Почина Вера Мутафчиева

Днес късно следобед в Правителствена болница почина акад. Вера Мутафчиева, съобщиха за БГНЕС нейни близки приятели.

Обратно в новината

Коментари - Почина Вера Мутафчиева | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Който е безгрешен, нека пръв да вдигне камък! Поклон пред ТАЛАНТА!

ПОКЛОН!Да не забравяме,че истината винаги е някъде по средата и да не бъдем крайни.Това,което е безспорно,че губим един талантлив творец и способен учен,работил за България.

Лека ти пръст!Греховете всички си ги изплащаме тук.И ти си платила за своите.

Jalko 4e hubavite hora si otivat ot tozi svqt :( Мила, ВСИЧКИ хора си отиват от този свят.

Един подир друг си отиват от нас ветераните... Лошото е, че след тях нищо свястно /с малки изключения/ не идва. Голяма писателка! И стига с тия простотии - Доносничка! Каква доносничка е тя, безмозъчни същества?! Полуграмотни нещастници, джавкащи като проскубани помияри срещу всеки голям човек! Имаше една песен: Осем милиона мишлета наричат се взаимно ченгета, а котараците подхвърлят досиета и си пият кафето.

колко противоречиви мнения за един човек... вече мъртъв при това. Лека и пръст! Уважавана в близкото минало личност, а сега какво омаскарена, прикрит злодей? Господи, защо поне не ни остави нашите символи..., миналото ни, пък било то и лошо?

Поклон пред паметта на една достойна българка!

Лека й пръст! Но има неща които не бива да се забравят... Освен агентурното минало академик Мутафчиева много силно се изложи с подкрепата си за инициативата подета от едни комунистически помияри да се отбележи паметта на турските войници убити от руските войски и българските опълченци по време на епичните боеве при Шипка.

Отиде си още една велика българка.Както Хайтов ,както една велика поредица от писатели,артисти,худ с аура и присъствие.Хора със смазващо влияние в културата .За съжаление не виждам достойните хора ,които ще ги заменят .Поклон..

Лека и пръст на жената. Да почива в мир. Поклон

каквато и да е била-доносник ли там какво ли всичко това се губи пред нейното творчество, тя е страхотен писател с голям интелект и аз се прекланям пред творчеството и..а как е правела доноси просто е трябвало да оцелее за да върви напред..няма друг начин иначе отиваш в историята като никой..не я хулете...всички сме малко или много доносници в собствената си съвест...прости на наш грешните Господи...Бог да и прости на Вера...голям писател.....

Бог да я прости жената!

Бог да я прости! Лека й пръст!

Поклон пред тази велика българка!

Напълно съм съгласна.Учебниците и по история за учениците ги отказаха изобщо да четат история.Книгите,коит написа са невероятни.Голям учен и човек.Мир на праха и.

Бог да я прости! Светла личност като нея ( искаме или не) остава в историята на България. ДАВАЙТЕ НА МЛАДИТЕ ДА ЧЕТАТ !

Каквато и да е била все пак написа хубави книги.

Най-после ще има мира душата на професор Мутафчиева. В живота й е имало твърде много болка и мъка, но накрая намери покой. За мен тя бе не само учител и любим автор, но и приятел за краткото време, през което я познавах и съм щастлива, че все пак успях да я опозная, преди да си отиде от този свят. Бог да й дава мир и покой!

От мерзостите, които прочетох тук по повод смъртта на една голяма наша писателка, за сетен път се убеждавам, че сред нас българите има прекалено много дребни и злобни душици, които са готови да оплюягт човека за едното нищо дори и когато той вече е напуснал този свят. За тях не важи правилото, че за мъртвите трябва да се говори само хубаво, или нищо. В коментарите, които съм срещал в подобни форуми на темата досиета, която управляващите от време на време решават да ни подхвърлят, за да ни гледат сеира и да отклоняват вниманието ни от много по-важни неща, почти не съм срещал нещо написано за тези, които при комунизма правеха от хората доносници и за това с какви методи са си служили. На никой не му прави впечатление и това, че в повечето случаи властта е подбирала хора надарени, хора от интелектуалния елит, които да може да държи под контрол, защото се е страхувала от тях. Никой не разобличава вербовчиците. Те и сега си живеят най-спокойно, а много от тях са днешните ни капиталисти и затова нашият капитализъм е в такъв изроден вид. Но за това сме си виновни само ние, защото търпим подобно положение. положение.

МИР НА ПРАХА Й! ЕДНА ОТ НАЙ-СТОЙНОСТНИТЕ БЪЛГАРСКИ ЛИЧНОСТИ!

Дълбок поклон.

ПОКЛОН!

Поклон!

Поклон пред паметта й!

Няма да пише повече учебници по история. Може би все още има шансове историята да стане любим предмет на повечето ученици, но само ако се изтеглят нейните учебници от системата на образованието. Всъщност ниската образованост в образованието се дължи 50% на учебниците (учебниците на В.Мутафчиева са точно такива), които просто не стават за четене /както по шрифт, формат, за може да се държи в ръка и най-вече по съдържание с дългите си сложни изречения, които докато ги прочетеш, губиш фактите./

Жал, че в България остават повечето Мен не ми харесвашчета...

Вечна памет на тази Българка.

Абе кой го интересува това, и вие дето пишете тука кво си мислите, че нещо ще се промени в бг след вашето мнение? Добре че от време на време прочитам нещо тук че да ми мине носталгията. Ха Ха Ха

В този форум са читатели. Писателите са явно в твоя.

До Другофорумец: Мен не ме интересува какви компромати си в състояние да извадиш срещу Вера Мутафчиева. Колкото и да се напъваш да плюеш, това няма да промени факта, че тя е гениална писателка. Написаното от нея ще остане, а твоето напъване предизвиква само отвращението на онези, които са имали щастието да се запознаят с таланта и.

