Китов изрови златна маска и царски пръстен в Далакова могила

Масивен златен пръстен с образа на тракийски цар откриха близо до сливенското село Тополчане археолозите от експедиция "Темп", ръководена от Георги Китов.

Обратно в новината

Коментари - Китов изрови златна маска и царски пръстен в Далакова могила | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Думата СИЮСА според мен е името СИЮС, а членуването с "а" се прави за притежание. Имаше такова стихотворение за Петлан войвода но не помня от кого - "Аз Лисана за носа ще хвана, а на Вълча вратъ ще изкълча". Друг е въпроса как точно се произнася - може и да е Зиюс от където да е докаран и Зевс. Знаем че съседите ни си присвояват каквото се сетят, а защо не и божествата, защото пък нашите владетели са били обожествявани и за това имаме толкова много храмове-гробници в могилите. Другата дума Тиритос би трябвало да звучи ТИРИТ. Такава в нашия език има и се използва от пастирите в случаите когато животните са тръгнали в грешна посока и трябва да се натирят в правилната. Думата пастир се използва и до днес от духовенството в значението и като Водач, та Тирит може и да е дума с такова значение от древността. И в следствие от тези разсъждения се получава - ЗИЮЗА ТИРИТОС = На Зиюс Покровителя То ест надписа на пръстена указва кой е притежателя на печата.

Още една кречка към откриването на тракийската култура.

Пръстенът, според мен, е направен от наш съвременик по поръчка на археолога, решил да се обезсмърти като откривателите на египетските пирамиди. Разгледайте го по-внимателно...

иманяре, личи си, че си прост иманяр. кибела не е кибел. та това е една от най-древните малоазиатски богини, човече! откриха наскоро неин храм дори в българия, беше някъде до балчик. така че, не ме наричай хер, защото съм хера - съпругата на зевс...

КИБЕЛ изобщо не знаеш за какво става въпрос . КИТОВ не прави разкопки той унищожава могилите със булдозери . Не разбирай че го отричам като миньор но нанесе големи вреди на културното ни наследство. И ти ще го намериш ако ти разрешат да разкопаеш някоя могила сомо да си осигуриш багер и булдозер и канал за изнасяне в чужбина. Винаги съм се смял когато тези които изнасят ценостите в чужбина после по пресата се чудят как са изнесени. А би следвало да са в ЗАТВОРА. Това е истината КИБЕЛ.

р (15.07.2007 г. 10:09ч.) Поздравления за Китов, доказа, че чудеса могат да се правят и с мизерните пари отпускани от държавата и с огромния натиск на иманяри- барони!Поздравления още веднъж за професионализма!Не е трудно да се разбере кога човек си е на мястото! По повод на коментара ти искам да кажа, че всеки друг, но не и Китов копае с мизерни пари от държавата! Той има достатъчно спонсори, благодарение на което не е възпрепятстван по никакъв начин / апаратура, екип.../. Естествено никой от тези спонсори е не е незаслужен. Поздравления за господин Китов и успех на него и целият му екип!

КАК МИ СЕ ИСКА ДА СЕ РАЗКРИЕ НАЙ СЕТНЕ ОТКЪДЕ СМЕ, КОЙ СМЕ. С ТАКИВА НАХОДКИ НЯМЯ КАЙ НАРОД ДА СЕ ПОХВАЛИ.

От както се намеси ПОЛИЦИЯТА и не можаха да ограбят могилата ''ГОЛЯМАТА КОСМАТКА'' край КАЗАНЛЪК която КИТОВ отвори започнаха да '' откриват '' златни предмети. Преди това Китов от могилите които разкопаваше показваше само медни дрънкулки.

