Остана само сделката за парите, в Либия искат още

Семействата на заразените със СПИН либийски деца обявиха, че евентуалното споразумение, което трябва да уреди случая с българските медицински сестри и палестинския лекар се сблъсква с липсата на компромис по финансовите компенсации.

Обратно в новината

Коментари - Остана само сделката за парите, в Либия искат още | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

za nqkoi ne6ta 4ovek trqbva da se brukne-taka i taka hranim politicite ami pone da ni naso4at danucite kum spasqvane na bulgarkite

Мисля, че човек трябва да е много извратен, за да твърди в този случай, че либийците си продават децата или искат да ги изтъргуват. Тук става дума за ОБЕЗЩЕТЕНИЕ. Тоест не родителите са предложили да им бъдат заразени децата срещу заплащане, а обвинените (справедливо или не) и за момента осъдени на смърт се молят да бъдат пощадени срещу пари. И либийците показват де факто снизхождение, като изобщо се съгласяват да коментират случая. Не забравяйте, че в случай на споразумение, медиците няма да бъдат освободени, а ще трябва да излежават присъдите си в български затвор. Откъдето, ако бъдат освободени предсрочно, ще означава България да си плюе на честната дума и да не зачете официално междудържавно споразумение. Единственото решение е или да се обявят за невинни или да се признаят доказателствата на обвинението и оттам нататъка да се прекратят всякакви спекулации по темата. Изказвания от сорта аз вярвам, че са невинни или обратно са несериозни. Има значение какво казва съдът. Във всеки случай това е частен казус и не е редно да се плащат държавни пари за евентуалните грешки на частни лица, колкото и да е незавидна съдбата им.

Както се казваше в стария вицдавали сме и пак ще дадем.Колко му е?!Няма да ни е за първи път, нито за последен!

Когато са получавали кръвни банки /с вирус на СПИН/ от Австрия, би трябвало да са съпроводени със сертификат и би трябвало самият продукт да се анализира за качество и годност от лабораториите на Либия, но по този проблем никой не повдига въпрос и затова Европа е склонна да преговаря и маже би готова да плати тези пари!?

Всяка човешка грешка си има своята цена!? С тази разлика, че грешката по отношение на заразата на тези деца със СПИН си е лично тяхна, от самият стерилитет на кръвните продукти и консумативи в болниците им. Много от техните родители на тези деца без да са имали пряк контакт с цитираните болници са също вирусо -носители, като категорично отказват да им се направи тест за СПИН, за да може да се изясни и проследи самата инфекция на заразяване. Безполезно при тези факти всеки работещ в тази област е потенциален заразител, от безумната политика и организация в Либийското здравеопазване и като малка страна България е удобно основание, за да си прикрият проблема пред Либийското общество, като най подходящи се оказват нашите абсолютно невинни медици!? И понеже наглостта и фанатизма нямат граници, тези начело с Кадафи се гавриха цели 8год. и Бог знае още колко със сестрите, а в настоящият момент и с една цяла Европейска общност, за да извлекат максимален икономически дивидент от самият проблем!? Къде е логиката, като страна като Франция максимално се възползва от природните дадености на Либия дори и при ембаргото което им бе наложено и икономическите интереси поглъщат и обезценяват живота и справедливостта на една кауза със 7 невинни души. ГАДОСТ Е ДА СЕ ИСКАТ НЕПОСИЛНО МНОГО ЕВРО, БЕЗ ОСНОВАНИЕ И ВИНА, БЕЗ ОБЕКТИВНИ И МОТИВИРАНИ ФАКТИ!

Винаги съм бил на мнение, че арабският свят и мюсюлманството трябва да се изтрият от лицето на земята. Това са ИЗРОДИ, само мърсят планетата с мазните си лютиви манджи, с кретенския си фанатизъм и с мризливите си пръдни от разпраните си халки. Това са животни, които не мислят за нищо друго, освен за война, е*е и плюскане. А вродената им страст към пазарлъка само показва доколко има на тоя свят нещо ценно за тях - те са в състояние да изтъргуват и самите себе си, и децата си, живи или мъртви. Единственото решение на проблемите с арабите е премахването на арабите - и точка.

