Двоен политически трус в Испания, а сега накъде

Какво може да се случи по-нататък в кризата с опитите за отделяне на Каталуния от Испания.

Обратно в новината

Коментари - Двоен политически трус в Испания, а сега накъде | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само бат Бойко да не ни вкара в отбора на губещите. Както винаги е ставало.

Тогава всичко беше нормално,нали отрепки?! На 21 май 2006 г. в Черна гора провежда референдум за независимост от Сърбия и Черна гора, в който 55% от участвалите гласоподаватели гласуват за независимост на републиката. На 3 юни 2006 г. черногорският парламент обявява официално независимостта на страната. На 28 юни 2006 г. Черна гора става 192-рият член на ООН. [5]

Не съм сигурен, че ситуацията е, като в бивша Югославия - всъщност съм сигурен, че е коренно различна. Каталуня е процъвфтяваща провинция, най-богатия регион на Испания - нещо което далеч не можеше да се каже за автономните области на Югославия. Каталуня и в момента разполага с много, много широка автономия и може да се каже, само номинално (и финансово, разбира се) е обвързана с Испания - нещо, което абсолютно не може да се каже за бившите югославски провинции. Автономията там беше символична - все пак държавата беше комунистическа. Религиозният фактор също е много важен - в Югославия автономните области се разпознаваха, като католически, православни, мюсюлмански, смесени... Докато Испания в това отношение е изключително хомогенна държава. Въобще мотивите за "цепене" на едните и другите са доста различни. И бих казал в Каталуня са прищявка. В края на карищата резултатът може да се окаже същият - война, жертви, кръв... и реално отделяне.

Който подкрепя отцепването на Каталуния , подкрепя и отцепването на южна България към Турция !

И защо точно Южна България? Да не би в Северна да има по-малко турци и цигани?

Има и по-просто решение, което вече е пробвано и отработено. САЩ вдига НАТО, бомбардира Мадрид, слага войска по границата Испания-Каталуния и да живее новата република. Най-пресен пример- Косово. Чакаме ви братя американци, действайте, наложете демокрация.

В подкрепа на независимостта на Каталония пишат хора, които никога не са ходили там и няма да отидат. Не са ходили дори в Москва! Пият, псуват и иронизират! Баста!

за тяхната педокрация клатена в гъза толерастия и прочие педерастии, пък после да обясняват на света как за едни може, за мюслитатат в косово, а за други - Крим, Барселона-Не!!!

Офф, все пак Каталония иска независимост! Какво правим сега, изявленията на ЕС са лицемерни. Как така същите институционални капути преди време искаха справедливат и независимост за Косово. Вярно, Испания се обяви против, защото знаеше какво ще последва.

И Кърджали ще поиска независимост !

Ама Кърджали не иска. Жалко? Сънят на разума ражда чудовища (известен испанец)

Хората си искат свобода и независимост! Що скапания Педал съюз управляван от европедита не ги подкрепя, а?! Нали така ще бъде демократично! Както стана навремето в Косово! А ТОГАВА ДОРИ НЯМАШЕ РЕФЕРЕНДУМ!!!

Що не идеш да живееш в Русия, бе п.дал!

що не ходиш в Педалсъюза ве педал! Да те клатят в анала любимите ти ислями мюслита, недоклатен толераст педераст!

"там, където има желание се намира и път". преди години скачахме по площадите и много конституции бяха променени, или направо изчезнаха. това не обезпокои особено старите "демокрации". но така се развива светът и се предпазва от загниване и превръщане в блато. в случая блатото на глобалистите, където жабите (разбирай съвременните роби) биват сварявани бавно, но сигурно. в момента гледаме поредната серия - двойните стандарти на лицемерите фарисеи.

noemЪm

Написано е с латински букви, които приличат на кирилските. Демек този е: ноема ц кумапама.

mpuaбва да знаете, че по правилата за пълен член в този случай се пише точно поета с китарата. бъдете по-грамотна, отколкото в същност сте, "демократична" госпожо.

Сега главният въпрос е кой ще е следващият обявил независимост в ЕС?

за реотаните. Напускането (изгонването) на компании от Каталония е форма на етническо изчистване от некаталонците, които са основната работна сила в тези компании. Каталонцитеще бъдат по-малко засегнати, но при едни следващи избори няма кой да им се противопостави. До моментанекаталонците бяха около 40-45% от населението. Сега вече са доста по-малко.

Кастилските фашаги да си плащат дълговете и да оставят Свободна Каталуния. Перуката с памперса да пуска томагавките.

