С дебитни карти и в метрото

В столичното метро вече ще може да се пътува и с дебитна карта от Общинска банка. Услугата стартира от 1 август.

Обратно в новината

Коментари - С дебитни карти и в метрото | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Калина е права. Но всъщност тук говорим за "Общинска банка". Главната цел на това нововъведение е, тази банка да увеличи броя на клиентите си и част от парите за пътуванията да минават през нея, от което ще спечелят само няколко души от банката и техни приближени от общината. Въобще не е вярно, че този начин на плащане е значително удобство за клиентите. Даже така може да им излезе по-скъпо. Първо, задължават ги да станат клиенти на точно тази банка. Но повечето от тях вече си имат банка. Абсурд е да си сменят банката, само за да могат да си плащат баш по този начин в метрото. Второ, зависи колко ще им взима банката месечно, за поддръжка на банковата сметка и на картата. Трето, ако изгубите или повредите картата, новата ще Ви струва поне 5 лева. Това отвсякъде смърди на шуробаджанащина, конфликт на интереси и корупция. По-добре е да си купи човек ел.карта за 1 лев и да си я зарежда колкото пъти иска за 3-те години (колкото е валидността и (впрочем това също смърди, защото животът и е в пъти по-дълъг от валидността, понеже е безконтактна и е трудно да се повреди или износи)). Когато изтече валидността и, новата ще му струва само 1 лев и му я дават веднага на касата. Без да ходи в банката. Аз лично съм против безналичните (електронните) заплащания на каквото и да било. Това убива МНОГО работни места. Да не говорим, че те (безналичните плащания) са още 1 инструмент, определени граждани да бъдат следени кога и къде пътуват. Както и кога, къде, какво и колко пазаруват. Това е нарушаване на личното ни пространство и личната тайна. Което при тази корупция и див капитализъм е строго нежелателно. А електронната карта не е банкова, не е поименна и е най-евтиния вариант за тези от Вас, които държат най-много на ниската цена, но и на правото си на личен живот.

Ахаааа. Ей сега разбирам защо махнаха банкоматите на други банки от метрото и нацвъкаха тези на пощенска банка. Явно това е новият начин да ни източват парите в правилната банка. Нали там беше шеф Горанов и онзи фонда за гарантиране на влоговете. Хайде сега ми кажете пак, че това не е нова банка на властта. Явно много са го закъсали след като стигнаха до тук да ме изнудват да им ставам клиент. Имам чувството, че и пеш да тръгна пак ще се намери, кой да ми прегради пътя и да ми иска пари. Защо да не може да се плаща с карти и от други банки? Колко сложно е това да се направи? Аз си мисля, че всъщност е в пъти по-просто и евтино, но явно някой трябва да се нагушва с парички.

Само не видях къде е надписа "Платен репортаж"!!!!!

поредната глупост.. толкова ли беше трудно да се направи за всички банки, а не само за Общинска? Колко клиента имат изобщо та цяло приложение са направили?

Мо'е ли само на едно място свързано с плащане да не е намесена банка?! Или поне да не е само едно една...

Е да бяхте се сетили едно App за телефон да направите и от там да си зареждат хората картите за метрото като си точат банковата карта. Поне по света е така. Ама то при вас кое е като хората. Ubar не го включват за да могат бакшишите да помпят таксиметровия апарат. В ОАЕ Ubara има икона хеликоптер.

По кой свят точно?

При арабите ОАЕ

Ха ха и като почне едно искане и на лични карти дето никъде по света го няма заедно с банковата. Направо забравете.

Дребни безконтактни плащания минават без лична карта и без пин. Могат да поискат, но не са длъжни, включително и по магазините.

Глей сега аз да търся в магазина 20 мин. къде се намират клечките за зъби и тоалетната хартия и да отида на касата и като плащам да ми искат лична карта думата МОГАТ изобщо не ми върши работа.

Лелките от касите вече ще се побъркат. Те и сега едвам продават билети, твърде сложно и е.

Колко хора имат карти от Общинска?!?!?!

Откровено рекламна статия. Да не говорим, че авторът дори не си е направил труда да се подготви. EMV е стандартна технология за чип карти, която се използва от почти всички банки в БГ. 3D secure пък е стандартна услуга за online разплащания на MasterCard и не е нещо характерно за услуга на ОБ. И естествено и аз ще повторя въпроса - предложено ли е и на други банки да имат такава услуга, ако не, защо?

У Лондонския градски транспорт може да платиш с всякаква безконтактна карта обаче на 100места е написано, че на всяко чекиране може ти вземе комисионна в зависимост накоя банка е картата. Използват го хора който не са си заредили "остерката" и има опашки на машините за билети.

С новата услуга ще отпадне необходимостта пътниците да закупуват и носят отделна метро-карта. За целта ще се наложи ползването на още едно бавно устройство.

Промоцията на годината - замени една карта с друга!

3евзек

Отива към карта "всичко в едно". Ако се каже открадната или загубена, нищо не можеш да правиш. Нито да изтеглиш пари за билетче, нито да си го платиш. Добре че не ги интегрират с личните, че тогава без дебитна карта няма да може да си платиш новата лична, а без лична не издават дебитна.

Доста малоумна реализация. Толкова ли не можаха да го направят да работи с всички безконтактни бакови карти и да тегли директно парите от сметката ами трябва да си зареждаш пътувания предварително и то само с картите на една банка.

Не е удачно мястото за зареждане и мястото за влизане да съвпадат. Върши работа само за еднократно пътуване. Иначе е достатъчно е в час пик на двама души да им запецнат картите или да започнат да се чудят дали да заредят 2 или 10 билета, че е по-евтино.

Вземи прочети за безконтактните банкови карти вместо да се излагаш. Не е нужно нищо да се зарежда - плащането става в момента/секундата на самото чекиране. Нищо и никъде не се зарежда.

Какво общо имат автоматите за таксуване с общинска банка. Ако ще е безконтактно на Mastercard тези на другите банки не работят ли и защо? По принцип това е нелоялна конкуренция.

Абсолютно съм съгласен!!! Къде да пуснем оплакване?

Това казах по долу че няма конкурс и е само за една банка ама ме цензурираха бързо бързо....

А защо фаворизират MasterCard? И VISA имат безконтактна технология? Ами аз като имам MasterCard в телефона си? Поредното измислено, недоизмислено нещо...

3евзек

Фаворизират този, който е сложил подходящ чип на картата.

Банка в БГ е мръсна дума след кражбата на милиарди от КТБ под шапката на БНБ, което си беше комунистическа поредна експроприация! Всички БГ банки са скачени съдове, крадат и паразитират, подкупват управлението за лобистки закони с нашите пари! На всяка БГ банкнота има мръсна дума - БНБ!

"комунистическа поредна експроприация" - за изцяло капиталистическа бизнес схема е малко нелогично казано или аз не разбирам нещо?

....иии най-важното е пропуснато :) Колко ще струва пътуването с такава карта?

билетчето и таксата за банката - мии около 2 и кусур лева! Ама пък колко удобноооооу!

Глупости. Пътника плаща само цената на билета - както си пише и в статията. Банката печели от такса за превода/зареждането, която се взима от Метрополитен, а не от пътника.