20 000 столичани глобени за паркиране на тротоар

Над 20 000 шофьори са били глобени, защото са паркирали колите си върху тротоари в столицата, показва справка от началото на годината на Столичния инспекторат.

Обратно в новината

Коментари - 20 000 столичани глобени за паркиране на тротоар | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Някой по-долу е написал, че колата е била лукс при соца. Това не е вярно. Колата беше ДЕФИЦИТ защото соца не може да произвежда ефективно и и по-много. Той и затова рухна.

Рухна, защото ГО рухнаха някой такива като теб......

Те са глобени, но парите едва ли някога ще се съберат. Защото си пишат глупости за статистиката. Няма закон в момента който да ме накара да си платя глоба написана на жълт лист и закачена на предното стъкло, ама толкова сте смешни! Щом не съм разписал нищо и нищо не ви дължа!

За да се реши проблема трябват няколко важни стъпки: -Промяна в ЗУТ и прекъсване на порочната практика жилишни сгради да се пишат за ателиета. Наличието на паркоместа да е задължително, независимо дали е офис, ателие или жилище -Регистрация на автомобил по адрес и ако на даден адрес възникнат много автомобили, то следващите да са с двоен данък. А не както е сега едната кола на жената, на мъжа, на бабата и ... -Регистрация на автомобил само след представен нотариален акт за гараж или двор, или договор за наем за гараж или платен паркинг. Ако няма - допълнителен данък от 365 дни по 5 лева на ден за паркиране на общински терени. -Глоби и приемане на сигнали вкл. анонимни сигнали от граждани. Инициативата Гражданите например е добра идея а,а не рабноти както трябва. -Като цяло вдигане на данъците и таксите за автомобилите, застраховките, винетките и всички разходи. Това ще доведе до намаляване на броя им

Да допълня: Всички коли, които нямат годишен преглед и платен данък и гният на улиците да бъдат събрани за скрап. Всички коли от провинцията, постоянно домуващи в София да бъдат задължени да се пререгистрират. Има начин това да се провери - НОИ, домови книги и пр.

Това не го знаех " -Промяна в ЗУТ и прекъсване на порочната практика жилишни сгради да се пишат за ателиета. Наличието на паркоместа да е задължително, независимо дали е офис, ателие или жилище" - значи няма задължение за подземен паркинг или... Подкрепям тезите ти, само това не ми е ясно.

Тоест викаш ако живея от 1980 година в блок пред който лошия соц. е предвидил паркинг, но той се води общински да нямам право на автомобил? Защо ли ми се струва че си от новите софиянци.

A за паркиране в градинки и паркове, колко са глобени. След всеки дъжд, тонове кал на пътното платно, после изсъхва и става на прах, а София - един от градовете с най-мръсен въздух и най-голямо съдържание на прахови частици.....

С риск да вбеся повечето четящи и пишещи тук, по мое мнение трябва да бъдат платени ВСИЧКИ паркоместа в града. Така е във Виена например. Който не може да си плаща или няма къде да си паркира колата, няма и да я кара.

а всички тъпанари като теб да напуснат страната

Моля и една заплата по виенски. А ако всички места във Виена са платени...то аджеба какъв е смисъла да излезеш с колата си, ако няма къде да я паркираш?!

Не пиши глупости, някой от бецирките са платени, други, които не са централни не са платени. А това, че живееш в бецирк в, който се плаща не ти гарантира място за паркиране!

То и във Варна малоумниците от общината глобяват само по красота - мацките минават метър по каква причина ?? нека Зам Кмета Тодор Иванов да обясни но и той е от ГРОБ

Общината се управлява от чиновници с комунистическо мислене. Само при социализма се считаше колата за лукс. Да сте чули да се строят многоетажни паркинги. Напротив нарочно не се строят паркинги за да събират повече парил

Колата е лукс в страните от третия свят, както и токът и водата

Крадци! Убийци! Никакво плащане на тези. Разчитат на незнанието на хората. Изобщо нямат правомощията точно тези да налагат глоби.