Ти за тях не бери грижа, те ще се оправят. Повече трябва да се притесняваш, че зад Урал, всичко ще го гушне Китай.

за Сибир не бери грижа, те ще се оправят, ако Китай можеше отдавна да го е прибрал, ама не може по ред причини. По добре помисли, че след година и половина спират еврофондовете и за троловете ще настанат гладни години не, че сега сте цъфнали.

Колко много руски п.длоги!

E как на къде! Към независима държава Каталуня! Краля сам си е виновен. Гражданска война няма да бъде допусната. Няколко години криза в Барселона и след това просперитет, а продажните компании напуснали Каталуня после ще се молят да се върнат и ще си платят двойно за това което правят сега. Хората са горди и смели! Заслужават си държавата. По-късно и разпадане на Евpoгейския съюз. Всички искат независимост, само нашенските търтеи искат ЕС за да могат да крадат фондовете , които по принцип са за благото на целия народ. Само че една шепа ypyди присвояват всичко!

не забравяй: после еВание нема каиене. Тия катлаунци се оказаха живи педали, сами напъват испанците да ги гласят

А помните ли как разкъсаха Югославия???? Е, сега да им е сладко!

разкъсаха Югославия?

Разбира се, че и испанците!

ХАЙДЕ СЕГА, КАКВО ТОЛКОВА СЕ Е СЛУЧИЛО? НЯМА ЗА ЗАПОЧНАТ НОВА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА, Я? ЖЕЛ АНИЕТО ЗА СВОБОДА НЯМА КАК ДА БЪДЕ ИЗКАРАНО КАТО ТРАГЕДИЯ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. ПРОБЛЕМА НА УПРАВНИЦИТЕ Е, ЧЕ АКО В ПОСЛЕДНА СМЕТКА РАЗДЯЛАТА СЕ ОКАЖЕ УСПЕШНА, ЩЕ ПОСЛЕДВА ВЕРИЖНА РЕАКЦИА. И КВО ЩЕ ПРАИМ ТОГАВА? АМИ ЩЕ НАПРАВИМ КАТ АМЕРИКАНЦИТЕ - СЪЕДИНЕНИ ЕВРОПЕЙСКИ ЩАТИ. ХЕМ НЕЗАВИСИМ, ХЕМ ПАК ЗАЕДНО. ЧЕ КАКВО МУ Е ЛОШОТО? АМЕРИКА Е ЕДНА ПРЕКРАСНО ФЕДЕРАЛНО УРЕДЕНА СТРАНА.

След разпадането на ЕС, всички шапка ще свалят на руснаците колко цивилизовано приключиха тая работа със СССР. А западняците пак ще се покажат какви дивашки племена са.

Май са ти продали кофти трева. Или си мислиш, че може да получиш двойно рубли за този пост? Смеееех!

Ако каталонците са хитри трябва да предложат на РФ или на КНР да разположат безплатно военноморски бази на Средиземно море. Така само ще си вдигнат цената в преговорите с Мадрид и Брюксел. :))

мадридчани са ги подпрели отзад и а мръднат, каталанчетата сами ще си го нахлузят! А Масква далеко,ой как далеко!

Лошо няма! Война за Брюксел ще е истинска катастрофа! :))

Явно светът се подрежда по нов начин.

МЕЛИХА, ТИ ИЗВЪНЗЕМНА ЛИ СИ? ЗАЩОТО АЗ ОЩЕ НЕ СЪМ СРЕЩАЛ НА ЗЕМЯТА ЧОВЕК, КОЙТО УМЕЕ ДА ПИШЕ ПО ПОДОБЕН НАЧИН.

относително лесно, трудностите идват после с признаването. Ако всички страни-членки на ЕС подкрепят Испания, за каталаните това ще означава тотална изолация, ще бъдат признати евентуално само от такива велики държави като Тувало и Вануату. Може би и Северна Корея, вероятно... 1500 компании вече са напуснали, след привеждането на решението за независимост в действие ще напуснат и останалите. Валутата им (след като я въведат) ще бъде с много ниско търсене, поради което цената й ще пада. Ще имат висока инфлация и ще обеднеят. Всичките тези неща политиците им са ги знаели, и въпреки това я свършиха магарията. Защото изобщо не им пука за хората. Всички мащабни бедствия в историята, които не са били причинени от природни стихии са причинени от политици.

Има ли воля всяка трудност е преодолима!

Нищо не може да уплаши гордите каталунци. Трудностите се създават, за да се преодоляват. Мухлясалите брюкселски принципи не важат за свпбпдплюбиви хора

От къде се взеха тия 1500 компании? Навсякъде ги търкалят.... 1500 ЕТ-та на испанци, или 1500 завода?

