Коментари - Светът взе малка победа над петрола и въглищата | dnes.dir.bg
назад

Светът взе малка победа над петрола и въглищата

След 5-дневни интензивни преговори в Банкок, експерти по климата от над 100 страни постигнаха съгласие за мерките, необходими срещу глобалното затопляне и заявиха, че за целта са необходими около 3% от световните приходи през следващите 20 години.

Обратно в новината

Коментари - Светът взе малка победа над петрола и въглищата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Къде да внесем тези 3%данък? Овчаров, Масларова и компания вече чакат да ги гепят.

Сигурно не знаете ,че съществува теза,която определя,че 80% от населението на Земята е излишно!Прочетах тази статия от Интернет доста отдавна.Тогава това твърдение ми се стори доста ксенофобско сега обаче с течение на времето се убеждавам,че НТР /научно техническата революция/ не води към по-добро човечеството,а може би тъкмо обратното!Особено в държави с компрадорска буржоазия ,в каквато за голямо съжаление се превърна България.

Само се плъзгате по по повърхността на проблема, а той е в самата същност на нашата цивилизация - потреблението, консуматорството и хищническо разхищение на ресурси. Един от най-очевадните примери за прахосничество е модата - всеки държи в гардероба си дрехи годни за носене, но те просто не са модни. А за тях е изразходвано огромно количество ресурс.Ние нямаме друг смисъл на живота, цялата ни философия и битие се основава на това. Огледайте се какви са мечтите и стремежите на хората около вас, какво вие искате от живота? Хубава къща, добре платена работа, хубава кола и пр. все материални мечти. И няма как да живеем в хармония с природата и да задоволяваме този ненаситен ламтеж. За проблемите които тепърва започват се знае от десетилетия, но нищо не се прави. Ние сме тотално зомбирани, наркотизирани потребители и консуматори. В човешката история нещата се повтарят до безкрайност и движещите сили са едни - алчност, жажда за власт и ресурси защото това иска егото. Промяната няма да дойде от нас самите, а чрез естествената саморегулация в природата, чиито закони са железни. Опитайте се от утре да се откажете от любимите си неща и ще разберете за какво говоря - хората не се променят, освен на сила.

Бъдещето е в студения синтез и токамаците. Веднъж след като човечеството го овладее ще има достатъчно чиста енергия за електролизата на водордно гориво и охлаждането му. В добавка водородното гориво си гори пак в двигатели с вътрешно горене ама излиза вода накрая, а водородното гориво се прави от вода и така кръга се затваря. Може и горивни клетки, но мощността е по-малка, а така колите, камионите и багерите пак ще са мощни, ама няма да замърсяват. 12 БМВ-та обиколиха европа с водородно гориво, като свърши водорода превключват на бензин. Вдигат си 205 км/ч без проблем и колите имат същата динамика - освен това производството на колите е близко до сегашното, дори същото. И трябва да се молим до тогава да е останал петрол за да си правим пластмасите, че без тях не знам......... ?!?

Не знам.Гледам по улиците как хората карат колите си ,пушат си и си изхвърлят фасовете през прозореца.Каква защита на природата,какво разделно изхвърляне на отпадъци.Тъжна история.И ако ние се замисляме останалите 5 млн. около нас не ги засяга.Ама хич.

Биогоривото много отдавна е известно в страната.Може би още преди 10 год.се правеха разработки във Варна на двигатели пригодени за растително масло.Такъв двигател беше показан и на Пловгивския панаир.Като гориво може да се използва и рапица,слънчогледово масло.Някои страни вече прилагат такова гориво.

AEC mu e maikata - weche ima koli samo na tok. /ne che i predi e niamalo elektrokari de/ werno ima radioaktiwni otpadaci ama ako widim chak tolkowa goliam zor - kosmosa e shirok she miatame tam dokato go zapalnim :)

Към Лиственица - компетентността ти драга по проблема е нулева

Kakvo znaete vie za petrola, nie v America karame kolite si sus benjin po $3,5 i $4 dolara, nisto ne se e opravilo i otiva na po losho. Dokato gorivoto idva ot thesi Arabski strani nqma da e dobre. Xora idva losho breme i zatoplqne i da my mislim..........

