Русе откри паметник на Елиас Канети

Русе стана първият български град, в който има паметник на Нобеловия лауреат за литература Елиас Канети.

Обратно в новината

Коментари - Русе откри паметник на Елиас Канети | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Факт е, че Елиас Канети е роден в Русе. В България са родени големите пианисти Алексис Вайсенберг, Юрий Буков, певицата Силвия Вартан. Те живеят в последствие в чужбина. Но това не променя факта ,че са родени в България.

Да,но Силви Вартан никога не се е срамувала че е от България!Надявам се да си чувал изпълнението и ,на Облаче ле бяло!Тя е достоен човек,за разлика от Тоя(не искам да му споменавам името даже).

Някак тъжно и обидно ми е. Какво се е случвало в историята ни, та сме така преведени и досадно раболепни като етнос, като нация. Та ние издигнахме паметник на човек, който открито е споделял своята неприязън към българите изобщо. Човек, който до края на живота си е изпитвал срам, че е роден в Русе. Прощавайте, но на мен ми е гадно някак ...

Нунев дали е чувал нещо за този човек ?

Не, разбира се, но сега вече поне е чул. Но не е чел и няма да го прочете...

Тоя го е било срам че се е родил в Русе а тия глупаци сега паметник му спретнаха!Цвъкнаха ми го пред къщи,но не си мислете че ще го гледам и ще му се радвам!ВИНАГИ ЩЕ ЗАСТАВАМ МИРНО НА ПЛОЩАДА ДО НЕГО НО ПОГЛЕДА МИ ЩЕ Е НАСОЧЕН НАДОЛО ПО СЛАВЯНСКА КЪМ РЕЧНА ГАРА ОТКЪДЕТО ОТКЪДЕТО ИЗПРАВЕН С РЕВОЛВЕР В РЪКА ГОРДО МЕ ГЛЕДА ЕДИН ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН-АНГЕЛ КЪНЧЕВ!

"Всичко , което преживях по-късно, вече се бе случило някога в Русчук" Може би с това е искал да каже, че живота му след напускане на Русе, не и бил богат със събития и нови неща. Т.е. всичко, с което е живял, се е било вече случило по време на престоя му в България.

Канети пише, че на български в Русе са говорили само слугите и прислужниците от околните села ------------------------------------------ Това е защото той е живял затворен в еврейската общност на града и тези, с които е могъл да общува са били домашните прислужници и доставчиците на мляко, яйца, месо, сирене и други селскостопански продукти. Той явно не е знаел за Захари Стоянов, Любен Каравелов, Буров, прочутата поредица от политици и индустриалци, които са дали думата "шуробаджанащина" и др. Карнеги не е разбрал защо именно в Русе стъпва на българска земя първия български княз, защо Русе е наричав малката Виена и много други нюанси, които създават атмосферата на този град.

...че Карнеги изобщо си няма хал хабер...

И как е разбрал всичко това като е живял в Русе до 4,5 год. възраст ?

Това което пише за Канети във Уикипедия, че е бил космополит и че детските му спомени за Русе са останали дълбока следа в живота му. Макар че е бил критично настроен към България, той е роден в България и е единсвен Нобелож лауреат , роден в България и заслужава уважение. На един курс по английски имах възможност да говоря с един негов родственик. И неговия роднина не се чувствуваше много българин , въпреки че мисля имаше българско поданство. С него спорихме за слънчевите панели, аз казвах че са скъпи , а той твърдеше че са с нисък кпд. Соларните панели добиха разпространение у нас , когато станаха евтини , но и той беше прав, че за страни , където терените са скъпи по - високия кпд съахто е от значение. Но и двамата пропускахме факта, че всичко което можеше да попречи на руските атомни централи, нефт и газ, ще срещне яростна съпротива у нас основателна или не. Беше критично настроен и към твърденията , че средната работна заплата по покупателна стойност през 80 те години била 400 тогавашни долара с което и аз бях съгласен мислено , но си траех. Нямам представа , къде е сега , но бих се учудил , ако е още у нас.

Много полезна инфо, особено за соларинте панели и КПД-то им...А иначе, евреинът никога няма да бъде българин или от някаква друга националност - той си е евреин и това е всичко!

Елиас Канети е носител на Нобелева награда за литература от 1981 г. Друг такъв България няма. А ти, драги d-d, нито някога ще получиш награда, нито пък ще ти издигнат паметник.

"В България" ? Що не вдигнем паметници на де що има чужденец преминал случайно през България ? Канети никога, ама НИКОГА не е бил български гражданин. Напуска държавата ни като турски поданик. Преживе е настоявал за негово родно място да се посочва Австрия. Впрочем, преживе категорично отказва да посети държавата България /в частност Русе/, въпреки многократните покани.

Интересно от къде се намират пари за такива паметници. Тоя Канети по случайност се е родил в Русе и нищо повече. Освен това той е известен на роднините си и на още няколко най-заклети читатели. С една дума е е един от многото неясно спечелили нобелова награда. Не виждам защо трябва да е гордост за русенци.

Ти май и Нобеловата му награда оспорваш, освен всичко останало?! И защо мислиш, че тези, които са го чели са толкова малко? То вярно, че простаците са повече, но поне сда ни спестят мненията си!

Всъщност Канети, до края на живота си намира раждането си в България за смущаващо обстоятелство и избягва да го коментира. Никога не е бил български гражданин. В повечето справки за него се посочва, че е прекарал детството си в Австрия.

А на теб проблемът какъв ти е?

"Всичко , което преживях по-късно, вече се бе случило някога в Русчук"! Не знам да има по-известен цитат от Канети.Вземи прочети "Спасеният език" и тогава коментирай , не мисля , че тази книга щеше да е написана ако се е притеснявал от родното си място.

А Вие, чели ли сте "Спасеният език" ? Питам сериозно, а не от заяждане. Точно там Канети пише, че на български в Русе са говорили само слугите и прислужниците от околните села. Човек просто трябва да е наясно с обекта на дискусия.

А нещо друго написано от Канети ,в което да се споменава Русе ,да си чел някъде?