Какво е "незнанието на хората"? Не знаят, че паркирането върху тротоарите и зелените площи е забранено ли?

Не, не знаят, че лелките и чичковците от СО нямат правомощия да раздават бележчици, с искане за пари. От друга страна СО имат правомощия да се грижат за адекватна инфраструктура, озеленяване и междублокови пространства, които липсват в повечето новостроящи се бетонни 'жунгли ;)

Тъжно, но много от пишещите тук не разбират, че колкото и да плащат на общината - място за паркиране няма да имат! Съд и затвор за говедата презастроители!

Презастроителите не са говеда.Те са "елита" на нацията!Един от тях ни е прецедент. Говедата сме ние защото не сме им се отблагодарили както заслужават.

няма проблем, но да не си забравиш винетката за Банско, В.Търново, Созопол...

Стъпките за справянето с проблема е много проста: - Отчуждаване на вече застроени имоти, в гъсто населените райони, събарянето и разчистването им, и построяването на платени паркинги тип етажерки. - Зониране на районите в София и въвеждането на така/винетка/билетче за преминаване от район в район. Глоба в размер на 5% от месечният оборот на всичките ти банкови сметки или месечна заплата, което е по-високо. - Денонощен работещ градски транспорт, с климатизирани превозни средства на всеки 2 до 5 минути.

Хубаво звучи, другарю мечтател, но няма как да стане!

Само дето в Прага това е факт, неграмотнико. А те бяха близко до нас като стандарт на живот преди 27 години.

Ревльовците малко ми идват, като да се оплакват, че шефа им не им е осигурил място за мобилен телефон в/у бюрото. Алоу, колата е лукс. Като искаш да си чекнеш задника в кола, ще си плащаш. Платени паркинги колкото искаш. Ако не ти оттърва, на село от където си дошъл. Там проблеми да си паркираш нафтовия таралясник няма. Ако искаш си го вкарай и в обора при кравите.

Колата беше лукс при соца. Сега е абсолютно необходима, когато ходиш на работа в другия край на града, всички в семейството работят и имаш 2 деца (внуци), които няма как да пуснеш сами на училище и детска градина и трябва да ги закараш.

До момента в Центъра на София, не е известно да има достатъчно места за паркиране. Парите събрани от "СМС" за паркиране и глоби за паркиране не се изразходват целесъобразно и НЕ СА ПОСТРОЕНИ ДОСТАТЪЧНО ПАРКИНГИ. ГЛАСУВАЙТЕ ХОРА.......

Г-не/Г-жо замисляли ли сте се колко автомобила годишно се регистрират в София ? Колко автомобила се движат в София на живеещи от провинцията ? Трябва ли да превърнем София в паркинг защото всеки иска да кара кола ?

А защо "новите софиянци" масово си карат колите с разни други номера? Защото не им е изгодно. Аз съм за винетка за несофийски коли!!!

Абе, идиоти общинари и кметове, осигурете места за паркиране! Тва село не е предвиждано за милион и половина селяни!

Те не са паркирали в тревата. Те са на паша. Просто демокрацията не е за говеда и разчиташ ли на самосъзнание и Швейцария ще стане България. А тези, дето говорят глупости как глобата е паднала в Съда - "вЕрвам" ви! Наели сте адвокат и сте загубили две седмици, за да не платите 30 лева, при това с ясното съзнание, че с право са ви ги слажили.

Sm3hurk0

Лейка, не е така ! Преди време ми вдигнаха колата - мястото е между главния вход на Стадион Васил Левски и Орлов Мост. Има един мост над канала, който е асфалтиран. Там бях спрял. Това било зелена площ !? Явих се без адвокат.... и попитах, кога на асфалта му казват зелена площ. На следващото дело, съдийката каза: Стана ми интересно за вашите твърдения и снимката, която ми показахте, макар, че не е приета за доказателство по делото, отидох за да видя лично - не е далече от работата ми ( съда на римска стена ), И се убедих лично в казаното от вас. На съда му е ясно фактическото.... не помня термините, защото не ги ползвам ежедневно, ... и съда ще се произнесе в срок. Е.. отпадна глобата, но си останаха причинените неудобства за мен.

