Учителите да чакат достойни доходи ”между празниците”

На връх 24 май освен празнични прояви в някои градове на страната учители проведоха протести с искания за по-високи заплати.

Обратно в новината

Коментари - Учителите да чакат достойни доходи ”между празниците” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Учителите трябва да станат държавни служители,с над 1000лв заплати, да се явяват периодично на изпитни тестове за проверка на знания, информираност интелигентност.Има много невротизирани учители,неподходящи за професията.Трябва и психотестове.Да има по дълго работно време в училище, много по строги изисквания, проверки, но много по висока заплата.Защо учител по математика трябва да знае два чужди езика...глупости.

Защо се допуска едни учители да си докарват по 80 лв месечно от лекторски часове, а за други изобщо няма.Това е несправедливо Министерството да промени нормативите след като намаляха часовете и да се даде възможност на всеки учител да има допълнителни часове-било ЗИП, СИП/сега ги определят директорите..../

Колко сте жалки колеги.Празник е.

disciplinata v u4ili6tata e pod vsqkakva kritika za6toto kulturaTA NA BULGARITE E POD VSQKAKVA KRITIKA KATO CQLO -NE MISLQ 4E TRQBVA DA OBVINQVAME U4ITELITE ZA TOVA VARNENEC-zaplatite v BG sa mnogo niski vseki zaslujava uveli4enie i u4itelite razbira se-sta4kuvaite borete se vsi4ki a ne da zlobeete na kogo mu vdignali zaplatata

За шофьорите има пари за по- високи заплати! А за учителите?

Честит празник на всички учители, ученици, българи! Аз все още съм учител, но едва ли ще продължа да бъда. Не мога да разбера защо обществото е така отрицателно настроено към учителите. Хора, не обичате ли децата си? Когато сте в магазина не се замисляте, че за по-хубава стока се плаща повече, нали? Защо смятате, че вашите деца трябва да се обучават на европейско ниво, а да не се плаща за това по европейски? Всяко нещо си има цена. Не знам защо все се повтаря за половин работен ден, за големи отпуски и т.н. Едва ли някой родител ще е съгласен детето му да се обучава от човек, който не отделя време за подготовка, а всяка година повтаря само това, което си спомня от предходната. Нали искате да сме на ниво и в крак с времето! Работя като учител, защото исках, но виждам, че не си струва. Няколко години работих като счетоводител и бях добра. За това не съм съгласна, че учителите работят като такива, защото не могат нищо друго. Преди работех много по-малко за много повече пари. Сега, за да мога да преживявам работя допълнително (не давам уроци) и нямам нито минутка свободна. Ставам в 5, лягам след 12 вечер, нямам личен живот и почивни дни (работя, когато вие почивате). Всяка година подавам данъчна декларация и си плащам данъците. Тази година 4 колеги напуснаха училището, в което работя и са доволни от работата си в сфери извън образованието. Убедена съм, че почти всеки учител ще си намери работа в друга сфера и ще се справи добре. Ние не сме некадърници. Просто държавата и обществото не ни дават нужните условия за по-добра работа. Не е вярно, че няма нужда от учители. Просто не се шуми, че учители по западни езици и информатика почти няма. Дори и в София учителските места са заети в повечето случаи от нередовни учители. Интересно ми е какво ще стане след 2 години, когато според новата програма учениците в 8 клас ще учат само западен език и компютри. Но и аз напускам. Работила съм различни неща, но най-изтощително е да си учител. Мечтая си за времето, когато излизах от офиса и знаех, че съм приключила с работата, а не се прибирах в 17 часа с куп контролни и мисълта за 6-те часа на следващия ден. Помислете колко дълго вие сте в състояние да разговаряте или учите на нещо собствените си едно или две деца? А какво е всеки ден по 6 часа с 25 деца, които в къщи чуват само какви отрепки са преподавателите им? Жалко е за общество, което не е наясно, че най-важна е инвестицията в децата. А всички твърдим, че те са най-скъпото, което имаме...

Кога? Само се сменяте там и лапате готовите пари на данъкоплатеца! Никога няма да гласуваме за вас! Увеличете заплатите на учителите! СРАМОТА !!!

Ние Учителките сме унизени от Вас Политиците!!! Помогнете ни!!! Спечелете гласовете ни!!!

