Разкриха майстора от Казанлъшката гробница

Фреските в Казанлъшката гробница са нарисувани от тракиеца Кодзимасес. Самата гробница е поръчана от владетеля Ройгос, син на Севт III.

Обратно в новината

Коментари - Разкриха майстора от Казанлъшката гробница | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Допълнение към малко нещо ме съмнява http://uniquebulga

Ти със сигурност си от траките - много тракаш, та чак дрънчиш!

до Двойкаджията, че си малоумник драги ЛИЧИ от 3000 км. Как малоумно ти тълкуваш моите писания? Къде пиша, че има ЕТНОС ТРАК сега? Етноса траки окончателно се загубва при КОНСОЛИДИРАНЕТО на БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС в 9 век( с въвеждането на кирилицата и официалното приемане на християнството в България от великия български държавник Борис I) от три по стари етноса- прабългари, славяни и останките на траки. Траките по принципизчезват на Балканите още във времето на великото преселение на народите в евро па и идването по този повод на славянските и прабългарските племена на Балканите. Те почти унищожават тракийската цивилизация и култура, тъй като не я разбират, те са с по-ниско култура и на ниско ниво на обществено развитие , а тракийците са с по -високата антична култура. За това в историята това се наричаварварското преселение на наордите. По същото време други варварски племена на сакси гали и прочее нахлуват в З.Европа и унищожават западната Римската империя, остава от нея да съществува само източната й част, която се нарича Византия. но не целия генетичен материал е унищожен, точно за него казвам че влиза в състава на новия български етнос. Освен това варварите, докоснали се до великата култура на траките доста неща съзнателно или несъзнателно приемат от нея. А по-късно създадената Българска държава и нейните велики държавници, приема съзнателно постиженията на по-високата цивилизация-Византия и нейната приемственост на античността и се издига до нейното цивилизовано ниво. Книжки трябва да четеш, Двойкаджия, иначе ще останеш вечнодвойкаджия -)) От твоите писания правя извод, че си от новото поколение , учило през прехода, също и за сринатото ниво на българското образование през него-ти си типичен пример за това жалко образователно ниво на България сега инезнаене на нейнаатаистория !

Продължават да ме мъчат два въпроса: 1.къде са се дянали траките? 2.кой е създал азбуката на която пиша в момента? По първия въпрос Дедо Йоцо ми отговори като брошурка на Балкантурист от 1970 година. По втория въпрос, Дедо Йоцо, ако си решил и ти да ми отговориш, не ми казвай глупавото клише, че това са Кирил и Методий. От тяхната азбука нито ти, нито аз не можем да разберем нито една буква! Но така или иначе има 3-4 народа (българи, руснаци, монголци, сърби-в известна степен), ползващи НАСТОЯЩАТА азбука. Откъде и кога се е появила тя?

Дедо Йоцо, ти и за двойкаджия не ставаш! Кой в България при преброяванията се е обявил за Трак (не Тракиец, пишман-историко!)? Разни лумпен-историци ругаят американците, че изтребили индианците, но в САЩ и до ден днешен си има стотици хиляди (може и повече) хора, които се самоопределят като индианци. Топонимията по цяла Америка (САЩ) използва безброй индиански наименования. Имаме много добри певци, но да се самоизтъкваме, че сме сме НАЙ-добрите, това води до оглупяване (кажи на един италианец Нашите са по-добри от вашите и той ще ти се изсмее в очите. (Въпреки че не съм чул италианец да казва Нашите са най-добри). Впрочем твоите самохвалби са абсолютен признак на комплекса за малоценност, който владее цялата нация. Всеки народ си има собствена хубава музика, но само комплексари като тебе крещят Нашата е най хубава! Бил съм на много места по света, но не мога да си спомня по радио или телевизия да съм чул или гледал българска музика - нито по арабския свят, нито в Индия, нито в Тайланд, нито в Мексико, нито дори в братска Куба. Няма да те пращам, патриоте, толкова далеч - иди и постой по няколко дни в съседните Сърбия, Гърция, Румъния и когато чуеш българска музика по радиото или по TV, ела и ми кажи - аз ще се гръмна с метлата!...Та, къде са (или какво се е случило с траките (не ТРАКИЙЦИТЕ, отличнико)? А колкото до Орфей, ти като че ли си му чел партитурите, или го имаш на запис, а? Все едно гърците да казват Ние сме най-яката нация - нали го знаете наш Херкулес? Ех, Дедо Йоцо, Дедо Йоцо-о-о!

Прилича малко на Рамзес и нещо подобно. Известни ли са други тракийски имена, аналогични на това. Защото не изглежда много тракийско.