Да ги плаща Иванкостовото Наде тези милиони. Простаци седесари. И тук се усраха'

Vuprosa e ne dali jivota na edno dete struva 10 miliona.A dali roditelite biha go prodali za tolkova.Kakto izglejda te sa prodava4i kato tiq na6te na Kirkov ili drug kooperativen pazar.Uspeh v turgoviqta i dano vseki si polu4i zaslujenoto./

Стига сте коментирали проблема ами действайте иначе само всички си правят АКТИВ на чужд гръб. Не вил и е срам ПОЛИТИЦИ и ЖУРНАЛИСТИ!!!

Libiq e lainarnik i maimunarnik. Zawretete si 10te miliona evro w gyza nqma da gi widite mrysni iznudwa4i.

Защо обиждаш така идиота! Или ти е приятно да виждаш, как деца умират от глад, изпотребват децата по пътя, хората умират като круши в България, в Ирак загинаха българи, а ние сме тръгнали да спасяваме едни печалбари. Как ще си обясниш фактът, че 8 години след арестуването на медиците има още 100 българи там! Личната отговорност си е лична отговорност. Ако аз в момента искам да отида в Ирак, Афганистан или друга гореща точка по света никой не може да ме спре да го направя и аз си нося последствията. Но тук в България властите трябва да направят така, че улиците да са чисти, безопасни и престъпниците да са в затвора. Мъката на родителите на обезглавените деца в Перник, смятате ли че е по - малка от тази на медиците. Но за тях бързо забравяте. Не ти изнася, Вулгарен, не ти изнася

Не ви ли е ясно, че нито Европа ще плати тези пари, нито България ги има, за да ги даде. Просто на Кадафи му трябваше виновен за пред либийското общество за безобразното състояние на здравната им система. Истинската сделка всъщност е с английските петролни фирми, които с благословията на Запада ще донесат огромни приходи на Кадафи. Тогава няма да е проблем да обезщети семействата. Това което нас силно трябва да ни интересува е той да обезщети и сестрите за годините затвор, а не просто да ги освободи.

Има една стара фраза, която казва: За каквото и да си говорим, накрая става дума за пари.. Май няма какво да се добави ... тук става дума за най-елементарен и доста пошличък пазарлък, останалото са празни приказки. Съвсем друг е въпросът защо след като някой се счита за невинен, ще се пазари за финансови компенсации ... или вече не се считат за невинни. При тези обстоятелства или всики ние сме много глупави и нищо не разбираме, или нашите политици са най-елементарни лъжци.

България не трябва да дава нищо за своите НЕВИННИ сестри. Ако иска Кадафи да ги убива. Това не следва да е проблем на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. Там те достатъчно са нарушавали законите,включитуелн и с продажба на лекалства ,затова и ги затвориха. Кадафи сега ги държи като заложници и изнудва нашите ПРОСТАЦИ Политици за да си върне парите от Локърби. ЖАЛКО ЗА НАШИЯ НАРОД ОТ ТАКИВА ЧУЖДОЕТНИЧЕСКИ политичета. Всичко това е част от програмата за унищожение на българския народ. Стотици ще умрат от липса на лечение в България и други проблеми,ако започнем да плащаме на Либия.

Самите преговори дават на либийците право да искат още и още пари защото се признава вината на сестрите, щом се преговаря-преговарящ признават вина!!! Никакви преговори и никакво плащане щом са невинни!!!!!! Да те са наши сънародници но колко много невинни дечица в България чакат за лечение и операциии и живота им виси на късъм защото нямало пари за тях! Обаче за либийчитата се намират, как так като няма пари??? Писна ми, да се говори само за либийските деца и как страдали, а нашите дечица нестрадат ли, питам аз правителството?!!!!!

