изхранят на острова. Та и въпроса е как с 100 бойци ,Аспарух или който е бил там са победили 50000 византийска армия. Единствения отговор е с активната поддръжка на месното население.Да ама на какъв език са си говорили траки и българи и защо траките не са приели българите за поредния завоевател .Та май Раковски е бил прав .

Samo za tezi koito imat pone maaaalko mozak v 4uturite:kogato KAN ASPARUH zastava kray Dunava,toy e s tolkova malka armiq,4e vizantiyskiqt imparator 7(sedem) meseca subira voyski ot cqlata si ogromna imperiq!!!!Koito qdat perdah,i to qk!!!Mejdu drugoto nqkoi prazni tikvi vse ni obarkvat s mongoli,huni i t.n...!!!Abe hora tam kadeto Bulgarina se spre ,vednaga zapo4va da stroi kreposti,pati6ta,mos targovski vrazki i pro4ie..!!!Koy nomadski narod se zanimava stez ne6ta???NIKOY!!!Mejd drugoto-imeto BAlKAN e sastaveno ot 2-e stari balgarski dumi : BAL-golqm,silen,m se kazva-no koment!!!!

българите живеят в чувашко-бълхарски татарстан. тука, тези дето са дошли с аспарух, ги е изклал Борис 1, защото не са искали да станат Християни. така че братя чуваши, останете си със здраве и си живейте по моята земя, но помнете, че тя не е ваша. да живее Тракия !

Хайде на уникалнотоооооооо! Г-жа Петрунова последва Овчарчетоооооооооооо Този Археологически институт няма ли да го закрият и откривателите на уникално да отидат да работят по музеите в страната. Нали ще правим културен туризъм! Да отидат по-близо до обектите си и да обработват материалите, вместо осем месеца в годината да се мотаят между домовете си и центъра на София.

ДО Тракийски конник (31.08.2009 г. 17:36ч.): кой си ти ве ? от де знайш какъФ си ? ами ако някоя прабаба е клецана от турчага ? Не ти оспорвам искането да се мислиш за Тракиец ! Ама знайш ли какво е това ? :) Аре остани си със здраве и се грижи за всичко около теб да бъде истинско, полезно и красиво !

Не мога да разбера едно-ЗАЩО всички плюете.Това важи за всички коментари относно археологически открития.Какво искате???Напишете го тук.Относно тракийски конник-ти си толкова тракиец колкото аз марсианец

Не мога да разбера едно-ЗАЩО всички плюете.Това важи за всички коментари относно археологически открития.Какво искате???Напишете го тук.Относно тракийски конник-ти си толкова тракиец колкото аз марсианец

Уникална дупка - това са открили. Чудят се и те как да изкрънкат някой лев с псевдооткритията си.

да пуснат багерите да заравнят терена и да построят нов култов комплекс в чест на бойко разбойко, и разбира се няколко бетонни хотела за поклониците

всичко е уникално защото само иманярите до сега са виждали невероятните неща които са в частни колекции и гръцки музеи- надяввам се да се откриват още такива неща за да се докаже че сме от най древните народи преди гърците и западните племена.

След като няма друго подобно намерено,значи все пак е уникално.Всичко,коет няма аналог е уникално.

уникално е, че българетата се напъват да докажат, че повече от 2000 аспарухови татари са дошли тук и са претопили моя народ. но истината винаги излиза наяве ! да живее Тракия !

Айде, пак уникален. Всяка архиологическа разкопка е все уникална. Така се изгубва мярката за това, което е наистина уникално.