ми да вземат да си спрат колите дебелите американци, а? Те са най-големият консуматор на въглеводородни горива, а не са с най-много население. Погледнете кривата на потребление на енергия в богатите страни и ще разберете, че няма да я пречупят, не им изнася. Що се отнася до биогорива, ветрове и други глупости - забрави. Биогоривото осигурява коефициент около 1.3 (ама в Бразилия примерно) Т.е. за да произведеш 1.3 единици гориво, трябва да изразходваш 1 единица (за трактори, комбайни, преработка и др) И това са само ПРЕКИТЕ разходи на гориво, не се отчита например разходът за торове, за други неща, които трябват за това биогориво. Вятърът, както някой справедливо отбеляза, ту го има, гу го няма, следователно той не може да осигури базата на товаровата диаграма, която сега поемат АЕЦ и ТЕЦ, а във върха се включват ВЕЦ. Ще чакаме да видим какво ще направи онзи голям консорциум в Кадараш, ама след няколко години...

ми да вземат да си спрат колите дебелите американци, а? Те са най-големият консуматор на въглеводородни горива, а не са с най-много население. Погледнете кривата на потребление на енергия в богатите страни и ще разберете, че няма да я пречупят, не им изнася. Що се отнася до биогорива, ветрове и други глупости - забрави. Биогоривото осигурява коефициент около 1.3 (ама в Бразилия примерно) Т.е. за да произведеш 1.3 единици гориво, трябва да изразходваш 1 единица (за трактори, комбайни, преработка и др) И това са само ПРЕКИТЕ разходи на гориво, не се отчита например разходът за торове, за други неща, които трябват за това биогориво. Вятърът, както някой справедливо отбеляза, ту го има, гу го няма, следователно той не може да осигури базата на товаровата диаграма, която сега поемат АЕЦ и ТЕЦ, а във върха се включват ВЕЦ. Ще чакаме да видим какво ще направи онзи голям консорциум в Кадараш, ама след няколко години...

Вълчо единак, и ракийката 40 до 60% е биоетанол, а и тази с по-нисък процент също е етанолово биогориво! Не я разходвайте за двигатели с вътрешно горене, още повече, че това е известно отдавна. Много отдавна и не е никаква новост и никаква първост! Пак ще вдигнете акциза, хей!

Някой от вас знае ли за проектите в тази насока в BG?, тук има доста ентусиасти които се борят с държавата,конюнтурат и тн. - дано само оцелеят докато този отрасъл се превърне в голяма индустрия . Поздрави на всички вас от първия завод за биоетанол в България и Югоизточна Европа

Бобо, не давай съвети, чедо, тия не търсят евтини източници или екологични за енергия, а търсят пари за енергията си да крадат! Не затвориха ли АЕЦ 3 и 4?! А вятърните източници са вятър работа-по нашите ширини ту духа-ту не духа, а за компютъра дори трябва ток ту-у-у-у-у-у-у 24 часа на денонощие! А за биогоривото, ако можем да произвеждаме слънчоглед за олио за храна с цена 80 стотинки, спокойто ще можем да плащаме петрол за колите си по 2 лв. Сега са обратни цените и олиото е граниво, или рапично, или рибено, а петролът-с утайки!

дано някой се сети да светне петролните компании да се преорентират в други енергиини източници. ясно е че с тяхното лоби не може се пребориш но ако те инвестират приходите си в други енергиини източници ще е най-добре. вятърни, водни, слънчеви, биогорива, атомни.. все има каде.;) и най вече САЩ да си увеличи цената на горивата както в европа. тогава бавно и полека ще се реши въпроса с затоплянето.

