Коментари - От Форума: А отговорността на родителите?! | dnes.dir.bg
назад

От Форума: А отговорността на родителите?!

Като се говори за образци, нека споделя едно нещо. Прави ми впечатление, че на всяка родителска среща, която е първа за годината, никой не иска да стане член на така наречената ”родителска тройка”.

Обратно в новината

Коментари - От Форума: А отговорността на родителите?! | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Днес четейки вестник ЗЕМЯ попаднах на една статия И ние родителите, ще обявим стачка, в която с две думи по голямата част от нас родителите не участвуваме в директорски бордове, допълнителни лекторски часове не ни се заплащат и сме с пълен работе ден от 8.00часа, а нашите заплати са от 250-300лв . ....... Следща материал от журналистическите находки - Анкета на DIR.bg Какво според Вас е уловеното тет-а-тет Орешарски - Вълчев? следват няколко отговора и там някъде се мъдри - Подигравка с родителите и децата? Чакам отговор какво е това?

Драги, u4itel (05.10.2007 г. 10:16ч.), Ето това е най-дразнещото... 116 урока за 108 часа а кога ще се упражняват децата кога ще ги изпитваме. не сме виновни ние за този фарс а тези които са горе. как ще си обясним факта че за кандидат студентски изпит се изисква един материал а в учебната програма го няма Учителите сте много наясно с тези неща, родителите наистина може би не са. И как очаквате - да изчета учебника и да преценя дали ще ви стигнат часовете и после да протестирам.... Та най-дразнещото е иммено това - ЗАПЛАТИ,ЗАПЛАТИ, ЗАПЛАТИ....а има още толкова неуредици и толкова е изостанало образованието от реалността - не само учебен материал, продължителност, база и т.н. и т.н..... За тези неща има ли нещо в исканията на учителите? Защото и да има, ние, родителите, не разбрахме!!! Ако бяхте наблегнали и на тези неща, щяхте да имате 100% подкрепа от нас. И според мен - и 20% от БВП да отделят, ако не се модернизира като система, ако остане 116 урока за 108 часа а кога ще се упражняват децата кога ще ги изпитваме. не сме виновни ние за този фарс а тези които са горе. как ще си обясним факта че за кандидат студентски изпит се изисква един материал а в учебната програма го няма , образованието ни съвсем ще затъне. Иначе съм ЗА увеличаване на заплатите, увеличаване на контрола и заетостта, защото: 1. 250лв за човек с висше образование и огромна отговорност е подигровка и 2. дългосрочно инвистиция - с времето и млади, модирни и кадърни хора ще искат да са учители.

Благодаря Ви скъпи учители, че бяхте откровенни. От Вашите думи вече се ориентирах в пространството, наречено България - този народ или нация в какъв хал е. Желая Ви скъпи учители да победите в стачката и България да затъне още повече в блатото. Някой в България точно това цели! Тази държава да бъде дестабилизирана, в мътна вода риба по добре се лови. Но Вие скъпи учители в момента сте маша в чужди ръце и повярвайте ми няма да станете по богати.

ИСТОРИЯ ние сме историята. колко пъти учители са стачкували че сега вие е голям проблем. нчма кой да ви гледа децата ли. наемете си детегледачки и им плащайте мойе би ще имат по добро образование и възпитание

до El Makfersan и родител как си мислите ние учителите да си вършим работата след като вие ревете за тези часни уроци. Я ми кайете как се преподават 116 урока за 108 часа а кога ще се упражняват децата кога ще ги изпитваме. не сме виновни ние за този фарс а тези които са горе. как ще си обясним факта че за кандидат студентски изпит се изисква един материал а в учебната програма го няма и пак учителя виновен не си върши работата. е съжалявам ви родители (които не сте се информирали предварително и крештите: дръжте крадеца) кайете ми до колко часа се скитат децата ви по барове и дискотеки. там ли се възпитават децата? а между другото съм учител в часно училище и нямам проблеми с заплащането и подкрепям колегите. има още много, но няма смисъл да продължавам.

