Историк ни връща в непознатото минало на Варна

Безплатни лекции и туристически обиколки на архитектурните забележителности на Варна от XIX и първата половина на XX век организират краеведи и историци.

Обратно в новината

Коментари - Историк ни връща в непознатото минало на Варна | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Чудесна инициатива, прекрасна идея и ако в новината се споменаваше и къде се водят лекциите, от къде стартира обиколката и т.н., можеше да се привлекат и още желаещи за аудитория. А що се отнася до глупавия и безсмислен спор кой град е по-най- ще кажа, че всички те са български градове и по-добре да погледнем как да построим общото благо, вместо да си мерим ... лимките в главата - на кого повече му дрънкат.

Във Варна по времето на бай Тодор нито една печка на дърва и въглища нямаше. Сега всички селяни цепят дърва във входовете.

Варна мнонго селски комплеккари е посрещала и изпращала поне да и научават и историята

Варна много селски комплексари като теб е посрещала и изпращала поне да и научат и историята

Защо българите във Варна не са запознати с миналото и? Ми защото до 1912 г. във Варна са живеели само турци и гърци, а около тях гагаузи + 1-2 села с руски казаци.

Омръзна ми от тая война Варна / Бургас. Градът чисто исторически си е сменял многократно етническия състав. Да вярно е, че в началото на 20-ти век е бил доста шарен с като са преобладавали гърци-те. Не знам защо се акцентира точно в/у този период, но щом акцентирате, ще ви кажа защо няма данни за етническия състав Бургас, който е бил долу/горе същия като на Варна - ами по това време Бургас е бил 6-7 хил. души! към 1900-та ... официално - от уикипедия - 1887 г. - 5 700 души. По същото време София е също с около 50% българи. Та да престанем с глупостите, а?

Защо ли споменаването на един исторически факт, като населението на Варан преди 1912 г., обижда някой? Горните съфорумци май сами са от село и и живеят в комплекси? ))) А Вие, "май-мун" сте прав, но статията е за Варна, а не за София или Бургас, където положението е било сходно - искл. нямало е гагаузи в околията