идиоте, е заради такива като теб на следващите избори ще гласувам за този, който ще въведе отново софийско жителство, иначе ... неам думи, ника ти сам говори за теб

идиоте, е заради такива като теб на следващите избори ще гласувам за този, който ще въведе отново софийско жителство, иначе ... неам думи, ника ти сам говори за теб

Бях в джамахирията през 1985, когато американците ги бомбардираха, мамка им мръсна цигано-муслиманска трябваше още тогава да ги избият. Либийците си завираха к...ве по г...вете и още тогава си биеха хероин като невиждали. СПИН имаше в Либия още тогава - 1985, когато в България беше само кошмар за хипохондрици. Българките са изкупителна жертва, защото арабите знаят, че за 20 доларат българите даваха да им е..т жените и защото знаеха, че никой от България няма да помогне, ако действат бързо. Имаше голямо наводнение в Триполи, апартаментите ни бяха заляти, от всички посолства дойдоха да си приберат хората, само ние като сираци сами се оправяхме, добре че бяха сърбите и шиптарите да ни помогнат, дойде посланика на третия ден уж да види какво е станало и си замина, майка му помашка, забравих му името, беше помак от смолянско, нещо с Ш. ТА ТАКА БРАТЯ, СЕСТРИТЕ НИ СА ОБВИНЕНИ, ЗАЩОТО ЦИГАНЕТАТА СА ЗНАЕЛИ, ЧЕ НИКОЙ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ГО Е ГРИЖА, КАКТО И СТАНА, И ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ СИ СКАЛЪПИХА ОБВИНЕНИЯТА И СЕГА Е КЪСНО ЗА ВСИЧКО. ВСИЧКИ ДРУГИ ВЕДНАГА СИ ИЗТЕГЛИХА ПЕРСОНАЛА, САМО НАШЕТО ПОСОЛСТВО НЕ РЕАГИРА, НИТО ПРЕДУПРЕДИ, НИЩО. А НА ТИЯ, КОИТО ОПЛЮВАТ СЕСТРИТЕ ИМ ПОЖЕЛАВАМ, НЕ, ПРОКЛИНАМ ГИ КАТО ТЯХ ДА ГНИЯТ И ТЕ ПО ЧУЖДИ ЗАНДАНИ И ДА ПРЕЖИВЕЯТ, КАКВОТО ТЕЗИ ЖЕНИ ПРЕЖИВЯХА, А НАЙ-ЯРОСТНИТЕ ГИ ПРОКЛЕВАМ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ НА ДЕЦАТА ИМ! ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ И БОГ ЗАБАВЯ, НО НЕ ЗАБРАВЯ!

Бях в джамахирията през 1985, когато американците ги бомбардираха, мамка им мръсна цигано-муслиманска трябваше още тогава да ги избият. Либийците си завираха к...ве по г...вете и още тогава си биеха хероин като невиждали. СПИН имаше в Либия още тогава - 1985, когато в България беше само кошмар за хипохондрици. Българките са изкупителна жертва, защото арабите знаят, че за 20 доларат българите даваха да им е..т жените и защото знаеха, че никой от България няма да помогне, ако действат бързо. Имаше голямо наводнение в Триполи, апартаментите ни бяха заляти, от всички посолства дойдоха да си приберат хората, само ние като сираци сами се оправяхме, добре че бяха сърбите и шиптарите да ни помогнат, дойде посланика на третия ден уж да види какво е станало и си замина, майка му помашка, забравих му името, беше помак от смолянско, нещо с Ш. ТА ТАКА БРАТЯ, СЕСТРИТЕ НИ СА ОБВИНЕНИ, ЗАЩОТО ЦИГАНЕТАТА СА ЗНАЕЛИ, ЧЕ НИКОЙ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ГО Е ГРИЖА, КАКТО И СТАНА, И ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ СИ СКАЛЪПИХА ОБВИНЕНИЯТА И СЕГА Е КЪСНО ЗА ВСИЧКО. ВСИЧКИ ДРУГИ ВЕДНАГА СИ ИЗТЕГЛИХА ПЕРСОНАЛА, САМО НАШЕТО ПОСОЛСТВО НЕ РЕАГИРА, НИТО ПРЕДУПРЕДИ, НИЩО. А НА ТИЯ, КОИТО ОПЛЮВАТ СЕСТРИТЕ ИМ ПОЖЕЛАВАМ, НЕ, ПРОКЛИНАМ ГИ КАТО ТЯХ ДА ГНИЯТ И ТЕ ПО ЧУЖДИ ЗАНДАНИ И ДА ПРЕЖИВЕЯТ, КАКВОТО ТЕЗИ ЖЕНИ ПРЕЖИВЯХА, А НАЙ-ЯРОСТНИТЕ ГИ ПРОКЛЕВАМ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ НА ДЕЦАТА ИМ! ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ И БОГ ЗАБАВЯ, НО НЕ ЗАБРАВЯ!

