Коментари - БЛС: 21 лв. за преглед при специалист | dnes.dir.bg
назад

БЛС: 21 лв. за преглед при специалист

От догодина минималната цена на първичен преглед при специалист да е поне 21 лв. вместо досегашните 12 лв., които Здравната каса покрива.

Обратно в новината

Коментари - БЛС: 21 лв. за преглед при специалист | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

.......Е, на идиоти с глави в задника как да обясниш. В нормалния свят това се включва в цената на услугата, като сте свикнали да ни муфтите досега вече не може. ДОК ти си абсолютен ИДИОТ!!! Съмнявам се и до колко си лекар? Ако си - пази БОЖЕ да се разболее човек в България.

НЗОК събира парите ни!!!! Лекарският съюз защитава интереса на лекарите!!! А, кой защитава интересите на пациентите??

д-р Ставракиев говори за специалисти- КЪДЕ СА? Защо специалистите допуснаха един личен лекар без специалност да определя кога да бъде посещаван специалиста и да го замества в диагнозите..За да допуснат това,следователно за страхотно несигурни и неподготвени (не визирам всички).Трябва да има еднаква здравна осигуровка от всеки един индивид , а останалата част от осигуровката да се натрупва в книжка и пациента да си ползва натрупаната сума,когато има нужда, а не Здравната каса да определя( да неказвам-раздава на неработещи и за свои лукс сгради и коли и екстри).А големи такси ще се плащат на специалистите- когато започнат сами да си плащат обучението и си направят и обзаведат САМИ кабинетите. Сега ползват държавни кабинети, държавни прибори и уреди,получават заплата ...а когато са кандидаствали МЕДИЦИНА ,те са знаели какви са условията.Препоръка: Искатели да получавате пари медици, направете си частни кабинети или клиники . Пациента избира къде да отиде! В държавните болници в цял свят се плаща малко и лекарите получават държавни заплати според стандарта на държавата! Но все пак трябва да се учите и от добрите си знаещи колеги колеги.Добрият лекар е злато! Пациентите разбират и тогава не мислят за таксите ,които плащат при добрия лекар (но..обективно добър)

Преди две-три седмици, по времето на големите жеги, майка ми вдигна кръвно - 180/150. В 12 през нощта отидохме в лечебница Лора на 5-те кьошета. Лекарят - видимо пиян- й премери кръвното и прати майка ми да се изследва за...анемия...Каза, че такова кръвно било нормално... Ние отодохме там, за да смъкнат кръвното на момента, а не да ни пращат да се изследваме за анемия. Жената можеше да получи инсулт или сърдечен удар или не знам какво. Но лекарят не си мръдна пръста, за да й помогне. После отидохме в център Лора на улица Дойран. Лекарката там определено беше човек. Сложи й инжекция, изчака докато кръвното се стабилизира и чак тогава ни пусна да да си ходим. Е, как да уважавам лекари като онзи първият? Но той ни написа лист за преглед, който после този документ беше получен при Джи Пи-то на майка ми. Нали се сещате, че си е получил парите. Макар и пиян, макар и без да ни е помогнал... Един въпрос към някой лекар - кръвно 180/150 нормално ли е, господа? Аз не съм лекар, но съм интелигентен човек и знам, че не е. И моля лекарите - не смятайте всички останали хора за глупаци. Това, че не сме учили за лекари не означава, че не разбираме съвсем нищичко от болести и начините им за лекуване. Все пак освен вас има и интелигентни хора.

И докога ще се продължава с тези рушвети господа доктори ? Каква заплата трябва да ви се даде за да не си искате ? Станали сте бетер бакшишите .

НЗОК-КАЦА БЕЗ ДЪНО.ПЪЛЕН ХАОС. КЪДЕ ОТИВАТ УДРЪЖКИТЕ МИ КАТО ПОЛЗВАМ УСЛУГИТЕ ИМ ВЕДНЪЖ ГОДИШНО И ПАК СИ ПЛАЩАМ.

Интересно ми е колко от сегашните доктори са платили тези 300к лв., и колко са тези за които държавата /т.е. данъците които сме платили ние баламите/ ги е изхарчила , че сега искат да им ги връщаме с лихвите, с тези високи прегледи

От всичко става ясно че, лекуването е търговия.Плащане трябва в такъв случай да става след качественото извършване на услугата, а не предварително.Наемат се да вършат нещо,ако могат.За несвършена услуга не се плаща.В такъв случай Хипократовата клетва е излишна и предварителното осигуряване също.Плаща се нещо, което е действително качествено извършено.Пазарна икономика щом искат,а не докато си здрав да прибират парите , а като се разболееш да плащаш колкото ти поискат за да живееш. Срамно е но такава е действителността.

interesno dali v tezi 300 000 vlizat sumite (znachitelni) za vzemane na ispit (danak izpit) i kak sa gi otcheli?