Госпожо Корабова, когато Вие и тези като Вас, разберат, че сами са си виновни за такова заплащане, организират се и поставят на място работодателите си, извоювайки достойно заплащане, според труда - тогава и ще започне да блещука светлинка в дъното на тунела... А учителите недейте закача - нали, за да работите своята професия, за да превеждате от английски (колкото по рано тропнете по масата и получите надбавка по цени, съобразени с преводаческите къщи (е - с нивото на Вашия английски също), толкова по-добре!), някой трябва да ви е предл знанията си... И ако имате претенции, че разбирате от работата си - прогледнете и вижте учителите, които седят зад това! ВСЕКИ УЧИТЕ трябва да получава минимум 1000 лева, а добрите и най-добрите в професията - и отгоре! Лично аз считам себе си за доста кадърен инженер, обезпечен съм повече от добре, но съм безкрайно благодарен на всички свои преподаватели - начални, в ОТЕА Киров, във ВМЕИ за това, което са ми дали! Поклон и успех в борбата за достойно заплащане на тях, а на Вас госпожо Корабова - кураж, за да потърсите правата си!

prava ste...ako skoro ne se napravi ne6to mladite kadarni y4iteli 6te postapiat kato vas...az ve4e go napravix i ne sam ve4e y4itelka...a mi be6e prizvanie...no sredstvata ne stigaxa za da se 4yvstvam kato 4ovek i da osigyria na decata si elementarni ne6ta...zatova smiatam 4e i drygi rabotlivi mladi zavar6ili i rabotili ve4e kato y4iteli 6te potarsiat drygi perspektivi s po-dobro zapla6tane za sajalenie...a ot tova gybim vsi4ki nie...decata ni ... vsi4ki

Политиката е такава: на България е отреден задният двор на Европа. Заплатите на учителите трябва да са ниски, те да не могат да обучават качествено учениците си, да расте неграмотно поколение, което да даде белите роби на Европа.

Чета коментарите и ми става страшно-от безМИСЛЕНЕТО, ниския морал и незаинтересоваността на обществото към съдбата на нашите деца. Ниеедва ли не разчитаме само на учителя да ни ги възпитава, а ние къде сме?

ЧЕСТИТ НИ 24 МАЙ! КАКВО ДА КАЖА АЗ МЕД. СЕСТРА СЪС 38 ГОД. СТАЖ И С ЗАПЛАТА 232 ЛВ.

Да,наистина, след толкова помия,която се излива с повод и без повод по даскалите,най-по и аз взех решение.Завършила съм с отличие висшето си образование,и то не какво да е-не някаква си проста педагогика.10 години работих като учителка,тъй като мислех,че така ще имам повече свободно време за отглеждане на децата си,а и обичам работата си.Но ако знаех в какво блато ще затъна,никога нямаше да го направя!Забелязала съм,че по учителите плюят основно хора,които не могат да се справят със собствените си деца и им е по-лесно да прехвърлят вината другиму.Но както и да е-благодаря на всички плюещи по родния учител.Вие ми помогнахте да разбера,че оправия в този бранш няма/както по заплащане,така и по отношение/.За една година в моето училище напуснаха 4 преподавателя-наисти кадърни млади хора,с по 2-3 специалности.Е,аз не съм вече толкова млада,но също взех своето решение.Тежко и горко на българското училище-и то не толкова заради заплащането,а заради отношението към него.

учителите не заслужават по-високи заплати.

Bravo realist. Vnuka ti obache ne moje da se vpishe v BG realnostta. Tuk se proizvejdat kadri za maslinenite plantacii v Greece, portokalovite poleta i stroitelstvoto v Spain, boklucite na UK. Nikoj ne tyrsi dori i osnovno obrazovanie ot tiah. Tyrsi se evtina rabotna ryka. Nie sme dyrjava specializirana v proizvodstvoto na slugi. Genno ni e zalojeno stadnoto chuvstvo. Poslednite izbori go dokazaha za poreden pyt.

ЗА КАКВО СА ИМ НА УЧИТЕЛИТЕ ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ?! ПОГЛЕДНЕТЕ НА КАКВО НИВО Е ОБРАЗОВАНИЕТО, КОЛКО ЧЕСТО ОТСЪСТВАТ ОТ ЧАСОВЕ? ДИСЦИПЛИНАТА В УЧИЛИЩАТА Е ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА, ПРОВАЛИХА БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА НИ, ПОГЛЕДНАТО РЕАЛНО НА 100 УЧИЛИЩА СЕ ПАДАТ 10 ЧИТАВИ! БЪЛГАРИЯ Е ПРОПАДНАЛА ДЪРЖАВА, ПОТЪРПЕВШИ СМЕ ВСИЧКИ

Ама стига вече с тези учители-не са се преработили толкоз!Имат най-големите отпуски, още толкова ваканции, ходят за по няколко часа в училище, какво се жалват толкова..... Аз съм музеен работник-работим всяка събота и неделя, намаме право на ленти отпуски, превеждам на и от английски без да ми се плаща-заплатата ми няма и 200 лева! Скъпи учители, това е дереджето в държавата!Има и много по зле от вашите заплати по 370 лв.

