Реставрират Западна порта на Сердика

В ход е изпълнението на консервацията и реставрацията на разкритите археологически останки, както и конструктивно укрепване на ул. "Георг Вашингтон" в София.

Обратно в новината

Коментари - Реставрират Западна порта на Сердика | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Истинското име на града е СРЕДЕЦ. За благозвучие, неговите граждани са се наричали Серди, вместо Средци... Името Средец по късно преминава в Сердица, както при думите среда сердце. Изписано на латиница Сердица става Serdica, а по-късно е побългарено на СердиКа. София е обявена за столица на 3 април 1879 година от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране.През 1879 година се разгаря и спор за името, като жителите на града създават комитет от известни личности, който се застъпва за възстановяване на историческото име СРЕДЕЦ. НАДДЕЛЯВА ОБАЧЕ СТАНОВИЩЕТО НА РУСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ И НОВАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ ..СЕ НАРИЧА ОФИЦИАЛНО с гръцкото име СОФИЯ. Явно името СРЕДЕЦ не е влизало в руските планове за трибутарното княжество България.

Най-ранното запазено в източниците наименование на днешния град София е Сердонполис. То означава град на сердите, тракийската народностна група, обитавала областта в Класическата Античност. Фактът, че сердите са тракийци (а не славяни) доказва недвусмислено че името няма нищо общо със славянската дума "среда". Серди е име на тракийско племе, населявало Софийската котловина по времето на Римската империя. Според други източници племето е от келтски произход. Името София се споменава още в хрисовул на цар Иван Шишман. След 1878 г., с решение на градската управа, градът възстановява българското си име Средец, но малко след това, по настояване на Временното руско управление, е върнато името София. През 1879 г. се разгаря спор за името, като жителите на града създават комитет от известни личности, който се застъпва за възстановяване на историческото име Средец.

1. Във Витошката грамота на цар Иван Шишман от края на 14 век, областта и жителите се наричат Средечки. 2. Нека сме коректни. "СЛАВЯНИ" по това време няма. Има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби. Терминът славяни е от 17 век. Популяризиран е от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, извстна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша? Германката Екатерина Велика само популяризира - "СЛАВЯНИ"......, терминът е на Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция "Слово за произхода на увенчаните със слава славяни",(забележете думите слава и славяни!!),......Екатерина Велика търси идеологическа формула, за да приобщи населението, изгубило държавната си независимост при падането на българското царство. 3. В науката филологията се обяснява добре как се променя мястото на гласните и от СРЕДА се получава СЕРДА.

Дано не го направят бутафорно като на Ларгото и частната крепост на Фандъчка в Белчин. Царевец също е доизграден като стени - но е внимателно и прилича на старина, а не като пред ЦУМ с ИТОНГ

Изключително съм доволен, че не се осъществиха мераците на Чобанов и Фандъкова за паметник на бай ганю. Трябва да продължим да ги наблюдаваме отблизо, кой знае каква простотия още са замислили.

Ulica Washington,PAMETNIK NA REIGAN, Samo taka PDLOGI.SLED 20 GODINI NJAMA BALGARIA a TURSKI VILAET BULGARISTAN.

Откачалка!