Ученици протестираха срещу ромските стипендии

Ученици от Софийската математическа гимназия протестираха пред Министерство на образованието и науката срещу ромските стипендии.

Обратно в новината

Коментари - Ученици протестираха срещу ромските стипендии | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Даат парес, ти каам, и ша учим, обещааме! Наште чаавета ше носат шастици и парес докат майката им е из Ефропата да заръботва.Тва си е дескрименация и изкаме да учиме в СМГ и ние да видиш сеа, ти каам!Шот ни требва мноо да сметаме квото искараме на пазара из джебовете на ората да знаем колко има за леб. Ше ви спрем и цегарите бес бандъролата да пушите фашкии. Мъ недейте така, ше съ оплачем на курмисарите и ше ни плътите поече дажеНай- убичъме да жиеем на мирно и на убаво и да съ обичъме и да учиме, нали знаите..Цело лето обикаляяме с децата от училеще на училеще да ги записъваме и що детъски събрааме по 250 левъ не ти е работъ бате. Ай сиктир и си трайте да не доем па с каруцата и Белчо кона дет ша го праим на луканъка скоро. Нали искате ритцар на бел кон - е я че доем, ха-ха.

Нали искаме от 600 години да ги интегрираме, но без език не става!Щом за 30 лв завиждаме, да си отговорим защо те са такива! Да сравним нашите доходи с тяхните.

Я сакам да попитам, тиа стипендии от кой клас че ги зимаме бе? И още един въпрос, ако вместо 3,5 волта я изкарам 7, ке ми дадат ли двойна стипяндия, а? А ако със жената сме във трети клас и двамата изкараме 7, ша земеме ли четворна стипендия, а? А ако със жената сме в четвърти клас, а 10-те ни деца са у први, и сите изкараме 7, мое ли да земеме 24 стипендии? Нали правилно сметам и броя? :)

Единственият изход засега го виждам г-жа Кунева да излезе веднъж за винаги от политиката - все е било зле, но като тези простотии, дето тя ги свърши не се сещам - т.н.реформа е преименуване на детски градини и училища, което доведе до нечувана бомащина дори за нашата мила татковина. Без да се влага грам мисъл са похарчени хиляди, а може би и стотици хиляди човекочасове за промяна на една-единствена буква (от СОУ в СУ и от ОДЗ в ДГ). ГОДПОЖо КУНЕВА - СЪД ЗА ВАС. Сега пък и изказването, което направо ме взриви - че "ромите" били бъдещето на България. Срам, позор и яд изпитвам, че сте от български произход.

И стигаш до Пръмова-Кунева. Как можа, бе другарко Пръмова, да измислиш тащкава простотия? Но и журналята вече прекаляват с това "роми" - никъде по света няма такова название на циганите, те са цигани, цигойнер, циганы, джипси, и т.н. Защо и кой внуши на нашите журналя да се лигавят с "роми". Та самите цигани никога на употребяват тази смешна дума за себе си. И нима ще се наложи да променим съществуващи от векове термини като "циганско лято", "циганска работа", "лъжеш като циганин", "циганска сватба", и прочие и т.н. Нека спрем тази простотия с названието "роми". От това никой нищо не печели.

Аз съм учил в СМГ, там успех се изкарва с учене, ама здраво учене, не подценявам останалите ученици, но по сравненията които съм правил като студент, знанията и начина на учене определено ще се сринат ако се направи спонсорирано тройкаджийство в България, хора това е в национален мащам, вие искате ли децата ви да са немотивирани и необразовани?

тази ПАТКА Кунева толкова ли е тъпа, че още не е разбрала - да се спонсорира определена група от децата на етнически принцип е ДИСКРИМИНАЦИЯ на останалите .... егати тъпата ПАТКА

"Международен ромски фонд"? И от министерството го заявяват това с идеята да го приемем насериозно?

Ми те се женят на по 11години.Кви степендии?

