Учени от БАН имат спасителен план за ТЕЦ Варна

Учени от БАН предлагат спасителен план за ТЕЦ „Варна", която спира от 1 януари 2015 г. заради липсата на сероочистващи инсталации.

Обратно в новината

Коментари - Учени от БАН имат спасителен план за ТЕЦ Варна | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хайде, дано да може да стане !!!

Черно море е затворена екосистема, която се намира в квазистационарно равновесие и въпреки, че сяроводородът е против развитието на биосферата той е от значение за подържане на биологичното равновесие. Неговото отстраняване ще доведе превръщането на Черно море в едно езеро, което неминуемо ще има отражение в ърху биосферата на района. Това е едната страна на въпорса. Другата е ,че водородът е твърде опасен за да бъде използван като гориво. Но дори това да бъде по-молката част от невъзможностите пред подобен почти научно-фантастичен проект, главното препятствие си остава изпомпването на 46 млрд.тона сяроводород от дърбочина 1000 и повече метра. Следва съхранение и термично разлагане на това количество газ, което съвсем не е лека работа дори да става на порции в нерекъснат поток..? Вероятно авторите или авторът е голям интусиаст за подобни научно-фантастачни идеи от рода на тези от времето на Жул Верн.

Посмали на 150 метра Песи,не знам за какво равновесие става дума,но ако някой реши да миксира водата ще се получи бомба способна да помете голяма част от сушата.Биоравновесието е разклатено вече,живота в морето е на минимум,делфините късат мрежи за да се нахранят.

С МЕНТОВКИТЕ - БАН ПРЕКАЛЯВА. ЧЕРНО МОРЕ Е КОНВЕНЦИОНАЛНО ЗАЩИТЕН АРЕАЛ НА СВЕТОВНОТО ЕКОЛОГИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО.

Нека да опитат хората. Сега е охлабена руската примка. Нека да използваме и наша суровина, да изпробваме нова технология. Досега какво? Всичко се удушава още в зародиш и на ви скъпа и прескъпа руска газ и никакво развитие.

Плати ти като искаш тия бунаци да пробват!

Ама вие май не сте чували, че тази централа работи и на газ. Сменят си горелките когато и както си искат. То е ясно въглища няма заради войната в Домбас ама защо няма газ?

Ясни са ми тея учЕни от БАН, които говорят за производството на ТОК... Създава се електричество, господа учЕни, и евентуално ако се включи консуматор, тогава се случва нещо, което ние наричаме ТОК. Той се случва, не се произвежда !!! ТЪПАНИ ПРОСТИ !!!

Тъпанар е на майка ти синът и!

ЗАЩО КОГАТО ТЕЦ ВАРНА БЕШЕ ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ РАБОТЕШЕ С ПЕЧАЛБА, СЕГА НА ЗАГУБА? ЗАЩО ЕНЕРГОПРЕДПРИЯТИЯТА КОГАТО БЯХА ДЪРЖАВНИ БЯХА С МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ ПЕЧАЛБА СЕГА НА ЗАГУБА. ЗАЩОТО ПРОДАЖНИТЕ АЛЧНИЦИ В СОФИЯ ПРОДАДОХА РАБОТЕЩИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ НА "С Т Р А Т Е Г И Ч Е С К И" ИНВЕСТИТОРИ, ПРИБРАХА МИЛИОНИ КОМИСИОННИ В ДЖОБОВЕТЕ СИ, ОПРАВИХА МИЛИТЕ СИ ДЕЧИЦА ЗА ПОКОЛЕНИЯ НАПРЕД , А ЗА НАРОДА РАБОТЕЩ БЪЛГАРСКИ МИЗЕРИЯ, БЕЗРАБОТИЦА И БЕЗПЪТИЦА. ТОВА БЕШЕ ГОЛЯМАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ / РАЗРУХА/ НА ГОЛЯМАТА "ДЕМОКРАЦИЯ" В БЪЛГАРИЯ.

По принцип не отговарям на тъпи въпроси, но все пак - ТЕЦ Варна не е работил на загуба, когато гореше въглища от СССР. Сега няма СССР. На всичкото отгоре всеки иска евтин ток. А евтини въглища няма. Никой не иска да става миньор. То и да стане, в България не се намират лесно въглища. Ако искаш да се тровиш - да не си влизал в ЕС. Върви в Африка.

ЧЕЗ работи, за Чешки пенсионен фонд, до колкото съм информиран. Ако се окаже добра инвестиция, чешките пенсионери, ще са добре. И сега се сещам, за българските пенсионери и българските пенсионни фондове. Който рискува, ке спечели, който не рискува, ке кара на хляб и вода.

ЧЕЗ не иска да инвестира в нищо, иска само да ограбва българските потребители, за да могат чешките пенсионери да си живеят живота. Ако искаха работеща централа щяха да постовят въпросните сероочистващи инсталации. Това с черноморския сероводород ми прилича за проект за фотонен двигател. Логично направен, но невъзможен, поне при днешното развитие на технологиите.

Човешката глупост няма край! В Шоплука някакъв феодален старец сънува как САМО за 1 г. ще се появят нов тип кораби (смучещи вода от дълбочини 1000 м! и херметизирани, за да не се окислява H2S) и нова технология на ТЕЦа. Хитрецът знае, че това е глупост, но иска огромни пари, които никой няма да даде, затова и премълчава какво ще стане с езерото при новите количества много по-солена вода и къде ще дене сярата, от която уж ни е избавил... Магадан би му подействал отрезвяващо на тоя...

Защо реагирате пак като "шоп": "Те такова животно нема". Ами ако има? Като не знаете детайли, недейте дава становище . Защо да се подценяват учените от БАН? Може пък да се получи...

Щото ние си ги знаем учените от БАН. Те са същите селски тарикати като нас, само че с диплома. Тази глупост (а това е пълна глупост) е измислена само за да се изцоца някой лев. И защо КНСБ? Ако това е истинско откритие, досега да са направили по 5 централи и руснаци и турци и румънци. Наистина има сероводород, но от това не става евтин ток.

Дръжте централата като боен резерв не с е знае какво ни чака.Досега е работила така може да работи още много години без проблеми ..

нашите инж.-химици ще да са някакви магьосници, щом са успели да извлекат водорода от сероводорода и сярата да изчезне от уравнението. :) Според дебелите книги от 4,6 милиарда тона сероводород около 94% е сяра и 6% водород. Ще рече 4,33 милиарда тона сяра...

morskomake

Да се обнародва аргументирано становище ане да се хвърлят реплики като на панаир,сярата е продуст струващ пари,водородът е ясен,само не ми е ясно дали ще ни позволят-ние не сме суверенна държава...