Бай Бобовдол, при комунистите бе направен фирма Топло, демек борба беше да имаш парно. При антикомунистите борбата стана да нямаш парно. Същото с евтиния ток - АЕЦ Козлодуй при комунистите беше отварян, при антикомунистите затварян. Техем не беше измислен от комунистите, а от други май... Стига с тая голяма баданарка.

От една страна е така. От друга страна енергията от възобновяемите източници е много евтина. Знам какво говоря, защото съм участник в първия проект за построяване на ветрено-енергийно съоръжение на ТУ-Варна 1987-1991. Но тук има едно дебело НО Както и да получим енергията, и на каквато цена да я добием, накрая минава през енергоразпределители и на нас ни се сервира на една и съща цена. И накрая колкото и да не екологично, за по- евтино си горя дърва и въглища

България не е показателна в това отношение. Приятелката ми ме гледа странно, като се опитам да събирам разделно отпадъците... Тук ще минат един 50 години преди да българина да разбере, че природата не е подарък и не е беззащитна. Тя ще си ни го върне и то с лихвите... Ако не на нас, то на децата или внуците ни... Ще стане скоро, много по-скоро отколкото някой си е мислил...

Петролната мафия няма да позволи значително намаление на потреблението, докато долара се крепи на петрола!

Победата е не малка, а много, много малка. И не е срещу Природата (Глобалното затопляне), а срещу илюзиите, че не може да се печели от всяка погрешна идея! Но да поживеем-ще видим!

Каквото и да си говорим докато САЩ и ЕС не спрат с емисиите всичко е бошлаф. А някой слага ли Китай и Индия в сметката - там икономиката расте бясно и едва ли е екологична. Дали ще са съгласни? Що се отнася до вредни емисии и др. подобни - замислял ли се е някой колко дървета се секат за мебели и за хартия - оглеждате ли се наоколо какво бълват печатниците и рекламните агенции? А дърветата май трябваха за улавяне на СО2... В случая мисля, че най-голяма вина имат най-богатите и консуматорски държави. Още не мога да разбера какво харесват българите на щатската Америка - все едно да се кефиш на стадо скакалци надвиснали на житната ти нива.

Който не се страхува излишно го може

Аз само да попитам как с ветрогенератор ще захраня електродъгова пещ, че нещо това ми убягва. :-) Що се отнася едо петрола, доколкото си спомням първият двигател с вътрешно горене е използвал самогон. т.е. домашна ракия. Да, ама има акциз ... :-) Ако се премахне акциза върху алкохола петролът става напълно излишен. Двигателите с вътрешно горене ще ползват алкохол, който не само е с по-ниски производствени разходи, но и не замърсява. :-) Да ама как политиците ще събират пари за представителни разходи, питам? :-)

Калине , овен че марица работи на макс , правят далавери с износ на емисии а по новините бълват глупости за полигони в змеево , гущерово и жабово

С нашите топлофикации и Техеми, минахме отдавна на въглища и дърва. Изобщо комунистите ни върнаха 1-2 века назад, но те толкова си умеят...

Мислят за нови технологии не толкова заради екологията а заради това, че старите източници почти свършиха. Трябваше тези решения да се вземат доста по-рано.Сега старите и празни рудници се чудим какво да ги правим и с какво да ги запълваме за да не пропада земята.