Четейки по горе написаното оставам с впечатление, че на неудобните въпроси няма отоговор, а се атакува само в една посока : ...Вижте колко сме зле .....бедни, недохранени, зле облечени,т.н....... Добре щом само Вие учителите сте така нацията трябва да Ви облече, нахрани. Може би тогава може и Вие най-после да изтрезнеете и да се сетите каква е Вашата професия. Цял живот от детската градина до досега ми е набивано да се уча от ИСТОРИЯТА. Вие господа учители каква поука може да извлечете от ИСТОРИЯТА? Ще има ли смелост един учител, макар и анонимен да отговори.

чета коментарите и много ме боли, че у нас изобщо на никой не му пука какво става със съседа му, майка му, децата му...Братя българи, днес ние всички сме зле, защото мълчахме до сега и се оставяхме да ни яхат както си искат нашите управници и работодатели. Огледайте се, домовете ни се опразниха, защото децата ни избягаха точно заради това безправие. А ние вместо да се обединим, се обвиняваме един друг кой колко не бил послушен. Та за кадърността на учителите-те са работници като вас и съвестно си изпълняват задълженията. Но при проблемни деца, а такива има много (защо ли?), учителите търсят първо съдействие и помощ от родителите и едновременно работят активно за да помогнат на детето. НО...родителите ги няма в България, или само единия е в наличност но той работи в друг град и за момента го няма. Баби и дядовци носят на плещите си отговорността за подрастващите.Аз лично съм търсила родители в Испания, Турция, Гърция, за да ги предупредя за фаталните последици от тяхното безхаберие за децата им. Ако вие в работата си имате дефектна продукция, тя може да се оправи с малко ремонт и майсторство. В учителската професия това не може да стане от раз, защото нашия продукт са децата и ние не можем да им въздействаме добре, ако и от двете страни не се работи, и то работа в синхрон. А да не казвам колко пъти са ме пращали за зелен хайвер обещанията на родители да дойдат в училище за да получат достоверна информация за състоянието на детето си след няколкократни мои подканвания.Ние си чакаме, нали сме учители?! Няма повече да пиша, защото и това е много. Който иска-ще разбере, който иска-ще види и чуе истината за учителите.

във всички професии има безделие и безотговорност.УЧИТЕ може да не са елита на нацията, но те го създават.

Който смята, че няма нужда от учители да не си пуска децата на училище.Изпратете ги в частни училища

Необходима е подмяна на голяма част от директорите.Тяхната роля е много важна в образователно-възпит процес.Те са основните фактори , от които зависи подбора на учителите , спазването на трудовата дисциплина , както и съблюдаването/спазва /на нормативната база в образованието.

Ако не трябваше аз да ходя на работа бих възпитавал детето си уверявам Ви много по-добре от Вас, но ние работим плащаме си данъците за да може тази държава да заделя пари за Вас, Пьрво, учителите сьщо плащат даньци, и супрузитеъсьпругите на учителите сьщо плащат даньци, и децата на една част от тях плащат, а на младите кадри в повечетео случай плащат даньци и родителите. Ако сьберете всичките тези данькоплатси на куп ще излезе доста впечатляваща цифра. Второ, искам да Ви напомя, че един родител си вьзпитава детето си през цялото време, през което общува с него. Дори ако това време е един час, и дори ако не се водят вьзпитателни разговори. Нима мислете, че има дете, което не разбира, че са го оставили на грижите на педагозите? И нима допускате, че то ще предпочете тях пред вас? Такова вьзпитание няма голям ефект.

Предлагам да се въведе почасово заплащане за учителите. Нека така да се сключват трудовите договори с тях, че за 160 часова работа на месец да получават тази заплата, която получават останалите служители на държавна или общинска работа. Но май ще се окаже, че не са необходими толкова учители за този брой деца, или на учителите ще им се види тежко да работят два пъти повече от сега.

до pl. SORRRRRY , ако в бързината да отговоря съм пропуснала някоя буква или съм я сляла с друга, но поне не наричам детето си продукт който да носи доходи веднага ЖАЛКО ЗА ТАЗИ ДЪРЖАВА И ЗА ДЕЦАТА, КОИТО СЕ РАЖДАТ в нея. А не е ли също призвание да си майка /щом природата така ни е създала/ или стана модерно да отбиеш номера с раждането и после държавата да се грижи за децата ти,щото майките са много заети да се правят на бизнес дами .Добре е, че татковците са все още мъже и успяват да се справят с всичко в живота/ май и с домакинството/ без много да плачкат.......