Хубаво. Аз имам две глоби за спиране на тротоар. Платих ги и благодарих, че са го забелязали. Повече не спирам така. Щото съм проста и смятам, че ако всички правят така, то България ще е Швейцария. АМа наистина много глупава теза, която няма шанс да се осъществи.

И колко нови паркинга са направени с парите от глобите? Къде са тези пари?

Караш барака на цената на смартфон и искаш да ти строят паркинг ли? Ти защо нямаш гараж или собствено паркомясто?

Нищо от статията не е вярно подавал съм сигнали и до столична община за паркирали автомобили на бул. Царица Йоана няма реакция до ден днешен 1 паяк не е минал а пречат на движението!

Ха-ха-ха! И мен ме глобиха, но жалих в съда и глобата падна.Защо ли? Защото служителите от "Столичния инспекторат" са изключително некомпетентни. Не могат един АУАН правилно да изготвят!!! Дончо Барболов подписва, ли подписва незаконосъобразни наказателни постановления. Защо не се направи справка колко от обжалваните наказателни постановления падат в съда? Тогава ще лъсне некомпетентността на общинарите. Къде е разследващата ни журналистика? Или има само журналя-блюдолизци, преписващи подадената им информация от Столична община?

Много философстваш, Ганьо. По-добре помисли как да не газиш тревата и да не пречиш на хората да минават, пък после се фукай за съда.

А правилно или неправилно беше паркирал (или друго правило нарушил)?

Вероятно телефона отговоря от 8 до 5.

Телефонът си работи, но инспектори да санкционират няма да дойдат извън работно време.

Обхождат само центъра. А общинарите кога ще се самонакажат че издават строителни разрешения без предвидените задължителни по закон паркоместа?

Защо Столична община първо не информира чрез масмедийте, че е отменена наредбата за правилата за паркиране върху тротоарите?

Как едно време имаше място за паркиране навсякъде, а сега няма? Има изход! Софийско жителство! Разни кметове от село, като им свърши мандата да си ходят на село! Който не се е родил тук, да се маха оттк!

:) Я се гръмни.... "софиАнец"-недоклатен.

Явно ти си селянин, върви си на село, откакто дойдохте, разсипахте всичко

Едно време нямаше и коли бе смотльо от София! Имаше вноски за коли, чакаше се ред, първо вземаха другарите от партията и т.н. Живеем в 21-ви век, хората могат спокойно да се придвижват. Решението не е да се въведе отново жителството, а да се направят подземни паркинги, както е навсякъде по света. Аман от тъпи селяндури, решили да се изказват като софиАнци!!!

Нее, наблюдател,решението не е да се правят подземни паркинги, а да се направи като в Европейските държави,а именно-преди да се домъкнеш да живееш в града,трябва да си направиш регистрация-за местожителство, кола,а и работа да не можеш да почнеш без тази регистрация,както е например в Германия.А не да ми остроумничиш, че нямало пракинги.Има-ама на село, от където си дошъл.Ходи се паркирай там.

Комплексар. Решението е в правилно планиране на инфраструктура и подземни паркинги, както е по света. А не жителство като по Тошово време. Като ревеш за онова време искаш ли да се наредиш на опашка за маслини и за банани преди Нова година?

ДИР-а, вие сами уважавате ли се, като медия????? Вчера за някакъв билдинг пишете. Днес: Заглавие "20 000 СТОЛИЧАНИ глобени" Първо изречение "Над 20 000 шофьори са били глобени.......в СТОЛИЦАТА" Май има разлика, а?