Много ми е интересно накъде е тръгнал народът наш възродени начело с такива светли личности като тези,които пишат тук?И за слепите е ясно,че те не обичат нито професията си,нито децата,а родителите са най-големият им враг/след ватманите и шофьорите,разбира се/.Единствен повод за гордост и самочувствие на просветителите ни са дипломите им за висше образование /сякаш само те в България имат такива/. Дълбоко се съмнявам,че таквито и да са суми ще променят манталитета и резултатите от работата на тези комплексари/меко казано/.И как един не се сети да честити празника и на учениците,нали 24 май не е ден на учителя,а на писмеността и културата? И като си помисля,че Дядо Вазов е бил министър на просвещението, се чудя да плача ли или да се смея?

Ако учителите и лекарите не получават достойно заплащане, значи са застрашени основите на обществото. Това е очевидно. Политиците трябва да вземат решение.

Много ми е странно,когато се изказват хора по някакъв въпрос, а нямат и представа по него.1)Учителят не може да ползва отпуск през учебно време,а на вирусите които сме изложени цяла зима не искам да коментирам.Това относно болничните. 2)Имам 2 специалности от СУ-едната завършена с 5.45,а другата-с 6,предавам предмет на англ. език,имам компютър в кабинета си и го използвам доста успешно в уч. процес. 3)Тий като съм и класна излизам в отпуск не по-рано от 15 юли до 1 септември,тъй като се пишат лични дела,които са важни за дипломите.За разговорите с родителите от 8,а понякога до 22ч.,което е ангажимент не коментирам. 4)За всичко това вземам 295лв.-гордея се с професията се,децата и родителите ме уважават,можех да роботя и секретарка или нещо друго, но обичам децата.

AZ iskam da kaja 4e napalno sa4ustvam na vsi4ki da protestirat za po visoki zaplati! IMA MNOGO PARI V TAZI DARJAVA I VSI4KI GI VIJDAME OBA4E KADE SA-BG NE E BEDNA DARJAVA ---PROSTO PARITE SA V ONEIA DETO SI GO ZALUJAVAT DA GI GRAMNAT!!!! staroto lavje ne umira--shtom tolkova godini sa ni grabili taia maika I oshte ima kakvo da se grabi ---pravete smetka. vsichki go vijdame i to navsiakade

Драги учители!Като сте толкова интелигентни ,не разбрахте ли ,че няма да ви увеличат заплатите?И да ви ги увеличат, пак ще сте си същите . Защо такива високообразовани и всестранноразвити личности като вас пропиляват талантите си сред отвратителните ученици и гадните им родители?Оставете ги тия аналфабети и профани да тънат в невежество!В Оксфорд и в Харвард само вас чакат!

Добре би било за празника г-н министъра на образованието да подари на славните ни учители по един правописен речник на българския книжовен език.Щом учител с 24 годишен стаж пише стръГче цвете /т. нар. Юлия Станева/,за какво да говорим?Че и се вижда и малък подарък! Сигурно е заслужила МерцедеЗ S класа или ЯгОар?

A... i samo mejgo grugoto: moya kolejka /uchitelka/e onazi velichava balgarska jena,koyato predi 3 cedmici dari organite na deteto si za transplantaciya.Gord se , che ya poznavam!

Много ми е интересно всичките тези Станишковци,Овчовци, и всякаква друга измет от министерства,парламе агенции и други институции ,кой ги е учил?Дарт Вейдър ли?Или вие,всеотдайни наши просветители?Маджо и Маргините на чия образователна система са продукт? Берете сега плодовете на труда си! Честит празник и да ви е сладсо!