Благодарности за отличната снимка, от която може да се разгледа надписа. Терее, Напълно съм съгласна, че пръстенът е печат, и че надписът се чете огледално, и че спасител на Азия там не се подвизава. Много е привлекателно да се прочете Севт (син) на Терес, но и това четене е трудно за приемане - Севт се пише СEY(TH)HS, а не СHYСA; родителният падеж на Терес не е ТНРНТОС, а ТНРНОУ. Иначе, и аз много се мъчих да прочета поне Терес, но ми се струва, че не става. Много е напрегнато. Единственото, което може да се изтъкне като възможен аргумент е, хипотезата, че имената са изписани на тракийски език с гръцка транскрипция.

AWE KITOV DA SI PRIZNAE KOLKO DRUGI SI PREBRA V DJOBA PREDI DA SI VKLU4I KAMERATA UJ ZA UNIKALNOTO P OTKRIVANE,,,,,I TOI NE CVETE ZA MIRIS,,,AWE 6TOM E BULGARIN,,,ZNA4I IMA NIAKAKVA OLOVKA ILI DALAVAERKA,,, DA WE DA,,,,6TE POKAJE UJ SAMO EDUIN PRUSTEN,,,AKO NIAKOI VIARVA,,,NEKA DA MI OTGOVORI MOLIA VI!!!!!!!

БРАВО! ОСТАВАМ БЕЗ ДУМИ!

Как разбраха, че е интелигентна физиономия не ми е ясно. По тази логика, моята изобшо не е интелигентна.

Няма никакъв спасител на Азия. Спасител на гръцки е СWTHP - пише се с омега, а не СОТНР. А Азия е ACIA, а не ACYH. Това е печат и трябва да се чете огледално - СНYCA ТНРНТОС. Това са личното и бащиното име на притежателя - Севс (т.е. Севт), син на Терес.

Всъщност излиза, че ние съвремените българи в мнозинството си сме преки потомци на Траките! Монголоидни азиатци няма между нас, така ,че митът за Аспарух и прабългарите, които уж ни били дали етническото си име се пука като детски балон. Нерде Манджурия, нерде Памир, нерде Ямбол...

Sledvashtiat pat kogato rovi, da izrovi diplomite na Todar Zivkav i Simeon SKB.

До Георгиев : Мило момче, за развитие на културен туризъм се искат други качества - а не само притежаване на пари, за да строиш хотел, да бъдеш предприемач. Културният туризъм и туризмът въобще (по света) се прави не от хотелиери, както се опитват да го представят платените журналисти и по-точно техните работодатели. Да е жив и здрав д-р Китов, другото е по-широка тема.

В България има паметници от ЦЯЛАТА история на човечеството. ОТ ВСИЧКИ епохи. ЛИпсата на усилия за подръжка и реклама насочават туристите към други страни... един пример СТОУНХЕНДЖ е купчина каманяци в сравнение със светилишето в ПЕРПЕРИКОН, но липсата на реклама води до това че никой не знае този факт. Докато Стоунхендж и други не толкова впечатляващи паметници събират стотици хиляди туристи, ние тук дори не се опитваме да запазим паметниците на културите от преди 10 000 г. до днес. Това е ПРЕСТЪПНО НЕХАЙСТВО !!!

говори се, че около находките на Китов има нещо тъмно. Че някои от находките направо минават в ръцете на колекционери от типа на Васил Божков, Агафонов и сие. Други се скриват, после намират по разни неестествени места по могилите (напр. главата). Има съмнения и за фалшификати от типа на гръмналото преди 8 години т. нар. Скитско съкровище (снимк бяха публикувани в 168 часа) , което в последствие се покри.

Поздравления за Китов, доказа, че чудеса могат да се правят и с мизерните пари отпускани от държавата и с огромния натиск на иманяри- барони!Поздравления още веднъж за професионализма!Не е трудно да се разбере кога човек си е на мястото!

Най-лошото е, че каквото открият, заминава за големите градове в музеите, ане остава да развие селото, където е хамерена находката. Хората там ще си тънат в бедност, вместо потоци с туристи да възродят населеното място

Долината на царете не беше ли в Египет?

Vsichko e u CHEREPA i Glavnija Prokuror.Tova koeto vijdame sa kopija.Glavnija Prokuror igrae delimo s CHEREPA.Obirat zaedno arheologicheskite nahodki i kolekcionerite.No rano ili kasno EVROPA ste rasbere!!!!

