Обвиняват ректора на ТУ-Варна в плaгиатство

Ректорът на Tехническия университет във Варна проф. д-р Росен Василев е обвинен в плaгиатство на докторантура. Той отрича.

Обратно в новината

Коментари - Обвиняват ректора на ТУ-Варна в плaгиатство | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тъй като напоследък голяма част от университетите ни се оказаха в центъра на хиляди корупционни и финансови скандали се чудя неможе ли нещо просто да направят като в Румъния. Пуснаха хората всички научни работи през компютърна програма и за месец -два броя на академичните им светила се стопи на 1/3 от броя на получилите академично призвание. Просто , лесно, ефективно. После ги накараха да върнат добавките за научна степен и....оправиха набързо проблема.

Вместо да пишете глупости и да се набеждавате, ЗАСЕГНАТАТА СТРАНА да заведе дело (има закон за авторското право) - съдът е този който ще постанови имали плагиадство или не. Всичко друго е 'академично' боричкане и показване на мускули.

Подъл човек е ректора на ТУ - Варна Росен Василев. Уволнява, принуждава, наглася все мафиотски подходи. Има и любовница в университета, а също спи и с издигнатата от него за зам. ректор Мурзова, а и заместника му Скулев не си поплюва в присвояването и комисионните. Само далавери, разврат, рушветчийство цари в университета. Преписал е дисертацията за 2-3 дни и ще става учен, а такъв разбойник не трябва да влиза в университет. Доказан мошеник. Дано има възмездие за такива нечистоплътни хора...

Лесно е да пишеш анонимно. Я излез с името си с тези твърдения, когато засегнатия може да си потърси правата за набеждаване в съдъ. А може би си някой човек на минчев или Фархи. В мирисването на ТУ Варна започна от тях.

Че ректорът Росен Василев е плагиат разбра ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ, че е ДАЛАВЕРАДЖИЯ отново ще стане ясно на ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ. Жалко, че такива хора петнят репутацията на Технически университет - Варна. Жалко Росене, жалко

Росен Василев унищожава университета. Добрите научни работници биват потискани и уволнявани, а неговите приближени станаха доценти и професори. Корупцията е на космически нива. Росен Василев е подаден в прокуратурата.

Абсолютно вярвам на проф. Минчев, който твърди, ректора Росен Василев - Далаверата е преписал дисертацията си. Росен Василев - Далаверата взе от мой близък бизнесмен 15 000 лева в кабинета си да му оправи обществена поръчка за изпълнение. Искал е пари и от друг известен варненски бизнесмен.

Все ми се струва, че вместо да коментираме жалбоподателите, е по-добре да се съсредоточим върху жалбата по същество. Справка между авторефератите на проф. Василев и д-р Неделчев (достъпни в сайта на ТУ-Варна) явно показват плагиатство, което се вижда с просто око. Академичната етика изисква ректора да оттегли процедурата и да си подаде оставката. От репортажа на Нова обаче става ясно, че той не само че няма намерение да направи това, но и нагло отрича очевидните факти че е плагиат, брутален плагиат.

Прав си за академичната етика. Няма нищо общо с академичната етика и сигнал подаван от бивши величия и псевдо учени, които се опитва да 'какт влака' като пенсионери. О значение е кой подава сигнала и зощо - можеби защото са големи учени и с висок морал. Интересно е като се повдига въпроса за акдемичната етика дали да не разгледаме великото списание редактирано от проф. Минчев и псевдо науката, която се публикува там и с която се произвеждат доктори и хабилитирани. Това също касае морала, а е и пример за задкулисно дърпане на конците. Ако професора минчев си беше остал на предишния пост едва ли щеше да има сигнал.

Ако плагиатството беше само във Варна, с мед да ги мажеш т.нар. български "учени"; дори "учебниците" им са преписани дословно....

Заглавието на дисертационната работа е доста обобщаващо. Опонентите, които са доктори на науките - поне единият от тях! - проф.дтн Н.Минчев, според мен, би следвало да се произнесат по дисертабилността на изследвания научен проблем. Изискването към докторска дисертация са за принос към фундаментален научен проблем. Не мога да преценя поставеният проблем значим ли е от научна гледна точка, но така обявен той е свързан с изследване на методи и средства и не се знае предлага ли се нещо фундаментално значимо от научна гледна точка. Може би е редно да се потърси и друга гледна точка освен на проф. Скулев - на проф. Ставрев и на проф. Русев - колеги от същия Университет и специалисти по повърхностна обработка на метали - най-общо казано. Другото е ритане по кокалчетата и стремеж към дискредитиране, което не подобава на хора с научни степени и звания, за които се предполага, че имат априори академичен манталитет!

Проф. Минчев, бе уволнен като шеф на звеното за доктурантури, което той заемаше дълги годинини като пенсионер. Последните години не се занимава с наука. Ако потърсим в Scopus какво е публикувал, то няма нищо. Та какво мнени за фундаментални приноси, затова човека клевети както по соц време.

Проф. Фархи като ректор прокара такът правилник за заелане на академ длъжности за да стане професор. Там няма изисквания за публукации с инпакфактор, цитиряни в чужбина и т. н.. А сега претенции че има плагиадство. Ако поровите в Google scholar и Scopus от проф. Фархи няма нищо, тотално неизвестен на световната наука. Време е тези като него да си гледат пенсиите като останалите пенсионери и да оставят на другите да поработят за ТУ Варна.

Наистина са преписани главите, да, има адско плагиатство! Но.... ние от комисията в ТУ сме зависими и пеем песента за липсата на такова, няма как!

Какво правиш тогава в тази комисия бе комплексар?

помня аз туй алчното фархи как караше работниците първо да му остъклят апартамента и после ги допускаше в университета.. баси алчния еврей

Тия двамата бяха уволнени като пенсионери (от сладки постове в ТУ Варна). Могат да пишат каквото си искат. Я по ровете в google scholar и вижте какви велики учени са - няма нищо от тях, просто стари номенклатури.