немога да разбера тези лекари за какво се мислят. здравеопазването е на много ниско ниво.

що не вземем да умрем преди да идем при джипи или специалист.Ще спестим пари.

Защо основно не се смени, здравната ни система? Всеки БГ гражданин да има зд. осигурителна сметка. Ето например за 1 година съм посещавала само 2 пъти лекар, а парите които внасям за ЗО къде са? Утре да кажем ще се разболя нещо по сериозно (пази Боже!!!), тогава ще трябва да вадя пари от мизерната си заплата и да плащам. Това което поне съм виждала по филмите в другите държави е решено именно със зд.ос. сметка. Дами и господа от здравните битаци на РБ , тогава ви ще се освободите от тези пишман доктори, които кърлежи смучат и вас и най-много нас. Защото парите ни за ЗО потъват в небитието!

много некадьрници има между лекарите и един от тях е Доц.Милков от II гр. болница в София ,пьлен профан.Жалко наистина за свесните лекари които обират пишкира на народното недоволство покрай некадьрните им колеги.

Точно на вас и такива като вас нищо не дължа. Трудът ми е висикоквалифициран и искате или не разликата и пропастта между нас ще расте. И във Франция не подкрепят лекарските стачки и много важно. Досега не е имало неуспешна. В jobs.bg работа из Европа за лекари колкото искаш. Аз и тук съм си добре, явно съм напипал пулса за България. Така, че много ви здраве!!!

Време е народа ни да почне една хубава стачка срещу лекарите. Те вече тотално се оляха. То не бяха пари под масата то ня бяха безсмислени прегледи и обиклане по клинични пътеки. Няма лошо да искат по 20 лева за преглед и 2000 заплата. Ама моля нека си плащат образованието както в света по 20 000$ на година и това да искат. Сега мушмороците се учат на гърба на данъкоплатеца пък а после едно рекетче ти спретват недай се Боже да им попаднещ в ръцете

Проблемът не е в това, че някой не иска сестрите и лекарите да забогатеят. Проблемът е в това, че прегледа става 10% от минималата заплата. А замислете се колко хора взимат тази минимална заплата! Човек, като се разболее започва да се чуди дали е по-добре да ползва касата и да следва процедурата или направо да отиде на специалист. За справка ще дам моя милост. Преди известно време ме заболя глава. Отидох при личния лекар да поискам направление за невролог, а тя ме изпрати на изследване ( кръв, урина), след това, възоснова на тези изследвания ( но не и на моите оплаквания) ме изпрати на специалист бъбреци. На моята забележка, как този слециалист помогне на главата ми - каза, че такива били изследванията... за такъв лекар. След 2 седмици влачене по лекари и платени повече от 20 лева за прегледи ( и още 50 за лекарства) най-накрая благоволи да ме изпрати на невролог, който истанови, че имам притискане на нерв и след още седмица подходящо лечение се оправих. Затова драги ми лекари - не се обиждайте като ви кажат,че сте некадърни, защото наистина сте (голяма част от вас, не бих искала да слагам всички ви под общ знаменател, защото има много, които са добри). Не може един личен лекар, назначавайки годишен гинекологичен преглед на пациентките си да ги изпраща при мед. сестра, защото тя била работила с най-добрия гинеколког и много разбирала! А искате ли да знаете по колко изпита имат бъдещите лекари в университета в стара загора преди държавните изпити? - по 10-12-15. Затова не ми говорете, колко кадърни били лекарите в България.... та нека да си минем на думата. Като сложим чертата се оказа, че използвайки касата, на която аз чинно плащам всеки месец, ми излезе по-скъпо и ми отне 3 пъти повече време да се излекувам, отколкото ако бях отишла директно на специалист. Изводът: Българското здравеопазване е толкова скапано, че не се знае дали може да бъде ремонтирана тази система. А докато някой измисли нещо добро - ще бъркаме в джобовете и ще мрем като мухи. А и пропуснах да кажа, че дядо ми почина от инфаркт, след като личната му лекарка отказа да тръгне веднага, защото имала документи да попълва, а човекът можеше да бъде спасен. И още една справка - моята лична лекарка ( бивша вече) взима поне 1400 заплата ( изчислението е въз основа на нейно оплакване пред мен колко висока била здравната и вноска, както знаете 1400лв е максималната сума за облагане), отделно са левчетата, които ние плащаме и за които не се издават касови бележки

Абе нека плащаме ,ама на кадърни доктори.А то пълно с некъдърници дето не са прочели и нищо от как са завършили. На осъкатените пациенти кой ще им плати?Трябва да има някаква зависимост.