Върнах се от ресторант, моят мъж ме заведе. Нека ви кажа истината. Ако с тези заплати чакате някой да хване Мойсей за шлифера се лъжете. ВСИЧКИ кадърни млади хора се изнассят от сферата на образованието. ЗАплатите трябва да станат поне 1000 лева за да останат кадърните хора в тази сфера. Вашите деца ги учат недоучки с 3.2.-3.50 успех от следването и това е в добрия случай. Учителските местат рябва да се запълнят и ако няма редовни кандидати се запълват с каквото има/ чети каквото падне/ с неопределен образователен ценз. Вашите деца са в училище, моите отдавна се изучиха и са в Германия и Канада. Внукът на сестра ми го даваме на частно училище с 2800Е годишна такса. Колко от вас отворковци ще си плати това? Замислете се стотинка не давате в училище, не си гледате децат, 60% от родителите не се интересуват за децата си, откупуват се от тях Според финансовите си възможности разбира се. На какво учите децата си, как ги възпитавате? Пиете и ядете вечер като за последно и децата привиквате да си пийнат и изпушат цигарка. После защо са невъзпитани. Аз не съм длъжна да ви ги възпитавам, защото не мога да ги иззема от вас и да ги отглеждам отделно. Вашите деца имат вашите морални ценности и затова са агресивни. Колкото любов им показвате. толкова и те показват към другите. Медиидте нагнетяват напрежение непрекъснато, работят на принципа Новина е само лошата новина. Е, думите са излишни. Искам: 1) Ремонт на училищата. 2) Ново оборудване за кабинетите. 3) Безплатни учебници и тетрадки за учениците до 8 клас. 4) Безплатни закуски за всички ученици в училище. 5) Заплатите на учителите да започват от 1000 лева, на непедагогическия персонал да се повишат с 30%. 6) Промяна на законодателството в частта за родителските права, а именно: Който родител не се грижи за детето си повече от 6 месеца да му се отнемат родителските права и да може да се осиновява. Да не може да се оставя дете в Дом Майка и дете и да се запазват родителските права. Циганите да се задължават да пращат децата си на училище, в противен случай да бъдат глобявани, а за системни глоби да има ефективни присъди. Не сте наясно колко много цигански деца не са обхванати от системата на образованието. Сега ви е смешно, но това са потенциалния контингент на всичко полицейски служби и ВИЕ ще ги издържате до дупка. Ако не се социализират и образоват ромите, турците и помаците дупе да ви е яко да ги изхранвате и им се подмазвате по избори!

Бях ученичка и уважавах учителите си - не само аз, но и всичките ми съученици, както и родителите ни. Имам само хубави спомени от училището. Благодаря на тези, които ме направиха грамотен и мислещ човек със самочувствие, градено интелигентно от постигнатите резултати в професията и в живота. Сега нещата са доста по-различни. Защо е така? Учителите не са същите, ще кажат някои. Проблемът, според мен, е, че родителите не са същите. Обществото ни като цяло се изроди. На преден план излезе чалго-мутренската култура и манталитет. Простотията властва навсякъде, а учителите ги натириха към дъното на обществото и като заплащане, и като отношение. Сега те са: оная тъпа даскалица и оня нещастник даскала. Детето не е нито тъпо, нито мързеливо, виновни са гадните даскаля, че не учи. Пък и за всичко, за което става в училището и извън него... Ама искали даскалите и да не мизерстват! Айде де! Марш в ъгъла и трай! Налягай си парцалките и яж тебешир, стига ти! И без това само 6 часа отрочетата ни издевателстват над тебе, че и лятната ваканция те оставят намира! Децата попиват единствено презрителното отношение на полуграмотните си, заинтересовани единствено от далавери родители. Кумири са Деси и Азис, нищо, че не знаят нито как се пишат, нито какво означават елементарни думички от родния ни език, да не говорим пък за географските им представи... Грижовните и заможни мами и татковци предпочитат частните училища, но не защото там децата им ще получат по-добро образование , а защото няма да ги тормозят да учат толкова и ще избутат успешно образованието си. Или по-лесният вариант - ще купим диплома на детето и работата ще заспи. Традиционната представа на българина за ценностна система е тотално променена. Докъде ли ще стигнем така? Българинът, просто волю или неволю, ще абдикира от държавата си по един или друг начин и постепенно нацията ни ще се обезличи и изчезне. Може пък и да е за добро :))) Дано се окажа лош пророк, защото тогава и разни ss-овци , и други като петя ще реват с крокодилски сълзи.

