С годишната ни заплата купуваме 7 кв. м жилище

Средното ни възнаграждение за година - около 9475 лв., стига да си купим само 7 квадрата жилище в столицата, сочат изчисления на „Монитор”.

Обратно в новината

Коментари - С годишната ни заплата купуваме 7 кв. м жилище | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако се спестява от заплати на журналисти в Монитор, Дир БГ и т.н., които на лош български език ни поднасят ненужна информация, а самите журналисти ги пратят да вършат нещо полезно (напр. да си копат в родното село), то средната заплата ще се увеличи и ще си купуваме повече жилища.

по важно е че с тези пари едвам оцеляваме - вие за имот говорите

Аз със спестеното от заплатата ми тук в Холандия, си купих апартамент! Казвам го за сравнението, не за друго!

Ние знаем че сме зле, стига с тези статистики,по добре помислети нещо за народа....

Който е писал тази статия дори не може да смята правилно. Защо си смучете от пръстите тези тъпотии ? Бездарни некадърни хора наричащи себе си журналисти.

Изобщо не е интересно колко квадрата може да си купи един белгиец в София. По-интересното е колко може да си купи в Брюксел. Или колко може да си купи един французин в Париж. А с 30,000 евро в Париж може да си купиш около три квадратни метра! Така че българите не са толкова зле откъм цени на жилищата и съответните доходи.

ЗА ТОВА ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙЦИ, СИ СЧУПИХА КРАКАТА ДА ТИЧАТ КЪМ СОФИЯ И ДА КУПУВАТ ЖИЛИЩЕ, ДА НЕ ВЯРВАШ

Пълни глупости!! Само в Булгаристан за една соц. панелка от 64м2 струвала на времето 5 600 лв--сега се "продава" за 38-40 000 Евро?!?!?Наистина само глупак би си дал парите за жилиже в София/освен ако не е ново строитерство- и то по стандарт/!!!!

Аз пък не бих си купил ново строителство, защото масово то е по-некачествено и от панелката, която плюеш - още на първата година покривите текат, падат мазилки и т.н - все редовни случай от хора, с които общувам. Отделно от това, новото строителство си купуваш 70 кв. м, а получаваш в най-добрия слуачай 50 кв.м. ...Така че - новото строителство като цяло не ми го хвали, навярно има и качествено строителство, но със сигурност не е масовият случай.

То пък новото е един СТАНДАРТ. Много разбираш от строителство!

Изчисленията на Монитор изчислявали, изчислявали и сбъркали. Ако белгиец с 38 500 евро (75 хил лв) може да си купи 85 квадрата жилище, то същата сума се покрива от 75 000/9475 = 7,92 годишни заплати. Или 10,7 кв. м.В същото време с 9475 могат да се купят само 7 кв. м. Да не би да има отстъпка за количества?

Това е една напълно безсмислена статистика. Какво като приравнят годишния доход към цената на жилищата? Нали трябва да живееш с тия пари през годината. Ако нямаш някакви спестявания или алтернативни доходи, какъв апартамент, какви пет лева?!

Извинявам се, но това е супер странна и неподходяща статистика... Кой ги измисля тези глупости?!

Е какво пишат с белгийска заплата колко квадрата в София може да се купят? Да сравняват покупателната способност според мястото на възникване на дохода (бг доходи - бг разходи и белгийски доходи с белгийски разходи), а не с колко квадрата в Зимбабве можеш да купиш. То и заплата от 1000 лв. за работещ в Карлово е сериозна, но там и квадратният метър не е 800 евро.

Дир, моля проверете си числата или логиката: 38 568 евро белгиец - 85 квадрата 50 772 евро люксембуржоа - 72,5 квадрата. Или дискриминираме хората според националност или квадратья мьи ии ногу пу-гулям ут квадратья тьи.

Този доход е бруто, а сега извадете данъците,яденето,тока,водата и другите нужди за оцеляване и пак я напишете същата статия, да видим дали можеш да си купиш някой гълабарник ако 200 години спестяваш а?