До този,който е писал към умен-21,46 ч-Ако си лекар,напиши си името,за да не се излъже някой да дойде при теб да го лекуваш.Лекарите също никой не ги е карал на сила да стават лекари,ако караме по твоята логика.В моя град един некадърен доктор си напусна професията и сега продава парфюми .След твоя коментар,човек трябва да е мазохист ,за да подкрепи лекарската стачка.У ветеринаря,който ми лекува котката има повече хуманност и възпитание,от колкото у теб.

Predi sedmica izliazoh ot bolnica, pri tova sled 4 lekarskji greshki! Gospoda, da se vdignem na bunt sreshtu lekarskoto iznudvachesko saslovie! Niama lekar da ne e iznudvach..By the way, ima li veche lekari?????????????? samo derachi za pari??????????Ako ima - napishete mi- iskam da si izlekuvamelementarni neshta...samo che niama koi da otkrie diagnozata/ ne da ia postavi, a imenno- DA IA OTKRIE??????????????

браво на ооо и фурнаджията!!!Така е!Ама дайте да ги смачкаме тия лъжливи структури,бре хора,дето ни ограбват всички нас,лекари,пациенти и прочее ...ЗАЕДНО!!!!В крайна сметка всички искаме да се подобри здравеопазването и народът да е по-здрав.Но някои ги е страх да не забогатеят докторите и сестрите.

Другари комунизма си отиде!Колко и да Ви се ще беден лекар няма да има,който да обичате и да уважавате/зад гърба да казвате е какво като е учил да не е прокопсал.Мина времето когато лекара взимаше 150 лева ,а прогресивната раб. класа 400-500лева.Много Ви здраве!

Може, ама да не внасяме всеки месец здравни осигуровки върху целия си доход, а само върху минималната заплата. За минималното здравеопазване, което получаваме. А останалото - и така си го доплащаме, като опрем до лечение.

Момчета много от вас се палят но аз ще ви кажа как са нещата при мен вие си говорете после , жена ми е доктор от 20 години заплата чисто 500 лева + още 250 месечно от ДМС - рентгенолог в МБАЛ Аз съм шеф на МЦ чиста заплата 800-1000 лв и аз съм доктор от 20 години. Сега кажете колко от вас ще се хванат на работа от студентска скамейка или в началото на трудовият си път с такава перспектива.

Преди 20 години мед. преглед струваше 6 лева за възрастен и 3 лева за дете.Билетчето за гр. транспор струваше 5 ст. сега е 70/24 пъти/,поничката 11ст сега 66ст-/6 пъти/,млекото 20 ст. сега 1лв.70ст/8 пъти/ и т.н.Реално прегледа трябва да е сега 50-60 лева.Всичко друго е ала-бала.

Тежко им на пациентите от бедни лекари!!!

КЪМ ГОСПОДИН.КЪМ УМЕН.драги ми господине тук коментара е излишен.просто си личи каде са похарчни парите на данъкоплатците.как някои ги е ползвал без нищо да научи.1во и без това народът ни е от наи болните и те си мрат и така и така доволно. Ако ти е малко.Не можем погогна много все пак присъдата е в други ръце.там другиимат думата.2ро ти не виждаш смисъл но повечето виждат.всепак нали посягате на тяхните пари хем искате парите на плямпаджиите муфтаджиите и злобните мързеливци хем не ви итересуват.и това ако е приказка.добре ча малък процент от тези хора имат достъп до това просто нещо компютър и интернет.да ти четат бисерите.че може да има и общонационална стачка на линч срещу лекарите заради умници като тук изказващите се.

Ами то на тоя лекарски съюз като му види човек несменяемия шеф д-р Кехайов,/за него 168 часа писа,че бил собственик на печатница за мед. бланки,не знам дали е верно?/,да се чуди как не е станало 210 лв?Защо не си изберете нещо по-човекоподобно от тоя търбух,бе интелекти?