а бре хора, онези искат пари, обаче ние сме абслолютно луди да ги даваме... Ако ЕС ги дадат, пак ще си ги вземат от България... Ние сме адски големи идиоти... Погледнете само колко домове за деца има и в какви мизерий тънат там... Вече Х ГОДИНИ се харчат луди пари по адвокати, самолетни билети, прочее и прочее за тези там наши сестри и оня нагъл д-р Здравко... Вместо да си погледнем нашите деца, здравеопазване, болници.... Никой не ги е карал да вървят там... тука не става въпрос само някой да се застъпва... либийците искат адски много пари... всички заблудени българи сме готови да ги дадем от хуманност и за нашите сестри... като са наши защо не си плащат данъците в БГ... защо не работят в БГ.... А ние наринахме, нариваме и ще продължим да нариваме едни луди пари, вместо да си оправим нашите сиропиталища и болници.... Баси тъпото племе сме...

Доказа се научно във водещи списания че са невинни. Например МScience in Libya. Evidence overruled: medics on death row. In Science. 2005 Apr 8;308(5719):184-5 съответните цитати ... въобще като че ли има научен консенсус че са невинни. Науката над политиката!

Търгашеството е измислено от Западната правна система, там се плаща за загубен живот, след като могат да осъдят един либиец да плати по 10 млн$ на роднини на загинал, нормално е да се оцени и живота на едно макар либийско дете на същата цена. Освен това Западната съдебна система по-това отношение е много грозна и примитивна. Например за правонарушение по-един и същи казус Съдът по правата в Страсбург оценява моралните щети в зависомст дали си от бедна държава или богата, ако си българин например ти се полагат 1000 евро, но ако си немец 100 000 дори и повече, ако съответната държава примерно те задържала неправомерно, не дай си боже ако те е обила, тогава обещетенията на роднините ще се различават хиляда пъти. В билията също не пише за подобно търгашество, но римския съд върхо, който се е изградила Западаната съдебна система го позволява.

Ако в БГ имаше 400-500 заразени със спин деца, примерно в детското отделение на някоя болница и в тази болница са работели либийски сестри и доктори, как според вас щяхме да постъпим? Човешката природа е таква, че винаги се търси изкупителна жертва, особенно когато става дума за детски живот. Казвате, че либийците са свине и че либийското правосъдие е .......... , обаче забрявяте, че правосъдието е относително и субективно навсякъде. Интересно какво решение би взел български съд за обвинени либийски лекари и сестри, ако отвън пред съда има няколкостотин родители и роднини на умрели от СПИН български деца. Иначе това търгашество е позорно и е срам за хората които изповядват исляма. Ако има такива указания в Корана - то това според мен е печатна грешка.

Има нещо гнило тука... Ашраф е човекът, възоснова на чийто показания осъдиха 5-те сестри илои каквито там са били! Вместо да го разнищят, нашите политици му дават БГ гражданство тихомълком! Интересно възоснова на какво? затуй че е признал оргиите с Кристияна и Нася ли? То по тоя параграф половината Либия може да се окаже с БГ гражданство, като се има предвид колко са работливи всички българки там...

Четох в един вестник, че са невинни. Никоя не познавам, ама щом медиите твърдят, че са невинни, значи е така. Същото важи и за тези които са виновни.