Просто трябва да се спре ползването на лични атомобили за щяло и нещяло. Как - разширяване на Синя и Зелена зона, предимство на градския транспорт по всички линии, данък за втора кола регистрирана на същия адрес поне 500лв/до 100 кс, истински велоалей, КОНТРОЛ!

на село няма такива проблеми.

БРЦК

Да де ама с вдигане на билетчето с по 60% без причина няма да стане. И преди вдигането с кола беше по-евтино за много хора, сега хептен. Направете ГТ безплатен за регистрираните в София и готово!

А така, с 2 лв да го вдигнат и кредити да отпускат. Той проблема сам ще се реши. Още 200 000 автомобила да регистрират.

И как да стане като градският транспорт от ден на ден е по-лош. Всичко се бута към метрото и трябва да се правят по 3 прекачвания. За жената пък да не говорим

Естествено, че трябва да се обнови автопарка на градския транспорт -автобуси, тролей, трамвай. А използването на автомобили за ходене на работа трябва да се намали до минимум - има много начини да се стимулира ползването на градски транспорт за тази цел и прави се във всички нормални държави.

Какво значи щяло и нещяло? Ние сме семейство с 3 деца, работим в двата края на София, а живеем в центъра. Откъде накъде ще ме карат да плащам висок данък за втората кола? Не стига, че плащам за паркиране пред дома си, не стига, че по закон нямам право да оставям дете под 12 години без надзор, пък и още данъци.

Подркрепям написното за данъка за втора кола на същия адрес да е по - висок, и другите неща срещу ползването на коли за щяло и нещяло подкрепям, но за семейства с повече от две деца трябва да има облекчения

Постарали сте се, да ни дадете някаква статистика. Но защо не направите извадка, колко от тези коли са мерцедеси, бмв-та, Жипове и т.н. Защото КАТ продължава да позволява (в цялата страна) правилата за движение да са според цената и номера на автомобила.

напълно съм съгласен. последните 2 седмици има ежедневно полиция пред маринела с дежурен паяк - целодневно. в същото време, пак в лозенец - Вапцаров булевард, ъгълчето с известна кръчва..сръбска, платното е двулентово. Всеки ден има паркиран мерцедес с немска регистрация и един джим в лентата до заведението, непоследствено преди светофара или направо на платното разделящо пътя към посолството или от вапцаров. ежедневни са задръстванията. то там полиция няма. не минава. не стой дежурен паяк. така, че напълно съм съгласен

20 000 * 50 лева (приемаме минимума за по-лесно) = 1 милион. За 1 милион щяхте да построите подземен паркинг за примерно 200 коли и щяхте да изкарвате на месец по 20 000 лв. (което не е целта, но създава работни места), затова пък 200 коли няма да спират в градинките и по тротоарите и да пречат. Елементарна сметка, но на някой в общината му е по-добре да цоца 1 милион и столицата да е хаос от коли, пешеходци, каруци и бездомни кучета и котки.

Мислиш ли, че някой който спира по градинките ще дава 100 лв. на месец за паркинг?

Като плати тоя месец 30*50 лева = 1500 лв. глоби ще плати 100 лева та чак кеф ще му стане! Основния проблем в Бълария е неналагането на закона - оттам и неспазването му.

Поне като събират глоби, такси, данъци и всякакви други ограничения за бедните шофьори, да вземат да оправят улиците и да въведат някаква по грамотна организация на движението. Това което виждам всеки ден в Столицата съм виждал само в Афганистан през 1983 год. Имам усещането че в създаването на грамотна организация участват неграмотни хора. Било то архитекти и тем подобни. Без никаква логика и разумно планиране. Пример: Лъвов мост

Да глобяват,ок,но и да помислят за вариант това да не се случва. Ясно е,че инфраструктурата на София не може да поеме всички тези коли-в семейство,минимум по една, а в повечето случаи и две. Има достатъчно общинска земя,за да се помисли за обществени паркинги

В моя квартал има открит паркинг с поне 300 места, от които са заети 10-ина. Кой ще ти даде пари за паркинг (дори да са символични с месечен абонамент) като тротоара пред блока е без пари и е близо. Само паяк решава проблема.

