Били сме 11-тата държава в света с подводница

Военноморският музей във Варна откри юбилейна изложба "100 години подводно плаване в България".

Обратно в новината

Коментари - Били сме 11-тата държава в света с подводница | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

То отдавна ни изкомандваха "За потапяне", ама то беше за цяла България, не за някаква подводница. Оттогава не сме изплували...все търсим по дъното светли демократични идеали...

Хахха сега който иска може да ни смачка. За 1 ден може всеки да премине през българия и няма какво да го спре. А може и да бъде посрешнат с хляб и сол в Банкя например!

ще премине през България, Югославия и Австрия и ще бъде посрещнат с хляб и сол в Баваристан

На 13 декември 1916 година само с появяването си Подводник 18 успява да прекрати руска бомбардировка над Балчик, като принуждава руските кораби да се оттеглят от българското крайбрежие.

Сега сме първата без подводница хаха

И за съжаление отново статия която би трябвало да повдигне духа и гордостта ни е в минало време!!! :(((

На нас не ни трябват подводници и изтребители. Виетнам не е имал нито подводници, нито изтребители и е победил САЩ. Афганистан също не е имал, но победи СССР. Ислямска държава също няма. А вече 4-5 години не могат да я победят. Защото важно е не оръжието, а духът на един народ на една държава. Подводниците и изтребителите са за да могат политици и военните, да се корумпират и да взимат високи заплати.

Коя бе, плува ли оная от ПСВ, на която и казваха "водния ковчег"!

ще ви купя бе, не сте казали

Сдобиваме се с първата си подводница още по времето на ПСВ за да се браним от руснаците.По време на тяхните бомбардировки срещу Варна и Шабла,когато загива много цивилно население.

Филип Марлоу ( регистриран ) 07.05.2016 09:40 Сдобиваме се с първата си подводница още по времето на ПСВ за да се браним от руснаците.По време на тяхните бомбардировки срещу Варна и Шабла,когато загива много цивилно население. И сега кой, кой е?!?! Кой ви спуска текстовете за постване?!?! :))))

Объркаха се малко центаджиите-или никовете, объркаха, или автоматично препечатаха спуснатите им от партията-амбасада тезиси.

Сдобиваме се с първата си подводница още по времето на ПСВ за да се браним от руснаците.По време на тяхните бомбардировки срещу Варна и Шабла,когато загива много цивилно население.

Аз имах щастието да служа на "Слава" и за кратко на "Надежда". Чувствам се горд, че съм бил част от 8 дивизион подводници. Тогава имаше уважение към подводничарите, но и професията не беше лесна. Сега, като чета коментарите, май не само подводниците са загубени....

Ти си малоумник. Масата военни са безхарактерни и безмозъчни. Те нямат мнение и не могат да мислят, те само изпълнява. Те са роби на заплата.

Подводница нямаме,но имаме кораб за спасяване на подводници.Това само нашите военни стратези могат да с.ътворят

"Курск" помниш ли?

Косово няма море.

Ако се съюзим с Путин може и да имаме! Под ръководството на хамерика видяхме само само разруха!

си пардел у вода- сам пардел, ти влиза вода у газот - не ти влиза. е ово е подводниза. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

ами нямало е комунистически крадци

С тия подводници в парламента не ни трябва истинска такава.

БАЧО види се че нищо не отбираш по тази тема.Този клас подвпдници може да се скрие като слон в детска градина.Русия и САЩ от десетилетия вече бракуват атомни ракетоносци а ти живееш още в ерата на торпедата

Да скоро на учение шведската дизелна клас Кокумс порази с учебни атаки цяла корабна групировка със самолетоносач и никой не можа да я засече...Отделно постоянно дизелови подводници изплуват в близост до ордери със самолетоносачи, за да покажат, че при реални бойни действия биха могли да ги потопят..

ЗА КЪВ ЧЕП НИ Е?

В момента нашите искат да строят бойни кораби с площадки за хеликоптери. Искат да се строят в България. Говорим за българска фирма с български собственик. И не визирам Домусага ефенди! Фирмата постоянно има поръчки от куп чужди фирми и строи доста читави черупки дори за Германия. Обаче нещо не ни разрешават. От ВМС ходиха в Германия заради това, но нотовците искат те да не строят корабите. А един боен кораб си има изисквания за построяване. Те са строго регламентирани и няма как да се отклониш. Имаме възможност тук да направим всичко. А и цената е повече от два пъти по-ниска, ако го правим сами. Да не споменавам за останалите изгоди, че част от парите ще се върнат като данъци. Семейства ще имат препитание. Пък и това си е чест за всяка корабостроителница. Може още да се разрастне с повече поръчки и да наеме още работници. Само двигателите ще са проблем. Да не стане като украинските, че над 10 години се съдим с тях.

Щом стане въпрос за пари, докато се разпореждат чуждите банки с нашите пари, няма да построим НИЩО.

С кого и с какво ще строиш,трябват знаещи и можещи хора,технологии,материали-нищо от това нямаме.

И като построим бойни кораби какво? За въоръжаването им трябват ракети, голямо калибрени оръдия, хеликоптери, голямокалибрени картечници. Мониции за тях. Нищо от изброеното не произвеждаме. А когато си купим подводници и корвети, трябва да купуваме консумативи от доставчика за да може да ги ползваме. И при една война, ако доставчика се окаже от противниковата страна, тези подводници и корвети няма да ни вършат работа. Същото е и за изтребителите. НАТО е като Варшавския договор. Една велика сила ни казва какво да правим и ни принуждава да купуваме оръжие от нея. А ние нямаме войска, която да пази България, нашата войска изпълнява заповеди на НАТО, а преди на СССР. ние храним, обличаме и въоръжаваме чужда армия. това не е българска армия.