към леле мале Ако не сте ходили на родителски срещи то аз съм ходил и е страшно оттегчително когато застане госпожата и набързо изреди този и този са добре другият по зле , някой друг още по зле , дисциплината горе-долу и същинския въпрос идва след това коментари за всичко друго но не и за това което трябва, следва тягостното изчакване евентуално някой друг преподавател да ни удостои с вниманието си , но репликите са научени ако все пак някой дойде и траят не повече от 3-4 мин. за което сме много благодарни, че не продължават повече, защото нищо ново не се казва. Аколкото до екскурзиите извинявам се но е имало случаи дори на изнудване от страна на учители и това не е лъжа.

Към една майка не се пише безмислен, а безсмислен така, че дай да не се правим на много умни

Господа учители Вие сте учили да бъдете ПЕДАГОЗИ , ако не знаете какво значи тази дума защото когато сте следвали не сте ходили на лекции а сте заработвали някъде то не е лошо да си я припомните. Не се опитвайте да обвинявате родителите , че имат лоши деца . Не забравяйте че сами казвате , че видиш ли родителите не виждали децата си и не говорили с тях , защото били много заети да забогатяват за да могат после да Ви ги дават за частни уроци, че и Вие да намажете малко. Тогава какво излиза, че нашите деца понеже контактуват със себеподобни само в училище и затова са станали като своите учители. А аз съм трътнал да се чудя защо децата ни все повече искат от нас, еми те вземат пример явно от своите учители.

не съм съгласна с исканията на учителите. колко от тях, даващи частни уроци си плащат данъци за това. след като е необходимо , за да успеят децата да кандидатстват успешно за висши учебни заведения, да вземат допълнително уроци значи в училище не получават това което трябва като знания. щом плащам допълнително значи кадърните учители получават това което заслужават. за другите важи същото. значи не им трябва увеличемние на заплатите. всеки получава това, което е заслужил.

Az ne moga da razbera kakva e taia sta4ka do 16.30 v u4ili6te i ot 17.00 sta4kuvat 6antava rabota.Dale4 sam ot misalta 4e tiq u4iteli mogat da si pozvoliat luxa da im otdarjat ot zaplatite sled kato 95% ot tqx imat krediti i edvam vrazvat dvata kraq.Te ni lajat 4e sta4kuvat,a pak nie se pravim,4e im vqrvame. Ta ne si sednat na zadnicite,i da zapo4nat da si obqvqvat parite ot 4asnite uroci pred dana4nite ,ta dano se saberat malko pari da im zatvorqt ustite.Te i na malko 6te se saglasiat.Pregovorit sa kam proval .Kak utre 6te vleznat v klas i u4enicite 6te im se smeqt 4a sa gi ostavili s prazni obe6tania politicite.Taka kato si obqvqt doxodite xem valka sit xem agneto cqlo.Stiga nqkoi da povqrva 4e tova moje da se slu4i.XAXAXA

В отговор на един родител, живеещ с старата образователна традиция Щом Вашето мнение е, че на този народ не му е нужна грамотност,/а като гледам и вие май не сте от много грамотните щом не стие научили кога се употребява С и СЪС/ то спрете децата си от училище, та след това да бъдат най много общи работници, но не плюйте по учителите. А лятото и да бяха предприели нещо, то нямаше кой да ги чуе, затова протестът им щеще да е безмислен. И моето уважение,но в училище децата ходят зада научат знания-Вие трябва да си ги възпитате /ако Вашето дете не се е сресало и не е измито,мръсно и се държи злее...то кой е виновен???Пак учителите ли??? Родителят е този,който трябва да внуши на детето респект към учителя, а не да плюе против него.....а иначе всички дечица по природа са любознателни-депреси и агресивни обаче стават после/а защо ли?/И нека всеки има право на достйно заплащане,все пак нали сме европейци.Ако ние родителите имаме право да се прехвърляме от една фирма в друга, /в зависимост каде ни плащат повече/ то учителят си е учител където и да се мести, а той също е ЧОВЕК и има своето семейство и нужди. ПОЗДРАВЯВАМ avis за написаното по-горе.