БРЦК

20 000 'глобени' , ама 0 'събрани' , нали така? Само тия 'евакуирани' с паяк си плащат глобата. След това половината съдят 'паркинги и гаражи' и си взимат парите обратно. Не случайно нацвъкаха 'зони' навсякъде - от там прибират парите.

Какви са тези смешни симулации на дейност от инспектората на СО - има ред за връчване - като им сложат протокола на прозореца той не е надлежно връчен - хората просто ги хвърлят в кофата и общината е безсилна... А това лесно може да се промени, защото инспекторите могат да поискат от своите колеги от служби ГРАО и кат данни за адреса на собственика и да му връчат както трябва... но кой му се занимава нищо няма да им влезе в джоба и да се постараят.

Странно. За посочените нарушения могат да се налагат толкова глоби на месец. И то слаб месец. Освен това искам да получа информация каква част от наложените глоби всъщност са събрани.

Дойдох да коментирам абсолютно същото. За половин час разходка до работа виждам почти стотина тарикати за глоба.

Така е по-лесно и безболезнено, някаква кола изоставена, минаваш и я взимаш, после 60 кинта от собственика и акт за 50 лева. Анонимни пълначи на общинската касичка

Още по строги мерки са нужни. Глоби и контрол до дупка! Онзи ден в кюстендил видях няколко автомобила глобени, паркирали пред гаражите си (стъпвайки и пречейки на троторара, разбира се). Зверски контрол и сурови глоби - така ще може да има някакъв ред. Трябва да се създадат навици и култура - а това става само с брутални санкции ;)

само с глоби не може да се реши проблем, който се отлага. Неограниченото жителство в големите градове, промяната в стандарта на живот (всеки работещ гражданин иска да се превозва със собствено возило - по -удобно, по-чисто и засега по-бързо). КАРДИНАЛНОТО РЕШЕНИЕ Е В ИЗГРАЖДАНЕТО НА ГАРАЖИ И ОГРАНИЧАВАНЕТО НА АВТОМОБИЛИТЕ БЕЗ ГАРАЖ . Правилата за гараж и място за паркиране трябва да са много по-различни - ВЕЧЕ Е НЕВЪЗМОЖНО В ГОЛЕМИЯ ГРАД ДА СЕ РАЗЧИТА НА ЗАЕМАНЕТО НА ТРОТОАРИТЕ , ЕДНОТО ОТ ДВЕТЕ (или повече) улични платна или част от зелените площи за паркирането - БОЛЕЗНЕНО НЕОБХОДИМО Е КАРДИНАЛНО РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА!!!!!!!

Не толкова сурови глоби, колкото сигурен механизъм за събирането им. Да се вземе някакъв чужд опит ако трябва, но като се бръкне в джоба на такъв нарушител ефективно другият път ще се замисли дали да блокира тротоара за майката с количката или инвалида. Няма да е лесен този механизъм, защото много от тия празноглави нарушители работят в сивия сектор и нито може да се събере глобата чрез запор, нито друг общовалиден европейски модел. Пак опираме до манталитета за съжаление, а той ни е на ниво туземен строй в много отношения - що да си оставям колата в подземния паркинг на 100 м. от блока (дори да е безплатен), като може да я спрем на тротоара на 10 метра от блока, нема да се морим да одим я.

Мачкайте ги тия с колите. Те са в ъгъла и няма как да се измъкнат. Ако си продадът колите - направете билетчето 4лв. Все пак в германия метрото е 2 евро, което си е 4лв. А заплатите са почти както Българските....годишни.

"Тарикатите" паркират по тротоарите, майки бутат колички по улиците. Докато е така в тая държава няма да се оправим.