Да, както и преди съм отбелязвал, сега предстои да се разбият много митове. Например, че съюзниците на САЩ не воюват един с друг или че демокрациите не воюват една с друга. И няма как да е иначе, щом основното водещо нещо е лесната печалба върху страданието на другите.

Не може да се криеш зад конституция и да налагаш терор и насилие над свободолюбиви и независими хора. Така правеха фашистите на Франко, така прави Рахой. Каталунците искат ,,чиста и свята република" без мадридски крал.Законно и справедливо искане

Честито на каталонците! Ако Мадрид предприеме АТО в Киевски стил, трябва спешно да се помага с оръжие на каталонците. Ще има и достатъчно доброволци, не се съмнявайте. Всъщност колкото по-зле за Брюксел, толкова по-добре за европейците!

У ред ли си? Нещо ти хлопа дъската ха...ха...ха... Оръжието от ботоксовата нискостеблена кикимора от Кремъл ли ще ги вземеш?ха...ха...ха...

Само с въоръжена съпротива народите могат да се измъкнат от лапите на Брюксел!! Това са огромни пари които крадат от нас и без кръв няма да се разпадне ес -това не е СССР!!

Отвсякъде откъдето може, например от България, от САР, бивша Украйна... Оръжие да искаш... :))

Това е злорадството на мизерния неосъществен Андрешко. Затова сме на този хал с този матриял. Ха...ха...ха...

Явно хала на Вас "интелигентните" е доста зле, щом все към хала на Андрешко гледата. А ние Андрешковците сме доста добре. Работиме и печелиме, а вие чукайте клавиатурите за по цент на сто думи.

Абе тук само сеирджии са се събрали да пишат. Какво му е толкова хубавото на разпадането? Това което става в Каталуния може да стане с Кърджалийско. Само някой пълент тъпак може да се радва на проблемите в Испания.

Това е злорадството на мизерния неосъществен Андрешко. Затова сме на този хал с този матриял. Ха...ха...ха...

Само някой пълен тъпак може де сравни АВТОНОМИЯТА Каталуня с окръг без автономия Кърджали. Кво общо имат двете?

а кое е общото между случая Косово и случая Каталуня?!? Или което ти изнася е, а което не ти изнася не е!

Браво, браво, браво, поклон и скорострелно-достолепно падане на колене пред Неописуемата Мъжественост и Смелост на Каталунския парламент и борбено-експресионистичната каталунска нация, в която не само мъжете, но и жените доказаха и показаха , че имат здраво-втвърдени топки, клатещи се бравурно-ритмично с въжделенията и трепетите на всички демократично-изстрадали малцинства. Всичките 123 етно-религиозно-сакрални малцинства в България се въртим безпределно-бързо около собствена си наклонено-астрална ос , завихрени обратно на часовниковата стрелкица до откат от безумната радост и неземно-безпрецедентна възхита пред Свободолюбиво-плуралистичния Дух на Храбрата Каталунска Армия от мъже, жени, двуполови, триполови, лъстиво-обрулени хермафродити и жадни за идентификационно-вибрационни преживявания травестити!!! Заедно под могъщо-толерантната звезда-аура на либералистично-хуманистичното ДПС, чиито прави и корави членове с мислещи глави са блестящо-пътеводен пример за жертвоготовност и себеотдаване, сме потопени в една духовно-нестихваща нирвана-ерекция, възнасяща ни върху меко-ефирните Криле На Щастието и Толерантноста към Новите Мултивселенни Космически Зачатия и Експулсивно-енергетични Помятания в рамките на Един Нов Голям Взрив, повличащ към Тъмните Дебри На Ада озверелите Националисти и Ксенофобо-ексхибиционисти!!! Венсеремос, но пасаран, революционьiе друзья!!!

от коя клиника си избягала?

пич!!

А какво става с членството на Испания в НАТО? Там май не могат да членуват държави с териториални проблеми?! Пример - Грузия!

Няма проблеми, за наши хора винаги ша напрайм изключение и ша затворим едно око...

Паисий

като за Косово

Испания като член на НАТО ще поиска помощ срещу тези, които пипат териториалната им цялост. Тя като е станала член не е имала проблеми и част от работата на НАТО е точно защита от такива посегателства.