никой неще да става безплатен пиар на вашите прищевки!!! pl. направо ме разбихте!!! Никой не може да Ви задължи да давате пари за ремонт на стаята или да пращате детето на екскурзия. Щом смятате, че вашата госпожа ходи и купонясва с тези пари, определено имате голям проблем и е по-добре да намерите класен ръководител ан който все пак имате някакво доверие.

Знаете ли, че в Германия учителят не тръгва на екскурзия с децата, ако не го придружават поне трима родители, така че да се падат седем деца на един възрастен, т,е, контролът да е истински. Няма тъпжество на училището където да не присъстват таткови, застанали зад скарата и безалкохолните напитки и майки с техните сладкиши и други кулинарни изненади? Българските средношколци не искат и да чуят за нещо подобно. Защи? Къде точно в семействата нещо се е скъсало?

Какво ще кажете за материалната база в повечето училища? Знаете ли колко часа от живота си децата прекарват в училище? Ами помещенията наречени занимални - дали децата могат и да си починат малко там, та после да учат по-пълноценно?

на всеки трима двама си отиват, хем стигаме нормата на европа хем няма да почиват 4 месеца хем си вдигат заплатите 3 пъти, толкова е просто че боли дори

КОЛКОТО И ДА ИМ СЕ ДАДЕ НА УЧИТЕЛИТЕ И ЛЕКАРИТЕ ВСЕ ЩЕ Е МАЛКО. ТРУДЬТ ИМ Е БЕЗЦЕНЕН. ЗАТОВА ВСИЧКИ ДА ГИ ПОДКРЕПИМ.

О.К ВСИЧКО Е И ЧЕРНО И БЯЛО. ИСТИНАТА Е ЧЕ НЕ САМО ИМА ПРОБЛЕМ С УЧИТЕЛСКИТЕ ЗАПЛАТИ, ТОЗИ ПРОБЛЕМ Е ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ. МИСЛЯ ЧЕ ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА ДОСТОЙНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ЗА ТРУДА СИ. ЖАЛКО ЧЕ СМЕ СЕ РОДИЛИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА! ЧЕ КАКВО И Е НАРЕД НА БЪЛГАРИЯ?!

Не мисля, че е редно учителите да търсят отговорност от родителите за това , че децата им не са научили нищо или пък не проявяват интерес към класните занимания. Учителите като всеки друг човек извършват някаква работа за което им се заплаща. Това значи ли , че аз като на моята работа не си върша качествено работата някой друг ми е крив. Нашите деца според мен би трябвало да прекарват повече време със своите педагози, а не учителя си изпее песничката за и без това намалените часове и смята , че всичко е наред. Още повече , че в училищата има и така наречените занимални , където се предполага, че им се налива нещо в главите , но уви там се прави всичко друго ,но не и това и децата просто не отиват. Не винете родителите , че са Ви гласували доверието за възпитанието на своето дете , защото това трябва да Ви е призвание . Ако не трябваше аз да ходя на работа бих възпитавал детето си уверявам Ви много по-добре от Вас, но ние работим плащаме си данъците за да може тази държава да заделя пари за Вас, защото Вие не произвеждате продукт който да носи доходи веднага, а в бъдеще и ако той е не качествен какво очаквате. Колкото до така наречение тричленки извинявайте , но те се използват като касиери за да събират пари за екскурзии и някой друг ремонт в класните стаи, така че никой неще да става безплатен пиар на вашите прищевки още повече , че едва ли има хора с повече свободно време от Вас

Част от родителите се интересуват какво става в училище с децата им и упражняват системен контрол вьрху отрочетата си, друга част са така смачкани от беднотията, че нямат сили да го правят, трета част мислят, че училището е продьлжение на фирмата им, кьдето всеки учител е дльжен да се сьобразява с тяхното мнение, четвьртата група включва родителите, на които децата взимат частни уроци- по-голямата част от тях са отрицателно настроени, но присьстват на родителски срещи и упражняват контрол. Има и една много минимална в процентно отношение група от заможни сантиментални граждани, които се опитват да бьдат безкористно полезни. Това е. Ако не ми вярвате задайте си следната група вьпроси: Винаги ли мислите доброто на шефа си? Проверявате ли редовно бележника на отрочето си? Помагате ли му с домашните? Как я кара семйството на шурето ви като е безработен от 2 години? И така нататька. Не си задавайте никакви вьпроси ако сте сте от онези 15%, които ако трябва да изброят няколко средства за оцеляване не започват с БОБ.Макар че, точно вие надали сте и вьв Форума.