Интересни са ми какв мерки се набелязват. Има една много проста - да се залесява. Всяко парче земя, което не се обработва да се превръща в гора. Процеса не е бърз, но при правилна политика може да донесе невероятни ползи. Всъщност не е и толкова скъпо като мероприятие. Баща ми преди около 45 години е залесявал като студент голите каменисти баири около гара Буново и Гълъбец. Както той го описва - било е сухопек. Сега там е гора тилилейска, да те е страх да замръкнеш. Земята не вижда слънце, а са минали няма и 50 години. Другата половина на решението е в циничната фраза По-малко народ, повече кислород. Държавите които не овладят прираста на населението си, да не получават никакви помощи - нито финансови, нито хуманитарни. Просто много станаха държавите където се множат като зайци. Има страни в Африка и Азия, които удвояват населението си на всеки 10-15 години и се жалват, че са бедни. На тези страни бих пращал като помощ само презервативи и противозачатъчни хапчета. И много бой по канчетата да се учат на четмо и писмо. Познат, участвал в преброяването на населението на Бомбай (сега градът се казва по друг начин), разказваше как има жени в бидонвилите, които не могат да броят до толкова, колкото деца имат. Пример - броят до 10, а имат 12 деца. Трета част от решението е да се наложат на практика забрана за производство на коли с разход над примерно 12 на сто. Като особено лош пример е US. Там средната кола гори над 16 на сто, а в Европа, без да си пестиме лукса, колите ни горят около 6. Начини има. Всеки може с нещо да допринесе - даже ако просто се откаже да виси в безумни Софийски задръствания с колата си, ами си вземе трамвая.

По добро решение от АЕЦ . Няма. Няма и да има.

така де...

Сега остана ООН да вземе мерки и срещу прецесията на оста, това си е голям проблем и цикричността му от 22 0000 години убягва на експертите на ООН, както и тази на ледниковите периоди и ремисиите.

Тез капути не разбраха, че не са собственици на земята, включително и нашите нискочели дървосекачи.Режат до голосек, па после прават молитви за дъжд, мамка им тъпа!Не доумявам к'во ще оставим на децата си?!? А, на тяхните деца ...??? Дали печалбите, които комулират дебелите компаний ще им стигнат за поправка на белите нанесени на природата?!? За да има къде да сместят и собствените си задници, все пак, нали така!Каква простотия, мамка му, каква простотия - да вадиш тухла по тухла от дома в който живееш??? Т'ва -Човек, ама въобще не звучи гордо, ша знаеш! Звучи като улица без улица без изход!

Няма начин САЩ да се съгласи с ЕС, защото всички воини които водеха и водят са за петрол. За тях ще е поввече от изгодно да изчерпят петрола на другите континенти и те да пстанат главния диставчик. Не случаино петрола които там се добива само се съхранява без да се разходва. Сигорен съм, че хора на много високи постове печелят много от търговията с петрол и още повече от търговията с оръжие.

Това е бъдещето в новите източници на енергия.Приветствам всяка направена стъпка в тази насока.

Даде ама ние в България си затваряме АЕЦ-а, а ТЕЦ Марица работи на макс. Имам познати еколози, които жиевеят с идеята за някаква сетовна конспирация около ядрената енергия, как тя се призвеждала само за износ и как ще се греем с вятърни мелници. В последното нищо лошо но дайте под ред - първо да затворим ТЕЦ-овете после АЕЦ-а а накрая да минем на възобновяеми източници.

Ако оставиш зема която е била обработвана с години празна, тя не става гора, почвата ерозира и запустява... Горите не са основния източник на кислород. Това, че сте посадили два бора, не означава че сте напвили нещо хубаво. Всъщност боровете, широко използвани преди 1989, изсушават почвата, унищожава хумусния слой, не създават такъв, дават минимален шанс на приземната разтителност и тригерира свалчища. Основният проблем не е липсата на кислород. А наличието на озон в ниските слоеве на атмосферата, задържането на кинетична енергия в тропо-паузата и от там големи тропични депресии и големи екстремуми (мин и мах) при температурите. В световния океан процесът се наблудава като потъване на термоклина. Тези процеси са характерни за един цикличен процес: навлизане в ледников период. Това че няколко експерти търсят медийна изява, и че ООН намери за какво да харчи пари и съответно да крадат чиновниците, далеч не значи, че има НАУЧНИ доказатества, че процесът е свързан по какъвто и да е начин с анторопогенния фактор. В момента се налага мнениято че, този човекът само добавя скорост на иначе съвсем нормален процес. Така е Алекс, колкото по-малко знаеш, толков по-просто ти се вижда решението. Приеми го като сметката 2+24, в аритметиката е проста, във висшата математика ти трябват таблици, за да си сигурен.