Вярно ли е ,че по българска поръчка в Албания се строи "албанска" подводница,направили вече една за Косово. А на нашият гладнокомандващ са го вредили в екипажа на мястото на как му викат на оня който е диригента на гребците.

Подводници нямаме. Имаме 3 гемии и два катера, но затова пък си имаме адмирали и контраадмирали БОЛ!!!!!!!:) САМО ЕДИН БОЦМАН НИ Е ПРЕДОСТАТЪЧНО!!!! :))))))))))

Приказваш колкото да не заспиш. Адмиралите се броят на пръсти. Двама във Варна и един в Бургас. В София има само един и втори, който се махна и е при президента, но незнайно защо вчера го даваха по новините, че получава още една звезда. Явно помака се е побъркал. Имаме и два (за толкова се сещам в момента) навън. Преди 2-3 месеца направиха още един адмирал, в той не е към флота, а е шеф на морско училище във Варна. Те са отделна структура. Този от Брюксел се прибира и става заместник на ГЩ. Заместника на флота заминава за Англия...Толкова за многото ни адмирали. А само до преди няколко години имахме само в София 6-7 броя, във Варна 4-5 и куп навън като аташета или на мисии към нато .

бая пръсти имаш, дотук станаха поне 15 с големи шапки и болтове...

Ако имахме истински мъже, щяхме да имаме запазена една подводница за музея. Сега само се бием в гърдите, ама кънти на кухо...

Имаме цели две подводници. Биха могли и двете да плават, но трябват нови двигатели. Само дето се съмнявам някога да им бъдат доставени такива.

Имаме точно една. Надежда я продадоха на търг и я нарязаха за скрап. Слава си е на пирса и е точно предназначена за музей. Неин собственик е община Варна. Но от общината не им е до кораба- не знаят къде да да го сложат, кой ще го подготви за да стане музей. Една от причините, че тя беше подарена и от тук нататък в цялата работа не може да се дръпне никаква комисионка и затова никой не се занимава по въпроса.

"Сега живеем с надеждата, че някой ден страната ни пак ще има подводница ..." Мисля, че по вярното е, че сега живеем с надеждата да преживеем и оцелеем!

По евтини модерни подводници : Dolphin SSK (German/Israeli)-$635 million Gotland SSK (Sweden)-$365 million Improved Kilo SSK (Russia)-$350 million Type 209 SSK (German/Portugal)-$550 million Type 212 SSK (Germany)-$525 million Type 214 SSK (Germany)-$500 million

Аз не разбирам от това въоръжение , но съм чел много добри отзиви за Германо Иzраелската и Шведската. От гледна точка на изискването за 2 % от БВП за отбрана при сегашните малко над 1 % едно едногодишно увеличение стига за една шведска или 3 модерни изстребителя. Не е малко , даже никак , но не е невъзможно, да не говорим , че вероятно ще купим евентуално нещо втора ръка.

Цените от каталог за подводници ли са? Или са от продавалника? Нали си наясно, че военна техника се продава в зависимост от купувача? Ще дам елементарен пример. Руснаците биха продали МиГ на Индия по 5лв за брой. Те са им съюзници и ще купят 50 броя. На нас ще ни искат 10лв. Ние ще вземем 2 броя и подкрепяме санкциите с/е тях. Пък и за благодарност, че ни освободиха, а ние в 2 воини сме с/у тях и сега също. Щатите ще искат 300 самальота, но и по 1000лв да ги платят няма да получат нито един. Това си е пазарлък като за картофи на битака, но на по-високо ниво.

Никога не сме били губерния, особено до 1944г. Така че изборът на чия страна да сме през войните е бил според нашия интерес, а не просто "ние сме където е Русия". Русия има немалка заслуга за да се окажем в противниковия лагер.

в днешно време дори богати колумбийски босове си правят/поръчват собствени модифицирани версии подводници, потърсете в интернет за нарко-подводниците ..

Имали сме подводници, сега нямаме. Имаме......... на гъза вълна.

Тя подводница вече не ни трябва, цялата ни държавата отдавна е потопена :) пояси да раздават по-добре... А вода ще има достатъчно за всички давещи се

Най-добре да се направи паметник на Българската армия. Само че надгробен.

А пък що хорица се писаха подводничари и ние ще им плащаме солидно време златни пенсии, не е истина. Там е една тъмна индия кой на на какъв отчет се води, какво работи ... въобще мамата си тракала.

Вземи си премери температурата.

пълни глупости, три години бях моряк и не видях и една от тях да потъне по комунизма - само лапаха заплати

Слава богу баце нямаме потънала подводница. Имаме такива дето са се потапяли. И изплували... Не случайно се казва на този език равен брой потапяния и изплавания.

А сега сме единствената с един самолет

3 самолета били, днес колегите ги видяли, тренират за 6ти;)

Кой подред си бил някога има значение само ако още си в класацията иначе звучи още по-жалко.

Айде стига де.И през 70-80 години тези подводници бяха морално остарели.Пушечно месо при една евентуална война.Всеки един РАКЕТЕН КАТЕР би ги отстрелял като яребици а какво остава за сериозен кораб.Технологичното им време бе изтекло с появата на съвременните нови въоръжения.Не трябва да ревем че махаме старо въоръжениеа че не можем да си позвплим ново отговарящо на съвременните предизвикателства

С какво ще я отсреля 1 ракетен катер инетересно. Силата на подводниците е тяхната скритност и изненадващо появяване. Има различни дълбочини, различни слоеве, което позволяват на 1 една дори и по-стара подводница да приближи достатъчно близко за торпеден залп.

били сме но всичко е в минало време.Сега даже и вторичните суровини от нарязани кораби подводници,заводи др. и вече ги няма.