ДО Двойкаджия по история (17.05.2008 г. 11:28ч.), НАИСТИНА СИ ДВОЙКАДЖИЯ И ЩЕ СИ ОСТАНЕШ ТАКЪВ. Тракийците са един от етносите, съставящи българския народ и настоящ етнос и това се чувства не само в топонимията, в езиковите принос(много думи имат тракийски корен) , по качествата на народа ни,както и по културата. Българите си остават най изкусните певци по света, наследници на Орфей, в българската музика е една от най-популярната в света има много Орфеевско наследство, а българските танци са предимно тракийско наследство и изправят на крака и най-взискателната чуждестранна публика, народът ни твори великолепно изкуство, което е признато по света!

Разкриха майстора от Казанлъшката гробница - ето, при новия министър МВР започна да си върши работата! Браво! Следвщото оперативно разследване е да се разкрие автора на Под игото.

Абе къде са се дянали тия траки? Вече почвам да си мисля, че славяните и прабългарите са ги изтребили!

ЛЕПЯ ТАПЕТИ, РЕДЯ ФАЯНС, ВиК, ЕЛЕКТРОУСЛУГИ! Майстор Кодзимасес.

Поздравления за проф.Бошнаков, един от малкото останали истински траколози, след разрушителния за науката ни и специално тракологията ни преход. Който се съмнявам, че Кодзимасис не е тракиец или омаловажава тракийската култура да се гръмне! Такова е времето сега- нискостоящия и лазещ преход, унищожи и вярата и самочувствието на българите, както и познанието на своята култура. Кодзимасис си е чисто тракийско име, не гръцко и фреските, зографисването, инкрустацията в златни и сребърни съкровища си е белегът на тракийската култура, но не и на гръцката, където превес има архитектурата и скулптурата. Тракийският народ и култура са най-старите в Европа, родил земеделието, животновъдството ,мятало производствата и ИЗКУСТВОТО и всичко, с което започва и свършва човешката култура.Тракийската култура е по- стара от гръцката култура, първата и основна култура на Европа. И както признава сам Херодоттраките са е най-многобройния народ в света. Основен белег на тракийската култура е ИЗКУСТВОТО, тя е родила най-голямото НЕНАДМИНАТО изкуство до сега на човечеството. Центъ на тази култура е В БЪЛГАРИЯ и недрага на България крият огромни съкровища на тази култура.Само 1 / 5 от нея все още е открита и проучена. България трябва да направи специален план да проучването на тракийската култура с МЕЖДУНАРОДНА ПОМОЩ, така ,както през 80-те години Гърция направи с влизането си в ЕС, докара учени и парите на целия сват, разкри и експонира културата си и сега приема над 15 милиона туристи годишно. Нашият министър на културата сега , прославил се с неграмотността си, вместо да се излежава на сянка и да дава на олигарсите да крадат държавния бюджет, да отпусне повече пари за културата, да дръпне конците на Тракийския институт за проучването на тракийската култура, нещастник!

Гръцко име.

При цялото ми уважение към археологията като наука има нещо много съмнително в българското и прилагане. Стане ли дума за траките всички открития се свързват с 3-4 познати тракийски имена и толкова; сякаш траките са живяли стотина години и толкова. Решението според мен е откритията - съпроводени с ДОКАЗАТЕЛСТВА - да се представят на международенконсил от археолози и при потвърждение на дадена теза от 2/3 тя да се приема за достоверна. Останалото са напъни за слава.

При датирането на археологически находки дори и най-точните методи с изпотопи на въглерод дават доста голяма грешка. Така че твърдението за 30-40 години разлика звучи, меко казано, съмнително, освен ако годината не е посочена изрично, което не е споменато в статията.

Никъде не се казва на какъв език са надписите. Никой не задава този въпрос, а коментират всички. Освен това намерените надписи на прдполагаем тракийски са, доколкото знам, 2 или 3 и НЕ СА НЕОБОРИМО РАЗЧЕТЕНИ, въпреки че има твърдения за противното.

stiga si mislil/a/

Бошнаков не беше ли професор? Или са го разжалвали за нещо?

Наистина има логика да е тракиец, но може и да е грък примерно. Известно е, че тракийските владетели са се ползвали от услугите на гръцки майстори.

И парижката Света Богородица съм изографисал!

Страхотно! Щом автографът на Кодзимасис е открит на стенописите на две гробници, които са изографисани с разлика от тридесет-четирдесе години, то значи този Кодзимасис е бил мноооого дълголетен човек! В онези почти праисторически времена това си е направо човек столетник - аз не съм много на тти с историята, но съм чела, че в онези времена 40-50 годишен човек е бил вече почти старик. А този Кодзимасис да е почнал да изографисва на 20, после да е продължил до 50-60 годишната си възраст... то или той е бил невероятно дълголетен, или тук някой нещо бърка? А какво мислят другите ?