А пък не е ясно банките на какъв принцип така раздават кредити за да станеш лекар.то е ясно че на гол гъз не дават.защо ли на някои от нас малоумните пациенти не дават и 5000 а на вас господа дават така доста солидни заеми.

а по въпроса за 300 та хиляди лева необходими да станеш лекар.изчислени от на база от банките.наи добре е като се почне от.БЛС които се е учил на гърба на нас тъпите пациенти преди да направи предложение да ги внесе или да ги върне все пак нали са го изчислили а математиката е точна наука.или по точно да ги възстанови барабар с лихвите по пазарни цени нали все пак в европа взималиииии....и Т.Н.Същото важи и за търговските площи построени със средства на тъпите пациенти наем по пазарни цени както за всички така и за вас господа.

а за господата специалисти които са наистина специалисти то е ясно че не от всяко дърво свирка става.хирурзи на ниво и наистина признати специалисти.и 5000 евро е малко.поне да си докарват колкото псевдо наречените търговци пардон искам да кажа специалисти.ама трябва да се добави че наистина добрите специалисти не са чак много.така че и при сегашният начин на осигуряване няма да олекне осигурителната система.

Предложение към БЛС: 10 % от пенсиите за ЗО, 30 % от заплатите за ЗО , таксата за преглед да стане 30 % от минималната заплата. Както каза министъра ви Гайдар, на 3.12.2005 г.(събота), (на конгреса на мед. сестри) не може една м. сестра да получава 180 лв (я, през кой век? Ами парите от клиничните пътеки), а една учителка с 280 лв. и да имат нахалството да искат увеличение. Както спомена бившия директор на Пирогов, да дойде една м. сестра и да покаже фиш, че тоя месец е получила по-малко от 450 лв. (той за това вече е был). Развяват пред народа минималния си осигурителен праг или някаква си основна заплатка, без да споменават парите, които получават от въпросните клинични пътеки и това е като почнеш от санитарката и свършиш с завеждащия отделение. Да не говорим, че прежди споменатата мафия не знае, къде е аптеката нито за себе си, нито за близките си. А за корупцията, да изнудваш болни хора? От това по сатанинско здраве му кожи. Бедни ми български народе, те не искат пътечки, тия кожодери искат здравни аутобанове!!!!

Няма безплатен обяд. И стига глупости за пред малоумниците тук. Куба я докара до хуманитарни мисии. А в Канада плащат юнашки осигуровки. И ти плащай такива и няма да има проблем. Ама вие искате като в Канада пък да се правите, че се осигурявате.

ами разбира се тъп народ сме и това ако е приказка ама защо се учудваме другите нямат право на мнение то докторите сме..... АБЕ МЕНДА не че ми прилича малко като пране на пари ама нали утре ако стане на въпрос как така взима 1000.лева а има имоти за апартамент частен кабинет и някое и друго вложение в имот за черни дни .пък и всеки месец харчи по 2-3 хил.така тукмо ще взима по 21 лева за преглед за 5-10 мин.хем няма да се налага да си вади от неговите хем легално ще ги изпере.пък защо всички да не помогнем нали сме си тъп народ.

браво умен кажи им го!!!

Като си толкова умен си сложи диагнозата сам. Никой насила не ви е пратил на лекар. Ами мрете в знак на протест ако искате. От повечето тук не виждам полза. Злобни мързеливци, плямпаджии и муфтаджии.

Повечето лекари са напълно некомпетентни и мързеливи. Никога не съм получавал две еднакви диагнози от различните лекари - колкото лекари посетиш, толкова диагнози. А за Пирогов не искам и да говоря..

Ха, бива бива ама. То си струва толкова. Медицината е скъпо нещо и по света го знаят, само тука философстват и се чудят после що така по света не е като у нас. АМИ ЩОТО НЕ СИ ПЛАЩАТЕ ! Или поне не колкото струва, че и сърдити, че и лекарите им виновни. Нямали били пари. Ами работете и спечелете или притискайте държавата за по- голям дял. Ама хем ги мързи, хем нахални, хем искат специално внимание. Българска работа!

Абе толкова струва най- малко и това е. Много важно какво плямпат тиквите тук и далибили съгласни, смешници.