Браво! Всички на протест срещу дискриминацията на българските деца

А защо успехът на циганетата трябва да е не по-нисък от 3.50??? Стипендии навсякъде се дават за ОТЛИЧЕН успех над 5.50. Значи ще ги спонсорираме, за да кретат как да е в училище. Това е много грешен подход и ще доведе до разделение между децата. Едни ще учат яко за стипендия, а други едва-едва, колкото да закърпят тройката. Аман от простотии в тази държава!!! И тази тъпа министърка на образованието да си ходи, не става и за чеп за зеле!

9455, HаблUдавах как чyжди Yниверситети на изложенuята в Cофuя приемат нашите младежи и девоики ! просто гледаха бележника с шестиците и направо ги записваха за стyденти !!! имаме невероятно yмни млади хора ! Hашuя син кандидaтcTва с тестовете за Xарвард !!! представи се отлично ! Zаварши Yниверситет от брилянтната верига, защото намери спонсор ! циганина е мbрзелив !!! Hаи-много да се наyчи да чете и пише !!! Tова им е достатbчно ! Kоито желае и може винаги yчи ! Kоито не желае или не може си остава неграмотен !

Ама чакайте бре! Че вие така утре ще оправдаете и фонда на "Мюсюлмански братя" ако решат да дават пари за строеж на джамии, пропагандиране на исляма и т.н. Това, че фонда бил международен не означава, че трябва да се нарушават основни международни документи, които РБългария е ратифицирала. всяко различие, изключване, ограничение или предпочитание, основаващо се на раса, цвят на кожата, пол, език, религия, политически или други убеждения, национален или социален произход, имотно състояние, рождение или всякакви други признаци, и което има за цел или ефект да навреди или накърни признаването, ползването или упражняването от всяко лице, при условия на равнопоставеност, на всички права и свободи" . В допълнение - Сегрегация - систематично изпращане на деца от малцинствен/етнически произход в различни училища без оглед на техните умения и потребности". Международен цигански фонд - при положение, че циганите нямат, не са имали и няма да имат никога своя държава и култура, то откъде са дошли порите в този фонд. Само да поясня за тези дето ще скочат - една общност се превръща в нация, създава своя държава и култура когато се появи писменост. За съжаление, циганите никога не са имали, нямат и вероятно скоро няма и да имат своя писменост. Просто не е лесно да се създаде писменост, за това трябват определени целенасочени усилия. Нещо, което липсва като иманентна характеристика на този етнос. Просто така стоят нещата, не казвам нищо лошо. Та да се върна на фонда, след като няма държава или нация, кой предостави тези пари и го създаде. И с каква цел. А нашите политици - щом има пари за раздаване са готови на матросовски подвизи за да са начело на такива едни начинания. Има ли каца с мед, без значение дали е примесен с лайна - готови са да бръкнат и да си оближат пръстите.

След като стипендиите се плащат от ромски фонд, не виждам за какво плачете. Кой да направи български фонд? Руснаците? Американците? Европейците? Всеки иска стипендия. Освен това, нали не искате да ме убедите, че ромските деца имат равен старт с българчетата? Даже и тая стипендия няма да го направи равен, но поне се опитва да изравни малко нещата. Или смятате, че няма нито един умен циганин и нито един глупав българин?

Ами по Вашата логика, нека да престанем да плащаме здравни осигуровки - всеки да си плаща сам, да престанем да плащаме социални осигуровки - всеки да спестява сам и да плаща пенсията на родителите си (ако иска), нека не плащаме данъци, нека глас имат само данъкоплатците, нека ... всяка коза - за свой крак. Тогава какво ще стане с държавата и какво ще стане с всички тези, които не могат да имат или не правят нищо за да имат "равен старт"?

Тези стипендии са дискриминационни и трябва да се пресече всякакъв опит да се използва този фонд у нас. Те няма да оправят положението.

Ромите и така и така са свикнали всичко да им се сервира на готово. за тях е нормално да се краде с аргумента че нямали ... и всичко това излиза от джоба на работещите българи ... сега и копелатата им трябва да храним допълнително ...