Само да попитам... На референдума уплашиха хората с насилие и заплахи, въпреки това почти половината отидоха. Кога точно бе аджаба попитахте в туй проучване всичките, че малко над половината искали да останат? Хеле пък 80% искали официален референдум. Га ги питахте? Както се прави РаХуй на велик, сякаш Каталуния му е бащиния, сега да се оправя. Осра пейзажа с тъпотиите си и безсмисленото насилие, за да потули резултат от невалиден референдум, продължи да си затваря очите за явните проблеми между Мадрид и Каталуния и като сърдит наЙбан пидирунгел се цупи... Нали си машинистът дето уж кара влака бе Бай хОй, с рогите къде? Каталунците явно няма да отстъпят, ще ги бомбиш ли ся? Аре пак да видим колко си прост и ербап и докъде ти стигат мъдите. За посраните фусти в ЕС е ясно, всички са се покрили по ъглите. Ако беше в Русия щяха да вият 24/7 по каналите.

То хвани Рахой удари Пучдемон. И едните и другите заплашваха ама нейсе.

Винаги съм се учудвал как хората позволяват да бъдат манипулирани. Живеейки в Испания станах неволен свидетел какво се случва дълги години в Каталуня. Преди години когато обвиниха Карлес Пуйол в корупция той натисна газта на независимостта, след време съшото се случи с Артуро Мас. Сега същото се случва с Пучдемон.За незнаещите Пучдемон е разследван за близо 12 милиона . Та мисълта ми е че политиците правят народните маси на маймуни само и изключително в техен интерес.

Е то е винаги за пари спорът, Рахой да не мислиш,че му дреме за каталунците?

Напълно съм съгласен с теб. Просто в случая става бъпрос за Каталуня.

Това е държава с Конституция.

Всяко образувание от фашистки тип се разпада, рано или късно.

на руснаците, ама те са заслепени като немците едно време.

Каталуня ще е независима , казах :) испанците да го ... осъзнаят:) до тук ясно какво следва хм нататък став интересно или развитие на демокрацията което само по себе си изключва днешния вариант на ес ж полза на повече самосточтелност на самостоятелните държави или диктатура водеща до разпад на ЕС предположението за испанско военно присъствие в Барселона меко казано слагат край на ЕС което неминуемо води до разпад

ЕС корабът потъва, умните напускат първи корабът, ББ в трюма се оглежда тъпо...

потъват. Казахстан, Татарстан, Беларус...да не говорим за детайлите.

за още един Франко...

Каталуния да се обърне към Международния съд в Хага ... като се позове на неговото решение за Косово. Според това решение: "международното право не съдържа разпоредби, забраняващи обявяване на независимост". Тоест, съдът обяви, че декларацията за независимост на Косово е била законна. ТОЧКА

На нищо няма да се позове. В Косово правителството на САЩ подкрепяше независимостта, а тук департамента е казал, че "Каталуния е интегрална част от Испания и такава трябва да остане".

абсульотну си права ...

за съветник като пратеника на Путин. Много съветници са командировали из ЕС.

в повечето случаи даваш вид на мислещ човек с коментарите си. А тук съвсем се забърка. 1. Косово няма нищо общо като случай, с този в Испания. 2. Няма решение на международния съд за Косово. Онова се нарича консултативно мнение и е без каквато и да е тежест.Решение, го наричат неграмотните. Никога съда не каза, че държавата Косово е законна! 3 .Има международен принцип за териториалната цялост.

Що им трябва на каталунците на здрава глава винт да слагат. Все едно утре Пловдивска област да обяви независимост. Откъде-накъде?

Все едно област Кърджали да обяви независимост. Отношенията между Каталуния и Испания са сложни още от времето когато са били Кастилия и Арагон.

Кърджали да обяви независимост!Кърджали никога не е имал статут на автономна област със собствен Парламент и Президент, както е Каталуния спрямо Испания!Разликата е "Балкан" както му казват...!

Един паразит по-малко.

Хм, едни се разделят, а други мислят за обединение - ето Ердоган иска да приобщи Босна, да не говорим за България, отдавна и е хвърлил око, че виждате ли тук и там имало турско "присъствие" през миналите векове и все още има турски "културни и исторически ценности" и тези земи, ако не "завещани" то поне могат да се "пообгрижват " от Турция! Леле, леле!

Тайван също не е признат като независима държава! И какво от това?

Ами ако имаше малко гънки на мозъка си щеше да разбереш, че няма нищо общо между Тайван и Каталония. Тайван просперираше, защото никога не го е тресъл комунизма.

Като поогладнеят ще изтрезнеят,... е ако станат поредната република в мужикистан, поне ще могат да пият на воля люсион за миене на вани!!!