Каква истина искаш да чуеш. И какво като Здравко не е практикувал Това прави ли го виновен. А Ашраф, а сестрите. На теб май ти се иска да са виновни, да да се изкефиш.

А така бай Стояне, прав си.

Лъсна най-после алчната същност на манталитета на либийците.Както винаги става дума за пари,пари и пак пари!После иди и вярвай ,че ги е еня за заразените деца.

Никакви пари, никакви компенсации за тия търгаши. И това не трябва да е мое мнение, а на Калфин. Осем години ни занимават със съдбата на 6 човека, а през това време стотици хиляди неизвестни си отидоха от този свят заради тъпата им антинародна политика. На всички е ясно, че сестрите ни са невинни. Да ги пускат. Дори и да са заразили децата, то е било без замисъл и несъзнателно. В нито една болница сестрите не отговарят за качеството на кръвтта, която преливат или за ваксините, които поставят. Щом им трябват виновни- да си ги търсят. И да пускат нашите. Никакви преговори с тях. Да пращат 10 самолета с бръснещ полет над палатката на Кадафи и проблема ще се реши още на следващия ден.

как не ви е срам, това само българите могат да си оплюват собствените, тези хора толкова години вече страдат в либийският затвор заради това, че българските политици ги е страх да кажат НЕ, и да се застъпят за българите, не знам дали има държава, която така се държи с народа си

Абе тия ц... се пазарят за пари, а не за хора

Версии много ! А една от тях е че претенциите на либийците не са съвсем без основание. Някой чувал ли е че д-р Здравко не бил практикувал от 20 години, а работел като строител в Либия ? А че Ашраф не бил лекар а само клиничен лаборант ? А че същият Ашраф енатурализиран либииец от 16 години ? А че не всички медицински сестри са работили като такива ... т.е. едната е била нещо като секретарка в регионалното министерство на здравеопазването ? А че заразената кръв била дошла от Австрия, не без наша помощ ?? версии много ..... не съм убеде обаче че знаем истината !!!.....т.е. не ни я казват

Ако Кадафи не им плащаше за всяко родено либийче нямаше да ги цвъкат по толкова.Те дори не знаят имената на всичките си деца.Страдат единствено майките им-мъжете там нямат такива чувства.

Не разбирам защо ако медиците ни са невинни, трябва да има споразумение!!!! Значи са виновни!!! И след като ЕС води преговори с Кадафи, значи все едно индиректно казват: А бе има едни български медици там, дето са заразили 400-500 деца, но нали вече са еврочленове ще дадем Меграхи и малко парички и ще оправим работата И на това Мин. Калфин казва добро развитие на нещата. Истината обаче е една: 1. Ако са невинни - ЕС трябва високо да каже на Кадафи - БГ сестрите са невинни и ти в срок от 1 седмица трябва да ги пуснеш. Ако не го направиш Либия ще бъде осъдена и съдебно решение ще бъде приведено в сила със сила; 2.Да, те са виновни, но ние ще ги откупим с пари. Това е всъщност и каквото те правят в момента. Защо ние трябва да даваме пари за този фонд!!! Ако наистина БГ медиците са невинни ние имаме толкова основание да внасяме пари по този фонд, колкото и Танганайка например. Имам чувството, че нашите политици увъртат. Комунягите в т.ч. и Комуниста цар използват вече седем години това дело да печелят избори, надъхват всичките си нискочели избиратели, че виновни са Костов и Стоянов и Михайлова, а според мен истината не е такава въобще.

Тук става въпрос за кръвни банки, предоставяни като помощ от ЕС за Либия, именно от тези банки е тръгнала заразата, представети си ако тази помощ беше дошла в България?. Затова и ЕС са заинтерасовани да го уредят този въпрос, така, че ще се плати такава цена каквато им поискат.