Тези стипендии освен, че са дискриминационни, подтикват циганите да "доказват произход", за да имат право на стипендия. Това е поредното разделение на българските граждани, а по-страшното е, че се налага още в училищна възраст. Така се отглежда поколение от разделени по етнически произход граждани на България, които знаят, че имат различни права и различни задължения. Как при това положение, те биха били граждани в пълния смисъл на думата и как за това поколение България би била единна държава? А най-глупавото е, че предложението е от "България на гражданите", които с него влизат в противоречие с всяка една дума от названието си. Съжалявам, че имах по-високо мнение за тях.

Проблемът не е в парите, иначе и БГ децата нямаше да ходят на училище - толкова много бедни семейства държат децата им да се образоват. Друга, справедлива форма на влияние над ромските родители трябва да даде резултат децата им да се учат. Тооолкова министри и експерти да си заслужат заплатите, нали!

Към Бойко:да не се чудиш на 13 ноември защо изгуби изборите?!?Повече простотии като тази не търпим.... Към Кунева:И трето министерство да оглавиш-пак ще се издъниш.За нищо не ставаш!Оди си!!!!

в МО?- за да го съсипе, както АЕЦ-а. Това е нейната работа, разруха във всички посоки в обрулената ни държава....

ПОТРЕСЕНА СЪМ! МОЯТ КОМЕНТАРБЕШЕ ОТ 28ОКТОМВРИ, БЕШЕ: ,ЧЕ ПОДКРЕПЯМ УЕНИЦИТЕ И КЪДЕ ЩЕ Е ПРОТЕСТА? Коментара е скрит, защото съдържал обиди и цинизми. Посочете ми къде е обидата и цинизма? Вече не вярвам на нищо! Не съм ученичка на СМГ, но ще продължавам да ги подкрепям, 60годишна достойна гражданка и милееща за РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ жена. Но в подкрепата си не виждам никакъв цинизъм. Срам и нищожество за България е този който е заличил коментара!

хахахаха Верно ли коментарната секция на един сайт ви накара да не вярвате в нищо???? Или смятате, че това което сте написала е специално и трябва всички да го видят? :)))

работещите българи ще включват и ромския етнос. За това е добре, че дарителски организации са измислили стимул за учене. Не е обидно за българските деца, които растат в една осигурена среда. Няма нищо обидно в това да се стимулира по слабия и немотивиран.

Изобщо това не е форма на стимулиране. Умните ще измислят правилното решение, но в МО няма такива

Ние ги учим от малки, че обществото им е задължено. Те могат да се плодят, но някой трябва да им плаща. "Какво ще ни дадете?" е девиза който непрекъснато повтарят

Лошото е ,че тези пари ще идат за цигари и пиене, но не и за учебници и помагала на циганетата, а и те не се натискат да учат, виждам ги тук какво правят-по цял ден на улицата !

Доктрината на УСА е да превърне България в циганска държава. Ние да работим, на тях да им се плаща да раждат циганета само. Спомнете си Клинтънка с кого само се среща когато бе в Булгария ? Е гласувайте по съвест .!.

Да, и това вероятно е прокарвано от АНТИБЪЛГАРСКАТА фондацийка за права на цигани, бежанци и прочие на Сорос. Скоро България ще стане Циганария, планът за унищожение на България продължава в пълен ход

Целта на тия стипендии, спонсорирани от международен фонд с неясен произход, е българчетата да кажат че са циганчета за да вземат стипендии. Това е икономически геноцид върху българския народ и българското правителство го позволява!

Абе, аз колкото и да повтарям, че съм ром-кореняк, билет в транспорта пак ми искат :(

Министърката го каза в прав текст: базира се на самоопределение.

Смешно е да се каже, че не е по самоопределение, защото по нищо друго не може да бъде. На всички в паспортите пише "българин" и ако човекът не се определи като ром, никой не може да докаже, че е такъв.

А ако изведнъж ромски деца проимат оценки и за стипендии за успех? Сбор от двете стипендии ли ще получат или само за ромскост, или само за отличен успех ???

са паднали умствено под това на ромските. Пада им се!