Съгласни сме за заплатите, но с увеличението дали ще се подобри дисциплината в часовете, учебния процес ще стане ли по -ефективен, според нас не може клас с 16 деца да няма дисциплина. Заедно с заплатите да се помисли учителите да имат повече права.

Моя въпрос към днешните учители. Учителския труд призвание ли е или търговска дейност? Казвате, че на родителските срещи родителите седяли неадекватно, а в какво се изразява да седят адекватно? Ако родител пожелае да изкаже недоволство то как се тушира? иЛИ ПО НАЙ-ЦИНИЧЕН НАЧИН РЕКУШЕТА ОТИВА В УЧЕНИКА. дА БЪДЕ ЗА НАЗИДАНИЕ НА МАЙКА ТИ ИЛИ БАЩА ТИ. ................ Тази стачка за каквое - на кой са му нужни грамотни хора, по-добре този народ да бъде неграмотен и по доре манипулиран. Тези загрижени учители къде бяха лятото защо тогава не излезнаха на улицата? и още много подобни въпроси............. има ли смелостта по един учител да отоговори на тези въпроси тук макар и анонимен. ЧАКАМ ОТГОВОР

Нищо няма да се промени докато родителите смятат образовнието и възпитанието в училища и ДГ за дейност изцяло в сферата на услугите - т.е. някой да се грижи за чадата им защото те са заети с работа понякога за пари, които един учител не може и да си представи. Затова те обвиняват за всичко образователните институции.Галяма част от родителите не общуват с децата си нормално, не ги изслушват, не се интересуват когато имат някакъв проблем, камо ли да разговарят с учителите за това, а ако разговарят то е да поставят под съмнение думите им. Често това става в присъствието на децата им и това ликвидира и малкото останало чувсто на уважение и респект към учители и училище. Вярно е, че родителските активи са чисто формални - за събиране на пари, но това не е от капризи на учиттелите, а от крещяща нужда за неща важни за нормалното протичане на учебния процес. Жалко е и това, че хората от които зависи разрешението на проблема най- малкото мислят за децата. Те дори не ги и споменават все едно не съществуват.

Съгласни сме за заплатите, но с увеличението дали ще се подобри дисциплината в часовете, учебния процес ще стане ли по -ефективен, според нас не може клас с 16 деца да няма дисциплина. Заедно с заплатите да се помисли учителите да имат повече права.

Дали по-високите заплати ще помогнат за подобряване на дисциплината и ефективността на обучението.

Изцяло съм зад написаното. На всеки в даден момент му писва. Не са виновни в момента учителите, те търпяха достатъчно. Виновни са тези, които цяло лято се държаха за ... и не намериха изхода от ситуацията.

АМИ ТИ ЛИ СИ ЕЛИТА НА НАЦИЯТА,БЕ ЦЪРВУЛАН?БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ Е ЦЪФНАЛА И ВЪРЗАЛА ЗАРАДИ ТАКИВА ЛУПМЕНЯЦИ КАТО ТЕБЕ.БГ ЕЛИТ ОТДАВНА ЕМИГРИРА ПОНЕ ПО ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НЕГО.ТУК ОСТАНАХА ЦЪРВУЛИ И БОКЛУЦИ КАТО ТЕБЕ КОЙТО ИСКАТ БЕЗ ДА МОГАТ ДА ДАДАТ.ТАКИВА БОКЛУЦИ КАТО ТЕБЕ ТРЯБВАШЕ ДА ГИ НАТИРИМ ОТДАВНА ДА МИЯТ ЧИНИЙ НА ВЪН,А НЕ ДА СИ ГОНИМ ЕНТИЛИГЕНЦИЯТА.ГОРКО НА БЪЛГАРИЯ СЪС ТАКИВА ОВЦЕ КАТО 80% ОТ НАСЕЛЯВАЩИ ТАЗИ ВСЕ ОЩЕ ДЪРЖАВА.КОЯТО НЕПОЧИТА УЧИТЕЛИТЕ СИ.ПОРАДИ ЩО СЕ СРАМИШ ДА СЕ НАРИЧЕШ БЪЛГАРИН....А НЕ ДУПЕЛИЗЕЦ?