ако платят сега, да се готвят за следващите заложници, мен ако питате те сами са ги заразили за да могат да изнудват, това нон-стоп се случва, малко ли филми са направили хората на тая тема, на маймуни ни превърнаха с тая работа, милиони деца умират всяка година и на никой не му пука, дори 1 долар не дават, а тия са пълни с нефт и от най-бедните искат да откраднат, 1 стотинка не трябва да се дава, всяка стотинка ще е едно умряло дете в България повече

nai dobre edna eskadrila da im pratiat, no za sajalenie dosta biznes interesi sa prepleteni v libia........

Ей мръсни в червата тич либийци. Хем парите искат да вземат, хем и присъди да има. Фарса им е абсолютно прозрачен.

Ne im davaite nishto! 4e savsem s prazni race da ostanat! Puk na6ite medici 6te stanat mu4enici!

Моля, припомнете ми, колко платиха на родителите на загиналите деца в р.Лим? Вярно, че човешкият живот , особено детския, е безценен, но това са нови 400 милионера в Либия, за сметка на ЕС и БГ. Моля , също, пишешщите във форума мюсюлмани да ми отговорят, на това ли учи Корана?

Ей, затова не харесвам арабите. За тях няма нищо свято и всичко могат да продадат или да купят, дори и децата си. Единственото, което ги интересува е ЦЕНАТА.

Супер, ще си има какво да дъвчем още месеци, вместо да се сетим, че тънем в мизерия и да помислим за нашите родители, нас и децата ни... Пък за разнообразие ще има и по някоя катастрофа да обсъждаме, нови риалити предавания ще има....ЕХ, ЖИВОТ!!! Интересно румънците с колко още години ще ни изпреварят, или ние вече с Руанда се съредноваваме :))) НЕ СТЕ САМИ - ВСИЧКИ СМЕ ОВЦИ!!!

ЕДНА ОТ ВЕРСИИТЕ ЗА СПИН ЧЕ Е БИОЛОГИЧЕСКО ОРЪЖИЕ.ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ВИРУСА НА СПИН ИНФЕКЦИЯТА ТРЯБВА ДА ПРОЧИСТВА СВЕТА ЗА ДА НАМАЛЯВА НАСЕЛЕНИЕТО. ТАКА ЧЕ ДА ПЛАЩАТ ИЛИ НЕ СМЪРТНОСТТА ЩЕ СЪЩЕСТВУВА И ЩЕ СЕ ТЪРСЯТ ВИНАГИ ВИНОВНИ .А КОЙ Е ВИНОВНИЯ ТОЗИ КОЙТО Е ИЗПУСНАЛ ВИРУСА ОТ СЕКРЕТ ЛАБОРАТОРИЯТА ОТ РОДА НА ТАЗИ ВЪВ ФОРД ДЕТРИК В USA.

mama im m...,to zelia im grad ne struva 10 miliona,te na dete iskat

za nqkoi ne6ta 4ovek trqbva da se brukne-taka i taka hranim politicite ami pone da ni naso4at danucite kum spasqvane na bulgarkite

Мисля, че човек трябва да е много извратен, за да твърди в този случай, че либийците си продават децата или искат да ги изтъргуват. Тук става дума за ОБЕЗЩЕТЕНИЕ. Тоест не родителите са предложили да им бъдат заразени децата срещу заплащане, а обвинените (справедливо или не) и за момента осъдени на смърт се молят да бъдат пощадени срещу пари. И либийците показват де факто снизхождение, като изобщо се съгласяват да коментират случая. Не забравяйте, че в случай на споразумение, медиците няма да бъдат освободени, а ще трябва да излежават присъдите си в български затвор. Откъдето, ако бъдат освободени предсрочно, ще означава България да си плюе на честната дума и да не зачете официално междудържавно споразумение. Единственото решение е или да се обявят за невинни или да се признаят доказателствата на обвинението и оттам нататъка да се прекратят всякакви спекулации по темата. Изказвания от сорта аз вярвам, че са невинни или обратно са несериозни. Има значение какво казва съдът. Във всеки случай това е частен казус и не е редно да се плащат държавни пари за евентуалните грешки на частни лица, колкото и да е незавидна съдбата им.

Както се казваше в стария вицдавали сме и пак ще дадем.Колко му е?!Няма да ни е за първи път, нито за последен!