"За тази година са предвидени около 80 хиляди стипендии за социална подкрепа, за успех, за надарени ученици..." Къде отива подкрепата за ученици, които нямат успех и не са надарени, но искат да са в училище и да променят статуквото си?!? Познайте къде? В цигнските джобове. Като че ли застрашени от социално изключване българчета няма, та трябва да поощряваме лошата успеваемост на циган4етата. Каква ще е следващата мярка - влизане в Университет без приемен изпит по специална покана ли? Заемане на работно място без необходимите знания и умения, да им вършат работата бългрите, които са учили и плащали за частни уроци и данъци цял живот, за да се включат в обществото хора, които не искат да се включват. Защо обиждате и честните, работливи и умни роми, които съм убедена, че съществуват и се борят за достоен живот.

ВСИЧКИ СМЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ,И ЗАКОНИТЕ СА ЕДНИ ЗА ВСИЧКИ!!!БЕЗ ПРИОРИТЕТИ ЗА НЯКАКВИ МАЛЦИНСТВА,КОИТО И БЕЗ ТОВА СА ИЗЦЯЛО НА НАША ИЗДРЪШКА!!!МОИТЕ ДЕЦА НЕ ВЗИМАТ ДЕТСКИ,ЗАЩОТО ДОХОДИТЕ НИ БИЛИ НАД ИЗИСКВАНИЯ!!!НО АЗ И СЪПРУГАТА МИ СЕ БОРИМ ЗА НЯКАКВО ОТНОСИТЕЛНО СТАБИЛНО ПОЛУЖЕНИЕ!!!МАНГОВЦИТЕ ГИ МЪРЗИ,ЗАЩОТО ИМ ДАВАТ НА ГОТОВО!!!ТОЕСТ ЛИШАВАТ НАЩЕ ДЕЦА ЗА ДА ДАВАТ НА ЦИГАНСКИТЕ!!!ДЕЛАТА СА КРАСНОРЕЧИВИ,ЧЕ НС НИ УПРАВЛЯВАТ РОДООТСТЪПНИЦИ И БЪЛГАРОУБИЙЦИ,НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!!!

Когато една държава инвестира в цигани, се превръща в циганска държава.

И какво като са от Медународен ромски фонд, пак е дискриминация

Няма значение дали са от ромиски, български, турски, арменски или еврейски произход децата. За всички родени в България български граждани трябва да има същите правила и закони. Всичко друго са празни приказки.

Държавата е много грижовна майка за едни деца, а за други зла мащеха. Все пак учениците от СМГ получават някакви стипендии - за отличен успех, за успехи от международни състезания и т.н. За учениците от Американския колеж, ПЧМГ, Света София и други частни училища такива екстри няма. Да приемем, че таксата която плащат родителите им е техен избор. Но успехите на международни състезания са заслуга на самите ученици. Познавам дете от ПЧМГ, с медали от Балканиадата по математика, златен медалист от състезания в Азия, което не получава и един лев от държавата. Може би, ако си смени етноса да му дават?

БРАВО

дон Цеци и бат Сали че си разпределят поредния милиард от Европата .Таз толкова обичана Европа от умните и красивите

Подозирам, че Кунева е циганка.

Айде вече Радев да става президент и да се маха тая уфсъ Кунева, че не я издържам. . . . То бива, то може, ама ама тая вече не се трае. Вече почнах Нинова да предпочитам по новините, само да не гледам кривундела Кунева!

А защо ли не можем да изкараме одобрение за шамарите срещу БХК :)

Тъй-като под новината, че някой ударил шефа на БХК не може да се коментира, реших тук да напиша.

На ваша страна сме много хора! Време е управляващите да започнат да различават 3.50 в Столипиново и Максуда от 6.00 в СМГ и другите подобни.

Срам и позор за това решение за стипендиите. Няма друга такава държава!

С тези пари стройте затвори. Или ще ходи на училище и ще получава той и майка му социална помощ, ако има успех 4 или като кривне от пътя - той в затвора, а майка му и баща му без социални помощи! Защо хем не ходят на училище, хем получават помощи, хем стипендии за НЕуспех, а за будните деца и работливите им родители - вдигане всяка година с 1% осигурителната тежест, един шамар и ритник ОЗАТ!