ЦИТАТ:мацка (24.05.2007 г. 20:32ч.) Най-малко 1000лева трябва да са учителските заплати. Това са хора с образувание - КРАЙ НА ЦИТАТА. МАЦКЕ, НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН С ТЕБ И МНЕНИЕТО ТИ, НО СЕ НАУЧИ ДА ПИШЕШ НА БЪЛГАРСКИ. Не се пише образУвание, а образОвание....Научи се, по дяволите, щото ми ОБРАЗУВАШ НЕРВИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ ОБРАЗОУВАНИЯ

Уважаеми учители, От Вас си зависи дали ще си заслужите уважението на тези които обучавате и парите, които заслужавате. Голяма част от вас са се превърнали на търговци, които гледат как да изкарат някой лев отгоре, па макар и без много труд. Бъдете честни и си направете самооценка - колко от вас полагат усилия да се самоусъвършенстват и бъдат в крак с времето, да не изглеждат смешни пред учениците си , когата става въпрос за компютър, за нещо прочетено в интернет и т.н. За да искаш, трябва и да даващ.А по-голямата част от вас не са в състояние да предложат нещо повече на обучаемите си. Майка ми беше учителка.Възхищавал и съм се как се готвеше за следващия ден, как искаше да ни привлече вниманието с нещо, което не го пише в учебника.Затова и 80% от нейния клас биваха приемани във ВУЗ, независимо, че бяхме малко градче.Така че всичко от вас си зависи.Има и свестни между вас, но по-голямата част са се превърнали на търговци.Съжалявам!.

Alo, daskalite... vmesto da revete po forumite zapochnete da uchite decata kak se leiat kurshumi, kak se vezat znamena... i otarvete maika Balgaria on TURCI, KOMUNISTI i MONARSI!

Za 4i4omitko: 4i4o,4i4 moje li taka da govori6 za u4itelite bre? Ne te li e sram - o4evidno suvsem si se uvredil ot 4alga i rozdova. Javno lo6o tie prepodavano /spored Karavelov/. Sigurno ne znae6 koj e Karavelov, no znae6 Kamelija kvo e pravile sno6ti, nali... Naj lo6oto e 4e malko sa te bili po glavata.....tvojata uvira 10 min sled paveto....

Всички тези злобни коментари няма да ги има,ако обучението се заплаща.Омръзна ми да ме наричат некадърна,неспособна и пр.неграмотни хора - недоучки.Вместо да плащат за частни уроци,ще си плащат по няколко хиляди евро на срок,ще се съобразяват с изискванията на училището,а то няма да търпи разглезените им и невъзпитани отрочета.

kato chekat pa da rabotjat bachkat chastno, ne sa se pretrudili kato chasove na sedmica a iskat da vzimat mnogo e pa ne stava tova

А бе то че са малко пари малко са. Че образованието е под всяка критика така си е. То повечето от къдърните вече си намериха по-добра и по-добре платена работа. В общи линии учители стават в 70% от случаите хора дето за нищо не стават и никъде другаде няма да ги вземат на работа. Има и свестни ама са малко. Ама за толкова пари толкоз. То и нацията ни е такава проста. То пари има ама и там се краде, просто ви е бедна фантазията как се краде. После заплатите ниски, ами що са ниски щото не стига много до най-ниските етажи, и равът. То не мой един шеф на катедра да си краде по 50к евро за 2 месеца( а ректор на университет прото не ми се мисли или директор на училище направо ме заболява главата) и да има за заплати на учителите.

първо помислете дали заслужавате по високи заплати и тогава пледирайте.та ви е сте най тъпите от висшистете в българия,който не можеше да влезе да учи в някой престижен вуз ставаше учител

Е,това вече е прекалено! Излиза,че за всичко сме виновни ние-ДАСКАЛИТЕ! Клатим си краката,не ни дреме за децата,богатеем от подкупи и почиваме през по-голямата част от годината!Даgе и за учебните програми,с които ни побъркват почти всяка година отгоре и са все по-абсурдни-пак ние си ги измисляме!Ако не беше жалко,щях да се пукна от смях!!!Как може бе,хора!Аз съм учителка от 23 години в малко градче и смея да твърдя,че в града ни няма по-отговорни хора от нас във всяко едно отношение-и в работно,и в извънработно време;и без дежурства не оставяме коридорите;и т.н.,и т.н.За частни уроци тук почти не може да става дума-хората нямат възможности;с изключение на 1-2-ма преподаватели по англиски език,при които тук-таме отиде някое дете.По-скоро сме склонни да се раздаваме дори без заплащане,когато се наложи.А истината е,че като цяло обществото ни боледува и това, за съжаление,се забелязва особено при децата-това не са децата от преди време и само ние си знаем какво ни коства не само да ги обучим,но и да ги възпитаваме-поне полагаме огромни усилия за това.И вечер,в семействата си,често сме неадекватни и изнервени.А относно неграмотностността на децата,за която отново нас обвиняват,искам да попитам министър Вълчев:защo е нужно децата ни от 1-ви клас да учат английски,заради което се намалят часове по български език,математика,музи и т.н.???В България ли живеем или в Америка?Ами обърквацията на децата е ТОТАЛНА!Та нашия еаик е доста сложен,а няма възможност да бъде изучен както трябва!И в крайна сметка става така,че и единият,и другият език се усвояват непълноценно!!!Прост държавата ни е наистина АБСУРДНА и на никго горе не му пука за децата,а и за народа като цяло!!!

