Забраниха къпането в река Дунав

Русенци и силистренци и тази година не могат да се къпят в Дунава заради мръсните му води и липсата на спасители по плажовете.

Обратно в новината

Коментари - Забраниха къпането в река Дунав | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

уважаеми съграждани, тази година не бива да се къпем в р.Дунав, но може да сторим това в така наречените "сухи фонтани", които вече са открити в центъра на града и дори предлагат и "музика" от бедно цигуларче - циганче, заповядайте - хем безплатно, в центъра е и е слънчево дори...

Ами, сега как ще се къпът в рекътъ, то си е жега?

ами да - по-лесно е да забраниш - една хартия и готово. ако се удавиш, ти си си виновен. ама да построиш или да поддържаш - е затова е нужна работа и ... пари. ама откъде пари, едвам стигат за крадене. а пък за работа - забрави. от политически интриги и финансови лобита не ти остава време за нищо друго.

Детство и юношеството ми минаха зад Халите, в Мечка махала. Цяло лято се къпехме в Дунав-а - между Рига, току що построена и Топлата вода. Когато нямаше "висока вода" имаше малка пясъчна ивица, ама толкова я и използвахме. Направо от канаричките, на дълбокото. Така се научихме да плуваме. След това дойде Плаващия басейн - там играехме на "гоненка", а другото от басейна с понтона пак директно в реката. Имаше и забавления - от пристанището до топлата вода, така "малко между шлеповете". Каква кметска забрана? То по наше време "родителската" не хващаше дикиш, та камо ли някой друг да ти забрани. И тези години минаха без "инциденти". Та трябва ли да има плаж на реката. Ами трябва. И то както трябва да е един нормален и доколкото може обезопасен плаж. И не е задължително да е под кея. Колегите писаха вече за хижа Приста и Люляка. Там е най-подходящото място и според мен.

Аз живях също в Мечка махала, но по мое време(78 набор съм) пясъчна ивица дето ставаше за плаж с хубав пясък беше при рибарите под музея на трансорта... ех времена..

А в р. Русенски лом може ли ?

Първо чети , тогава коментирай!"С кметска заповед е забранено и къпането в река Русенски Лом, езерото в Лесопарка, открити канали и язовири."

Нищо не помните гагаузи ниедни. Между остров Матей и Люляка имаше разкошна пясъчна ивица, на която беше изграден плаж с кабинки за преобличане и душове. С времето се занемари. На края, някоя умна глава потопи два шлепа на брега на ръкава на Дунава идващ от Люляка - в началото на пясъчната ивица. Така мястото се "затлачи" и пясъчната ивица изчезна! С времето всичко се промени. Сега там има издинатти насипи и е копано за добиване на инертни материали. Едно прекрасно място беше унищожено! Последния път когато бях в Русе посетих хижа Приста - същатата съдба! Някакви "ЧАСТНИЦИ" са затворили пътя покрай реката!

Абе то бива бива ама...имаме прекрасни условия за плаж по дунава, но кмета вместо да определи места за плаж със спасители - налага забрани, че е по-лесно. Да не говорим, че с/у о. Луляка над града водата е доста чиста и бистра. Плитко е и има огромен пясъчен плаж...По СОЦ-а как е имало плажуващи и е било измислено? Сега не може ли?

Поздравявам те... Над Люляка имаше голям плаж,а и временна дървена кула...от която скачахме...! Щом не се правят басейни/Този в Парка на младежта...пак е строен от т.н. ЛОШ СОЦ...преди 65-70 години... Миналата седмица бях във Видин...имат прекрасен плаж на Дунава..........

Това за, което споменавате беше известно като - плажа на хижа Приста. Също така с душове и кабинки за преобличане!