Сгради-паметници на културата се рушат

Десетки недвижимите паметници на културата в Русе са застрашени от увреждане или разрушаване, тъй като са изоставени от собствениците.

Обратно в новината

Коментари - Сгради-паметници на културата се рушат | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само да вметна, като собственик на такава сграда, че когато реших да я стегна и боядисам се надигна цялото бюрократично войнство да ми иска такси документи и процедури за едно просто боядисване в същия цвят. Така че не е само до пари въпроса, а до тежка бюрокрация от страна на "Паметниците", които освен че не помагат много пречат.

И още нещо... Що за глупак реши, че реновирането на сградите по централната улица, трябва да се извърши с пребоядистване в ярко жълто, ярго розово, ярко зелено и други подобни шукаритетни изпълнение??? Какви са тия малоумници??? Как може такова безобразно творение да се разрешава??? Като ще се боядиства, това да се направи в един тон, а не все с каквото там е останало в склада на Оргахим или Мегахим???

Като кореняк русчуклия ще ти кажа : селяндурите, които през петдесетте години надойдоха на тълпи в града и го превърнаха в един маловажен град. Накой или някоИ , си бяха позволили точно тогава и окачиха на протегнатата ръка на статуята на Паметника на свободата висяща лампа с голям плафон, която вечер светеше, незнайно за какво и незнайно на кого!!!

Много от собствениците на сгради паметници на културата действително не могат да се разберат между сънаследниците и затова сградите им стоят неуправени. Други пък, които имат магазини разни русенски тарикати ги работят и им вземат наемите, като нищо не правят за поддръжката на самата сграда.

Решението е ама много простичко...като не можеш да го стопанисваш, след 2рото предупреждение ти се взима имота и готово. Продава се на публичен търг, докато не се купи, като всеки път цената се намаля драстично. Условието да бъде сградата да се реновира в оригиналния и вид отвън. Просто, ясно и кратко....ама от това май изгода няма да имат пиявиците???

Истината е че хората нямат пари!Ако имаха щяха да си стегнат имотите.В обрулената ни корумпирана държави чка е така.А ако имат пари хич да не правят големи ремонти ,а една боица и да поддържат да не се руши!Направят ли голям ремонт обновят и осъвременят ли сградата си,ще патят много.Аз преди години имах спестени пари,преди кризата и си ремонтирах сградата която е паметник на културата.Новата ми данъчна оценка скочи доста което е нормално понеже е правена 2007г.когато имотите бяха най скъпи.,през2008г.въпреки че удари кризата и имотите паднаха вдигнаха двойно данъчните оценки,после и промилите за такса смет .И здравей,такса смет 3000лв.Малко по късно по времето на малката пица Дянков ми дойдоха и данъчни да видят откъде имам пари да ремонтирам и да възстановявам рухналата къщурка.Та оттогава само проблеми,за какво да си обновяваме сградите като нищо добро не ни чака.Красива България помагаше за ремонти на паметници на културата,но там няма да ви обърнат внимание ако сте честен човек!!!

Проблемът не само в Русе, той е например и в София. Няколко съсобственика не могат да се разберат и оставят сградата на произвола на съдбата.

Май месец най-сетне се наканих и отидох за 3 дни в Русе....да видя архитектурата и да усетя духа на града. Наистина една част от старите сградите са тотално занемарени. Сякаш някога хората са избягали и никога не са се върнали. Жалко. Да не говорим, че много от сградите-паметници са накичени с рекламни пана и табели на магазини. Срамота

Важното е, че общинарите ще ритат мачле в Унгария. За там е важно да има пари.

... и за поредната смяна на плочките.

Хора,плочките ги сменят по програма не ги ли усвоим само губим.Спечелили сме евро пари да се възползваме за града.Друг е въпроса как се изпълнява и колко време ще дишаме прахта и газим калта,по проект две години.За смяна на плочки е просто подигравка.

Ти да не искаш общината да им плаща ремонта? Това са реститути, кой им е виновен, че сметките им не са излезли. Но за плочките е вярно.................

Основните рушащи се сгради са на "известни"недосегаеми собственици:напр:Дунавски вълни на Тим/преди на Калчев/;д-во България/старата полиция/на Кюлев +Община Русе и т.н.Не реститути-само велики бг.VIP.Затова и кмета не предприема мерки...само приказки