Nay-posle ne6to radostno!!!!....Rado e ne 4e ima nova nahodka....to tova si e veliko.. Radostnoto e 4e 4ernogledcite v tezi komentarii sa malko...puk svejarite i veselyacite...sa gotini.-:) Jivi i zdravi vsi4ki

koito tarsi namira,koito ne tarsi ne namira

Няма държава с повече история и древна култутра от България... -Ама късно се усетихтеееее

Отговорете ми на въпроса-какво е общото между Китов,Б.Георгиев,Пра къщи в Западна Европа и Чирепа?

ГДБОП - Главна Дирекция за Борба с Опозицията и Пиратските сайтове подгони блогърите, които цитират http://savestrandja. тук, че в дира няма да дочакате http://www.dnevnik.b

Има ли някой идея колко маски и други съкровища са в колекцията на черепа и други като него и колко са изнесени ,преди тоя китов да се сети ,че и той може да копа?

bravo vanka!

Където ет екло,пак ще тече! Повярвайте ми!

Ovcharov...Kitov... Darjavni imaniari! Nikade archeolozite ne kopaiat s bager...

Дано да греша, но предполагам, че не е втора маската, а много повече неща са изровени от екипа досега, но не всичко се обявява и доста находки се скатават за наши хора (и археолозите са хора, и те деца хранят). Все пак се обявява по нещо или две в годината за се оправдае бюджета, който държавата им отпуска.

Много ми е интересно кой в действителност е намерил тази маска и сега Китов я извади на показ. Лечкова могила - Лечков кмет на Сливен - има нещо гнило но не в Дания а в Сливен. А пък и Лечков е дал 200000 лева на Китов да намери непременно тракийски съкровища.

MOM4ETA AZ BQH TAM PRI OTKRIVANETO NA MASKATA. NQMATE NA IDEQ KAKVA EUFORIQ E !!! MEJDU DRUGOTO BQH I KOGATO NAMERI MASKATA NA TEREZ NA MOGILATA SVETICA, A ZA GLAVATA OTIDOH NA DRUGIQ DEN ZA KOETO MNOGO SYJALQVAM. TRQBVA DA ZNAETE 4E TOVA E EDIN EKIP KOITO MNOGOOO MNOGO RABOTI I NE SAMO HAMALSKATA A I S MNOGO AKYL !!!

Bravo!

имам чувството,че други ги намират и понеже това няма как да се продаде(на практика такива неща нямат цена)чрез Китов се узаконяват

Крайно време е Дискавъри ченъл да обърне внимание и на цивилизациите по нашите земи. Сигурно ще кажат нещо и за съвременната ни деградация.

kak pak tochno kogato Discovery channel sa tuk,toi gi namira??????Ei niama po glemi moshennici ot balgarskoto pleme!

Само да се уточним - българите потомци на славяните ли сме, потомци на траките ли сме, от Кавказ ли сме дошли или от Марс. Абе изобщо един тюрлюгювеч...

toi kitov mai neshto mnogo kopae.... dali vsi4ko koeto namira vijda bial sviat? aman ot senzaciite na kitov.... nakraia da go pratim da tarsi izvynzemni na lunata

Пич, пак си прекалил с алкохола...

Евала. В тази държава имало и хора, които откриват, а не закриват. Браво.

До строителните предприемачи: Стига сте бетонирали Черноморието, ами вземете да развиете малко културен туризъм! Няма държава с повече история и древна култутра от България!

Ние сме потомци на велико племе! По нашите земи е бил пулсът на съвремието! За настоящето съвремие няма смисъл да говоря...

Докога ще се подвизава тоя мошеник?!

Sledvashtiat pat kogato rovi, da izrovi diplomite na Todar Zivkav i Simeon SKG i tezi na upravliavashtite ot Pozitano 20, za da niama samnenia v tiahnata inteligentnist.