вие си оставате неграмотници.справка новините по нова телевиэия.на на эададения въпрос КАКЪВ ПРАЭНИК Е ДНЕС 5 -6 малоумника около 9 клас иэмучаха,че не энаят.е тъпи даскаля-кого учите,на какво го учите и за какво имате щения.да ви го начукам,дебили малоумни

не ви честитя праэника,защото трябва да се праэнува от энаещи и можещи учители.съжелявам ви ,но 95% от пишещите в тоэ форум сте утайки на некадърноста в образователната система.неэависимо от дипломите эа эавършени някакви иэмислени висше в BG

Честит празник, колеги! Всеки мисли, че е достоен да ни качи на позорния стълб. Ние си знаем какво ни струва изборът, който сме направили. Да ни е честит светлият празник !

ami da glasuvat pak za BSP drugiq pyt..

Не ме интересуват високопарните думи за празника. Все още не мога да изпратя детето си на училище спокойно, като се надявам, че нещата там са под контрол. В училището днес има всичко друго, освен контрол. Масово няма дежурни учители. В междучасието край децата няма кьорав даскал. И вечно като стане нещо, даскалите ни чули, ни видяли. Халал да им е отпуската и да им повишат заплатите, ако обаче си гледат работата и човек не изпраща детето си на училище със страх. Докато обаче в училище няма контрол и ред, докато законът, в угода на даскалите, не допуска други форми на обучение освен редовната и училището е задължително, пък неефикасно - това е положението, ще бъда против повишаване заплатите на даскалите. Те си го докарват от частни уроци и подкупи. Зависи кой е родителят. Тия, дето заемат по-ключови работни позиции или направо са си мутри, децата им са най-добре. Даскалите и сега си докарват доходите, като толерират ученици, от чиито родители падат пари.

Учители, не се гневете на мненията, изразени във форумите! Приемете, че това са мнения на хора, незапознани със спецификата на преподавателския труд. За мен са странни изявленията на доц. др Даниел Вълчев, нашия министър на образованието и науката, за разискванията и преговорите относно учителските заплати, които трябва да се водят между празниците(дано да му стигне това време!), както и за високия дух на днешния празник. Питам се има ли нисък дух?! Ненапразно го титулувах в началото, защото е недопустимо хабилитирано лице, още повече в областта на хуманитарните науки, да използува такива паразитни изрази! Не съм филолог, но подобни неточности ме дразнят. Да пожелаем на министър Вълчев да издействува за учителите поне ватмански заплати! Иначе както е тръгнало нищо чудно Ректорът на СУ да изхвърли някой трамваен ватман, който може и да е негов бивш студент!!, и да седне на неговото място!

Най-малко 1000лева трябва да са учителските заплати. Това са хора с образувание, за разлика от неграмотните шофьори. А колкото до това, че те трябва да ви възпитават децата - Това е пълна глупост. За какво сте вие родители?!?! Ами за да ги възпитавате вие, а не чуждите хора.

Посредственото образование и посредствените учители са в държавните училища и в малките села и градове дето преподават такива галфони, учат си материала наравно с учениците. Щом системата позволява, до обед се прави на даскал, после е магазинер, шьофор и въобще занаятчия. За такива неща като методическо и професионално израстване да не говорим, има разни обедиения методически из училищата дета са само на книга. Много от даскалите трябва да се срамуват от това че ядат народните пари. Има и други училища, някои частни, където таксите са много високи, учителските заплати също, изискванията към учители и ученици също много високи. Там ученици се приемат с декларация, че ако не спазват установения ред и дисциплина си отиват веднага, ако успеха им е под 4.00 също си отиват, ако са без вратовръзка биват изгонвани да си я вземат, може и от родния си град, мога да продължавам на толкова стига. Докато я има тая ментелива система, така ще е. Е има и добри и елитни училища, даже и държавни, но не са много на фона на преобладаващата дивотия.