Поздравления за откритието! Бях истински приятно изненадана, но и не много учудена, защото Коста си е стабилен историк още от студентските години.

Искрени поздравления за откритието! Надявам се да разсеете и насажданото заблуждение, че траките са били безписмен народ. Такава култура не се развива без писменост. Успехи!

Kak znaem che Kodzimasis e trakiec, li? -- Dori samo pozovavaiki se na tazi kratichka statiq - ne e li tova nai-logichnoto (ikonomichnoto) reshenie, kato negoviqt podpis e otkrit na oshte dve mesta v teritoriqta na dneshna Bulgariq? A predpolagam, che sled kato e bil izvesten, i hroniki go potvarjdavat.

Няма никакви си там тракиици. Кодзимасис е МАКЕДОНЕЦ, Ройогос и неговият баща Севт Трети също са МАКЕДОНЦИ!

Глупости! Самата формула на надписа Кодзимасис изографиса е средновековна. Нямам спомен някой досега да е казвал, показавал, доказвал или откривал, че зографите от тракийско време са се подписвали по този начин!!! Между другото в последните години историческата наука се превърна в абсолютен фарс, и на историята, и на науката!!!

Браво Коста! Винаги съм знаел, че си сериозен учен и ми е обидно като българин за коментарите на тези малоумници, които не само не те познават, но и си позволяват да дават оценки, след като не са историци. Продължавай! Твой колега от курса!

Призна си, каза старшина Петров...

След време като намерят останките от някоя българска обществена тоалетна голям смях ще падне:))))

Istinski geniy!!!

Аман от тия велики открития. Тук не се знае кой източил пенсионния фонд, а знаем преди 5000 г кой бил рисувал. Егаси и държавата

А от къде са толкова сигурни, че Кодзимасис е тракиец?

Браво!

Че то ще излезе, че всички тези тракийски гробници са правени по едно и също време, странно защо само гробниците на този майстор са оцелели във времето?! :-)

http://uniquebulgari

При датирането на археологически находки дори и най-точните методи с изпотопи на въглерод дават доста голяма грешка. Така че твърдението за 30-40 години разлика звучи, меко казано, съмнително, освен ако годината не е посочена изрично, което не е споменато в статията.

При датирането на археологически находки дори и най-точните методи с изпотопи на въглерод дават доста голяма грешка. Така че твърдението за 30-40 години разлика звучи, меко казано, съмнително, освен ако годината не е посочена изрично, което не е споменато в статията.

При датирането на археологически находки дори и най-точните методи с изпотопи на въглерод дават доста голяма грешка. Така че твърдението за 30-40 години разлика звучи, меко казано, съмнително, освен ако годината не е посочена изрично, което не е споменато в статията.

При датирането на археологически находки дори и най-точните методи с изпотопи на въглерод дават доста голяма грешка. Така че твърдението за 30-40 години разлика звучи, меко казано, съмнително, освен ако годината не е посочена изрично, което не е споменато в статията.

При датирането на археологически находки дори и най-точните методи с изпотопи на въглерод дават доста голяма грешка. Така че твърдението за 30-40 години разлика звучи, меко казано, съмнително, освен ако годината не е посочена изрично, което не е споменато в статията.

При датирането на археологически находки дори и най-точните методи с изпотопи на въглерод дават доста голяма грешка. Така че твърдението за 30-40 години разлика звучи, меко казано, съмнително, освен ако годината не е посочена изрично, което не е споменато в статията.

При датирането на археологически находки дори и най-точните методи с изпотопи на въглерод дават доста голяма грешка. Така че твърдението за 30-40 години разлика звучи, меко казано, съмнително, освен ако годината не е посочена изрично, което не е споменато в статията.

При датирането на археологически находки дори и най-точните методи с изпотопи на въглерод дават доста голяма грешка. Така че твърдението за 30-40 години разлика звучи, меко казано, съмнително, освен ако годината не е посочена изрично, което не е споменато в статията.

Никъде не се казва на какъв език са надписите. Никой не задава този въпрос, а коментират всички. Освен това намерените надписи на прдполагаем тракийски са, доколкото знам, 2 или 3 и НЕ СА НЕОБОРИМО РАЗЧЕТЕНИ, въпреки че има твърдения за противното.

Бошнаков не беше ли професор? Или са го разжалвали за нещо?

Иди доказвай,че не е така.

Абе, заглавието е все едно опасен престъпник е заловен. Оправете си статията..

Аман от пишещи неграмотници! Казва се усъмнил.