Живеем просто страхотно... Реално можем да си купим 3-4 кв. м., защото половината от тези пари, да не кажа и повече, отиват за купуването на храна.

Белгиецът можел да си купи апартамент у нас , германецът можел и всеки който иска ще си купи, ама те просто имат пари, а не се луди да си купуват в софия

А междувременно с една средна целогодишна заплата българина може да си купи цяла къща с двор 10 декара, но в село Сусурлево. И моята статистика е също толкова полезна колкото и тази на дир....

Средната заплата на софиянеца е по - голяма. Някъде 1100 лева месечно и това пражи някъде към 13200 лежа. Едно семейство не може да плаща половин доход за жилище. Да кажем 25 % от две средни заплати 6600 лева. Като за начало , може да си купи гарсониера 30 квадрата в Перник или някой краен квартал на Sофия за 500 евро квадратния метъри да кажем на изпластта 7 години с лихвите. след това по същата шема, продавайки гарсониерата след още 7 години има сообствено жилище 60 квадрата. След още 7 години пак по същия начин 90 квадрата. 90 квадрата по 500 евро са 45 000 евро , продава го и купува в софия двустаен 65 квадрата 700 евро квадрата. Или за двадесет години живее в непрекъснато увеличаващо се жилище за 25 % от дохода си преди да си купи жилище в София. 25 % изглежда много но ако се приспадне наема, който иначе ще се плаща, ще е някъде около 10 % или дори по - малко. Ако сравним със социализма , без връзки чакаш 20 години и трупаш лихвоточки, плащайки наем. Е по лесния начин е да отидеш на гурбет нqкъде в европа и да събереш пари и да купиш в Софиq или другаде в Българиq. Та това обяснява тези хипотетичнис сметкi, които се правят в статията. При статистически сметки не бива да се забравя лафа на Марк Твен . Че имало малка лъжа , голяма лъжа и статистика

Аз съм от Сф, но средната заплата не е 1100лв, а разходите са повече, отколкото в други градове. Хайде бе, дайте ми ги тези 7кв. м. Искам си ги. Ако може, без да се налага 5 години да карам на абсолютна фотосинтеза. :)

Ако вашата заплата е 500 лева и тази на жена ви също 500 лева и тази на комшията 500 лева и на неговата жена 500 лева и на шефа жи 3500 лева, това прави за 5 души 5500 лева делено на 5 1100 лева. Какво ви притеснява? Нима мислите , че статистиците лъжат?

В Софияя масово се дават заплати от порядъка на 500-700лв и това за квалифицирана работа

Къде е тази София, защото аз не познавам милионери, но и хора със заплата като тези, които ти споменаваш не познавам! Под 1000 лв заплата е рядкост вече тук за образован човек.

средна цена на квадрат във франкфурт, германия- 5000евр. средна заплата в германия-2000евр. не всичко е толкова розово на запад както ни изглежда!

Тука искаме да си мрънкаме че сме най-зле, стига с тия факти, че само ни разваляш кефа.

Цената на жилището зависи какво е и къде е. Някой суперлукс у центъра на София и у нас е на цена 2000 евро квадрата. Ма... Ся няма да му намираме кусур при заплата от 600 лв я! Купуваме веднага.

Ами с 600 лв. заплата няма да си купиш супер лукс жилище, просто е. Не е речено, че всички софиянци трябва да живеят около Докторската градинка.

.....и през това време караме на фотосинтеза!

Докато има хора дето се занимават да правят такива абсолютно безмислени съпоставки и да си губят времето с глупости и 1 кв. няма да може да купи Българина. Вземете да си инвестирате времето в нещо дето ще донесе поне малко печалба.

burborko

Доста некоректни съпоставки. Всички знаем че българските доходи са най-ниски. Въпроса е колко квадратни метра може да купу Грък в Атина със средната за страната заплата. Румънец в Букурещ, или пък белгиец в Брюксел

С нашите "работодатели" и предлаганите 500-700 лв заплати, мани недей!

Да, ако си цвете и фотосинтезираш може и да си купиш 7 кв.м., то и без тва други разходи няма българина...