Започва проектирането на голяма библиотека

Договорът за проектиране на новата сграда на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" е подписан, преведохме и аванс, съобщи кметът на Варна Иван Портних.

Обратно в новината

Коментари - Започва проектирането на голяма библиотека | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Поредната глупост! защо тази библиотека не е на мястото на изоставените и рущащи се имоти наоколо, а точно зелената площ трябва да пипате? Там поне сега е някакъв паркинг и свободно пространство! Вече не се диша от презастрояване!

ухахах.....наистина си много тъп. В цял свят, навсякъде, а аз съм ходил до другия му край, и уверявам те има навсякъде огромни, огромни книжарници и библиотекина по 5 - 6 етажа, и са пълни, и хората четат. Хич не ми говори за изостаналост, цифрови формати и дрън-дрън. Световната тенденция е успоредно с цифровите формати да я има и книгата....ясно? А това, колко пари ще лапнат някои от общината е друга тема.

Вероятно сгради строени през миналия век /разбира се, че ще ги ползват/ и в градове с население над милион /ако са на по 5-6 етажа/. Някой показал ли е статистика колко човека на ден посещават варненската библиотека? Би било интересно. Убеден съм, че цифровизирано съдържание и една читалня с 40 специализирани места за четене ще бъде достъчна за нашият град. Основната сграда, в която се съхраняват книгите може да е извън града /много по-евтина/ и книгите да се вземат със заявка, ако някой иска да чете физически самата книга /като си е и сега междудругото/.

Тук има един кръгъл тъпак "ухахах", който може да си ходи по покрайнините на града и да си пърди на воля тъпите идеи. България е на предпоследно място по ГРАМОТНОСТ в ЕС. Само заради тоя факт трябва като следовници на старите бълг. възрожденци да приветстваме и с каквото може да помагаме за изграждането на такъв храм на книгата. Негативната реакция и капризи са израз на простотия.

Господин наивен книжар. Тези изобщо не мислят за книгата, а как ще приберат в джобчето 40 милиона от общинския бюджет и да застроят поредната градинка. Явно още живеете в миналия век и незнанието Ви за съвременното библитечно дело е видно. От години хората си цифровизираха библиотеките и книгите се ползват в цифров формат. Само ние тук, като кръгли идиоти, ще строим ХРАНИЛИЩЕТО за книги в центъра на града, върху градинка. Чудна идея и виждам, че има и ограничени хора като Вас, на които дори им харесва да гледат бетон и стъкло, вместо дървета.

Не разбирам защо плюете. Това е може би единственият смислен проект от началото на прехода. Мястото е перфектно, още повече че проекта е и с три етажа паркинг. Гледах идейното задание и въпросника преди да се направи конкурса, идеята е това да е не само библиотека, а вътре да има много други неща свързани с книгите и компютърното развитие, включително кафета за четене, кътове за деца и т.н. Мрънкащите против се оправдават че няма да има зеленина, ама то и сега няма там такава. Чуха се мнения относно хората от зад... Ами питайте ги. Сигурен съм че много бързо ще свикнат с удобството на съоръжението. Аз лично рядко ползвам библиотека, заради тромавата организация. Ако това бъде променено, ще си купя карта и ще съм редовен клиент, защото там в читалнята отделяш време за четене, а в къщи все има някакъв "дразнител' в лицето на децата и не мога да се концентрирам. Относно това дали да е в центъра. За мен центъра не е на мястото си, не библиотеката. Задавали ли сте си въпроса какво би било ако центъра не затваря двете магистрали, а е от Аспарухов мост към морската градина по Приморски.Единственият обект който ще Ви е далече е катедралата и театъра, а сега как е? Задръствания понеже пътя свършва в нищото....

А, разбрах, значи за триетажния паркинг ставало въпрос. Библиотеката е само за прикритие.

А отсреща старата сграда на Public би била перфектна за целта. Дори и изглежда красива за това.

Само питам:не можеше ли празния мол "Двете кули" да стане библиотека?

Налапайте 40 млн. лв. и се изсерете в центъра на Варна.

Още едно зелено кътче в центъра на Вн отива в небитието, улиците, проектирани в началото на миналия век, си стоят същите, разбити и с все по-малко дървета, застроената площ е уплътнена до крайност, няма ги зелените дворове. Има само боклуци, асфалт, смрад, котки, кучета, цигани, повяхнали варненци и доволни мутри!

Ще изхарчите 40 милиона за нищо! Направете складове за книгите извън града, платете за цифровизация на съдържанието на тези книги и направете една малка читалня, и един сайт, от който да могат да се ползват. Ще строят на малкото свободно място в центъра библиотека, която не е нужна на никой освен на комисиоерчетата, които ще захлебят и на мастите строителни фирми, които ще се облажат солидно. Способни сте да прецакате вскяа добра идея! Велики некадърници!

На тебе като не ти е нужна има много други на които им е нужна.Варна има 4 университета защо си мислиш че е ненужна Иначе за мястото си прав Центъра е презастроен и почти не останаха празни пространства

Библиотеката не е необходино да е в центъра на града. В центъра може д аима читалня, цифорвизирана, т. е. с компютри, от които да може книгите да се ползват. За целта не е необходимо сградата да е 40 000 квдрата. За съхранението на книгите може да се направят специални помещения някъде извън града, значително по-евтино.

Chefo77

5 висши заведения, да сме точни. Технически, Икономически, Медицински, Свободен Университети и ВВМУ. И два колежа.

Вече има цифрова библиотека, само че не е държавна и съществува въпреки опитите на държавата да я спре (ченгетата бяха ходили на един покрив на блок, където беше сървъра, който хостваше библиотеката и няколко други сайта - конфискуваха го). Библиотеката се казва "Читанка . инфо" и лесно ще я намерите. Цифровизирането и поддръжката на библиотеката се прави от доброволци, безплатно.

Читанката е ясна. Говорим за Общинската варненска библиотека и нейният книжен фонд.

Сложих ти минус, защото читанката е доста изпразнена от съдържание и се попълва на доброволни начала. Ако търсиш нещо специфично просто няма да го намериш там.