Като ти потрябва помощ ще ти припомня какво казва килифарския поп, и на теб и на други тук. После кажете, че желанието на пациента няма значение. Каквото повикало, такова се обадило. Простите, нагли, неблагодарни , злобни и завистливи пациенти получават това, което заслужават. (няма лекар, който да не се е оправил, вие му мислете)

Е, на идиоти с глави в задника как да обясниш. В нормалния свят това се включва в цената на услугата, като сте свикнали да ни муфтите досега вече не може.

Най-голямата трагедия е държава да се управлява от адвокати и лекари. Нашите лекари се превърнаха в нещо крайно некомпетентно и неграмотно съсловие. Врякат колко живот са спасили, а да питаме колко са погубили? Или колко са увредили от многото знание. Един селяндур ще попита с право защо пред болниците са паркирани от новата Шкода нагоре коли? И то какви коли?!! Но да не бъдем сиромахили, ще кажа,че лекарите са се превърнали в жестокосърдечни търговци с определени лобита в парламента и министерски съвет. Я питайте майките които раждат колко пари снасят на уродите? Само да имали добро отношение. А и междудругото-Канада и Куба сас с безплатно здравеопазване. А кубинските лекари къде,къде изпревариха нашите-а навремето ние сме ги учили....

да се задавят дано.

Незнам дали знаете какво казал килифарския поп!!! Ей това трябва да е отговора на държавата на тези безумни искания на медиците ни!!!!!

вие докторите нацяло изперкахте,ама ще ви излезе през носа.

....Ежегодно имам разходи десетки хиляди лева и евро за специализации, конгреси, курсове, литература, абонамент, апаратура за кабинета, консумативи и др. Мили ми Док,с това не спонсорираш държавата!С това спонсорираш самия себе си! Остава и сметките за ирландско уиски да добавиш в списъка.........

Защо злобеете. Ами от това по хубаво няма.Дори предлагам да е 25 лева талончето за НЗОК. То и без това джипито трудно ти дава талон /дали пък няма уговорка м/у специалиста и джипито/ и искаш или не, като нямаш талон се бъркаш в джоба. Хубавото в случая е, че тези пари не се облагат с данък тъй като не ти издават касова бележка.

За тебе специална цена, явно на толкова си оценяваш здравето, за домашната ми котка 25лв.

Ако на толкова си оценяваш здравето, добре. За тебе толкова, за домашната ми котка- 25лв.

Плюй си колкото искаш, идиот такъв. Ти на Марс ли живееш. Къде в нормалния свят е безплатно. Ей я Европа, сигурно все някъде ще те прегледат нетърговски. Като намериш такова място ела ми се обади. Искате да не плащате, а да има апаратура върха на сладоледа и квалифицирани, усмихнати медици. Ами заслужете го и вие. Инвестирайте в здравето си.

И на мене ми беше обидно, като ни превърнаха в еднолични търговци. Ама не се заблуждавайте, че някой ни е питал дали го искахме. В БЛС ни набутаха като пионерчета - ако не си член, нямаш право да практикуваш. Ако щеш. Когато в една болница се получат парите от прословутите пътеки, по закон 40% от тях трябва да отидат за заплати на медицинския персонал. Как да се разпределят следва да се реши на медицински съвет, на който да присъства главният лекар, завеждащите отделения старшите сестри по отделения, представителя на БЛС в съответната болница и профпредседателя. В 95% от болниците това разпределение става с решение или на борда на директорите или с едноличното решение на който е там шеф-диригентът. Посмелите да си отворят устата или получават минимални пари или ги уволняват. И тъй като повечето болници имат дългове, парите от тези 40% отиват да се покриват въпросните дългове, за апаратура, медикаменти, храна и консумативи, а каквото остане, се разпределя по усмотрение на началниците. Т.е. част от парите за заплатите на лекарите отиват за лечение и изхранване на пациентите. Достатъчно ясно ли го обясних? Не редовите лекари ви ограбват. Крадат ви тия, които направиха така, че фондът на здравната каса да е непрозрачен и абсолютно безконтролен, за да може да бъде източван. И докато ние с вас се давим, тези които са напълнили гушките потриват ръце и се подхилкват доволно. Като искате мишени, аз ще ви ги дам - МЗ, НЗОК, БЛС. Там са тези, които трябва да плюете. Другите оцеляват както могат. Като плюете всички, карате и малкото свестни или да заритат медицината, или да озвереят окончателно. Сега има вече ио трета възможност - да си стегнат чукалата и да хванат накъдето им видят очите по Европата. И ако не искате след някоя и друга година да ви лекуват бимбинистанци, помислете над този въпрос.