Аз мисля, че това е обидно и за самите роми. Така се узаконява становището, че ромите са по-тъпи и мързеливи от българите. Я, няма ли някой да сезира БХК?

Боже опази България.Какъв геноцид спрямо българските деца.За циганите има семейни добавки,за българчетата няма за всички.За циганите има социални помощи за българските деца не, а сега и стирендии за нищо а нашите деца да се борят за отличен успех за никавите пари.Боже опази България от такива управници като Кунева!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

По какъв критерии се определят кои са ромски деца и кои са български, арменски, еврейски и т.н. деца след акто на всички в акта за раждане пише БЪЛГАРИН/БЪЛГАРКА?!!!! Нали искат да се интегрират, тогава за ВСИЧКИ деца с определен успех се полагат стипендии! Когато на другите деца се предоставя нещо, каквото и да било, то веднага се надига вой, че трябва да има и за ромските деца. Ами ето сега имат възможност пък те да подпомогнат съучениците си защо да се делят от тях Нали всички са равни!

......... стипендиите ще става изцяло от международен ромски фонд.Дай им на ПФ да насъскват за вражди,така стават побойщата в училищата, циганите са си българи.

Ми не им личи да са българи. 80% от тях даже не говорят български.

Я не сакам я да съм добре , а Вуте да е зле.

та 3,5 успех ли е изоПщо? И кой реши, че с такъв успех си грамотен???? И ЗАЩО ТРЯБВА ДА ИМА РАЗДЕЛЕНИЕ МЕЖДУ ДЕЦАТА В ЕДНА ДЪРЖАВА????????? К'ва ѝ тъз държава изоПщо и вАоПще?/ И като има евророма пари защо България изплаща помощи на евроромите????

Трябва да се протестира и за най малкото нещо особено за такова безобразиееее

Кьде са нашите деца, безработни учили и завьршили с отличен и ??? Циганите завьршват с 2,3 и започват работа престижно????? Кьде е тази шибана дьржава??????

Айде малко помислете, след 20 г. всеки 4 ти българин ще е от ромски произход ,а може би и 3 ти.Е ако той е и неграмотен какво следва- западнала д-ва, жалко за вас ученици и за моите внуци. Освен това парите не са от бюджета ,а от техен фонд.

Не е това начинът да се образоват циганите. С тези разделения само се раздухват етнически проблеми. Едно време не се трепереше така над неискащите да учат и нямаше толкова неграмотни. Социално слаби има във всички етноси и критерият за социални помоще трябва да е бедността, а не етноса. Отделно неграмотността трябва да се бори с разумни средства. Първо, не трябва да се допуска родени в България да не знаят български. После тези, които трудно схващат, трябва да се обучават допълнително, докато им влязат задоволителни знания в главите. И накрая, трябва да се наблегне на професионално ибразование, за тези, които не могат да учат в гимназия.

И ти смяташ, че с 3.50 минимална оценка, вероятно по занижени критерии, ще стане по-грамотен ли? Блажени са верующите.

И какво от това? Ако си образован и трудолюбив ще ти пречи ли? Аз лично нямам проблем да издържам 25% от населението в затвора, но има проблем да го издържам, да ме тормози и да не смея да пусна децата си на вън!

Ти занаеш ли ром да не изпие парите за помощи. Аз се чудя след 20 години кой ще им меси хляба. И тези пари отиват при т.х. лидери като парите за Ромското включване

Тази малоумна министерка на образованието-М.Кунева пак се издъни!По-добре давайте учебници и храна на ромчетата, защото ако им дадете пари, родителите им ще ги изпият!

ТИЯ се пенсионират,както се раздат, смучат дьржавата както си изкат,за бьлгарите няма нищо за тьйнаречени роми има всичко те затова лежат по цял ден и чоплят семки защото бьлгарите работят на 5 места за да им изкарват парите за пенсий и и простотиййййй