Искам да ви кажа, че аз като родител, много се възмущавам - на родителските срещи ходят родителите най-много на 1/2 деца. Толкова ли не ги интересува останалите какво се случва в клас?!?! Дали намират време да се срещнат с госпожата и да говорят с нея за детето си?!?! Че положението в образованието е зле е ясно, че има безсъвестни учители е вярно...ама и родителско безхаберие има! Автора на поста е прав: мнозина от вас например недоволстват от лениви, недостойни, некадърни и пр. учители - това е начинът да се обедините родителите и да потърсите решение на проблема с помощта и посредничеството на класния ръководител. Ако все пак не се получава, обръщате се към ръководството, настоявате за проверка и т.н.

Браво на човекът, който и да е , написал тези слова.

Абсолютно съм за! Трябва да им се вдигнат заплатите, за да привличат млади и модерни хора! Трябва да се мисли за напред. Естествено контрола да се засили. Да знаят, че не могат да не са на ниво и да претупват нещата.

поздравявам човека, написал това! ако всички учители са такива, заслужават по-високи заплати

Подкрепям действията на учителите. Трябваше много отдавна да искат правата си решително. Не мислите ли, обаче, че е крайно време да работим заедно за благото на нашите деца, а не да говорим само празни приказки от рода - учителите нищо не правят, родителите нищо не правят. Ние трябва да бъдем от една и съща страна, а не едни срещу други!!!

напълно вярно

I kato sam v roditelskia aktiv kakvo, goliama rabota.Kakvoto i da sam predpriela me spavat s dumite;ne triabva da pravi6 kakvoto i da e prez glavata na direktorkata.6te vi dam i primer.Na parvata roditelska sre6ta stava qsno 4e v klasa 6te u4i dete autist,razbirame nie 4e proqvqvq i izvesna agresivnost-vsi4ki sa pritesneni no mal4at.Pitam az gospojata dali direktorkata 6te doide za da ni razqsni situaciata kaza ne.Popitax dali sa tuk roditelite na deteto otgovori mi se 4e maikata kategori4no e otkazala da doide.Pitam az za6to.Taka bili re6ili zapo4na da mi obqsnqva gospojata za pravata na tozi autist,koito zamerq decata s tebe6iri,kre6ti i kakvo li o6te ne.A sega pitam az kade sa pravata na drugite deca vklu4itelno i moeto.Az go pra6tam zdravo i pravo i ako se slu4i ne6to s neq zaradi autista tejko i gorko na vsi4ki v tova u4ili6te.6te po4nat da mi se opravdavat koi ot koi po nevinen.Da pazi gospod decata ot vtori :a; klas v u4ili6te Xristo Botev V gr.Elin Pelin.

Дано го прочетат и осъзнаят повече хора!

Безделието и безотговорността на учителите няма граници. Дали си вярват, че са част от елита на нацията? Горко и на такава нация.

И с какво се занимава тази родителска тройка?Със събиране на пари.

Подкрепят всичко написано!!!

минимум деца в клас-21----------от тях най-малко 15 стават студенти, а преди 30-40 деца в клас от тях 1 или 2.Преценете сами кой е по-добрия вариянт

Защо не бяха проведени родитело-учителски срещи преди обявяването на стачката? Какво ще се получи ако след като бъдат изпълнени исканията на учителите - родителите решат да стачкуват и не изпратят децата си на училище? А може би родителите нямаме право на избор и трябва да се примирим с: лошата материална база, нивото на преподаване, претоварена учебна програма и неясни критерии на оценяване!

Знаете ли, че в Германия учителят не тръгва на екскурзия с децата, ако не го придружават поне трима родители, така че да се падат седем деца на един възрастен, т,е, контролът да е истински. Няма тъпжество на училището където да не присъстват таткови, застанали зад скарата и безалкохолните напитки и майки с техните сладкиши и други кулинарни изненади? Българските средношколци не искат и да чуят за нещо подобно. Защи? Къде точно в семействата нещо се е скъсало?