НЕ СМЕ НАРОД Не сме народ, не сме народ, а мърша, хора, дето нищо не щат да вършат. Всичко тежко, всичко мъчно е за нас! Аз не зная! Аз не мога! - общ е глас. И не знаем, не можеме, не щеме да работим за себе си със време. Само знаем и можеме, и щеме един други злобно да се ядеме... Помежду си лихи, буйни, топорни, пред други сме тихи, мирни, покорни... Все нас тъпчат кой отдето завърне, щот сме туткун, щото не сме кадърни... Всякой вика Яман ни е нам хала! - а всякому мерамът е развала... Не сме народ! Не сме народ, а мърша, пак ще кажа и с това ще да свърша. 1875

ЦЯЛАТА НИ ИСТОРИЯ Е ЦЕНЗОРИРАНА

До: Мен не ми харесваше (09.06.2009 г. 20:30ч.) Както всички седесари-демократи ти и себе си не харесваш! Жалка креатура си!

За великите Българи-поклон

Ех, какви агентурни години бяха, Атанасе...

Edin obraz pishe che ne e chel nishto ot Mutafchieva. Ne e kusno da prochte neshto ot neia.

Отиде си Велика Писателка. Поклон.

Пише и трепери,зайчето Валери! И Вера така! Бог да я прости! И тези за които написа доносите! Дали?

Прочетох и ми хареса Позорът на бабето-ченге Автор:Хан Аспарух : 9Юни200923:56 теми, за които трябва да се пише, колкото и да е гадно, миризливо и подтискащо. Мутафчиева тепърва очаква наказанието си на оня свят, но своето заслужено наказание на земята тя получи преди по-малко от година, когато доносническото й минало беше разкрито. Това трябваше да се случи преди смъртта й, защото иначе нито щяхме да научим със сигурни доказателства нейния позор (за който само се досещахме), нито тя щеше да се отправи към смъртния одър с изгарящото пълно съзнание, че целият й живот и авторитет е зачеркнат от това разкритие. Питам се дали наистина светът не се ръководи от божествена справедливост. Ако само смъртта й беше дошла преди по-малко от година, фасадата щеше да е запазена, нали досиета на мъртъвци не се разкриват! Но съдбата й отказа този подарък, защото самата Мутафчиева реши да разчиства сметки тогава, когато достойните хора вече гледат със смирение към покоя на отвъдното. Тя изписа четири тома мемоари, където с прозрачни инициали и долни сплетни опозори паметта на едно цяло поколение хора на културата, имали нещастието да се изпречат някога на пътя й. А повечето от тях вече бяха беззащитни, тоест покойници! Бистра Цветкова, Николай Тодоров, Вили Цанков, собствената й майка, собственият й брат бяха само някои от жертвите. На какво основание тогава тя, толкова строгата към недостатъците на другите, очакваше истината за собственото й минало да я пощади? Защото греховете от миналото й бяха извикани на бял свят от собствената й ненаситна алчност за постове и облаги. Ако на 70 и кусур години бабето не беше рачило да оглави Агенцията за българите в чужбина, нямаше да има официален пост след 1989 г., тоест нямаше да има и разобличение! Но не! Гъз глава затрива... И за паметта й милост няма да има, така както тя самата не прояви милост към отдавна мъртвите. Винаги в бъдеще, ако случайно стане дума за Мутафчиева, последното разкритие за долното й доносничество ще се споменава, редом с каквото и да било от нейните други постижения. И тя беше достатъчно умна, за да осъзнае това напълно, преди да умре. Смъртта й не ще да е била в мир. Няма милост за немилостивите.

POKLON, MIR NA PRAHA I!

До пеперуда. Формално си прав(а). Нека всички доносници бъдат като нея! Нека повече жени си служат толкова добре с ума, колкото с телата си! Той и Хитлер е бил художник, но това слабо е повлияло на делата му.

Нови данни за агентурното минало на писателката и учен Вера Мутафчиева изнесе днес комисията по досиетата. От структурата са открили, че в делото Комитата се намира сведение от агент Атанас, под какъвто псевдоним е била заведена Мутафчиева в Държавна сигурност........... Комитата нашумя в средата на миналата година, когато се разбра, че от него е сформирана папка Гоце - за сътрудничеството на президента Георги Първанов на ДС. Според документите Първанов в качеството му на историк бил поканен от комунистическите служби да помогне като консултант в редактирането на мемоарите на македонския емигрант Методи Димов, чието досие в архивите е под псевдонима Комитата. От комисията по досиетата не отговориха какви точно данни е давала Мутафчиева по разработката Комитата, свързана с книгата по македонския въпрос.

Големият творец би предпочел да изгори дори ненаписаните си книги, отколкото да погуби душата си с доноси. Дано Бог й прости...

Поклон пред паметта й! Знаете ли, че днес прочетох в един вестник, че е починал и патриарх Максим и го криели от синода. Някой чул ли е нещо?

Бог да я прости.

Жалко е, когато по-често си отиват такива видни българи, отколкото да се появяват нови... Все пак единствената утеха е,че след тях остава техния труд... Свеждам глава пред всичко, което е направила тази жена... Свеждам глава пред мъдростта на годините, които е натрупала в себе си.. Свеждам глава пред паметта й! Вече не останаха такива хора..

Бог да я прости! Но трябва да се отбележи, че Случаят Джем е идея на Фани Попова-Мутафова, която е поставена пред избор - да отиде в лагер като враг на народа или да предаде незавършените си ръкописи на Партията.

Поклон и благодаря за хубвите моменти с книгите и.